Creativity

full of
positivity

Σάββατο
20 Ιουλίου 2024
Search
Close this search box.

Γεωργία Μηλάκη, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας έχει στόχους, όραμα και την καλύτερη ομάδα

Ο πολιτισμός και οτιδήποτε γύρω από αυτόν είναι και θα παραμείνει πρωταρχικός μας σκοπός ενημέρωσης και προβολής με κάθε τρόπο. Η Γεωργία Μηλάκη, μετά την ανανέωση της θητείας της στην Περιφέρεια Κρήτης, ζήτησε το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού και της Ισότητας και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κος Σταύρος Αρναουτάκης της το εμπιστεύτηκε.

Μετά από τους πρώτους μήνες σε αυτό το πόστο δείχνει να έχει κερδίσει το στοίχημα αυτής της προσπάθειας, πραγματοποιούνται δράσεις πολιτισμού από άκρη σε άκρη στο νησί με την Περιφέρεια να στηρίζει και να προωθεί ανθρώπους και φορείς και ολοένα και περισσότερο γίνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνέδρια για την ισότητα των δύο φύλων.

Μιλήσαμε μαζί της, γνωρίζοντας από κοντά τη γυναίκα γιατρό, μητέρα και υπεύθυνη για οτιδήποτε πολιτιστικό συμβαίνει στο νησί τον τελευταίο καιρό και έχει τη σφραγίδα της Περιφέρειας Κρήτης. Μας είπε για το πρόγραμμα και τους στόχους της Περιφέρειας Κρήτης όσο αφορά τον πολιτισμό και το εναλλακτικό σχέδιο που υπάρχει για καλύτερη ποιότητα επισκεπτών στο μέλλον με κοινή αφετηρία πολιτισμός-τουρισμός.

Συνέντευξη στον Στέλιο Κουνδουράκη

 • Αν και διαθέτετε αυτοδιοικητική εμπειρία από τη προηγούμενη θητεία σας σίγουρα βρίσκεστε μπροστά σε διαφορετικά δεδομένα και απαιτήσεις. Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις;

Η πορεία μου στην αυτοδιοίκηση ξεκίνησε το 2019 και από την αρχή φαινόταν ότι θα «κολυμπούσα» σε αχαρτογράφητα νερά. Χωρίς να γνωρίζω ακριβώς τι σημαίνει αυτοδιοίκηση και τις προοπτικές που μπορεί να έχει κάποιος μέσα από αυτό το πεδίο δράσης και ενασχόλησης. Όμως είμαι ένας άνθρωπος που ζει στο μέγιστο σε ό,τι κάνω και αφορά την κοινωνία, προσφέροντας εθελοντικό έργο. Στην Περιφέρεια με την συνεχή ενασχόληση μου με τις εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις του νησιού κατάφερα να έρθω κοντά στους συνανθρώπους μου, να ζήσω καινούργιες εμπειρίες, καταφέρνοντας έτσι να διαπιστώσω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί οι φορείς, που μέσα από το περίσσευμα της ψυχής τους και το περίσσιο φιλότιμο που τους διακρίνει προσπαθούν να προσφέρουν στον συνάνθρωπο. Μέσα από όλη αυτή τα διαδικασία αντιλήφθηκα πάρα πολλά και χρήσιμα πράγματα που έχουν να κάνουν με την οργάνωση, την διοίκηση αλλά και με τις προοπτικές εξέλιξης ενός πεδίου που είναι δύσκολο στη διαχείρισή του. Αποδείχθηκε στην πορεία ότι είχε και έχει πολλές προοπτικές.

Επόμενο βήμα μου, στην ενασχόληση με τα κοινά, έφερε μεγαλύτερες εμπειρίες, μεγαλύτερη γνώση και μπορώ πλέον να πω ότι πατάω γερά στα πόδια μου στην αυτοδιοίκηση και σε ό,τι μου ζητηθεί είμαι έτοιμη να το αντιμετωπίσω. Όλη αυτή η πορεία των προηγούμενων χρόνων ήταν ένα μεγάλο σχολείο για μένα, όλα έγιναν βήμα βήμα, εξελίχθηκα, εκπαιδεύτηκα όπως ακριβώς και στην ιατρική, την άλλη μου επαγγελματική ιδιότητα. Μην ξεχνάμε ότι είμαι ιατρός ογκολόγος στο επάγγελμα, πιστέψτε με έχει κι αυτό επίπεδα βελτίωσης γνώσεων αλλά και τεχνικών, οπότε σίγουρα μπορώ να πω ότι δεν τα ξέρουμε όλα όταν ξεκινάμε, μαθαίνουμε και εκπαιδευόμαστε. Σε αυτό το σημείο της εκπαίδευσης όμως να πω ότι έχει μεγάλη σημασία ποιους ανθρώπους έχεις δίπλα σου, ποιοι είναι οι συνεργάτες σου και ποιοι είναι αυτοί που θέλουν πραγματικά να σε βοηθήσουν σε όλη αυτή τη διαδικασία.

