Creativity

full of
positivity

Σάββατο
20 Ιουλίου 2024
Search
Close this search box.

Κυριακή 19/5 δίνουμε λίγο από τον χρόνο μας, εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη του αθλητή Βαγγέλη Λάριου

Εθελοντική Αιμοδοσία στη μνήμη του Βαγγέλη Λάριου που έχασε τη μάχη με τη λευχαιμία, ενός εξαιρετικού αθλητή άρσης βαρών, αγαπητός απ΄ όλους τους συναθλητές του.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 19 Μαΐου 2024 στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, τις ώρες 10.00 – 13.00, την ίδια στιγμή όπου μικροί και μεγάλοι λάτρεις των αγώνων δρόμων θα συμμετέχουν στο μεγάλο αθλητικό γεγονός της πόλης, στον 14ο Γύρο της πόλης του Ρεθύμνου.

Μία δράση που χαρίζει ζωή κι ελπίδα από το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Ρεθύμνου και του Ομίλου Κλασικού Αθλητισμού ΑΡΚΑΔΙ, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ρεθύμνου “Δότες Ζωής” , την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Π.Ο.Σ.Ε.Α., τον Σύλλογο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ – Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα γίνονται εγγραφές εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Η δωρεά μυελού των οστών χαρίζει ζωή σε άτομα που πάσχουν από λευχαιμία και από πολλές άλλες αιματολογικές ασθένειες.

Ο ΣΕΑ Ν. Ρεθύμνης ευχαριστεί θερμά τη Διεύθυνση του café LeJardin στον Δημοτικό Κήπο για την παραχώρηση του χώρου και για την διευκόλυνση διεξαγωγής της δράσης.  

Δίνω το παράδειγμα! Δίνω Αίμα!

Μπορώ να γίνω εθελοντής αιμοδότης;

Μπορείς (λίγες χρήσιμες πληροφορίες):

 • εάν είσαι 18-65 ετών
 • εάν έχεις πάρει πρωινό
 • εάν έχεις πιει νερό
 • εάν έχεις καλή γενική κατάσταση και ψυχολογία
 • εάν δεν έχεις καταναλώσει αλκοόλ τις προηγούμενες 24 ώρες
 • εάν δεν έχεις κάνει λήψη φαρμάκων κατά τις προηγούμενες 48 ώρες

(συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου ή τον γιατρό της αιμοδοσίας)

 • εάν δεν είσαι έγκυος ή θηλάζεις
 • εάν δεν έχεις υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τον τελευταίο χρόνο
 • εάν δεν πάσχεις από σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, καρδιακό νόσημα

Συμβουλέψου τον γιατρό σου ή τον γιατρό της  αιμοδοσίας.

Μπορώ να γίνω Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών;

Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» έχει ορίσει ως όρια ηλικίας για να μπορεί κάποιος να εγγραφεί ως εθελοντής δότης μεταξύ 18 – 45 χρόνων. Ο εθελοντής δότης παραμένει καταχωρημένος στο αρχείο και ενεργός μέχρι τα 55α γενέθλιά του.

Μπορείς εάν δεν έχεις (λίγες χρήσιμες πληροφορίες):

