Creativity

full of
positivity

Σάββατο
20 Ιουλίου 2024
Search
Close this search box.

Αποτελέσματα διαγωνισμών Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ 2024 και βραβεία προώθησης της Φιλαναγνωσίας

Με το σύνθημα «Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!», γιορτάστηκε σήμερα 2 Απριλίου 2024 σε όλον τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024.

Την εκδήλωση που διοργάνωσε η Greek IBBY- KYKLOS PAIDIKOY VIVLIOY και που πραγματοποιήθηκε στο Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Γραμματείας κ. Χρυσάνθη Βασιλειάδου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό και ο Διευθυντής του ΟΣΔΕΛ κ. Γεωργανδρέας Ζάννος, ο οποίος αναφέρθηκε στην έρευνα του ΟΣΔΕΛ για το παιδί και την ανάγνωση, τα αποτελέσματα της οποίας θα συζητηθούν στις 22 Απριλίου.

Κατά την εκδήλωση ανακοινώθηκαν τα βραβεία για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε φυσικά πρόσωπα και φορείς και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τη συγγραφή, εικονογράφηση, μετάφραση και διασκευή βιβλίων έκδοσης 2023. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα ανά κατηγορία:

Ειδικές διακρίσεις

  • Το μεγάλο βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» απονέμεται στη Liz Page για τη συνολική της προσφορά στην παγκόσμια παιδική λογοτεχνία. Το βραβείο, που φέρει το όνομα της σημαντικής Ελληνίδας λογοτέχνιδας, αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση που θεσπίστηκε από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ. Απονέμεται κάθε χρόνο σε πρόσωπα τα οποία διακρίνονται για τη συνολική τους προσφορά στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και στην προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας.

Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς

– Το βραβείο «Κωνσταντίνος Π. Δεμερτζής – στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη φιλαναγνωσία και την παιδική λογοτεχνία απονέμεται στην Βαλεντίνα Κατσιμάρδου, δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

Το βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη φιλαναγνωσία και την παιδική/νεανική λογοτεχνία απονέμεται στην Παναγιώτα Ι. Θηβαίου- Παπαθεράπων, καθηγήτρια στο Γυμνάσιο και Λύκειο Πέτρας. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ προς τιμήν της Μαίρης Κωνστανταροπούλου Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

Το βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εν ενεργεία νηπιαγωγό ή παιδαγωγό που εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου απονέμεται στην Εύη Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου, νηπιαγωγό στο 1ο Νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου Αττικής. Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

Το βραβείο «Παντελής & Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση απονέμεται στη Σχολική βιβλιοθήκη του 13ου Δημοτικού σχολείου Κομοτηνής (Υπεύθυνη: Αθανασία Κιοσέ). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ.

Το βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο απονέμεται στο πρόγραμμα “Πειραματικό Εργαστήρι Ανάγνωσης” (Υπεύθυνη: Γαρυφαλιά Τεριζάκη). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

Το βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο που προωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά την παιδική/νεανική λογοτεχνία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας απονέμεται από κοινού στις Θεοδώρα Ευαγγέλου, Χρύσα Νικολάου και Βασιλική Τύρλα, βιβλιοθηκονόμους στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ στη μνήμη του Κυριάκου Παπαδόπουλου. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ.

Το βραβείο σε Σχολικό – μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής/νεανικής λογοτεχνίας απονέμεται στο μαθητικό έντυπο «Κρυφά κλειδιά» του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου (Υπεύθυνοι: Γιώργος Βουλγαρίδης και Σταματία Μωραΐτη). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

– Το βραβείο «Πάνος Αλέφαντος» σε Εθελοντή (φυσικό πρόσωπο ή εθελοντική ομάδα) που με τη δράση του προωθεί τη φιλαναγνωσία απονέμεται στον Σύλλογο «Φίλοι της Παιδικής – Εφηβικής Βιβλιοθήκης Βελβεντού» (Πρόεδρος: Άρτεμις Σερδάκη). Αθλοθέτης: Εκδόσεις ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

Το βραβείο σε Φορέα Κοινωνικής Προστασίας για την ενίσχυση ή την ίδρυση παιδικής/νεανικής βιβλιοθήκης απονέμεται στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Κάκτος. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

Βραβεία σε δημιουργούς

Το βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά απονέμεται στη Συμώνη Δημητρακοπούλου για τη συγγραφή του βιβλίου Μακριά μαλλιά μπλεγμένα, Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (picture book ή graphic novel) απονέμεται στην Ντανιέλα Σταματιάδη για την εικονογράφηση και στη Μαρία Λυκάρτση για τη συγγραφή του βιβλίου Κανονικά, Εκδόσεις Καστανιώτη.

Το βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου απονέμεται στη Χριστίνα Αποστολίδη για τη συγγραφή του βιβλίου Χόρεψε μαζί μου, Εκδόσεις Ψυχογιός.

Το βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου για εφήβους και νέους απονέμεται στον Μάνο Κοντολέων για τη συγγραφή του βιβλίου Ποτέ πιο πριν…, Εκδόσεις Πατάκη.