 • Η πολλή καλή δουλειά που κάνατε στον εθελοντισμό τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τώρα από το νέο σας πόστο της Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Ισότητας δείχνει ότι έχετε καλή «ομάδα» και συνεργάτες.

Είχα την τύχη να έχω πάρα πολύ καλούς ανθρώπους δίπλα μου, μαζί φυσικά και τον Περιφερειάρχη κο Σταύρο Αρναουτάκη. Άνθρωποι που με βοήθησαν τόσο πολύ ώστε να νιώθω σίγουρη για το τι κάνουμε, πως θέλουμε να το κάνουμε και τι μπορούμε να κάνουμε. Έχοντας τα πόδια μας στη γη, τα μυαλά μας στο κεφάλι και μία λογική ότι είμαστε στη διάθεση των πολιτών του νησιού ανά πάσα στιγμή, είμαστε έτοιμοι να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους και να βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν προβλήματα καθημερινότητας και κυρίως ό,τι προβλήματα και εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό.  

 • Ο Περιφερειάρχης σας εμπιστεύθηκε το δύσκολο χαρτοφυλάκιο του πολιτισμού. Τι συζητήσατε μαζί του πριν αναλάβετε καθήκοντα και πώς είναι η μέχρι τώρα συνεργασία σας;

Η αλήθεια είναι ότι νιώθω ευγνώμων που ο κος Αρναουτάκης μου εμπιστεύτηκε αυτό το χαρτοφυλάκιο γιατί ήταν κάτι που το ήθελα πάρα πολύ. Τώρα στην ερώτηση πως γίνεται μία γιατρός να θέλει να ασχοληθεί με θέματα πολιτισμού και όχι υγείας ή κοινωνικής πολιτικής θα σας πω το εξής. Έχω μία μεγάλη διαδρομή 25 χρόνων σαν ογκολόγος με θητεία στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Κρήτης αλλά και σε κάποια στο εξωτερικό. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα προβλήματα και τις ανάγκες του κόσμου, τα θέλω τους και τα πιστεύω τους. Για να βελτιώσουμε μία κοινωνία, για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι πρέπει να κοιτάξουμε πάνω από όλα τον πολιτισμό μας και πως θα κάνουμε τα πάντα γύρω από αυτόν να είναι καλύτερα. Πρέπει να διαμορφώσουμε μία διαφορετική κουλτούρα, μία διαφορετική αντίληψη, από τις νέες γενιές μέχρι τους μεγαλύτερους σε ηλικία που ήδη έχουν διαμορφώσει τις πεποιθήσεις τους και τα πιστεύω τους. Χαράζοντας μία σωστή πολιτική στα θέματα πολιτισμού θα παρέμβουμε πραγματικά στην καρδιά της κοινωνίας δημιουργώντας ανθρώπους καλύτερους για το μέλλον του νησιού και της χώρας κατ επέκταση.

Επομένως, για να απαντήσω στην ερώτησή σας για τον Περιφερειάρχη, είναι κάτι που εμμέσως το ζήτησα και ο ίδιος το αποδέχθηκε και τον ευχαριστώ πολύ γι αυτό. Ήξερα πριν αναλάβω τι ακριβώς θέλω να πετύχω και με ποιον τρόπο θα το καταφέρω. Έτσι με τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη πάρθηκε η απόφαση να είμαι Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και μέχρι σήμερα πιστεύω ότι τα έχουμε πάει περίφημα, έχουν κυλίσει ομαλά αναμένοντας να γίνουν ακόμη περισσότερα στο μέλλον.

 • Ποιες είναι, αλήθεια, οι προοπτικές και τα περιθώρια δράσης που έχει η Περιφέρεια ως προς την αναβάθμιση του πολιτισμού?

