Creativity

full of
positivity

Τρίτη
23 Ιουλίου 2024
Search
Close this search box.

Κώστας Κρομμύδας… όταν η συγγραφή αποτελεί πια σκοπό ζωής, συνέντευξη!

Ο Κώστας Κρομμύδας ξεκίνησε να γράφει το 2011 και από τότε έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του. Τα βιβλία του Ακάκιε και Δούρειος Ίππος βραβεύτηκαν το 2021 και το 2022 αντίστοιχα ως τα καλύτερα μυθιστορήματα της χρονιάς, ενώ το έργο του Ουρανόεσσα βραβεύτηκε το 2017 ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς στην κατηγορία «Ηρωίδα-έμπνευση».

Από χθες Δευτέρα 21 Μαίου 2024 ξεκίνησε την περιοδεία του στην Κρήτη απ τα Χανιά. Θα ακολουθήσουν Ρέθυμνο, Μάλια Ηρακλείου, Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαο, Ηράκλειο και Μάταλα. Τον συναντήσαμε πριν λίγο στο βιβλιοπωλείο Κλαψινάκη, έχει συνάντηση με το αναγνωστικό του κοινό για υπογραφές του βιβλίου, και μίλησε στο BEST.

 • Υπάρχει μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ εσάς και του αναγνωστικού σας κοινού, πως το έχετε καταφέρει αυτό; Από πού πηγάζει αυτή η αγάπη και η στήριξη;

  Πρόκειται για αμφίδρομη αγάπη. Δεν επαναπαύομαι ποτέ θεωρώντας τους αναγνώστες μου δεδομένους. Τους καλώ στις παρουσιάσεις μου και αυτό το εκτιμάνε και με τιμάνε με την παρουσία τους. Με στηρίζουν έτσι κι εγώ προσπαθώ να πηγαίνω σε όσα περισσότερα μέρη μπορώ ώστε να έχουν την επιλογή να έρθουν. Είναι μια σχέση που χρειάστηκε χρόνια για να χτιστεί και προσπαθώ με κάθε τρόπο να τη διατηρώ.

  • Υπάρχει κάτι για το οποίο θέλετε να γράψετε αλλά το καθυστερείτε για κάποιο λόγο ή περιμένετε να ωριμάσει μέσα σας;

  Ναι, και μάλιστα λέω χαρακτηριστικά πως θα είναι και το τελευταίο βιβλίο που θα γράψω. Θα έχει αμφιλεγόμενο θέμα, αλλά που δυστυχώς δεν μπορώ να σας αποκαλύψω…

  • Αλλάζετε κατεύθυνση στην ιστορία σας ή στους χαρακτήρες της σύμφωνα με αυτά που είχατε στο μυαλό σας στην αρχή της συγγραφής ενός βιβλίου;

  Εντελώς άλλη κατεύθυνση όχι, αλλά είναι κομμάτια κάποιων βιβλίων που αλλιώς τα είχα στο μυαλό μου κι αλλιώς έγιναν, χαρακτήρες που γεννήθηκαν ξάφνου και μάλιστα έγιναν βασικοί και καθοριστικοί στην πλοκή, και επίσης έχει τύχει να αποφασίσω για ένα διαφορετικό τέλος βιβλίου μου τη στιγμή που ξεκίνησα να γράφω αυτό που είχα ήδη στο μυαλό μου. Οι περισσότεροι συγγραφείς κουβαλάμε μια τρέλα.

  • Ποια είναι η σχέση του ελληνικού αναγνωστικού κοινού με το βιβλίο, και έχετε παρατηρήσει αλλαγές σε αυτό με την πάροδο των χρόνων, από προσωπική εμπειρία.

  Προσωπικά, πιστεύω ότι το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς και όλο περισσότερος κόσμος θα αγοράσει βιβλία, έστω κι αν κάποιοι κρατούν τη συνήθεια αυτή μόνο για τις διακοπές. Επίσης, σχεδόν όλα τα σχολεία πλέον κάνουν δράσεις με παιδικά βιβλία, κι αυτό αποτελεί μια γερή βάση στο να γίνει κάποιο άτομο, από πολύ μικρή ηλικία, βιβλιόφιλο.

  • Πως ξεκινάει ο Κώστας Κρομμύδας ένα βιβλίο, πότε αποφασίζει ότι είναι η ώρα και τι προσλαμβάνουσες έχει;

  Ξεκινάει τη στιγμή που κάνει κλικ στο μυαλό μου η νέα ιδέα και θα αποφασίσω πως για αυτή θέλω να γράψω. Συνήθως το καταλαβαίνω γιατί δεν ΄΄ξεκολλάει΄΄ από το κεφάλι μου και συνεχώς προσπαθώ να την εμπλουτίζω μέσα μου χωρίς να έχω καν πληκτρολογήσει την πρώτη λέξη στον υπολογιστή.

  • Από την Δραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στη συγγραφή βιβλίων, είναι η ώρα να μας εκμυστηρευτείτε με τι σας αρέσει περισσότερο να ασχολείστε; Πιο «ταξίδι» επιλέγετε;

  Ξεκάθαρα της συγγραφής και αυτό δύσκολα θα αλλάξει πια. Η ιδιότητα του ηθοποιού συνεχίζει να με εμπνέει αλλά με εντελώς διαφορετικά δεδομένα από ότι παλιότερα. Κάνω πολύ επιλεκτικά κάποιες εμφανίσεις. Από την άλλη, η συγγραφή αποτελεί πια τον σκοπό ζωής.

