Creativity

full of
positivity

Πέμπτη
25 Ιουλίου 2024
Search
Close this search box.

Άρωμα Κρήτης με την ρεθεμνιώτισσα Ερασμία Μαρκίδη στη Eurovision στα φωνητικά δίπλα στη Σάττι

Τα φώτα της μουσικής βιομηχανίας και των λάτρεις της Eurovision από σήμερα Τρίτη 7 Μαίου 2024 στρέφονται στο Μάλμε της Σουηδίας, αφού ξεκινάει ο διαγωνισμός με τoν Α’ Ημιτελικό του θεσμού.

Κρητικό ενδιαφέρον με άρωμα Ρεθύμνου η ελληνική συμμετοχή και το τραγούδι «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι με την συμμετοχή στα φωνητικά της Ερασμίας Μαρκίδη. Η Ρεθυμνιώτισσα ερμηνεύτρια, μέλος του πολυφωνικού γκρουπ Fonés της Μαρίνα Σάττι, θα είναι αυτή τη Πέμπτη 9/5 στον Β’ ημιτελικό στη 3η σειρά εμφάνισης, ενώ είναι ήδη στη Σουηδία και όπως φαίνεται από τα κοινωνικά δίκτυα δίνουν συνεντεύξεις, κάνουν φωτογραφίσεις, όλα αυτά στα πλαίσια της προώθησης της ελληνικής συμμετοχής.

Απόφοιτος του μουσικού σχολείου Ρεθύμνου (2004-2010) και Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου (2010-2014) η Ερασμία Μαρκίδη κατέχει και δίπλωμα στο κλασικό τραγούδι.

Η φιλοσοφία της «Η έμπνευσή των φωνών ξεκινάει από τους ήχους του κόσμου και πως εναρμονίζονται σε ένα πολυφωνικό σύνολο με διαφορετικές προσωπικότητες. Πρώτη ύλη είναι αγαπημένα μας παραδοσιακά τραγούδια από όλες τις ηπείρους και επιθυμία μας να τις φέρουμε κοντά.»

Από τις συνεργασίες της ξεχωρίζει αυτή με τον Φοίβο Δεληβοριά το 2018 στο project “Flea Market” στο Passport και συμμετοχή στο δίσκο του, με τίτλο “Ταράτσα του Φοίβου” με τις fonés.

Συμμετείχε στην παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου με τις fonés ( χορός των Ωκεανίδων) σε σκηνοθεσία Μαρθας Φριντζήλα στο μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Συνεργάστηκε με τον Διονύση Σαββόπουλο το 2018 στο Ηρώδειο στη συναυλία «Για την υγεία των κοριτσιών μας» για φιλανθρωπικό σκοπό, ενώ στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 2016 συμμετείχε στη συναυλία για τα 50 χρόνια σύνθεσης του Νίκου Κυπουργού στο Ηρώδειο.

Έχει πραγματοποιήσει εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στα πλαίσια του TEDx academy “Re Imagine Greece”, σε δύο παραστάσεις / CIRCLE- SINGING WORKSHOP στο Θέατρο Θησείον και στην εκπομπή Στάση ΕΡΤ, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Ακολουθούν συναυλία με τον Παύλο Παυλίδη στο Gazarte , “Strings andVoices”, συναυλία «12 Καλλιτέχνες τραγουδούν για το κόκκινο» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, συμμετοχή σε μεταγλωττίσεις των ταινιών της Disney, Βαϊάνα και Πεντάμορφη και το Τέρας, συμμετοχή στη Eurovision 2017 στην ομάδα των φωνητικών στο This is Love με την Demy, ενώ έχει κάνει μεταγλωττίσεις σε παιδικές σειρές/ταινίες της Disney στο Sierra Post κι έχει συμμετάσχει στη Μουσικοθεατρική (musical) παράσταση βασισμένη στο Μυθιστόρημα του Victor Hugo «Οι Άθλιοι» στο ρολό της Φαντίν, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Από διακρίσεις η Ερασμία Μαρκίδη έχει σε Παγκρήτιους Καλλιτεχνικούς Αγώνες 1ο Βραβείο Ευρωπαϊκό τραγούδι (2005) και σε Παγκρήτιους Καλλιτεχνικούς Αγώνες 3ο Βραβείο στο Παραδοσιακό τραγούδι (2007).

Από τις τελευταίες της μουσικές συμμετοχές αποτελεί το Fighting the average που κυκλοφόρησε στις αρχές του Φλεβάρη ο Chris Zantioti, ένα μουσικά και παραγωγικά εξαιρετικό σύνολο αφού συμμετέχουν σε αυτό εκτός της Ερασμίας η Idra Kayne, ο MC Yinka, η Alexandra Sieti και ο Anduze μεταξύ άλλων.

EUROVISION 2024

Η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision χτυπάει στο Μάλμε της Σουηδίας, και η ΕΡΤ, σε απευθείας σύνδεση με τη σκηνή του Μalmö Arena μεταδίδει τον Α’ Ημιτελικό. Τους δύο Ημιτελικούς (7 και 9 Μαΐου) και τον Τελικό (11 Μαΐου) θα απολαύσετε, σε απευθείας μετάδοση, αποκλειστικά από την ΕΡΤ1 και ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα.

Η Ελλάδα, με τη Μαρίνα Σάττι και το τραγούδι «ZARI», θα εμφανιστεί στην 3η θέση του Β’ Ημιτελικού, στις 9 Μαΐου 2024.  Τους δύο Ημιτελικούς και τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision θα σχολιάσουν ο Θανάσης Αλευράς και ο Ζερόμ Καλούτα.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Α’ Ημιτελικό: Κύπρος, Σερβία, Λιθουανία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, Πολωνία, Κροατία, Ισλανδία, Γερμανία, Σλοβενία, Φινλανδία, Μολδαβία, Σουηδία, Αζερμπαϊτζάν, Αυστραλία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο.

Στον Μεγάλο Τελικό, στις 11 Μαΐου 2024, προκρίνονται απευθείας 6 χώρες, οι λεγόμενες «Big Five» (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία), καθώς και η διοργανώτρια Σουηδία, οι οποίες, για πρώτη φορά φέτος, θα παρουσιάσουν live τις συμμετοχές τους κατά τη διάρκεια των Ημιτελικών. Στον Α’ Ημιτελικό εμφανίζονται και ψηφίζουν η Γερμανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.