Η Περιφέρεια Κρήτης είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας που έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, την οικονομία κ.α., αλλά σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό που θεωρώ είναι η κινητήριος δύναμη όλων των υπολοίπων. Εμείς όλοι πρέπει να βοηθήσουμε να έχει ο πολιτισμός ένα καλύτερο αποτύπωμα στην κοινωνία και να εξελίσσεται μέσα από ένα παγκόσμιο περιβάλλον το οποίο ζητάει ολοένα και περισσότερα, με μεγαλύτερες απαιτήσεις, αλλά έχει όμως όλες εκείνες τις δυνατότητες που θα βοηθήσουν στο να γινόμαστε καλύτεροι και να εξελισσόμαστε σε οποιοδήποτε πεδίο αφορά τον πολιτισμό.

Αυτό που εμένα με ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να έχουμε ένα καλό στρατηγικό σχεδιασμό. Να ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε. Στο παρελθόν είχαν γίνει μελέτες στην Περιφέρεια που έχουν αναδείξει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μας και τον τρόπο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε είτε το ένα είτε το άλλο για να γίνουμε καλύτεροι. Βασιζόμενοι σε στοιχεία, σε αναλύσεις, σε δεδομένα πρέπει να δούμε ποιο είναι εκείνο το πρόβλημα που μπορούμε να βελτιώσουμε και ποια είναι τα πλεονεκτήματα που πρέπει να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο. Πάνω σε όλα αυτά που προανέφερα φτιάξαμε στην Περιφέρεια Κρήτης τον στρατηγικό μας σχεδιασμό για τον πολιτισμό, κι όταν θα είμαστε έτοιμοι να το ανακοινώσουμε θα δουν όλοι ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι άξονες, συγκεκριμένοι στόχοι και τρόποι με τους οποίους μπορούμε να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 • Με ποια φιλοσοφία προσεγγίζετε το πεδίο του πολιτισμού, ποιες έχετε θέσει ως άμεσες προτεραιότητες και, εν τέλει, ποιος είναι ο μακροπρόθεσμός στόχος, το δικό σας όραμα;

Το δικό μου το όραμα έχει να κάνει με την οργάνωση, οργάνωση σε όλα τα επίπεδα. Για να ξέρουμε τον σχεδιασμό και που θέλουμε να φτάσουμε σαν όραμα θα πρέπει να ξέρουμε που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Έχουμε ήδη δεδομένα στα οποία μπορούμε να βασιστούμε, έχουμε τη γνώση, άρα μπορούμε να σχεδιάσουμε. Βασική προτεραιότητα όλων αυτών είναι η ψηφιακή αναβάθμιση και η ενδυνάμωση ομάδων και ανθρώπων οι οποίοι παράγουν πολιτισμό στην Κρήτη αυτή τη στιγμή και θα πρέπει να αισθανθούν ισχυροί ή ισχυρότεροι για να έχουν ένα καλύτερο αποτύπωμα σε αυτό που θέλουν να πράξουν. Πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι όλα αυτά που κάνουν με γνώμονα τον πολιτισμό αναγνωρίζετε από έναν θεσμό που λέγεται Περιφέρεια Κρήτης. Πέραν όλων αυτών που κάνουν θα πρέπει να έχουν και μία καθοδήγηση, τον δρόμο να τους δείξουμε, πως θέλουμε να το κάνουν, μην αρκούμαστε δηλαδή στο ότι υπάρχει αλλά στο να μπορέσει να εξελιχθεί. Να τους δώσουμε τις κατευθύνσεις, την τεχνογνωσία, ακόμη και με χρηματοδοτικά εργαλεία για να τα χρησιμοποιήσουν για να γίνουν καλύτεροι. Θα το επαναλάβω, ο πολιτισμός της Κρήτης βασίζεται στους ανθρώπους της, η Περιφέρεια μόνη της δεν μπορεί να κάνει κάτι, ούτε να δημιουργήσει εκ νέου ομάδες να ασχοληθούν με τον πολιτισμό. Είναι οι άνθρωποί μας, σε αυτούς στηριζόμαστε.

