Creativity

full of
positivity

Πέμπτη
25 Ιουλίου 2024
Search
Close this search box.

Συγκινητική η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σταράκη για την αήττητη “5η Μεραρχία Κρητών”

Μία άκρως συγκινητική εκδήλωση – βιβλιοπαρουσίαση και με την παρουσία πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο την Κυριακή 7 Απριλίου 2024. Ο συγγραφέας και ερευνητής Γιώργος Σταράκης, εμφανώς συγκινημένος από την παρουσία τόσου κόσμου, ένιωσε απόλυτα ικανοποιημένος που το βιβλίο αυτό ήταν η αφορμή να τιμηθούν τόσοι πολλοί «ήρωες» της 5ης Μεραρχίας Κρητών και μάλιστα να δει από κοντά αρκετούς από τους απόγονους να είναι εκεί.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης – παρουσίασης είχε αναλάβει ο εξαίρετος και γνωστός Ρεθεμνιώτης δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής που επίσης ένιωσε αρκετά συγκινημένος από τη θέση αυτή. Η εκδήλωση και παρουσίαση ξεπέρασε κατά πολύ το σύνηθες πρωτόκολλο μιας βιβλιοπαρουσίασης και συνιστά μια πράξη τιμής και μνήμης, πολύ συμβολική και πολύ συγκινητική.

Στο βιβλίο παρουσιάστηκε ο Γολγοθάς της 5ης Μεραρχίας Κρητών, 1940-1941, για την ακρίβεια της θρυλικής και αήττητης 5ης Μεραρχίας Κρητών, το τρίτο κατά σειρά πνευματικό παιδί, το τρίτο συγγραφικό πόνημα του Γιώργου Σταράκη, ο οποίος δικαιούται να αισθάνεται χαρούμενος και υπερήφανος γι αυτό το δημιούργημα του που αποτελεί προϊόν μιας επισταμένης, εμβριθούς και τεκμηριωμένης έρευνας σχετικά με την υπόθεση που πραγματεύεται.

Εξηγεί κιόλας ο ίδιος στον πρόλογο του την γενεσιουργό αιτία του βιβλίου, μια απλοϊκή και αθώα απορία που τριβέλιζε εξ απαλών ονύχων το μυαλό του και ο Θεός τον ευλόγησε, αλλά συνάμα και η επιμονή και το πείσμα του τον αξίωσαν να αναζητήσει, να βρει και να παρουσιάσει μετά από καμιά εξηνταπενταριά χρόνια τις απαντήσεις.

Θα μπορούσε να καρτεράει ακόμη και 100 χρόνια για να ικανοποιήσει την περιέργεια του, γιατί ο συγγραφέας είναι ένα ανήσυχο πνεύμα και μας καθιστά κοινωνούς μιας συναρπαστικής ιστορίας, η οποία αναδίδει εντόνως την οσμή της αντοχής, της επιμονής, του πείσματος, της αντοχής στις κακουχίες, του αγνού πατριωτισμού, της γενναιοφροσύνης και του ηρωισμού.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει όλα τα στοιχεία που προσομοιάζουν σε ένα ντοκουμέντο: επίμονη έρευνα, επιτόπια αυτοψία, επισταμένη μελέτη, διηγήσεις, αυθεντικές μαρτυρίες, στοιχειοθεσία, τεκμηρίωση, διευθύνσεις και ονόματα. Εξιστορεί και συνάμα ιστοριολογεί και ιστοριογραφεί.Αυτή η συναρπαστική ιστορία δεν είναι ευρέως γνωστή και η απόπειρα του συγγραφέα να την αναδείξει, να τη φωτίσει και να την δημοσιοποιήσει αποκτά μια επί πλέον προστιθέμενη αξία.

Στο πάνελ της εκδήλωσης ήταν ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κύριος Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο εν ενεργεία ταγματάρχης και ιστορικός, κύριος Ιωάννης Κολυμπιανάκης, ο επί τιμή διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κύριος Ανδρέας Ταξάκης, ο φιλόλογος και συγγραφέας κύριος Ναπολέων Τσουπάκης και βεβαίως ο συγγραφέας Γιώργος Σταράκης.

Επίσης ήταν πληθώρα των απογόνων των ηρώων της 5ης Μεραρχίας Κρητών παρέστησαν στην εκδήλωση, όπως οι Γιώργος και Στρατής Παγώνης, Μαρία Σπανουδάκη, Γιάννης και Μάρκος Κουτσουράκης, Κώστας και Μαρία Μαμαγκάκη, Μαρία Αλεξανδράκη, Αντώνης Μαμαλάκης, Ευάγγελος Ανδρεαδάκης, Γιώργος Παπαδόσηφος, Κώστας και Μαρια Μεργέμογλου, Ζωή και Κώστας Ασουμανάκης και πολλοί άλλοι.

Ακολούθησε και η βράβευση του Διοικητή της 5ης Μεραρχίας, Νικολάου Κωστάκη από αντιπροσωπεία του Σωματείου Ρεθυμνίων πληγέντων και τους απογόνους των ηρωικώς πεσόντων για την απονομή της τιμητικής πλακέτας μετά μεταλλίου  προς τον κύριο Κωστάκη. Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί ο ίδιος στην εκδήλωση και το μετάλλιο και την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Ιωάννης Καλυβιώτης.

Στην βράβευση ήταν και ήταν η κόρη του μαχητή ιππέα Χαροκοπάκη κυρία Μαμαγκάκη με τον αδερφό της η οποία ήρθε με αναπηρικό καροτσάκι τιμώντας τους νεκρούς και προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και η κυρία Φατσέα με την κορης της, της οποίας ο πατέρας υπηρέτησε στο 14ο Σύνταγμα Πεζικού, σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης και μετά από 84 χρόνια αναζητεί ακόμη τα οστά του, παραμένει άταφος.

Την βραδιά συνόδευσε ένα βίντεο επιμελημένο από την Βέρα Καραγιώργου ενώ το περιοδικό BEST και το www.bestmagazine.gr συνέλαβε τα μέγιστα για την προώθηση της εκδήλωσης σαν χορηγός επικοινωνίας. Ειδικές ευχαριστίες από τον συγγραφέα και στους Mανώλη Βάρδα και Τάσο Σαραντινάκη όπως και σε όλους τους χορηγούς της βραδιάς έναν έναν ξεχωριστά των οποίων η συνδρομή και η υποστήριξη στην εκδήλωση υπήρξε εκ των ων ουκ άνευ για την πραγματοποίηση και την επιτυχία της.🖋