Το βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά απονέμεται στον Πάνο Χριστοδούλου για τη συγγραφή του βιβλίου Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!, Εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

Το βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά για παιδιά ή νέους:

α) για παιδιά έως 12 ετών απονέμεται στον Μάριους Μαρτσινκεβίτσιους για τη συγγραφή, στον Αλέξανδρο Πανούση για τη μετάφραση και στις Εκδόσεις Διάπλαση για την έκδοση του βιβλίου Το βότσαλο. Μια ιστορία για το Ολοκαύτωμα.

Και

β) για εφήβους και νέους/νέες απονέμεται στην Κίραν Μίλγουντ Χάργκρεϊβ για τη συγγραφή, στη Μυρτώ Καλοφωλιά για τη μετάφραση και στις Εκδόσεις Πατάκη για την έκδοση του βιβλίου Η Τζούλια και ο καρχαρίας.

– Το βραβείο σε συγγραφέα για τη διασκευή λογοτεχνικού έργου της ελληνικής ή παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους απονέμεται στη Γεωργία Ζάχαρη και στη Στέλλα Στεργίου για τη διασκευή του βιβλίου Κοντά στις ράγιες (συγγραφή Άλκη Ζέη), Εκδόσεις Μεταίχμιο.

– Το βραβείο σε εικονογράφο* απονέμεται στην Αιμιλία Κονταίου για την εικονογράφηση του βιβλίου Ο καυχησιάρης κόκορας που ήθελε να γίνει πλανητάρχης (συγγραφή Χρήστος Μπουλώτης), Εκδόσεις Καλέντη.

Η επιτροπή για την κατηγορία αυτή επέλεξε το παραπάνω βιβλίο ανάμεσα σε όλα τα βιβλία που είχαν υποβληθεί στις διάφορες κατηγορίες εκτός των όσων είχαν υποβληθεί στην A2 κατηγορία (picture book).

Η επιτροπή φέτος αποφάσισε να μην απονείμει βραβείο στην κατηγορία Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους.

Το σκεπτικό βράβευσης των δημιουργών που διακρίθηκαν για όλες τις κατηγορίες θα ανακοινωθεί στη ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ (www.greekibby.gr) τις επόμενες ημέρες.

Την επιτροπή αποτέλεσαν οι: Αγγελική Δαρλάση, Συγγραφέας, θεατρική συγγραφέας, σεναριογράφος, Υποψήφια HCAA 2024 (Πρόεδρος επιτροπής), Μάγια Δεληβοριά, Συγγραφέας, θεατρική συγγραφέας, θεατρολόγος, παιχνιδοθεραπεύτρια, Κατερίνα Δερματά, PhD «Κοινωνική-Συναισθηματική Νοημοσύνη και Εικονογραφημένο Βιβλίο» (Πάντειο Παν/μιο), Μa στην Πολιτιστική Διαχείριση (Οπτικός Πολιτισμός και Παιδί), Εκπαιδευτικός, Κατερίνα Ζαμαρία, Εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με αντικείμενο διδασκαλίας τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η οποία παρουσιάζει βιβλία για παιδιά, εφήβους και νέους στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ», Σοφία Κανλή, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εθελόντρια σε δράσεις φιλαναγνωσίας, Κέλλυ ΜαταθίαΚόβο, Γραφίστρια-Εικονογράφος, Υποψήφια HCAA 2024, Ραλλού Σάρρου, ΜSc «Ψυχοπαιδαγωγική της Ανάγνωσης, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό» (Ε.Κ.Π.Α.), Μέλος της Ομάδας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), Εκπαιδευτικός.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ ευχαριστεί θερμά την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, τη Φίλια Δενδρινού, τη Χρύσα Κουράκη και την Τζελίνα Βογιατζόγλου για την παρουσίαση, τους/τις χορηγούς και αθλοθέτες/τριες των βραβείων για την έμπρακτη στήριξή τους, τους/τις δημιουργούς και τους/τις εκδότες/τριες που εμπιστεύτηκαν τα έργα τους και συμμετείχαν στους διαγωνισμούς του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, τους εθελοντές/τριες και όλους/ες όσοι/ες συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2024.

Τα βιβλία, με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, δωρίζονται σε σχολεία, βιβλιοθήκες, Πανεπιστήμια, κέντρα κοινωνικής προστασίας και άλλους φορείς, μέσα από τις δράσεις του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ευχαριστίες στην Πρόεδρο και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για την εθελοντική συμμετοχή και την πολύτιμη συνεισφορά τους στις εργασίες της επιτροπής.

Υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Εθνικό Τμήμα της Ιαπωνίας. Το μήνυμα έγραψε η συγγραφέας Eiko Kadono, νικήτρια του Hans Christian Andersen Award 2018 και την αφίσα φιλοτέχνησε η εικονογράφος Nana Furiya. Το μήνυμα μετέφρασε στα ελληνικά η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου. Η ελληνική έκδοση της αφίσας τυπώθηκε με τη χορηγία των Εκδόσεων Πατάκη και διανέμεται με τη φροντίδα τους.