Creativity

full of
positivity

Πέμπτη
25 Ιουλίου 2024
Search
Close this search box.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη «Είμαι λέφτερος»

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, στην κατάμεστη από κόσμο Αίθουσα «Φουγάρο», στο Ηράκλειο παρουσιάστηκε με  μεγάλη επιτυχία, η νέα παραγωγή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη,  το ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας «Είμαι λέφτερος».

Την εκτέλεσης της παραγωγής ανέλαβε η EyeQ creative media με σκηνοθέτη τον Νίκο Παντερμαράκη, τη Σάντρα Οντέτ Κυπριωτάκη στην καλλιτεχνική επιμέλεια. Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη είχε την επιστημονική επιμέλεια, την επιλογή του αρχειακού υλικού και τον γενικό συντονισμό, ενώ στο εξής το ντοκιμαντέρ θα προβάλλεται εντός της Μόνιμης Έκθεσης του Μουσείου στη Μυρτιά.

Πρόκειται για ένα μικρό φιλμ-εισαγωγή που, με τη χρήση πλούσιου υλικού από το Αρχείο του Μουσείου Καζαντζάκη, αναδεικνύει την τεράστια εργογραφία, αλλά και τη βιογραφία του Νίκου Καζαντζάκη φωτίζοντας την αισθητική, τις σκέψεις, τα σύμβολά του αλλά και άγνωστες ή παραγνωρισμένες πτυχές της διαδρομής του.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ένα ηχοτοπίο με αποφθέγματα του Νίκου Καζαντζάκη με τη φωνή της Μαρίας Τζάνη να δένει ατμοσφαιρικά με την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Αλέξανδρου Κεφηρίδη. Ακολούθησε ζωντανά ένα μικρό κινησιολογικό  δρώμενο που έδωσε μια ιδέα για το έργο, σε επιμέλεια-χορογραφία του Κωνσταντίνου Θοδωρή και σε χορευτική εκτέλεση του ίδιου μαζί με τη Ζωή Καραμπέκιου.

Για το ντοκιμαντέρ μίλησαν:

Η Διευθύντρια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη Μαριλένα Μηλαθιανάκη που είχε τον γενικό συντονισμό της παραγωγής. Τόνισε την ειδική μέριμνα που λήφθηκε στην εξασφάλιση της διατήρησης της παγκόσμιας απήχησης του μεγάλου συγγραφέα μέσω του υποτιτλισμού του ντοκιμαντέρ σε 10 διαφορετικές γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Ρωσικά, Κινεζικά, Κορεατικά και Εβραϊκά) και πως πρόκειται για ένα από πολλά άλλα νέα ψηφιακά εργαλεία με τα οποία εξοπλίζεται το Μουσείο που μόλις άνοιξε ξανά έπειτα από οκτώ μήνες.

Η Σάντρα Κυπριωτάκη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της EYEQ, αναφέρθηκε στις δυσκολίες αλλά και στο δέος που ένιωσαν, στην προσπάθειά τους να αναδείξουν μέσα σε ένα μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ την τεράστια προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη. Στάθηκε στις εμβληματικές σκηνές απλότητας, ακινησίας, βάθους και συμβολισμών, ανοιχτές σε ερμηνείες και σκέψεις που γυρίστηκαν για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ.

Τέλος, η Επιμελήτρια Συλλογών του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη Παρασκευή Βασιλειάδη, που είχε την επιστημονική επιμέλεια του ντοκιμαντέρ για λογαριασμό του Μουσείου, ανέδειξε τη σημασία και την πρόκληση της δημιουργίας ενός νέου ντοκιμαντέρ για τον Καζαντζάκη που αφενός μεν θα ενσωματώνει σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα και αφετέρου δε, θα είναι περιεκτικό και θα καθιστά το τεράστιο μέγεθος του Καζαντζάκη εύκολα αντιληπτό σε κάθε επισκέπτη του Μουσείου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο Μιχάλης Ταρουδάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, η Γεωργία Μηλάκη, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Περιφέρειας Κρήτης, η Ρένα Παπαδάκη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου, η Χαρά Γενειατάκη, Αντιδήμαρχος Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, η Καλλιόπη Αντωνιδάκη, Αντιδήμαρχος Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, η Γεωργία Πολυχρονάκη, Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Νικολάου, η Καλλιόπη Αποστολογιωργάκη, Αντιδήμαρχος  Δήμου Μινώα Πεδιάδας, η Μαρία Κοζυράκη, Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η Στέλλα Χρυσουλάκη, Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και η Κατερίνα Ζωγραφιστού, Πρόεδρος Παραρτήματος Ελλάδας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ο Νίκος Καζαντζάκης αλλιώς: Ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές εντός και εκτός του ομώνυμου μουσείου» και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 έχοντας ως Ανάδοχο τη Nova και Υπεργολάβο την Aegean Solutions.

Συντελεστές ντοκιμαντέρ:

Σκηνοθεσία: Νίκος Παντερμαράκης, Διεύθυνση φωτογραφίας : Στέλιος Πίσσας, Μοντάζ: Κώστας Κεαλάρ, Καλλιτεχνική διεύθυνση: Σάντρα Οντέτ Κυπριωτάκη, Επιστημονική επιμέλεια-οπτική τεκμηρίωση: Παρασκευή Βασιλειάδη, Πρωτότυπη μουσική: Αλέξανδρος Κεφηρίδης, Α’ βοηθός κάμερας: Nickolay Dorozhkin, Β’ βοηθός κάμερας: Μιχαήλ Κωνσταντάκης, Οργάνωση παραγωγής: Αλκυόνη Φλουρή, Βοηθός παραγωγής: Μιχαέλα Χρυσαφάκη, Βοηθός καλλιτεχνικής διεύθυνσης: Ευτυχία Τσουκαλά, Αφήγηση: Μαρία Τζάνη, Εμφανίζονται οι: Κωνσταντίνςο Θοδωρής, Ζωή Καραμπέκιου, Χρήστος Κωνσταντουδάκης, Μαριάντη Νικητάκη, Παναγιώτης Παντερμαράκης, Αμαρυλλίς Ρούσσου, Λυδία Σαχίνη

Υποστηρικτές: Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων

Χορηγοί εκδήλωσης: ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου, Οινοποιείο Γαράκης, Aegean Airlines, Minoan Lines

Μέγας χορηγός Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη: Ευάγγελος Μαρινάκης