Creativity

full of
positivity

Τρίτη
23 Ιουλίου 2024
Search
Close this search box.

Παρουσίαση του βιβλίου για την “αήττητη & θρυλική” 5η Μεραρχία Κρητών την Κυριακή 7/4

Η μεγάλη εκδήλωση, η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Γολγοθάς της 5ης Μεραρχίας Κρητών 1940-41» του Γιώργου Σταράκη, θα ξεκινήσει στις 11:30 το πρωί στο Σπίτι του Πολιτισμού, στο Ρέθυμνο, αυτή την Κυριακή 7 Απριλίου 2024.

Θα πραγματοποιηθεί τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων μαχητών της 5ης Μεραρχίας Κρητών χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Πρόδρομου.

Αμέσως μετά το τρισάγιο θα ανεβαίνει στο πάνελ να συντονίσει την όλη εκδήλωση, ο γνωστός καταξιωμένος και αγαπητός σε όλους και όλες, Ρεθεμνιώτης δημοσιογράφος, Βασίλης Σκουντής. Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Κώστας Σπανουδάκης, ο Ταγματάρχης και Ιστορικός Ιωάννης Kολυμπιανάκης, ο Ανδρέας Ταξάκης επί τιμή Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο δημοσιογράφος και Φιλόλογος Νικολέον Τσουπάκης. 

Αμέσως μετά, το λόγο θα πάρουν απόγονοι μαχητών, όπως ο εγγονός του Παγώνη, του Κουτσουράκη, του Μοσχάκη και γενικά αρκετοί συγγενείς οι οποίοι με τον δικό τους τρόπο θα μεταφέρουν στους περ ευρισκομένους τις ιστορίες που έχουν ακούσει, μέσα από τους ίδιους τους ήρωες της 5ης Μεραρχίας.

Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης την Κυριακή 7 Απριλίου θα είναι ο Ταξίαρχος κος Νίκος Κωστάκης, Διοικητής της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Πεζικού με τον τιμητικό τίτλο «5η Μεραρχία Κρητών» μαζί με πενταμελή επιτροπή που θα είναι μαζί του. Αντιπροσωπεία του Σωματείου Πληγέντων, με απόγονους των μαχητών, θα απονείμουν τιμητική πλακέτα μετά μεταλλείων. Όλα αυτά για την θρυλική και αήττητη 5η Μεραρχία Κρητών.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης η οικογένεια Σταράκη έχει επιμεληθεί έναν όμορφο μπουφέ για όλους όσοι παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Για την εκδήλωση αλλά και για το λόγο της ύπαρξης του βιβλίου «Ο Γολγοθάς της 5ης Μεραρχίας Κρητών 1940-41» αλλά και των δύο άλλων βιβλίων ο κος Γιώργος Σταράκης θα πει στο BEST : «Είχα την τύχη να γεννηθώ σε ένα μέρος, στα Περιβόλια Ρεθύμνου, που έζησε τη βαρβαρότητα των Γερμανών. Συνέλαβαν τον αδερφό του πατέρα μου Νίκο Σταράκη και άλλους πολλούς και τους εκτελέσαν στην παραλία, εκεί όπου είναι σήμερα των μνημείο των 110 πεσόντων και μαρτύρων και συνέλαβαν τον πατέρα μου και τον αδερφό του Μιχάλη για κατοχή παράνομου ραδιοφώνου και μοίρασμα προκηρύξεων.

Έβλεπα από μικρό παιδί τη μητέρα μου κάθε χρόνο τον Μάιο να φτιάχνει χυλό για να τιμήσει τους νεκρούς και επίσης πήγαινα και σε κάποιες εκδηλώσεις εκεί στο μνημείο. Κάποια στιγμή αντίκρισα κάποια μικρά κασελάκια με τα οστά των πεσόντων και συγκλονίστηκα με αυτή την εικόνα που θα μου μείνει για χρόνια στο μυαλό. Ήταν μία εικόνα που με σημάδεψε θα έλεγα για όλη μου τη ζωή. Όλα αυτά που είχα δει, οι ιστορίες που είχα ακούσει και σε συνδυασμό σε μία παρέλαση βλέποντας τους επίσημους ηλικιωμένους στα καροτσάκια με κομμένα πόδια, με κομμένα χέρια, οι εικόνες αυτές με συγκλόνισαν και με έκαναν να ασχοληθώ περαιτέρω για το τι έγινε στο Ρέθυμνο εκείνα τα χρόνια ξεκινώντας με το πρώτο μου βιβλίο.

Ξεκίνησα λοιπόν ψάχνοντας στα γενικά αρχεία του κράτους, σε βιβλιοθήκες, ρωτούσα όπου μπορούσα και κρατούσα σημειώσεις και με τη βοήθεια του θεού κατάφερα να βρω αρκετό υλικό. Γνώρισα επίσης κι έναν εξαιρετικό άνθρωπο, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη και πολλούς άλλους οι οποίοι με βοήθησαν πάρα πολύ σε αυτό το κατά τ άλλα ερευνητικό μου έργο – βιβλίο για τις σφαγές που έγιναν τις πρώτες μέρες στο Ρέθυμνο και τα Περβόλια με πολλές μαρτυρίες.

Στο δεύτερο βιβλίο «Οι Άτακτοι στο νομό Ρεθύμνης», με πολύ υπομονή, επιμονή και βοήθεια εκατοντάδων συμπολιτών βρήκα ημερολόγια από απομνημονεύματα, μαρτυρίες, φωτογραφίες και πάρα πολλά άλλα ντοκουμέντα για να βγει εις πέρας.

Αναμνήσεις, καταθέσεις ψυχής και πολλά συγκλονιστικά στοιχεία σε ένα βιβλίο, το 3ο που αποτυπώνει με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο γραφής και καταγραφής των όσων έγιναν και πέρασαν οι Κρητικοί στα βουνά της Αλβανίας, το βιβλίο «Ο Γολγοθάς της 5ης Μεραρχίας Κρητών 1940-41». Της αήττητης Μεραρχίας θα ξαναπώ. Έκανα έρευνα, για την Μεραρχία Κρητών, για τον αγώνα της στον ελληνοαλβανικό πόλεμο, επισκέφτηκα το Αμύνταιο, βρήκα μαρτυρίες, μελέτησα τους χάρτες της διαδρομής που ακολούθησαν οι Κρητικοί ήρωες για να μπορέσω να γράψω αυτό το βιβλίο, το οποίο θέλω να το αφιερώσω σε όλους όσοι πήραν μέρος στο έπος της Αλβανίας. Πατρίδα και οικογένεια για μένα είναι ένα, οικογένεια που δεν γνωρίζει την ιστορία της είναι μεγάλο λάθος.»

Καλούνται λοιπόν όλοι οι Ρεθεμνιώτες και όχι μόνο να παρευρεθούν αυτή τη Κυριακή στις 11:30 στο Σπίτι του Πολιτισμού σε μία λαμπρή εκδήλωση όπου είναι αφιερωμένη στην θρυλική και αήττητη 5η Μεραρχία Κρητών.

Πρέπει να αναδειχθεί η ιστορία μέσα από ένα βιβλίο που έχει μία έρευνα συγκλονιστικά αναλυτική με πολλά ονόματα, μαρτυρίες και φωτογραφίες που συγκλονίζουν.