Creativity

full of
positivity

Σάββατο
20 Ιουλίου 2024
Search
Close this search box.

Παγκρήτιος Γαστρονομικός Διαγωνισμός «Pâte à choux με άρωμα Κρήτης» στα Χανιά

«La Grande Finale» ένα πάντρεμα δύο πολιτισμών: της Γαλλικής Γαστρονομίας και της Κρητικής Διατροφής. Ύστερα από τον επιτυχημένο πρώτο γύρο του Γαστρονομικού Διαγωνισμού  «Pâte à choux με άρωμα Κρήτης», έρχεται ο Μεγάλος Τελικός που θα διεξαχθεί στις 19 Απριλίου 2024 στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης με ώρα εκκίνησης στις 16:00 το απόγευμα.

O Association FrancoHellénique de la Canée ΕλληνοΓαλλικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων διοργανώνουν για 3η συνεχόμενη χρονιά τον γαστρονομικό διαγωνισμό «Pâte à choux με άρωμα Κρήτης», που για πρώτη φορά αγκαλιάζει όλη την Περιφέρεια Κρήτης. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Ambassade de France en Grèce – Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα στην Ελλάδα και του Institut français de Grèce – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων.

Στα Χανιά διοργανώθηκαν τα δύο προηγούμενα έτη, με απόλυτη επιτυχία δύο διαγωνισμοί κάθε ένας με θέμα : «Η Κρέπα με άρωμα Κρήτης»  το 2022 και «Η Τάρτα με άρωμα Κρήτης» το 2023. Σ’ αμφότερους συμμετείχαν οι σχολές Μαγειρικής  και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης της Περιφερειακής Ενότητας  Χανίων (δημόσιες και ιδιωτικές) με συμμετοχή 98 σπουδαστών συνολικά. Τους διαγωνισμούς παρακολούθησε πλήθος κόσμου και καλύφθηκαν εκτενώς από τα Μέσα Ενημέρωσης της Κρήτης και της Αθήνας.

Ο διαγωνισμός με εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα, έχει ως στόχο να προάγει τον πλούτο της Κρητικής Γης και να αναδείξει την Κρητική Διατροφή σε σημαντικό φάρο πολιτισμού και γευσιγνωσίας. Η στήριξη του κόσμου και των Μέσων Ενημέρωσης θα είναι καθοριστική. 

Οι όροι του διαγωνισμού συνοπτικά έχουν ως εξής:

  • Ο Διαγωνισμός απευθύνεται αποκλειστικά σε σπουδαστές σχολών και τμημάτων Μαγειρικής Τέχνης και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης-Αρτοποιίας όλης της Περιφέρειας Κρήτης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι σπουδαστές πρωτοετείς η δευτεροετείς εγγεγραμμένοι στα μητρώα των εν λόγω σχολών, με την υποχρέωση να παρουσιάσουν μια «αλμυρή δημιουργία» οι σπουδαστές μαγειρικής και μια «γλυκιά δημιουργία» οι σπουδαστές αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής.
  • Οι σπουδαστές οφείλουν να δημιουργήσουν ένα έδεσμα   ακολουθώντας  υποχρεωτικά την παραδοσιακή γαλλική συνταγή της Pâte à choux (ζύμη Choux) για την βάση του, αλλά με γέμιση αποκλειστικά από προϊόντα της Κρητικής Γης έτσι ώστε να αναδύονται τα Κρητικά αρώματα και να αναδεικνύεται η αξία του Κρητικού διατροφικού πολιτισμού.

Όπως και στο παρελθόν ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δυο στάδια.

Ο πρώτος γύρος από 11 έως 15 Μαρτίου 2024, διεξάχθηκε εντός του χώρου των σχολών Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής όλης της Κρήτης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε την Δευτερά 11 Μαρτίου 2024 από Ηράκλειο, ταξίδεψε για Ρέθυμνο και έκλεισε στα Χανιά.

Από την κάθε σχολή επιλέχθηκαν δύο νικητές: ένας για την αλμυρή και ένας για την γλυκιά δημιουργία, οι οποίοι θα διαγωνιστούν  στον δεύτερο και τελικό γύρο στα Χανιά.

Στις 19 Απριλίου 2024 στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης  σε μια μεγάλη εκδήλωση, ανοιχτή στο κοινό οι νικητές του πρώτου γύρου θα διασταυρώσουν τις μαγειρικές και γαστρονομικές τους δεινότητες παρασκευάζοντας έκαστος την συνταγή με την οποίαν αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο.

Στην  κριτική επιτροπή  του δεύτερου γύρου που θα κρίνει τις 2 καλύτερες δημιουργίες για την Κρήτη, μια αλμυρή και μια γλυκιά, έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν καταξιωμένοι σεφ από την Ελλάδα και την Γαλλία :

  • Jean Marie Hoffman, chef de cuisine της Γαλλικής Πρεσβεία στην Ελλάδα
  • Στέλιος Παρλιάρος, chef pâtissier, παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών ζαχαροπλαστικής στην τηλεόραση
  • Δημήτρης Χρονόπουλος, chef pâtissier,  Brand Ambassador Valrhona
  • Ελένη Ψυχούλη, δημοσιογράφος γεύσεων, παρουσιάστρια εκπομπών μαγειρικής στην τηλεόραση
  • Γρηγόρης Κικής,  chef de cuisine, 1* Michelin, Υoung chef San Pelegrino
  • Arnaud Larher, Meilleur Ouvrier de France (MOF), chef pâtissier Paris- Tokyo
  • Stéphane Jakic, chef de cuisine, καθηγητής της École Ferrandi Paris
  • Mathilde Delville, διοργανώτρια του Taste of Paris
Στέλιος Παρλιάρος, chef pâtissier, παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών ζαχαροπλαστικής στην τηλεόραση

Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης  Χανίων, κ. Νίκος Καλογερής, ένας εκπρόσωπος της Γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα και η πρόεδρος του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων, κα. Στέλλα Κουτσουπάκη.

Ως έπαθλο, οι 2 νικητές, αντίστοιχα για την αλμυρή δημιουργία αλλά και για την γλυκιά δημιουργία, θα προσκληθούν να πραγματοποιήσουν μια πρακτική επιμόρφωση στην κουζίνα της  Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα υπό την επίβλεψη του chef Jean Marie Hoffman, με χορηγό για την αερομεταφορά τους την Aegean Airlines.

Αξίζει να τονιστεί επίσης ότι ο γαστρονομικός αυτός διαγωνισμός  έχει διφυή χαρακτήρα. Αφενός είναι μια μοναδική εμπειρία για τους νέους σπουδαστές της Κρήτης να έρθουν σε επαφή με την γαλλική γαστρονομία και να ακούσουν τα σχόλια-συμβουλές  καταξιωμένων σεφ πάνω στις δημιουργίες τους και αφ’ ετέρου δίδεται η δυνατότητα στους καλεσμένους  σεφ να δοκιμάσουν τα προϊόντα του τόπου μας και να τα εισάγουν στις δημιουργίες τους σε διεθνές πια επίπεδο.

Ταυτόχρονα είναι μια ευκαιρία για τους συμπολίτες μας , ειδικοί στην  γαστρονομία και μη, να έρθουν σ’ επαφή με το αγκάλιασμα της υψηλής γαστρονομίας  και της παραδοσιακής κρητικής διατροφής,  καθώς ο τελικός διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός στο κοινό.

Όπως λένε και οι Γάλλοι και έχει αποδειχτεί στην ιστορική διαδρομή : «Η γαστρονομία είναι η τέχνη να χρησιμοποιείται η τροφή για τη δημιουργία ευτυχίας».

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.