Creativity

full of
positivity

Πέμπτη
25 Ιουλίου 2024
Search
Close this search box.

Ο διακεκριμένος τριαθλητής Αλέξης Οικονόμου μιλάει για τον «γίγαντα» του αθλητισμού, το «Τρίαθλο»

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αθλήματα με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, είναι το Τρίαθλο, η διαδοχική δηλαδή συμμετοχή σε τρία αγωνίσματα: κολύμβηση, ποδηλασία και  τρέξιμο.

Έχουμε τη μεγάλη τιμή και χαρά να συνομιλήσουμε με τον Ομοσπονδιακό Προπονητή Τριάθλου και διακριθέντα αθλητή κ. Αλέξη Οικονόμου, ο οποίος ζει στο Ηράκλειο Κρήτης, κάτι το οποίο δε μπορεί παρά να αποτελεί πλεονέκτημα για τους αθλητές του νησιού μα και για όλους τους κατοίκους οι οποίοι ενδιαφέρονται να «ανακαλύψουν» αυτή τη μεγάλη αθλητική πρόκληση.

Συνέντευξη στην Μελίνα Σαριδάκη

 • Κε Οικονόμου μας τιμά και μας ωφελεί ιδιαιτέρως όλους, η σημερινή μας συζήτηση καθώς είστε αθλητής του τριάθλου για 10 χρόνια, με συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες τριάθλου σε Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και ένας από τους Ομοσπονδιακούς  Προπονητές Τριάθλου της Τριαθλητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Όλα τα παραπάνω καθιστούν τη γνώμη, τις γνώσεις και τις συμβουλές σας εκτός από πολύτιμες και απόλυτα αξιόπιστες καθώς όχι απλά γνωρίζετε άρτια και τεχνικά, αλλά και βιώνετε ενεργά, είτε ως προπονητής είτε ως αθλητής, όλη τη διαδικασία. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την απλή διευκρίνιση προς όλους: Τι είναι το Τρίαθλο, ως άθλημα αλλά και ως αγώνισμα και ποιες οι αγωνιστικές του κατηγορίες και αποστάσεις καθώς και μεγάλες διοργανώσεις για όσους συμμετέχουν στους αγώνες;

Το τρίαθλο είναι ένα άθλημα αντοχής, που απαιτεί τη διαδοχική συμμετοχή σε τρία αγωνίσματα: κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο, χωρίς διακοπή, πέραν της αλλαγής ενδυμασίας και εξοπλισμού από τη μία δραστηριότητα στην άλλη. Για τις μικρές ηλικίες έχουμε:

 • κατηγορίες μίνι για παιδιά δημοτικού,
 • κατηγορίες παμπαίδων – παγκορασίδων,
 • παίδων – κορασίδων,
 • εφήβων – νεανίδων για τα παιδιά γυμνασίου και λυκείου
 • και έπειτα η κατηγορία ανδρών – γυναικών.

Φυσικά από μια ηλικία και μετά η κατηγοριοποίηση γίνεται ανάλογα με το Agegroup συνήθως ανά 5ετία ή 10ετία για να διατηρείται το ενδιαφέρον και ο ανταγωνισμός στους διαχρονικούς αθλητές (masters). Όσον αφορά τις επίσημες αποστάσεις ξεκινάμε με :

 • Sprint τρίαθλο όπου έχουμε 750μ. κολύμπι, 20χλμ ποδήλατο και 5χλμ τρέξιμο, ακολουθεί η
 • Ολυμπιακή απόσταση με 1500μ. κολύμπι, 40χλμ ποδήλατο και 10χλμ τρέξιμο, μετά έχουμε την
 • Μεσαία απόσταση με 1900μ. κολύμπι, 90χλμ ποδήλατο και 21χλμ τρέξιμο και τέλος τη
 • Μεγάλη απόσταση του τριάθλου με 3,8χλμ κολύμπι, 180χλμ ποδήλατο και 42,2χλμ τρέξιμο.