  • Πόσο δύσκολη είναι η συγγραφή ενός βιβλίου που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα με ένα βιβλίο που πλάθεις εσύ τους ήρωες και τις ιστορίες τους;

  Πρόκειται όντως για δυο είδη με διαφορετικές διαδικασίες συγγραφής, όπου και τα δύο απαιτούν πολλή έρευνα, αλλά στο βιβλίο με τα πραγματικά γεγονότα θα πρέπει να αποφασίσεις τη δόση αλήθειας και πραγματικότητας που θέλεις να εμπεριέχει το βιβλίο. Από την άλλη, ακόμα και τα πραγματικά γεγονότα μπορείς να τα αλλάξεις τόσο που να μην είναι ξεκάθαρο αν είναι αλήθεια ή φαντασία. Το κάθε είδος έχει τη δική του ομορφιά και στα βιβλία μου θα βρείτε και τα δύο αυτά είδη.

  • Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο «Κρασί από τα χείλη σου», με τις παρουσιάσεις να έχουν και τη συνοδεία κρασιού.

  Στο «Κρασί από τα χείλη σου» έχουμε έναν έρωτα νεανικό που ευδοκιμεί μέσα στην τρέλα των συναισθημάτων και της νιότης κόντρα σε μια οικογενειακή διαμάχη. Ένα άσβεστο μίσος που καλλιεργείται χρόνια, αφήνει το σημάδι του από γενιά σε γενιά και έρχεται αντιμέτωπο με τα θέλω και τα πρέπει. Έχουμε σχέσεις που δοκιμάζονται, δεσμοί αίματος που κλονίζονται. Μυστικά και γεγονότα που επηρεάζουν το σήμερα. Το παρελθόν έχει απλώσει τις ρίζες του βαθιά σε συνείδηση και πράξεις, όπως το αμπέλι απλώνει τις δικές του στο εύφορο έδαφος. Και όπως το κρασί είναι κυρίαρχο στοιχείο στο βιβλίο, δεν θα μπορούσε να λείπει και από τις παρουσιάσεις μου!

  • Ο έρωτας είναι ικανός να μας αλλάξει, το κρασί μπορεί να παίξει το ρόλο του στην ιστορία μας;

  Υπάρχουν δύο πράγματα που μεθούν τους ανθρώπους και αλλάζουν ριζικά τη ζωή τους: ο έρωτας και το κρασί. Και θα τα ανακαλύψετε και τα δυο στις σελίδες του βιβλίου…

  • Πόσο πολύ πιστεύεται πρέπει να ακούμε τα θέλω μας τη σημερινή εποχή που περισσότερο από ποτέ έχει μεγάλη σημασία η ψυχική μας ηρεμία;

   Όπως χαρακτηριστικά λέω και στο οπισθόφυλλο, «Η ζωή μετράει στιγμές. Στιγμές που περιμένεις, που προσμένεις. Στιγμές που φοβάσαι, που θυμάσαι. Στιγμές που φυλάς, κι άλλες που θέλεις να ξεχάσεις. Στιγμές που διαρκώς αλλάζουν και σε αλλάζουν. Στιγμές που πρέπει να αρπάξεις για να μη χαθούν στην αδυσώπητη δίνη του χρόνου. Γιατί αν έρθει εκείνη η στιγμή, η δική σου, και τη χάσεις, τη χάνεις για πάντα. Επειδή είναι βέβαιο πως δεν θα επιστρέψει.»

   • Πως είναι το κοινό της Κρήτης, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεστε.

    Δεν είναι ούτε η πρώτη αλλά και ούτε η τελευταία φορά και μετράω πολλούς αναγνώστες πλέον στην όμορφη Κρήτη. Ζεστό κοινό, με καλείτε πάντα πρώτοι για παρουσιάσεις κι εγώ έρχομαι με χαρά. Φέτος θα βρίσκομαι σε 6 προορισμούς στην Κρήτη.

    • 11 βιβλία, υπάρχει ήδη το 12ο στα σκαριά, κι αν ναι έχουμε καμία πληροφορία που θα μοιραστείτε μαζί μας;

     Το «Κρασί από τα χείλη σου» είναι το 13ο μυθιστόρημά μου και ήδη δουλεύω στο μυαλό μου την ιδέα του 14ου. Για το οποίο δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω απολύτως τίποτα, πέρα από το γεγονός ότι θα έχει ένα θέμα για το οποίο φυσικά δεν έχω ξαναγράψει.

     • Σας ευχαριστούμε πολύ για την κουβέντα μας και ευχόμαστε καλοτάξιδο το νέο σας βιβλίο.

     Ο Κώστας Κρομμύδας είναι συγγραφέας και ηθοποιός. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. Συμμετείχε στον τρίτο και στον τέταρτο κύκλο της βρετανικής σειράς The Durrells.

     Από το 2012 έχουν εκδοθεί έντεκα βιβλία του από τις εκδόσεις Διόπτρα. Όλα του τα μυθιστορήματα βρέθηκαν στην τελική δεκάδα των Bραβείων Bιβλίου Public. Το βιβλίο του με τίτλο Ουρανόεσσα βραβεύτηκε ως το Καλύτερο Μυθιστόρημα της χρονιάς 2017 στην κατηγορία «Ηρωίδα-έμπνευση», ενώ το μυθιστόρημά του Ακάκιε απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Μυθιστορήματος της χρονιάς 2021. Το 2022 το βιβλίο του με τίτλο «Δούρειος Ίππος» απέσπασε επίσης το βραβείο του καλύτερου μυθιστορήματος της χρονιάς.

     Έξι βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και είναι διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας του Amazon.

     Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν πουληθεί πάνω από 200.000 αντίτυπα των βιβλίων του.

     Παραδίδει μαθήματα συγγραφής (Masterclass). Αρθρογραφεί σε sites, εφημερίδες και περιοδικά.