 • AIDS/HIV
 • Αλλεργίες σε latex , αναισθησία ή σε περισσότερα από ένα αλλεργιογόνα. Κάθε είδους αλλεργίας συμπεριλαμβανομένης της αλλεργικής ρινίτιδας, θα πρέπει να αναφέρεται στην αίτηση εγγραφής.
 • Αρτηριακή υπέρταση : Η υπέρταση είναι σύνηθες πρόβλημα γι’ αυτό κάθε περίπτωση υποψήφιου δότη εξετάζεται ιδιαίτερα.Αν πάσχεις από υπέρταση αλλά η πίεσή σου διατηρείται υπό έλεγχο μπορείς να εγγραφείς δότης.
 • Άσθμα: Αν υποφέρεις από βρογχικό άσθμα μπορείς να γίνεις δότης με την προϋπόθεση ότι ελέγχεται με εισπνεόμενα ή από του στόματος φάρμακα. Δεν μπορείς να εγγραφείς αν χρειάζεται να παίρνεις κορτικοστεροειδή από το στόμα.
 • Aυτοάνοσα νοσήματα: Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να ‘’μεταφερθούν’’ από τον δότη στον λήπτη μέσω του μοσχεύματος. Ωστόσο επειδή κάποια από αυτά δεν είναι σοβαρά, όπως π.χ. η ψωρίαση, η γυροειδής αλωπεκία, η λεύκη, νοσήματα του θυρεοειδούς υπό έλεγχο, μπορεί να γίνουν δεκτά από τον γιατρό του μεταμοσχευτικού κέντρου και τον ασθενή. Αν πάσχεις από τέτοιο νόσημα μπορείς να εγγραφείς ως δότης, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να το αναφέρεις στην αίτηση εγγραφής. Αν όμως πάσχεις από σοβαρό συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα, όπως π.χ ρευματοειδή αρθρίτιδα, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, σαρκοστέωση, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σκλήρυνση κατά πλάκας, σύνδρομο Gillian-Barre , δεν μπορείς να εγγραφείς.
 • Διαταραχές πήξης και βλάβες αιμοφόρων αγγείων: Όσοι πάσχουν από κάποιο νόσημα που έχει σχέση με αιμορραγική διάθεση, θρομβοπενία ή θρομβοφιλία, δεν αποκλείονται εξ’ ορισμού αλλά η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά ανάλογα με το νόσημα και το ιστορικό. Αν έχεις ιστορικό αιμορραγιών, θρομβοπενίας ή θρομβώσεων, άσχετα από το υποκείμενο νόσημα, δεν μπορείς να εγγραφείς δότης.
 • Επιληψία: Αν πάσχεις από επιληψία και είσαι εκτός θεραπείας και χωρίς κρίση για τουλάχιστον 12 μήνες μπορείς να εγγραφείς ως δότης, ενώ αν είσαι υπό θεραπεία δεν γίνεσαι δεκτός.
 • Ηπατίτιδα :Αν πάσχεις από Ηπατίτιδα Β δεν μπορείς να εγγραφείς δότης.
 • Καρδιακές και καρδιαγγειακές παθήσεις: Μπορείς να εγγραφείς δότης στις παρακάτω περιπτώσεις:
  -Πρόπτωση μιτροειδούς χωρίς σημαντική αιμοδυναμική παλινδρόμηση (φύσημα) και παράταση του QTc στο καρδιογράφημα.
  -Μη σημαντικές ανωμαλίες των βαλβίδων που προκαλούν το αθώο φύσημα
  -Διγλώχινα αορτική βαλβίδα χωρίς σημαντική στένωση
  -Ιδιοπαθείς κοιλιακές και κολπικές εκτακτοσυστολές
  Κάποιες μορφές αρρυθμίας που ρυθμίζονται με φαρμακευτική αγωγή γίνονται αποδεκτές αλλά πρέπει να αναφέρονται κατά την κλινική εξέταση πριν τη συλλογή του μοσχεύματος.
  -Κολποκοιλιακός αποκλεισμός πρώτου βαθμού
  -Υπέρταση ρυθμισμένη με φαρμακευτική αγωγή για τουλάχιστον 12 μήνες.
 • Δεν μπορείς να εγγραφείς δότης σε σοβαρότερες καταστάσεις όπως π.χ.
  -Αρτηριοσκλήρυνση ή και θρόμβωση των στεφανιαίων αγγείων η οποία προκαλεί την στηθάγχη και το έμφραγμα
  -Κάθε αντικατάσταση βαλβίδας της καρδιάς ή βαλβιδοπλαστικής (μπαλονάκι)
  -Κάθε είδους σοβαρής βαλβιδοπάθειας
  -Κάθε συγγενής στένωση βαλβίδας εκτός της διγλώχινος αορτικής βαλβίδας.
  -Δευτέρου ή τρίτου βαθμού κολποκοιλιακός αποκλεισμός
  -Τοποθέτηση βηματοδότη ή απεινιδωτή
  -Παθήσεις των αγγείων του εγκεφάλου όπως: εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, κάθε ενδοκράνεια αιμορραγία συμπεριλαμβανομένων της υπαραχνοειδούς, υποσκληρίδιας και εξωσκληρίδιας.
 • Προβλήματα σπονδυλικής στήλης και οστών :Προβλήματα στη σπονδυλική στήλη. Αν τα προβλήματα αυτά προκαλούν έντονο χρόνιο πόνο ώστε να επηρεάζεται σημαντικά η καθημερινή σου δραστηριότητα, δεν μπορείς να εγγραφείς.
 • Σακχαρώδης Διαβήτης: Αν έχεις σακχαρώδη διαβήτη, δεν μπορείς να εγγραφείς δότης.
 • Ψυχικές διαταραχές, κατάθλιψη

Συμβουλέψου τον εθελοντή του ΣΕΑ Ν. Ρεθύμνης «ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ»

Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Ρεθύμνου «ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ» μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Π.Ο.Σ.Ε.Α. επίσημος συνεργάτης του συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑ»

Πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Σπετσωτάκης

Γραμματέας Δέσποινα Μαυράκη