Creativity

full of
positivity

Σάββατο
20 Ιουλίου 2024
Search
Close this search box.

Έκθεση “Ανατομία μιας μεταμόρφωσης” από τις Ημέρες Ρεθύμνου στη Γκαλερί “Μορφές”

Οι “Ημέρες Ρεθύμνου” παρουσιάζουν στην Γκαλερί “Μορφές” την έκθεση φωτογραφίας της Φωτογραφικής Λέσχης Ελευσίνας με τίτλο “Ανατομία μιας μεταμόρφωσης”. Η έκθεση «Ανατομία μιας Μεταμόρφωσης» αποτέλεσε το Μυστήριο 24 του καλλιτεχνικού προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από την Παρασκευή, 17.05.2024 έως και το Σάββατο, 08.06.2024. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 17/05/2024 και ώρα 20:00. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι οι ώρες λειτουργίας της Γκαλερί “Μορφές”.

Όπως σημειώνει ο επιμελητής Βασίλης Γεροντάκος “πάνω από τον κεράτιο κόλπο της Ελευσίνας, αιωρούνται τα φαντάσματα των καραβιών, τα εργοστάσια του Τιτάνα και Κρόνου, οι φορτωμένες νταλίκες της εθνικής οδού, η άνοιξη και η απελπισία της Δήμητρας με την Περσεφόνη, οι μουσικές του Μάνου και των Dead can Dance, ο λαβύρινθος των τελετών μυστηρίου και οι βάρδιες των ναυπηγείων, τα βαρέα ένσημα, τα νεκρικά πορτρέτα των μικρασιατών εργατών. Η Ελευσίνα υπήρξε θύμα της άναρχης βιομηχανικής εξέλιξης και παράλογης εκμετάλλευσης του φυσικού χώρου. Μία βίαιη επέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα στην αρμονική ανάπτυξη της φύσης, που είχε σαν συνέπεια την υπονόμευση του φυσικού τοπίου, του βιοτικού επιπέδου και της πνευματικής δράσης που συνόδευε την περιοχή χιλιάδες χρόνια.

Ο μύθος της Περσεφόνης μετέφερε με έναν τρόπο την τελετουργία της φύσης, το μέτρο, τον ρυθμό, την κλίμακα των αξιών που διέπουν την σχέση του ανθρώπου με την φύση. Έτσι λοιπόν διερράγη μια ιερή σχέση με συνεπακόλουθα την δυσαρμονία και την πνευματική έκπτωση. Γνωρίζοντας με οδυνηρό τρόπο την απώλεια αυτή, η κατεύθυνση της δράσης αυτού του project, είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό στην ανάγκη μιας περιβαλλοντικής αφύπνισης, διερεύνησης οικολογικών ζητημάτων, συνειδητοποίηση μιας νέας οπτικής που να φέρνει στο επίκεντρο την πολύτιμη αξία των φυσικών πόρων και πηγών ζωής, υποδεικνύοντας τον παρεμβατικό και παραβατικό τρόπο, αλλά και των μηχανισμών εκείνων που διατηρούν την φυσική και πνευματική ανάπτυξη, διερευνώντας την φύση.

Θεωρώντας ότι η ομαδική προσπάθεια αλλά και διάδραση με το κοινό είναι απαραίτητη, στόχος μας είναι ο μελλοντικός ορίζοντας αυτής της πόλης να είναι ανοιχτός στην δημιουργία, γνώση και ανάπτυξη πολιτισμού. Αρκετές θυσίες στο βωμό ενός βιομηχανικού μινώταυρου. Αρκετή υποκρισία μπροστά στη βιτρίνα του θείου μυστηρίου. Η επιθυμία επανέρχεται στα βλέμματα των νέων ανθρώπων, ατενίζοντας τον ορίζοντα του δικού τους πεπρωμένου.

Η Ελευσίνα φτιάχνει τις δικές της μελλοντικές αναμνήσεις. Τόπος αφίξεως, παρουσία και αποκάλυψη. Μια πόλη που αποφασίζει το μέλλον της και βρίσκει το βήμα σ’ ένα χορό που μοιάζει πάλη με την Ευρώπη. Η Ελευσίνα, ένα παλίμψηστο.”

Περισσότερες πληροφορίες για την Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας:

https://photoclub-elefsina.gr

f.l.e.elefsina@gmail.com

+30 6955 28 48 59

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ (ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ)

Βούλα Ανδρώνη / Voula Androni

Ξένια Αντωνοπούλου / Xenia Antonopoulou

Βασίλης Γεροντάκος / Vassilis Gerontakos

Σπυριδούλα Γκίνη / Spyridoula Gini

Νικολέττα Γρανίτσα / Nikoletta Granitsa

Ελισσάβετ Ευσταθίου / Elissavet Efstathiou

Μαρία Μπεμπένη / Maria Bempeni

Μαρία Παναρίτη / Maria Panariti

Βίκυ Παπαϊωάννου / Vicky Papaioannou

Γιάννης Τσιατσιάνης / Yiannis Tsiatsianis

Μανούσος Φρατζεσκάκης / Manousos Fratzeskakis

Γιώργος Χριστογεωργάκης / George Christogeorgakis