Οι αγώνες είναι πολλοί ανά τον κόσμο, και εκτός από την ITU, την παγκόσμια ομοσπονδία του τριάθλου, υπάρχουν και ιδιωτικές εταιρείες που διοργανώνουν σειρά αγώνων και πρωταθλημάτων, όπως η Ironman, η Challenge, η OceanLava κλπ με μερικούς από αυτούς να αποτελούν ορόσημα για το άθλημα.

 • Συγκριτικά με τα μεμονωμένα αθλήματα, αναμένουμε όλοι ότι το Τρίαθλο από τη φύση του θα έχει να προσφέρει πολλαπλά και περισσότερα οφέλη για τον τριαθλητή. Γιατί λοιπόν να επιλέξει κάποιος το Τρίαθλο και πόσο ωφελημένος είναι βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα σωματικά, ψυχικά και πνευματικά;

Κατ’ αρχήν όποιος ασχοληθεί με το Τρίαθλο αναπτύσσει δεξιότητες σε τρία διαφορετικά αθλήματα. Από την άλλη έχουμε τρεις διαφορετικές δραστηριότητες που η μία συμπληρώνει την άλλη με αποτέλεσμα την άριστη φυσική κατάσταση:

 • βελτιώνουμε την αντοχή μας,
 • την καρδιοαναπνευστική ικανότητα,
 • αποκτούμε μυϊκή ενδυνάμωση,
 • πετυχαίνουμε απώλεια βάρους – αν αυτό είναι ζητούμενο-,
 • βελτιώνεται συνολικά η εικόνα του οργανισμού μας (φαίνεσαι και νιώθεις νεότερος) και
 • υπάρχει περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητα.

Σε ψυχολογικό επίπεδο, με το Τρίαθλο, αποφεύγουμε τη ρουτίνα και τη μονοτονία της καθημερινής ενασχόλησης με την ίδια δραστηριότητα. Συνεχώς, το τερέν, το προπονητικό ερέθισμα και οι παραστάσεις αλλάζουν και δεν υπάρχει ψυχολογική κόπωση. Οι τριαθλητές θέτουν συγκεκριμένους στόχους και εργάζονται για να τους επιτύχουν. Αυτό απαιτεί πειθαρχία και συγκέντρωση, και όταν επιτυγχάνουν αυτούς τους στόχους, νιώθουν μια αίσθηση επιτυχίας που αυξάνει την αυτοπεποίθησή τους. Η προετοιμασία για τρίαθλο βοηθά τους ανθρώπους να διαχειρίζονται το άγχος ενώ η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, μειώνοντας το άγχος και την κατάθλιψη.

Το Τρίαθλο, και ειδικά οι αγώνες μεγάλων αποστάσεων, δοκιμάζουν την ψυχική ανθεκτικότητα. Η υπέρβαση της φυσικής κόπωσης και των ψυχολογικών εμποδίων καλλιεργούν μια ανθεκτικότητα που εκτείνεται πέρα από τον αγώνα.

 • Θα μπορούσε να εισάγει κάποιος το Τρίαθλο στην καθημερινότητα του ως αθλητική δραστηριότητα υπό την καθοδήγηση προπονητή, αλλά δίχως την απαραίτητη συμμετοχή σε αγώνες; Να είναι δηλαδή τριαθλητής αλλά χωρίς αγωνιστική συμμετοχή; Και έπειτα, σε τι θα τον ωφελούσε να σκεφτεί τη συμμετοχή του σε αγώνες;

Προφανώς ξεκινώντας κάποιος να κάνει τρίαθλο, χρειάζεται μια περίοδο εξοικείωσης, προσαρμογής και προετοιμασίας σε όλα τα επίπεδα, προτού αρχίσει να σκέφτεται τη συμμετοχή του σε αγώνες. Συστήνω ανεπιφύλακτα την καθοδήγηση από κάποιον ειδικό προπονητή, χωρίς να πειραματίζεται κάποιος μόνος του, χάνοντας χρόνο και ριψοκινδυνεύοντας τραυματισμούς, καθώς το άθλημα είναι σύνθετο και οι παράμετροι για το σχεδιασμό της προπόνησης αρκετοί. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η στοχοθεσία και η στοχοπροσήλωση αποδίδουν άριστα. Η συμμετοχή (μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα) σε έναν αγώνα, είτε με συγκεκριμένο χρονικό στόχο ή απλά με σκοπό να τον ολοκληρώσει κάποιος, πάντα λειτουργεί θετικά κατά τη φάση της προπονητικής διαδικασίας.