 • Ο κόσμος απέδειξε ότι στη πρόσωπό σας έχει βρει έναν άνθρωπο που νοιάζεται και ενδιαφέρεται για την καθημερινότητα απ το πόστο που είστε. Τι είναι αυτό που πιστεύεται ότι έχετε και καταφέρνετε την μαζική αποδοχή του κόσμου; Τα πλεονεκτήματά σας ποια είναι;

Δεν συνηθίζω να μιλάω για τον εαυτό μου και απλά θα πω ότι οι άνθρωποι πρέπει να κρίνονται από τις πράξεις τους και τα έργα τους και όχι απ το τι πιστεύει ο κόσμος γι αυτούς. Αισθάνομαι ευλογημένη γιατί με τους ανθρώπους με τους οποίους έρχομαι κοντά έχουμε έναν μαγικό μηχανισμό και επικοινωνούμε. Μπορώ και αναγνωρίζω σε καθέναν ξεχωριστά τι ακριβώς θέλει από μένα. Είναι αυτό που λέμε ενσυναίσθηση, να μπορείς δηλαδή να αναγνωρίζεις το πρόβλημα του άλλου και να μπορείς να το στηρίξεις, ή ακόμα και πρόβλημα να μην υπάρχει απλά να μπορείς να μπεις στη θέση του άλλου για να καταλάβεις τι ακριβώς πρέπει να γίνει.

Το βασικό και σημαντικό είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, εκεί πάνω που οικοδομείται ολόκληρη η κοινωνία, κάτι που έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια. Οι άνθρωποι της Κρήτης για μένα είχαν πάντα την έγνοια για τον συνάνθρωπο, να στηρίξει τον γείτονα, τον φίλο, τον συγγενή. Όλο αυτό έχει λίγο χαθεί σήμερα και γι αυτό έχει παίξει το ρόλο του η Παγκοσμιοποίηση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και ο διαφορετικός τρόπος ζωής που κάνουμε. Εμείς σαν Περιφέρεια και σαν υπεύθυνοι Πολιτισμού θα πρέπει πρώτοι να στείλουμε το μήνυμα ότι μπορούν να «ακουμπήσουν» πάνω μας, να στηριχτούν, να αισθανθούν ότι έχουν έναν δικό τους άνθρωπο που μπορεί να ακούσει τα προβλήματά τους και να τους βοηθήσει.

 • Η ιατρική επιστήμη απαιτεί αφοσίωση στον ασθενή, πως καταφέρνετε να διαχειρίζεστε τον χρόνο σας μεταξύ ιατρείου και νέων καθηκόντων πλέον στην Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης;

Μία ερώτηση που μου κάνουν καθημερινά πάρα πολλοί συμπολίτες μας. Βέβαια είναι αυτονόητο να σε ρωτούν κάτι τέτοιο όταν πραγματικά έχεις να κάνεις τόσα πολλά μέσα στη μέρα, όμως διακρίνω μέσα στην απορία του κόσμου ότι υπάρχει μία έμφυλη διάκριση. Αντίστοιχα έναν άνδρα δύσκολα θα τον ρωτούσαμε πως τα καταφέρνει και καταλαβαίνεται τι εννοώ ακριβώς. Μία γυναίκα για πολλούς συνανθρώπους μας όταν έχει το ρόλο της μητέρας, της μητρότητας, της νοικοκυράς και της εργαζόμενης θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνυπάρξουν όλα αυτά μαζί. Παρόλα αυτά με μία καλή διαχείριση και οργάνωση του χρόνου μας όλα μπορούμε να τα κάνουμε.

Όπως είπα και νωρίτερα έχει να κάνει και με την ομάδα των συνεργατών, τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου. Αυτοί οι άνθρωποι που πλαισιώνουν κάθε έργο που πρέπει να βγει εις πέρας, κάθε όραμα που είναι καθοδόν, είναι καθοριστικής σημασίας για να μπορείς να ανταπεξέλθεις στις προκλήσεις της καθημερινότητας. Έτσι θα είσαι αποδοτικός και θα παράγεις το έργο που πρέπει να γίνει -οικογένεια και δουλειά- χωρίς προβλήματα. Πρέπει επίσης να προσέχουμε να είμαστε κι εμείς καλά μέσα μας, πως διαχειρίζεται κάποιος τον εσωτερικό του κόσμο έχει πολλή μεγάλη σημασία. Αυτό προσπαθώ κι εγώ να πετύχω στην καθημερινότητά μου, να μπορώ να βελτιώνω την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μου, ανεξάρτητα αν αυτό έχει να κάνει με την ιατρική μου ιδιότητα ή την θεσμική περιφερειακή ιδιότητα.

