Creativity

full of
positivity

Σάββατο
20 Ιουλίου 2024
Search
Close this search box.

2ο Φεστιβάλ Κοντομαρί / “Ημέρες Μνήμης”, στα Χανιά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντομαρί με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Πλατανιά και όλων των φορέων του χωριού διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2ο Φεστιβάλ Κοντομαρί «Ημέρες Μνήμης» – 50 Χρόνια Δημοκρατία, από τη Κυριακή 26 Μαΐου έως και τη Κυριακή 2 Ιουνίου 2024.

Για πρώτη χρονιά πέρσι, το 2023, πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ υπό την αιγίδα και με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού, θέλοντας να επεκτείνουν την διάρκεια αλλά κυρίως την σημασία της επετείου, πραγματοποίησαν ένα πολυθεματικό φεστιβάλ με διατομεακές και διακαλλιτεχνικές δράσεις:

  • Ομιλίες
  • Διαλέξεις
  • Προβολές
  • Εκθέσεις
  • παιδαγωγικά προγράμματα
  • συνεργασίες με σχολεία
  • θεατρικές παραστάσεις
  • μουσικές συναυλίες.

Μεγάλης σημασίας αναδεικνύεται η σταθερότητα και η συνέχεια στον χρόνο καθώς οι στόχοι που προαναφέρθηκαν απαιτούν χρόνο και συνέπεια. Ένα φεστιβάλ διάρκειας οκτώ ημερών (6/5- 2/6) κατά το οποίο θα παρουσιαστούν ποικίλες πολιτιστικές δράσεις υπό την θεματική «50 χρόνια Δημοκρατία».

Οι υπεύθυνοι διάλεξαν αυτή την θεματική με στόχο να αναδείξουν την έννοια της δημοκρατίας σε σχέση τόσο με την Ιστορία όσο και με το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός του χωριού Κοντομαρί. Καθώς η εκτέλεση των αμάχων ανδρών στο Κοντομαρί ήταν μια φασιστική πρακτική που στηρίζεται στην ιδεολογία του μίσους, μια πρακτική που δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή, μια πρακτική που είναι αντίθετη με τα θεμέλια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. αναδεικνύεται ως επιτακτική η ανάγκη για αναστοχασμό στο σήμερα.

Η απάντηση βρίσκεται στην έννοια της δημοκρατίας. Η δημοκρατία ως απάντηση σε κάθε φασιστική πρακτική στο χθες αλλά και στο σήμερα με τις διαδικασίες και τις αξίες που αυτή φέρει, θα αποτελέσει την αφετηρία για τις καλλιτεχνικές δράσεις που θα δημιουργηθούν ώστε να πλαισιώσουν το φεστιβάλ και θα διαπερνά το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Το γεγονός ότι πέρασαν 50 χρόνια από τη λήξη της δικτατορίας, κατά τα οποία ζούμε σε πολίτευμα δημοκρατικό, αποτελεί την αφορμή να διερευνήσουμε και τα ερωτηματικά που γεννιούνται. Υπάρχει αδιαμφισβήτητα η ανάγκη να συνδεθεί η ιστορία με το σήμερα και την μνήμη με την καθημερινή πρακτική.

Η εμπειρία του πρώτου φεστιβάλ έδειξε, πως όταν η ιστορία συνδέεται με την τέχνη και γενικά τον πολιτισμό, ο πολιτιστικός αντίκτυπος αφορά μικρούς και μεγάλους διότι διαμορφώνει το παρόν κι αλλάζει το μέλλον.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

19:00-20:30
Θεατρική παράσταση για παιδιά και ενήλικες “Δεινόσαυροι. Μια νύχτα στο Μουσείο’’ από την θεατρική εταιρία Αυλή των Θαυμάτων

20:30-21:30
Παρουσίαση προφορικών μαρτυριών των κατοίκων του χωριού – “ Οι άνθρωποι από το Κοντομαρί θυμούνται” σε συνεργασία με την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χανίων.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για πρωινές επισκέψεις σχολικών τάξεων – “Ξετυλίγοντας το νήμα προς τη Δημοκρατία” (Πρωινή Ζώνη)

Τρίτη 28 Μαΐου 2024
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για πρωινές επισκέψεις σχολικών τάξεων – “Ξετυλίγοντας το νήμα προς τη Δημοκρατία” (Πρωινή Ζώνη)