 • Κε Οικονόμου, ποια είναι η προπονητική πρακτική που πρέπει να ακολουθείται από τον αθλητή;

Η συνήθης προπονητική πρακτική είναι το παιδί να ξεκινάει από σχετικά μικρή ηλικία μαθαίνοντας κολύμπι, καθώς η καλή γνώση της τεχνικής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σκεφτεί κάποιος να μεταβεί στο Τρίαθλο. Έπειτα ακολουθεί το τρέξιμο, το οποίο είναι αρκετά απλούστερο ως δραστηριότητα και τέλος εισάγεται και η ποδηλασία, καθώς απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και τερέν ή συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για την προπόνηση. Εννοείται ότι αν μιλάμε για ενήλικο άτομο που επιθυμεί την ενασχόληση με το Τρίαθλο, η διαδικασία και η σειρά μπορεί να είναι διαφορετική, ανάλογα με το αθλητικό ή προπονητικό υπόβαθρο του καθενός.

 • Πριν αναφερθούμε αποκλειστικά για τις περιπτώσεις των αθλητών που συμμετέχουν σε αγώνες, ενημερώστε μας για τον εξοπλισμό ο οποίος απαιτείται για να γίνει κάποιος τριαθλητής αρχικά σε προπονητικό κι έπειτα σε αγωνιστικό επίπεδο.

Για να ξεκινήσει κανείς Τρίαθλο, δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο από τα αυτονόητα: ένα μαγιό και ένα σετ γυαλάκια – σκουφάκι για την κολύμβηση, ένα κράνος και ένα ποδήλατο για την ποδηλασία και παπούτσια κατάλληλα για τρέξιμο. Με την μακροχρόνια ενασχόληση κάποιου με το άθλημα βέβαια, ο εξοπλισμός εξειδικεύεται και μπορεί να φτάσει αρκετά ψηλά, ανάλογα με το επίπεδο και τους στόχους του καθενός, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα αθλήματα.

 • Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα μας και οι περισσότεροι Έλληνες, είναι εφικτό με μια οργανωμένη μικρή αποταμίευση να καταφέρει κάποιος να προμηθευτεί το βασικό εξοπλισμό με προϊόντα καλής ποιότητας ή τα κόστη είναι πολύ υψηλά;

Ο βασικός εξοπλισμός είναι πραγματικά φτηνός και προσιτός για οποιοδήποτε πορτοφόλι. Πιστεύω απόλυτα ότι τα χρήματα που ξοδεύει κάποιος για να κάνει αθλητισμό, είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει, αφενός γιατί η δια βίου άσκηση θα τον προφυλάξει από τα  προβλήματα υγείας και τη σχετική οικονομική επιβάρυνση, αφετέρου ο χρόνος που θα αφιερώσει στην άσκηση, θα τον κρατήσει μακριά από ανθυγιεινές συνήθειες, οι οποίες μάλλον επιβαρύνουν το πορτοφόλι του.

