Creativity

full of
positivity

Πέμπτη
25 Ιουλίου 2024
Search
Close this search box.

6οι Παγκρήτιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και η Περιφέρεια Κρήτης, με την υποστήριξη της Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και του Δήμου Ρεθύμνης, συνδιοργανώνουν τους 6ους Παγκρήτιους Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης, για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στο 1ο Λύκειο Ρεθύμνου και στα διδακτήρια του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, το τριήμερο 19-21 Απριλίου 2024.

Οι αγώνες, όπως κάθε χρόνο, είναι ανοιχτοί στο κοινό! Οι μαθητές θα διαγωνιστούν στα ατομικά αγωνίσματα του Αυθόρμητου Λόγου και του Προτρεπτικού Λόγου και στο ομαδικό αγώνισμα των Διττών Λόγων.

Αυθόρμητος Λόγος: Πρόκειται για έναν σύντομο αυτοσχέδιο λόγο, ο οποίος βασίζεται κυρίως στη συνειρμική έκφραση και έχει ως στόχο την τέρψη του ακροατηρίου.

Προτρεπτικός Λόγος: Προσχεδιασμένη ομιλία με την οποία ο ομιλητής επιδιώκει με ορθά δομημένο λόγο και επιχειρηματολογία όχι απλώς να ενημερώσει, αλλά και να πείσει το κοινό για τη θέση που υποστηρίζει.

Διττοί Λόγοι: Σε αυτό το ομαδικό ρητορικό αγώνισμα δύο τριμελείς ομάδες μαθητών/τριών από διαφορετικά σχολεία καλούνται να επιχειρηματολογήσουν υπέρ ή κατά ενός θέματος.

Ο Α γύρος της προκριματικής φάσης των ατομικών αγωνισμάτων Γυμνασίου και Λυκείου θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής 19 Απριλίου 2024 στο 1ο Λύκειο Ρεθύμνου. Το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου 2024, πάλι στο 1ο Λύκειο, θα γίνει ο Β γύρος των ατομικών αγωνισμάτων και θα ακολουθήσουν από το μεσημέρι και μετά οι 2 προκριματικοί γύροι των Διττών Λόγων.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 21 Απριλίου 2024 το πρωί, θα γίνει ο ημιτελικός γύρος των Διττών Λόγων Γυμνασίων-Λυκείων στα διδακτήρια του Πανεπιστημίου και θα ακολουθήσουν από το μεσημέρι και μετά, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο (Δ3) του Πανεπιστημίου, οι Τελικοί Γύροι όλων των αγωνισμάτων, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή των βραβείων.

Στους αγώνες λαμβάνουν μέρος είκοσι οχτώ (28) σχολεία από τους τέσσερις Νομούς της Κρήτης με εξήντα επτά (67) φιλολόγους και εκατόν εβδομήντα πέντε (175) μαθητές. Παράλληλα με τους Αγώνες θα πραγματοποιηθούν μικρά βιωματικά εργαστήρια ρητορικής για μαθητές και καθηγητές από ομάδα καθηγητών.

Η ρητορική ως «άθλημα» και ως δημιουργική δραστηριότητα συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών και τους προσφέρει ποικίλα και σημαντικά οφέλη. Μέσα από τις ασκήσεις και τα αγωνίσματα λόγου καλλιεργούνται οι δεξιότητες δημόσιας ομιλίας και επικοινωνίας και βελτιώνεται η ικανότητα έκφρασης. Οι μαθητές πραγματικά απολαμβάνουν τις ποικίλες δραστηριότητες της ρητορικής· μαθαίνουν να αρθρώνουν τεκμηριωμένο λόγο, να διακρίνουν τον ορθό λόγο και το λογικό επιχείρημα από το σόφισμα, ασκούνται στην επίλυση προβλημάτων.

Οι μικροί ρήτορες κατακτούν την ευγλωττία και γίνονται πιο εύστροφοι, μαθαίνουν να ακούν προσεκτικά τους συνομιλητές τους και χαρακτηρίζονται από ανοχή στην αντίθετη άποψη. Η κριτική και δημιουργική σκέψη, η ενεργητική ακρόαση, η ανάπτυξη της φαντασίας, η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός σε σημαντικά ζητήματα, η καλλιέργεια της γλώσσας, η πολιτισμένη επικοινωνία είναι τα πολύ σημαντικά οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από το όμορφο ταξίδι της ρητορικής. Τα κέρδη αυτά κατακτώνται μέσα από την μακροχρόνια προετοιμασία των ρητόρων στα σχολεία τους αλλά και μέσα από την συμμετοχή στους αγώνες ρητορικής.

Οι παγκρήτιοι αγώνες, προσφιλής συνήθεια τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πια θεσμός και δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, να γνωριστούν, να «αναμετρηθούν» λεκτικά και να ψυχαγωγηθούν. Είναι μια γιορτή της ρητορικής, μια γιορτή του λόγου, ένα δώρο πνευματικής ευεξίας και κοινωνικής συνύπαρξης.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 • Παπαδόπουλος Φώτης, φιλόλογος, υποδιευθυντής 1ου Λυκείου Ρεθύμνου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση
 • Βασσάλος Ευάγγελος, φιλόλογος 4ου Λυκείου Ρεθύμνου, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου
 • Βογιατζή Ειρήνη, φιλόλογος Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου
 • Ηλιάκη Ευαγγελία, φιλόλογος Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου
 • Κατσέτη Χριστίνα, Μαθηματικός Γυμνασίου Περάματος
 • Μανιουδάκη Μαρία, φιλόλογος Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου
 • Μαργαρίτη Ελένη, φιλόλογος, υποδιευθύντρια 2ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου
 • Τσιανάκα Ελευθερία, φιλόλογος 2ου Λυκείου Ρεθύμνου, Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 • Αποστολάκης Κώστας, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
 • Σεραφείμ Ανδρέας, Επίκουρος Καθηγητής του Κοπερνίκειου Πανεπιστημίου, Τόρουν Πολωνίας
 • Βασαρμίδου Δέσποινα, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Λασιθίου
 • Καλοκύρη Βασιλεία, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ηρακλείου
 • Παΐζη Ελισσάβετ, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Χανίων
 • Παρασκευαΐδη Άννα, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ρεθύμνου
 • Ραμουτσάκη Ιωάννα, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ηρακλείου
 • Σφακιανάκη Άννα, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ηρακλείου
 • Λουτριανάκη Βάλια, φιλόλογος (Αρσάκειο Ψυχικού), Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, διδάσκουσα ΠΜΣ “Ρητορική: θεωρία και πράξη” (ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ).