Creativity

full of
positivity

Πέμπτη
25 Ιουλίου 2024
Search
Close this search box.

«Αρόδαμοι κι Ασπάλαθοι» η ομαδική έκθεση στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου

Μέσα από τα έργα των χεριών στην Κρήτη, ξεπηδούν οι αροδαμοί και οι ασπάλαθοι… Βλαστοί τρυφεροί-κλωνάρια της γης και πανώριοι αγκαθωτοί θάμνοι που τρέπονται μαεστρικά σε διαχρονικά μοτίβα.

Σε συνέχεια των θεματικών αφιερωμάτων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε διοργάνωση του ΜΕΤΗ και ακολουθώντας τις προηγούμενες συνεργασίες της επιμελήτριας με το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου και τον ιδρυτή του Κωστή Σχιζάκη, η έκθεση «Αρόδαμοι κι Ασπάλαθοι», εγκαινιάστηκε το Σάββατο 27 Απριλίου στις 19.30 στο Μουσείο.

Στο πλαίσιο της εκθεσιακής δράσης, διακεκριμένοι Έλληνες εικαστικοί που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους και χρησιμοποιούν ποικίλα μέσα και υλικά, προχωρούν στη σύσταση έργων με εικαστικές, πλαστικές και συμβολικές αναφορές σε ένα πυκνό απεικονιστικό και απτικό πεδίο που συμπεριλαμβάνει τη την υφαντική και την κεντητική, την κεραμική και την ξυλογλυπτική, την κοσμηματοποιία, τη μαχαιροποιία και άλλα. Ο κόσμος της υλικής αυτής και της άυλης κληρονομιάς ζωντανεύει, μέσα από τον οργανικό διάλογο των συμμετεχόντων εικαστικών που πραγματοποιείται με αναφορά τόσο σε σωζόμενα σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές ιστορικά κειμήλια όσο και σε πολύτιμες σχετικές αναφορές στην κρητική λογοτεχνία (με ολοζώντανες σχετικές εικόνες να αντλούνται από τον Ερωτόκριτο και την Ερωφίλη) και τις δροσερές μαντινάδες.

Ο τίτλος της έκθεσης προτείνεται ως ένα ανοιχτό πεδίο συνύπαρξης παλαιών και νέων συμβάντων και εικόνων, ανοιχτών διαλόγων ελαφριάς ύλης και αιωρούμενων επιτόπιων περιπάτων του βλέμματος και του νου, δίνοντας διακριτό τόπο σε πολυσχιδείς προσεγγίσεις και σε προφανείς ή και αθέατες συγκλίσεις και εσοχές μιας εκλεκτικής διαχρονικής εξιστόρησης που επιβεβαιώνει και ενδυναμώνει την οργανική συνέχεια της κρητικής πρωτογενούς δημιουργίας.

cof

Ο αργαλειός και τα κρητικά υφαντά που αναντίρρητα αποτελούν από τα ωραιότερα της Ελληνικής παράδοσης, με τους έφιππους και τις άνθινες συμβολικές αναπαραστάσεις τους ή τον γεωμετρικό διάκοσμο με τους ρόμβους που έχει τις καταβολές του στη Βυζαντινή τέχνη, τα κουσκουσέ και τα ριγωτά σχέδια, οι βελονιές που ζωντανεύουν το ιερό δέντρο της ζωής, τα σχέδια και τα μοτίβα πολλά από τα οποία αποτελούν συναρπαστική διαχρονία με αφετηρία τη μινωική εποχή, οι φορεσιές, οι ποδιές και οι κεντημένοι ποδόγυροι με τους δικέφαλους αετούς, τα φίδια, τα ανθοφόρα αγγεία και τις γοργόνες που ανάγουν απευθείας στην Αναγέννηση, οι βούργιες, οι σάκοι γάμου, τα χιράμια, οι πετσέτες και οι πατανίες, τα μπαγκάλια και οι σιντσαντίδες τα κεραμικά πιθάρια και οι κατσούνες, οι νυφιάτικές ξομπλιαστές κουλούρες και οι λύρες, τα σκαμνάκια και οι ξυλόγλυπτες κασέλες, τρέπονται στο συναρπαστικό απεικονιστικό αλφαβητάριο της έκθεσης, ιχνογραφώντας τη μνήμη, το απτό και το άυλο του τόπου.

