Creativity

full of
positivity

Τρίτη
23 Ιουλίου 2024
Search
Close this search box.

Haig Yazdjian & «Η Τέχνη του Ρυθμού στην Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Κρήτης

Καλεσμένος του προγράμματος «Η Τέχνη του Ρυθμού στην Εκπαίδευση – H Μουσική στην Κοινότητα», το οποίο συνδιοργανώνουν το Εργαστήριο Θεάτρου-Κινηματογράφου-Μουσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Περιφερειακές Ενότητες και οι Δήμοι, είναι ο διεθνούς φήμης Αρμένιος σολίστας, συνθέτης και τραγουδιστής Haig Yazdjian αυτές τις ημέρες.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος μέσα από την τέχνη των κρουστών καλούνται να συμπράξουν μαζί του σε συνθέσεις του αλλά και παραδοσιακή μουσική της Ανατολικής Μεσογείου μέσα από την βιωματική διεργασία που προσφέρει η εμπειρία της μουσικής πράξης στο πλαίσιο ανοικτού μαθήματος.

Η εν λόγω παρουσίαση είναι ανοιχτή για όλους τους δημότες όπου και πραγματοποιούνται.

Επόμενες συναντήσεις του καλλιτέχνη με τους ωφελούμενους του προγράμματος :

  • Πέμπτη 16 Μαΐου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου, ώρα 17:00 – 19:00
  • Πέμπτη 16 Μαΐου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας, ώρα 19:30 – 21:30
  • Παρασκευή 17 Μαΐου στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας, ώρα 18:00 – 20:00

Καλλιτεχνική εμφάνιση με Ζαχαρία Σπυριδάκη και Γιάννη Παπατζανή Ρέθυμνο & Χανιά 18/5 και 19/5 αντίστοιχα.

Haig Yazdjian

Ο Haig Yazdjian, γεννηµένος στη Συρία από γονείς Αρµένιους, ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980. Είναι παράξενο, αλλά όντας στην Ελλάδα ανακάλυψε τα σαγηνευτικά στοιχεία της ανατολίτικηςµουσικής και βρήκε στο ούτι τον δρόµο να εκφράσει τις µουσικές του αναζητήσεις.

Η κυκλοφορία του πρώτου δίσκου του, Talar («Αειθαλές»), το 1996, µεγάλωσε τη φήµη του αλλά κυρίως ανέδειξε έναν από τους πλέον ταλαντούχους και πολλά υποσχόµενουςσυνθέτες της γενιάς του. Ο HaigYazdjian ξεχώρισε για τον µοναδικό τρόπο µε τον οποίο αναµιγνύειετερόκληταστοιχεία των παραδοσιακών µουσικών της ΑνατολικήςΜεσογείου, πιστεύοντας ακλόνητα πως η παράδοση είναι µια ζωντανή, δηµιουργικήδύναµη.

∆ύο χρόνια µετά, κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του µε τίτλο Garin και το singleGift και γίνονται δεκτά µε ενθουσιασµό τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς. Ταυτόχρονα έρχεται ο σεβασµός και η αναγνώριση από σηµαντικάονόµατα της ελληνικήςµουσικής µε τους οποίους ο Haig συνεργάστηκε.

Το καλοκαίρι του 2000 κυκλοφορεί σε CD η µουσική που έγραψε για το θεατρικόέργοΤο κτήνος στο φεγγάρι που ανέβηκε στην Αθήνα τη σεζόν 1999-2000, ένα άλµπουµ που σηµατοδοτεί µιανέαστροφή στις µουσικές του αναζητήσεις.

Το 2001, σ’ ένα σηµείοεκφραστικής και εκτελεστικήςωριµότητας, κυκλοφορεί το άλµπουµ Yeraz, ένας ονειρικόςκόσµος για ακροατές µε τις ίδιες ευαισθησίες.

