Creativity

full of
positivity

Σάββατο
20 Ιουλίου 2024
Search
Close this search box.

“ΤΙΠΟΤΑ: η πιο συνήθης απάντηση στα υπαρξιακά μας ερωτήματα”, παράσταση στα Χανιά

Η νέα ανατρεπτική παράσταση του Χρίστο Καούκη ΤΙΠΟΤΑ: η πιο συνήθης απάντηση στα υπαρξιακά μας ερωτήματα. Το τίποτα δεν είναι η αδράνεια, ούτε η απουσία, ούτε το ελάχιστο, ούτε η ανυπαρξία. Εντέλει το τίποτα δεν είναι ούτε το τίποτα.

Μία λέξη που ανατρέπει το νόημα σε οποιαδήποτε πρόταση περιλαμβάνεται. Αυτό το λεκτικό παράδοξο είναι που χρησιμοποιεί ο Χρίστο Καούκης για να συνθέσει ένα θεατρικό συμβάν που αποσυμβολίζει τη θεατρική πράξη, ανατρέπει την δράση, αναιρεί και αυτοαναιρείται. Μια σχεδόν οντολογική εμπειρία που φωτίζει την αόρατη πλευρά του θεάτρου – την κρυφή, την υποφωτισμένη, την πέρα από την σκηνική δράση – με την πεποίθηση ότι εκεί υποβόσκουν πολλές υπαρξιακές ερωτήσεις και μια απάντηση.

-Τι σκέφτεστε;

-ΤΙΠΟΤΑ.

Πιστεύοντας πως κάθε επιθυμία περιέχει την απουσία, με το έργο ΤΙΠΟΤΑ ο Χρίστο Καούκης διευρύνει τις συνθήκες θέασης, σκαλίζοντας τον φυσικό και τον μεταφορικό χώρο του θεάτρου, τις αντιθέσεις μεταξύ της δράσης και της αδράνειας, του φωτός και του σκοταδιού, των απαιτήσεων και των «δικαιωμάτων» μας, του ήχου και της σιωπής.Το έργο διαπραγματεύεται τις έννοιες του «Κανένα», του «Τίποτα» και του «Πουθενά», που σε μια προσπάθεια προσδιορισμού συνεχώς απομακρύνονται.

Ένα εννοιολογικό έργο που χρησιμοποιεί το λεξιλόγιο του σωματικού θεάτρου και του σύγχρονου τσίρκου, με σκοπό να καλύψει την θεατρική εμπειρία με ένα πέπλο απλότητας, βαθιά στοχαστικό.

Λίγα λόγια για τον δημιουργό

Ο Χρίστο Καούκης είναι εικαστικός, χορογράφος, ερμηνευτής και κλόουν. Μέσα από μια διεισδυτική ματιά στην καθημερινότητα, συνεχώς προσπαθεί να επανεφεύρει τις δυνατότητες των συνηθισμένων στιγμών, με σκοπό να ανακαλύψει νέες πληροφορίες και να μας υπενθυμίσει τη ζωτικότητα της απλότητας, του καθημερινού και του συνηθισμένου.

Η έρευνά του στην χορογραφική σύνθεση με αντικείμενα έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη σωματική και εικαστική συγγραφή. Τα σκηνικά αντικείμενα, πάντα παρεμβατικά στην παραστατική δράση, προκαλούν ένα νέο δραματουργικό επίπεδο.

O Χρίστο Καούκης χορογραφεί, δημιουργώντας νέες φόρμες, στον χώρο και το σώμα, επενδύοντας στις «υποσχέσεις» και τις «σιωπηλές» συμφωνίες που ο ερμηνευτής συνάπτει με τους θεατές και με το θέατρο στην ευρύτερη έννοιά του. Διατηρεί πάντα τα όρια της φαινομενικής απλότητας και της καθημερινότητας και δουλεύει με χειρονομίες, απλούς χειρισμούς και σκηνικές εγκαταστάσεις. Ο ίδιος μελετά το θέατρο σαν ένα χώρο καταστάσεων όπως και ο δημόσιος χώρος. Πιστεύει ότι το σώμα μας αφηγείται, όταν συναναστρέφεται με το σύμπαν των αντικειμένων και των υλικών.

Έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει παραπάνω από εικοσιπέντε έργα σωματικού θεάτρου και άλλες τόσες παρεμβάσεις. Έχει βραβευτεί σαν δημιουργός σύγχρονου τσίρκου και θεάτρου αντικειμένων, χορογράφος και εικαστικός. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς θεσμούς και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή ζει και εργάζεται ανάμεσα στην Γαλλία (Βρετάνη) και στην Ελλάδα (Κρήτη).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη, Σκηνοθεσία, Ερμηνεία: Χρίστο Καούκης
Χορογραφία με αντικείμενα, Κίνηση: Marion Renard, Χρίστο Καούκης
Δραματουργία, Καταστασιακή έρευνα: Χρίστο Καούκης, Lis Nobre, Diane Luttway
Μουσική σύνθεση, Επιμέλεια ηχητικού τοπίου: Θωμάς Πουλιάσης, Marion Renard
Φωτισμός: Χρίστο Καούκης
Καθοδήγηση κειμένου: Φανή Γεωργακάκη
Τεχνικός σχεδιασμός: Γιάννης Λύκος, Ένα Δύο Πολυμέσα
Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας: Γιώργος Μαραζιώτης
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μυρτώ Λάβδα
Καλλιτεχνική διεύθυνση, Παραγωγή: November

Ευχαριστίες: Γεωργία Καλαφάτη, Γιώργος Ακρομάνης, Γιάννης Κατσικανδαράκης, Αρχόντισσα Κοκοτσάκη

Με την Οικονομική Υποστήριξη του ΥΠΠΟ (τμήμα χορού), του Municipalité de Moelan-sur-Mer de Bretagne και του Centre Culturel Theatre l’Ellipse, Γαλλία.

Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης», Χανιά, Παρασκευή 19 – Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, Ώρα έναρξης 21:00, Γενική Είσοδος : 10€

Ιστοσελίδα καλλιτέχνη: www.xristokaouki.com

Βίντεο για την παράσταση ΤΙΠΟΤΑ:

Για κρατήσεις/αγορά εισιτηρίων στο 6934293803 και μέσω viva.gr