 • Πολιτισμός και τουρισμός πρέπει να συμβαδίζουν; Και πόσο στενή σχέση έχουν αυτά τα δύο στο πρόγραμμα που έχει η Περιφέρεια Κρήτης για το επόμενο διάστημα;

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει τουρισμός και πολιτισμός να συμβαδίζουν. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει ουσιαστικά βασίσει την τουριστική της προβολή στον πολιτισμό της Κρήτης εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δεν είναι κάτι καινούργιο. Όταν λέμε πολιτισμό δεν εννοούμε μόνο τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Εννοούμε τον άυλο πολιτισμό μας, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, τις παραδόσεις, τις τέχνες, τα γράμματα, οτιδήποτε έχει να κάνει με τον παλαιότερο ή νεότερο πολιτισμό μας. Από την μινωική εποχή μέχρι τη νεότερη ιστορία της, η Κρήτη έχει να επιδείξει άφθονο πολιτιστικό πλούτο. Κάπου εδώ να επισημάνουμε ότι το μοντέλο του τουρισμού «ήλιος & θάλασσα» αποτελεί παρελθόν για εμάς. Ο επισκέπτης πλέον αναζητά την εμπειρία, την αυθεντικότητα είτε έρχεται στην Κρήτη είτε επισκέπτεται οποιοδήποτε μέρος στον πλανήτη. Η αυθεντικότητα της εμπειρίας είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, είναι αυτό που σαν Περιφέρεια Κρήτης βασιζόμαστε στο να έχουμε μεγαλύτερη δυναμική στο μέλλον.

Τον ήλιο και την θάλασσα μπορούν να τον βρουν κι αλλού, οι μεσογειακές χώρες πολλές, ίδια πλεονεκτήματα, όμως το πως θα βιώσει ο επισκέπτης την Κρήτη είτε μέσα από τους δρόμους του κρασιού, της τέχνης, του θεάτρου, της μουσικής, γενικά του πολιτισμού της σε όλες τις εκφάνσεις έχει μεγάλη σημασία. Αυτό θα φέρει και θα πολλαπλασιάσει τους επισκέπτες μας. Πρέπει όμως να δούμε την ποιότητα, εκεί που πρέπει να στοχεύσουμε τα επόμενα χρόνια, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας, κι όχι η ποσότητα των επισκεπτών μας. Για να έχεις ποιότητα θα πρέπει να προσφέρεις αυτό που χαρακτηρίζει την αυθεντικότητά της. Γι αυτό ξανά επιστρέφουν πολλοί από αυτούς στο νησί μας. Αναγνωρίζουν την ποιότητα των δράσεων που έχει να κάνει με τον πολιτισμό, και επιλέγουν να έρθουν ξανά και ξανά. Είναι ένα μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα οι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες τα Κρήτης, όλοι το παραδέχονται αυτό.

 • Η Περιφέρεια στοχεύει σε αυτό το μοντέλο των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών με κάποιο τρόπο;

Η τουριστική προβολή της Κρήτης βασίζεται σε αυτό, οπότε ναι, αποτελεί τουριστική κατεύθυνση της Περιφέρειας αυτό ο τρόπος προβολής. Μία πολιτισμική διπλωματία που έχει να κάνει με οικονομικές προεκτάσεις, φέροντας επενδυτές στο νησί μας, αλλά και με τουριστικές προεκτάσεις με επισκέπτες που θα μπορούν να ξοδέψουν περισσότερα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κρήτη.

 • Πόσο κοντά είναι η Περιφέρεια κι εσείς στους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς του νησιού που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού;

Πιο κοντά δεν γίνεται (γέλια). Στηρίζουμε τις προσπάθειες που κάνουν γιατί ουσιαστικά αυτό που θέλουμε είναι να ενδυναμώνουμε τις τοπικές κοινωνίες, που αποτελούν κοιτίδες πολιτισμού. Μας ενδιαφέρει η στήριξη αυτή γιατί καταφέρνουν να φέρνουν κοντά ανθρώπους όχι με κοινό παρονομαστή την διασκέδαση αλλά τον πολιτισμό, δεσμοί πολιτιστικοί, όχι διασκέδασης απαραίτητα. Ένα κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης είναι και η πραγματοποίηση κάποιων γλεντιών στα χωριά και ίσως έχουμε κατηγορηθεί γι αυτό αλλά για μένα έχει κι αυτό την αξία του. Βοηθάμε τις τοπικές κοινωνίες να φέρουν κόσμο στον τόπο τους να τους γνωρίσουν, να δεθούν μεταξύ τους, να αποφέρουν οικονομικά σε κάθε μέρος ξεχωριστά. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν η στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του νησιού για εμάς.