Το 2007 ο HaigYazdjian κυκλοφόρησε τον τέταρτο προσωπικό του δίσκο µε τον τίτλο Amalur. “Amalur” στη γλώσσα των Βάσκων σηµαίνει«Μάνα Γη». O Haig, ένας πολίτης του κόσµου αισθάνεται πως ο ήχος της λέξης Amalur «χτυπά» στον ίδιο ρυθµό µε τη µουσική του. Έχοντας ως αφετηρία το ιδιαίτερο συνθετικό του ύφος και το µοναδικόήχο από το ούτι, το Amalur παρακολουθεί και καταγράφει τη µουσικήπορεία του Haig µέσα από τις ζωντανές εµφανίσεις του, τη συνεργασία του µε διεθνούς φήµης µουσικούς, τον πειραµατισµό του σε νέους τρόπους έκφρασης όπως το ηλεκτρικόούτι (είναι η πρώτηκαταγραφή του οργάνου σε δίσκο διεθνώς), αλλά και σηµαντικές δισκογραφικές συνεργασίες όπως µε την Ελευθερία Αρβανιτάκη η οποία ερµηνεύει µε τον µοναδικό δικό της τρόπο το τραγούδι «Η έρηµος» σε στίχους του ΝίκουΜωραΐτη αλλά και µε τον διεθνούς φήµηςουτίστα και συνθέτη AraDinκjian [Άρα Ντιγκτζιάν] από τους θρυλικούς NightArk.

Ο HaigYazdjian έχει συνεργαστεί µε πολλούς σηµαντικούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές καθώς και µε σολίστες διεθνούς κύρους. Μεταξύ αυτών, µε τον Νίκο Πορτοκάλογλου, ΝίκοΞυδάκη, τη ΣαβίναΓιαννάτου, τη ΜαρίαΦαραντούρη, τη ∆ήµητραΓαλάνη, την ΈλληΠασπαλά, τον DavidLynch, τον Γιώτη Κιουρτσόγλου, τον Θοδωρή Κοτονιά, τον DaveSpilain, τον Omar Faruk Tekbilek, τον Djivan Gasparyan, τον Ara Dinkjan τον Theodossii Spassov τον GlenVelez κ.ά.

Το 2005 επελέγη από τη LoreenaMcKennitt και συµµετείχε, µαζί µε µία επίλεκτη ολιγοµελήοµάδα Ελλήνων δεξιοτεχνών, στον δίσκο της AnAncientMuse ο οποίος ηχογραφήθηκε στα θρυλικά Real World Studios του PeterGabriel. Ο HaigYazdjian συµµετείχε επίσης στην παγκόσµιαπεριοδεία της Καναδής «ντίβας» της World Μουσικής Σκηνής που ακολούθησε και η οποία έχει καταγραφεί στο διπλό DVD/CD Nightsfrom the Alhambra.

Το 2008 και το 2009 ο HaigYazdjian συνεργάστηκε µε µια από τις σηµαντικότερεςΕλληνίδεςερµηνεύτριες, την Ελένη Βιτάλη. Μαζί πραγµατοποίησαν µια σειρά από κοινές ζωντανές εµφανίσεις σε όλη τη χώρα και η συνύπαρξή τους επί σκηνής καταγράφηκε στο διπλό CD ΖωντανόΚύτταρο.

Το 2017 έφερε για τον HaigYazdjian ένα «συναπάντηµα ψυχής» µε τη σπουδαίαλαϊκήτραγουδίστριαΦωτεινή Βελεσιώτου. Οι δυο τους «επισκέφτηκαν» πολλές µουσικές σκηνές τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όσο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο HaigYazdjian, έχοντας µαζί του µια εξαίρετη οµάδαδεξιοτεχνών µουσικών, παρουσιάζει ζωντανά ένα πρόγραµµα που περιλαµβάνει τις πιο γνωστές συνθέσεις από τη δισκογραφία του, καθώς και ευφάνταστεςδιασκευές σε παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα και την ΕγγύςΑνατολή.

Όπως πάντα, ο αυτοσχεδιασµός και η δηµιουργικήδιάθεση των µουσικών ορίζουν τον τόνο στις ζωντανές εµφανίσεις του Haig, µε την ατµόσφαιρα να κινείται από τα «χωράφια» της jazz και της fusion µέχρι τη σύγχρονη δυτική µουσική.🖋