18:00-21:00
Εργαστήριο : “Η συνέλευση των παιδιών”
από μέλη της ομάδας “Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων – Φρενέ” για εκπαιδευτικούς και για όσους ασχολούνται με παιδιά

21:00-22:30
Προβολή ταινίας

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για πρωινές επισκέψεις σχολικών τάξεων – “Ξετυλίγοντας το νήμα προς τη Δημοκρατία” (Πρωινή Ζώνη)

17:30-20:30
Εργαστήριο: “Συλλογική μνήμη και ταυτότητα” από τη ψυχολόγο Μαργιάννα Κλάδη και τον εμψυχωτή Δημήτρη Κύρκο για ενήλικες

20:30-21:00
Παρουσιάσεις μαθητών/-τριών σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Πλατανιά – “ Η ποιότητα ζωής των εφήβων: Διαγνώσεις, επιθυμίες και επανορθωτικές προτάσεις”

21:00-22:30
Παρουσίαση / προβολή ταινίας, “LIDICE – Ένα δέντρο θυμάται’’ σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για πρωινές επισκέψεις σχολικών τάξεων – “Ξετυλίγοντας το νήμα προς τη Δημοκρατία” (Πρωινή Ζώνη)

19:30-20:30
Παρουσίαση, “Το ιστορικό καταφύγιο Πλατανιά αφηγείται…”
από τον Πολιτιστικό & Αναπτυξιακό Σύλλογο Πλατανιά

20:30-21:00
Ομιλία, “Η Κρήτη στα Χρόνια της Κατοχής’’ από τον ιστορικό Γιάννη Σκαλιδάκη

21:00-22:30
Προβολή ντοκιμαντέρ/ Συζήτηση, “ Η τελευταία προσευχή: Το χρονικό δύο εκτελέσεων στη σκιά του Ψηλορείτη”. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τις σκηνοθέτιδες Βίκυ Αρβελάκη και Κατερίνα Μπικάκη

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για πρωινές επισκέψεις σχολικών τάξεων – “Ξετυλίγοντας το νήμα προς τη Δημοκρατία¨ (Πρωινή Ζώνη)

20:00-20:30
Ομιλία, “Γράφοντας την Ιστορία του χωριού: η σημασία δημιουργίας αρχείου της κοινότητας” από την ιστορικό Κάρμεν Βουρβαχάκη

20:30-21:00
Ομιλία, “Μνήμη, επανόρθωση και ευθύνη” από τον ιστορικό Στέφαν Στράκε, τη συζήτηση θα συντονίζει ο ελληνογερμανός δημοσιογράφος Γιάννης Μαλαματίνας

21:30-22:30
Παράσταση Χορού – “Χορευτικός διάλογος”
από χορευτικούς συλλόγους (Κρητικά, Ποντιακά, Φλαμένγκο)

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024
19:00-19:30
Ομιλία, “Η διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα (1918 – 1967)” από τον καθηγητή του Α.Π.Θ. του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αντώνη Σκαμνάκη

19:30-22:30
Μικρές Σκηνές, ένας καλλιτεχνικός περίπατος στο χωριό με παρουσιάσεις από ομάδες καλλιτεχνών των Χανίων (αναλόγια, performances, πειραματική μουσική, κ.ά σε διάφορα μέρη του χωριού)

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

19:00-20:30
Επίσημη εκδήλωση, Επιμνημόσυνη δέηση από την Ενορία του χωριού και ομιλίες από τον Δήμο Πλατανιά

20:30-21:00
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

21:00-23:30
Μουσική συναυλία με το μουσικό σχήμα “Τετράηχο”, Μανουσάκη, Σταυριανουδάκης, Ρενιέρης, Λουφαρδάκης

ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ
Εκθέσεις φωτογραφίας και ιστορικών ντοκουμέντων
Καφενείο “ο μικρόκοσμος”

Είναι σημαντικό να αποτελέσει το Κοντομαρί σημείο συνάντησης ανθρώπων και ιδεών, να καθιερωθούν οι «Ημέρες Μνήμης» ως θεσμός που κάθε χρόνο μεγαλώνει κι εξελίσσεται.

Πληροφορίες: 6972151099