cof

Η Τέχνη των χεριών, δημιουργεi την ταυτότητα του τόπου, διασώζει και ονοματίζει τους ανθρώπους που τον κατοικούν. Συνδέει το σήμερα με το παρελθόν, τις ρίζες και τα πρωτογενή μοτίβα με τα οικογενειακά κειμήλια που δωρίζονται από γενιά σε γενιά. Υφαίνει μοτίβα και σχέσεις. Μεταδίδει γνώσεις και παραδόσεις. Μεταλαμπαδεύει ιδέες, διασώζει και διδάσκει τέχνες και τεχνικές, συνδέει υλικά και μέσα. Ενώνει την τεχνογνωσία των χεριών με τη χάρη και τη φαντασία του νου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έκθεσης και πέρα από τα σύγχρονα έργα που υλοποιήθηκαν με σεβασμό και γνώση για τις ανάγκες της, παρουσιάζονται επίσης αρχειακά έργα της Φλωρεντίνης Καλούτση (1890-1971) που μέσω της πρωτοπόρου για την εποχή επιχείρησής της Διπλούς Πέλεκυς συνδύασε για πρώτη φορά μινωικά και λαϊκά μοτίβα με την τεχνική της παραδοσιακής κρητικής υφαντική, αναδεικνύοντας την κρητική κληρονομιά από τη μινωική μέχρι και τη λαϊκή τέχνη και αποσπώντας διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Παρουσιάζονται τέλος έργα και των σημαντικών ναΐφ κρητών ζωγράφων Αλκιβιάδη Σκουλά και Μαρίας Φιοράκη με σχετική με την έκεθση θεματική, τιμώντας με την παρουσία τους τη διοργάνωση.

Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται και άλλες παράλληλες δράσεις όπως εκπαιδευτικά εργαστήρια, ξεναγήσεις, μουσικά αφιερώματα καθώς και θεματική ημερίδα.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Χρήστος Αλατσάκης, Βασιλεία Ανηψητάκη, Κυριακή Αρκουλή, Άννα Αχιλλέως, Κάτια Βαρβάκη, Μαρίνα Βλαχάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Γιάννης Γαβαλάς, Μαρία Γαλανάκη, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Ειρήνη Γκόνου, Κατερίνα Γραφανάκη, Μαρία Γρηγοριάδη, Παναγιώτης Δαραμάρας, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Κατερίνα Δραμιτινού, Γιάννης Επταμηνιτάκης, Ειρήνη Ζαΐμη, Άννα Καζάκου, Δέσποινα Καλλιγά, Κατερίνα Καλιτσουνάκη, Βάσω Καλουδιώτη, Φλωρεντίνη Καλούτση, Βίκυ Καμένου, Μηνάς Καμπιτάκης, Βούλα Καραμπατζάκη, Βασίλης Κιλιτσλής, Μάρω Κορνηλάκη, Μαρία Κώτσου, Ρόδη Κωνσταντόγλου, Δήμητρα Κωνσταντινίδη, Σοφία Λαμπροπούλου, Janet Λιοδάκη, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Τάσος Μαδαμόπουλος, Μαρίνος Μακράκης, Βαρβάρα Μαλτέζου, Λυδία Μαργαρώνη, Μηνάς Μαυρικάκης, Μάνος Μπατζόλης, Γεωργία Μπλιάτσου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Ρούλη Μπούα, Γιάννης Μπρούζος, Αλέκα Μυρίλλα, Λήδα Νάθενα, Μαίρη Νταγιαντά, Χρίστος Παπαδάκης, Γιώργος Παπαδομανωλάκης, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Βιβή Περυσινάκη, Βαγγέλης Πολύζος, Μιχάλης Σακαλής, Τιτίκα Σάλλα, Κατερίνα Σαράφη, Ιφιγένεια Σδούκου, Ζωή Σεκλειζιώτη, Ελένη Σιούστη, Αλκιβιάδης Σκουλάς, Παρασκευή Σπύρου, Κατερίνα Σταθάτου, Μαρίνα Στελλάτου, Ιωάννα Τερλίδου, Γιώργος Τζάνερης, Νίκος Τριανταφύλλου, Βάσω Τρίγκα, Κατερίνα Τσεμπελή, Μιχάλης Φαλκώνης, Βιργινία Φιλιππούση, Μαρία Φιοράκη, Μαρία Χάνιου, Αθηνα Χατζή, Πέπη Χατζηδάκη

Διάρκεια έκθεσης από Σάββατο 27 Απριλίου 2024 έως και 7 Ιουνίου 2024.
Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, Νυμφών 3, Ηράκλειο
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 18:00-20:00 ή κατόπιν ραντεβού
Τηλ.: 6976 974000
Email: met.heraklion@gmail.com