 • Δεδομένου ότι το Τρίαθλο αποτελείται από τρία διαφορετικά αθλήματα, τι θα θέλατε να τονίσετε ή να διευκρινίσετε σε όσους θεωρούν δύσκολο να κατορθώσουν να γίνουν τριαθλητές. Ποιες είναι οι απλές βασικές αρχές που θα βοηθήσουν τους αναγνώστες μας αλλά και τους διστακτικούς ενδιαφερόμενους να αναθεωρήσουν, όσον αφορά στις αμφιβολίες τους για το αν μπορούν να τα καταφέρουν; Γιατί να μην είναι κάποιος διστακτικός με το Τρίαθλο;

Το τρίαθλο είναι ένα άθλημα όπως και τα υπόλοιπα και πρέπει να το βλέπει κανείς ολιστικά, ασχέτως αν η προπόνηση γίνεται συνήθως τμηματικά ανά δραστηριότητα. Αν εξαιρέσω το κολύμπι, το οποίο απαιτεί βασική τεχνική κατάρτιση, το ποδήλατο και το τρέξιμο είναι εξαιρετικά απλές δραστηριότητες.

Τριαθλητές δεν είναι μόνο αυτοί που τερματίζουν αγώνες Ironman, όπως και δρομείς δεν είναι μόνο αυτοί που τρέχουν μαραθωνίους. Νομίζω ότι η διστακτικότητα ξεκινάει από την εσφαλμένη εικόνα που σχηματίζει κάποιος βλέποντας έναν ελίτ τριαθλητή και τα επιτεύγματα του, τα οποία όντως φαντάζουν υπεράνθρωπα, αλλά βεβαίως πουθενά δεν υπάρχει η υποχρέωση ή η δέσμευση για τον οποιονδήποτε να μπει στην ίδια διαδικασία με τον παγκόσμιο πρωταθλητή, αν επιθυμεί απλά την ενασχόληση του με το Τρίαθλο.

Τρίαθλο κάνουν σε όλο τον πλανήτη, από μικρά παιδιά ως υπερήλικες, από άτομα με εξαιρετική φυσική κατάσταση ως άτομα με προβλήματα διαχείρισης βάρους, από αρτιμελείς αθλητές ως άτομα με κινητική αναπηρία, προσθετικά μέλη ή προβλήματα όρασης. Τα όρια τα θέτει ο καθένας μας για τον εαυτό του και όχι ο κοινωνικός περίγυρος.

 • Ποιες είναι οι βασικές αρχές και οι βασικοί κανόνες που οφείλει να λάβει κάποιος υπόψιν του, εφόσον αποφασίσει να ασχοληθεί με σοβαρότητα με το Τρίαθλο, ώστε να έχει σταθερά σταδιακά αποτελέσματα η προσπάθεια του και να φτάσει αργότερα σε επίπεδο να κατακτά υψηλότερους στόχους;

Μόνο δύο πράγματα απαιτούνται κατά την προσωπική μου γνώμη και είναι αδιαπραγμάτευτα. Δέσμευση ως προς τη διαδικασία, που σημαίνει συστηματική προπόνηση, χωρίς αναβλητικότητα και περισπασμούς και υπομονή, καθώς το ταξίδι είναι μακρύ και διαχρονικό αλλά και τα αποτελέσματα ανάλογα.

 • Ας αναφερθούμε τώρα στις πιο κοινές και συχνές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τριαθλητές σε προπονητικό και αγωνιστικό επίπεδο.

Νομίζω ότι η μεγαλύτερη δυσκολία των τριαθλητών είναι η έλλειψη χρόνου. Η νοοτροπία που χτίζεις με την ενασχόληση με το Τρίαθλο σε βοηθάει να διαχειρίζεσαι τυχόν άλλες δυσκολίες. Η διαχείριση της καθημερινότητας, για να βρεθεί προσωπικός χρόνος για προπόνηση, είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τους περισσότερους. Αν μιλήσουμε καθαρά προπονητικά, η σημαντικότερη δυσκολία που πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς, είναι η επαρκής και όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση, από το φυσιολογικό στρες της μίας προπόνησης, σε σχέση με αυτήν που έπεται. Αγωνιστικά, η απάντηση είναι εντελώς υποκειμενική καθώς οι δυσκολίες έχουν να κάνουν με το επίπεδο του καθενός, τις αδυναμίες του ανά δραστηριότητα κατά την αγωνιστική διαδικασία και τους στόχους που έχει θέσει.

 • Ποιες είναι οι πιο συχνές μέθοδοι που ακολουθούνται ή προτείνετε εσείς ως ειδικός στην καλύτερη αντιμετώπιση των προαναφερθέντων δυσκολιών, αντίστοιχα (Προπονητικό – Αγωνιστικό επίπεδο).

Αν αναφερθούμε στην έλλειψη χρόνου, έτσι όπως είναι πλέον η ζωή όλων μας, χρειάζεται πραγματικά καθημερινή διαχείριση και οργάνωση για να χωρέσει κάποιος την προπόνηση του, μέσα σε μία απαιτητική καθημερινότητα με εργασία, οικογένεια και υποχρεώσεις. Όσον αφορά την αποκατάσταση χρειάζεται σωστή διατροφή αμέσως μετά την προπόνηση αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επαρκής ύπνος και απλές (διατάσεις-μασάζ- παγοθεραπεία) ή σύνθετες (εξειδικευμένες συσκευές)  τεχνικές αποκατάστασης ή χαλάρωσης ανάλογα πάλι με το επίπεδο.

Όσον αφορά τον αγώνα, θεωρητικά έχουν αναλυθεί από τον προπονητή του κάθε αθλητή οι πιθανές δυσκολίες που μπορεί να ανακύψουν (και σχεδόν πάντα ανακύπτουν) καθώς οι αγώνες μπορεί να είναι μεγάλοι σε διάρκεια και ο αθλητής προσπαθεί να τις ξεπεράσει, έχοντας δουλέψει στην προπόνηση εναλλακτικά σχέδια για την αντιμετώπιση τους.

 • Κε Οικονόμου, φέτος τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκε το 1ο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Τριάθλου στο αγώνισμα του Aquathlon το οποίο έλαβε χώρα στο Κολυμβητήριο του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου και στο Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείου, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων όλης της χώρας με συνδιοργανωτή εσάς. Μιλήστε μας για την διοργάνωση, για τους συμμετέχοντες, για το αθλητικό γεγονός και για τις πιθανές μελλοντικές διοργανώσεις που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών καθώς και για δράσεις που πραγματοποιούνται ήδη για ή με τους μαθητές.

Νιώθω υπερήφανος γιατί καταφέραμε με τους συναδέλφους ομοσπονδιακούς προπονητές να φέρουμε εις πέρας, ένα project το οποίο αποτελούσε και προσωπικό στοίχημα για αυτή τη χρονιά, το 1ο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα σε αγώνισμα του Τριάθλου.

Η Τριαθλητική Ομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με το Γραφείο Φυσικής Αγωγής Ν. Ηρακλείου, κατάφεραν να διοργανώσουν το πρώτο σχολικό SprintAquathlon (τρέξιμο-κολύμπι-τρέξιμο) στο κολυμβητήριο Ηρακλείου και το Παγκρήτιο Στάδιο και ανταποκρίθηκαν 85 μαθητές και μαθήτριες από όλη τη χώρα. Η επιτυχία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και μας γεμίζει ελπίδες για το μέλλον, όπου στόχος είναι πλέον ένα Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Τριάθλου.

Όσον αφορά τα σχολεία, όλη τη χρονιά πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και παρουσιάσεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων, ώστε οι μαθητές/τριες να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν το Τρίαθλο. Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκαν δράσεις και ημερίδες για την κολύμβηση και την ποδηλασία στο Τρίαθλο. Αγωνιστικά, πραγματοποιήθηκαν τρεις παιδικοί αγώνες ανάπτυξης του Τριάθλου, για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου σε Ηράκλειο Κρήτης, Αττική και Θεσσαλονίκη. Τέτοιες και ακόμη περισσότερες δράσεις θα ακολουθήσουν και την επόμενη χρονιά από τους ομοσπονδιακούς προπονητές σε όλη τη χώρα.

 • Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η χώρα μας είναι η κατεξοχήν χώρα για πολύ μεγάλη συμμετοχή αθλητών στο Τρίαθλο, μιας και είμαστε από τις χώρες με θάλασσα σχεδόν παντού, με καλό καιρό σχεδόν όλο τον χρόνο και με άπειρα μέρη να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν οι αθλητές για τις προπονήσεις τους στο τρέξιμο και το ποδήλατο. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει η Πολιτεία και τι να προσθέσει ή να αφαιρέσει, για να βοηθήσει και τις δικές σας προσπάθειες και των αθλητών αλλά και την αθλητική δράση περισσότερο ώστε να έχουμε αρκετά περισσότερους αθλητές και τριαθλητές. Τι προβλήματα δισεπίλυτα βρίσκετε μπροστά σας και ως Ομοσπονδιακός Προπονητής αλλά και ως αθλητής;

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας, λόγω κλίματος αλλά και μορφολογίας, αποτελεί ιδανικό μέρος για την καλλιέργεια του Τριάθλου. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν σημαντικότατες ελλείψεις σε υποδομές, τις οποίες βλέπουμε σε πολύ καλό επίπεδο σε άλλες χώρες με δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες ή μορφολογία από τη δική μας, με αποτέλεσμα αθλητές αυτών των χωρών να πρωταγωνιστούν παγκόσμια στο Τρίαθλο. Θα βοηθούσε σημαντικά η πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση με τη δημιουργία περισσότερων κολυμβητηρίων, ποδηλατοδρόμων, μητροπολιτικών πάρκων άθλησης και αναψυχής, σταδίων και γηπέδων. Απαιτείται επίσης αθλητική παιδεία και σεβασμός των ποδηλατών από τους οδηγούς στο δρόμο.

 • Γνωρίζουμε ότι όπως όλα τα αθλήματα, το Τρίαθλο έχει ένα οργανωμένο δίκτυο στήριξης πίσω του με σωματεία και προπονητές. Στο Ηράκλειο όπου είστε κάτοικος και στην Κρήτη γενικότερα κε Οικονόμου, υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με εσάς ως Ομοσπονδιακό Προπονητή Τριάθλου για περισσότερες πληροφορίες; Σε ποιον μπορεί να απευθυνθεί κάποιος για σωστή ενημέρωση και μετέπειτα καθοδήγηση;

Αυτή τη στιγμή στην τριαθλητική ομοσπονδία είναι εγγεγραμμένα πάνω από 85 αθλητικά σωματεία, με περισσότερους από 800 αθλητές, οι οποίοι ασχολούνται αγωνιστικά με το Τρίαθλο. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι δεν κατέχουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας, ωστόσο κάνουν την προσπάθεια τους στο άθλημα, καθαρά για λόγους υγείας και ευεξίας. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι ενήλικες και κυρίως AgeGroupers άνω των 35 ετών. Ο δικός μας στόχος είναι να προσελκύσουμε μικρότερες ηλικίες, μέσα από προγράμματα ανάπτυξης και υποδομής και δημιουργία ακαδημιών στο Τρίαθλο, ξεκινώντας από τα παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού.

Για οποιαδήποτε πληροφορία και καθοδήγηση, οποιοσδήποτε μπορεί να απευθυνθεί είτε σε μένα προσωπικά (βρίσκομαι καθημερινά στο κολυμβητήριο Λίντο και στο Παγκρήτιο στάδιο) ή επικοινωνώντας ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση alikonom@gmail.com, είτε σε κάποιο σωματείο που καλλιεργεί το Τρίαθλο, όπως το Ηράκλειο ΄91.

 • Κε Οικονόμου, να ευχαριστήσουμε θερμά για το χρόνο που μας αφιερώσατε και τις πολύτιμες γνώσεις που μας χαρίσατε σχετικά με το σπουδαίο αυτό άθλημα και να ευχηθούμε με τη σειρά μας να κατανοήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι τα τεράστια οφέλη που αποφέρει το συγκεκριμένο άθλημα σε όλους τους τομείς της ζωής του και να το εισάγει στην καθημερινότητά του.