 • Εσείς ως Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης, ποιες προτεραιότητες έχετε δώσει στον εαυτό σας στη υλοποίηση αυτών που έχετε παραλάβει να φέρετε εις πέρας;

Υπάρχουν συγκεκριμένες προτεραιότητες, στόχευση κάποιων projects, κι έχουμε μία πολλή στενή σχέση με το Υπουργείο Πολιτισμού και με τα Μουσεία ξεκινώντας σιγά σιγά να υλοποιούμε προγράμματα που μέχρι χθες δεν υπήρχαν στην πολιτιστική ατζέντα της Περιφέρειας. Προσπαθούμε, κι αυτό είναι ξεκάθαρο, να φέρουμε κοντά στον πολιτισμό όλους τους ανθρώπους της Κρήτης, ακόμα και στο κομμάτι της ψυχικής υγείας, της ευεξίας. Υλοποιούμε προγράμματα που είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα, στοχεύοντας και στα σχολεία της Κρήτης, σε μικρότερες ηλικίες για να αναγνωρίσουν από πολύ νωρίς τον πολιτισμό μας. Να εκπαιδευτούν μέσα από αυτόν και σε έννοιες όπως είναι η ισότητα, που είναι η άλλη μου αρμοδιότητα σαν Αντιπεριφερειάρχης, με προγράμματα που έχουν να κάνουν με την κακοποίηση, την ενδυνάμωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την προσβασιμότητα αυτών των ομάδων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 • Πιο είναι το πρόγραμμα σας στην Περιφέρεια όσο αφορά την Ισότητα των δύο φύλων;

Έχουμε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα να φέρουμε εις πέρας όσο αφορά την Ισότητα των φύλων που βασίζεται στο εθνικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει ένα χρόνο πριν. Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια στην Ελλάδα που έχει αυτοτελές γραφείο Ισότητας και το αυτοτελές αυτό γραφείο είναι παράδειγμα προς μίμηση και υλοποίηση για την υπόλοιπη Ελλάδα και τις Περιφέρειες. Μέσα από τις πάρα πολλές δράσεις εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα που έχουμε κάνει για την ισότητα των δύο φύλων να σας θυμίσω ότι είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα που έχουμε με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, όπου ο ψυχολόγος κος Γιώργος Νάκος έρχεται στην Κρήτη και για μία εβδομάδα (κάθε φορά που είναι εδώ) επισκέπτεται τα σχολεία της Κρήτης από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι. Έτσι ενημερώνει με έναν βιωματικό τρόπο και με διαλέξεις γονείς και παιδιά για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Έχουμε αναπτύξει συνεργασία με την γενική γραμματεία ισότητας και το υπουργείο οικογένειας όπου τρέχουν άλλα προγράμματα που αφορούν την ισότητα των δύο φύλων και έχουμε πραγματοποιήσει αρκετά συνέδρια και σεμινάρια που αφορούν την κακοποίηση στον εργασιακό χώρο. Σημαντικό επίσης είναι ότι έχουμε δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, η συνεργάτης μου Μαρία Βοζικάκη, ένα βιβλίο εκπαιδευτικού χαρακτήρα, εξηγώντας μέσα από αυτό την ισότητα με τον πλέον απλό τρόπο και με τους νηπιαγωγούς να το χρησιμοποιούν σε πάρα πολλά σχολεία ήδη.

 • Δράσεις και ημερίδες εντός και εκτός σχολικών μονάδων, με κύριο στοιχείο τον πολιτισμό αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της περιφέρειας?

Ναι σίγουρα ναι, και ήδη υπάρχουν συνεργασίες με το υπουργείο πολιτισμού, με το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου και με το Μουσείο Καζαντζάκης προσπαθώντας να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Μέσα από αυτά τα προγράμματα θα διαμορφώσουν χαρακτήρα και προσωπικότητα, μέσα σε ένα πλαίσιο συμπερίληψης και ισότητας και διαχείρισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 • Πιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του να είσαι Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Ισότητας;

Το πιο δύσκολο κομμάτι για μένα στο μικρό χρονικό διάστημα που είμαι Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας είναι να πείσω τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πολιτισμό ότι θα πρέπει να κάνουν κάποιες μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις για να αλλάξουν την στόχευσή τους.

 • Σας ευχαριστούμε για την συζήτηση και την ενημέρωση ουσιαστικά του οράματος σας και των σχεδίων που έχετε στο πρόγραμμα σας να υλοποιήσετε.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ! 🖋