Creativity

full of
positivity

Σάββατο
20 Ιουλίου 2024
Search
Close this search box.

Οι “Ημέρες Ρεθύμνου” και η “Γκαλερί Μορφές” παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση της Ελένης Ιωαννίδου “DON’T”

Οι “Ημέρες Ρεθύμνου” και η Γκαλερί “Μορφές” στην παλιά πόλη Ρεθύμνου παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση της Ελένης Ιωαννίδου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 15 Απριλίου 2024 και ώρα 19:00.

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από τη Δευτέρα 15 Απριλίου έως και το Σάββατο 11 Μαΐου 2024 και οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι οι ώρες λειτουργίας της Γκαλερί “Μορφές”.

Όσοι δεν έχετε δει κάποια από τις τρεις προηγούμενες εκθέσεις της, πραγματικά πρέπει να επισκεφτείτε την γκαλερί να θαυμάσετε από κοντά μία πρωτότυπη έκθεση ψηφιδωτού από ληγμένα χάπια. Πραγματικά πολύ εντυπωσιακή και ιδιαίτερη.

Τα έργα που θα συνθέσουν την έκθεση ξεκινούν από 2 ιδέες. Την ιδέα των «πειραγμένων» πόστερ κλασικών ταινιών που δίνουν το δικό τους αντιπολεμικό μήνυμα. Η δεύτερη ιδέα σκιαγραφεί την πιο ανθρώπινη πλευρά, το σκηνικό του πολέμου μέσα από τα μάτια των παιδιών που λένε “don’t “ το φιλί των νέων που δεν μπορούν να χαρούν τη ζωή, των πολεμιστών που μάχονται για δικαιοσύνη.

Μέσα από αυτή την έκθεση με τον καθαρά αντιπολεμικό χαρακτήρα πρέπει να περάσει το μήνυμα της μη αδράνειας, της μη αποστασιοποίησης, της ενσυναίσθησης και της αντιπολεμικής δράσης.

Η καλλιτέχνης θα πει : “Η ενασχόληση μου με «την τέχνη του χαπιού» άνθισε μέσα στην πανδημία αλλά η ιδέα της δημιουργίας μωσαϊκών με ληγμένα χάπια γεννήθηκε λίγο νωρίτερα, στο κοινωνικό φαρμακείο που λειτουργούσε εθελοντικά από το 2008 στο Ρέθυμνο. Τα φάρμακα προέρχονταν από ανακυκλοφορία φαρμάκων που δεν είχαν λήξει και που έφερνε ο κόσμος προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από συνανθρώπους μας που δεν είχαν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν. Φυσικά ένα μέρος από αυτά έληγε και έπρεπε να απορριφθεί. Στα πλαίσια της λογικής της ανακύκλωσης ανοίγονταν οι συσκευασίες ώστε να διαχωριστούν από τα φάρμακα και να γίνει πιο σωστά η ανακύκλωσή τους. Τότε πρόσεξα τα απίθανα χρώματα, και σχήματα που είχαν τα φάρμακα αυτά και αποφάσισα να δοκιμάσω να τα χρησιμοποιήσω ως ψηφίδες για να φτιάξω πίνακες. Έτσι ξεκίνησε μια διαδικασία δημιουργίας η οποία μέσα στην πανδημία πήρε μια ιδιαίτερη μορφή έκφρασης.Έκφραση της εσωτερικής πίεσης που συνδέεται με την απαιτητική δουλειά στο νοσοκομείο αλλά και της ανάγκης επικοινωνίας μηνυμάτων προς τον κόσμο. Στη συνέχεια, η εκφραστική δύναμη του μωσαϊκού έδωσε διέξοδο και σε άλλες ανησυχίες σχετικά με την ιατρική αλλά και με την αλληλεγγύη, τον πόλεμο τις διακρίσεις στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.Τα ψηφιδωτά αυτά είναι φτιαγμένοι με χιλιάδες κάψουλες και χάπια, τα οποία, αν δεν υπήρχε κατ´αρχην η ανακυκλοφορία μέσω του κοινωνικού φαρμακείου αλλά και στη συνέχεια η χρήση τους για τη δημιουργία των ψηφιδωτών θα κατέληγαν να δηλητηριάσουν το περιβάλλον μας.

Όσον αφορά στη συγκεκριμένη έκθεση η έμπνευση και η ανάγκη για την πραγματοποίηση της ξεκινά από τη συνειδητοποίηση ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που στιγματίζεται από την ύπαρξη πολλών πολέμων γύρω μας οι οποίοι έχουν πλέον χρονίσει. Ο πόλεμος στη Συρία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εμπόλεμη κατάσταση στην Παλαιστίνη που έχει πάρει πλέον τη μορφή γενοκτονίας τείνουν να γίνουν μια συνηθισμένη καθημερινότητα για μας. Δυστυχώς ο πόλεμος δεν είναι μακριά, είναι εδώ, επίκαιρος, καταστροφικός και χωρίς ορίζοντα τέλους. Οι ειρηνικές λύσεις δεν φαίνεται να είναι στην φαρέτρα των κρατών και όλο και περισσότερο οι απώλειες παρουσιάζονται ως μια στατιστική, ως νούμερα χωρίς πρόσωπο.

Η Ελένη Ιωαννίδου έχει πραγματοποιήσει 3 εκθέσεις με ψηφιδωτά από ληγμένα χάπια στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο στο μουσείο «Λυχνοστάτης» και στο Ρέθυμνο στο «Σπίτι του Πολιτισμού» το 2021 και στα Χανιά στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου το 2022.

Επίσης το 2023 μια έκθεση στην Αθήνα με θέμα «Ελπίδα σε δύσκολους καιρούς» στον χώρο πολιτισμού Άρτεμις με το σύλλογο ΗΠΑρχω υπό την αιγίδα του δήμου Αμαρουσίου. Η ίδια έκθεση ταξίδεψε στη Ρουμανία στο Κλουζ με το όνομα “Hope in difficult times”.

Δουλειά της μπορείτε να δείτε στο blog της εδώ :

https://eleniioannidou.blogspot.com/?m=1