Creativity

full of
positivity

Σάββατο
20 Ιουλίου 2024
Search
Close this search box.

Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων γιορτάζουν από Σάββατο 30/3 έως Πέμπτη 4/4

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου, οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων γιορτάζουν και φέτος δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν σπουδαίους συγγραφείς παιδικών βιβλίων.

Καλεσμένοι είναι οι συγγραφείς Αγγελική Δαρλάση, Ελένη Μπετεινάκη, Γιώργος Γρηγοράκης, Μαργαρίτα Αυγουστιανάκη σε ένα πολυήμερο εορταστικό, αφιερωμένο στην Παιδική Λογοτεχνία που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο των Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων, στα Σχολεία και στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Οι δράσεις του Δήμου Χανίων γίνονται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τη Διεύθυνση Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, το 9ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων.

Οι εκδηλώσεις αναλυτικά:

• Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, ώρα 11:00 π.μ.

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου Χανίων: η πολυτάλαντη συγγραφέας, εκπαιδευτικός, παρουσιάστρια Ελένη Μπετεινάκη έρχεται από το Ηράκλειο με τις φανταστικές κούκλες της, που ζωντανεύουν για τους μικρούς μας φίλους
Ηλικία παιδιών 5+

• Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 (πρωί)

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου Χανίων: η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Μαργαρίτα Αυγουστιανάκη, μέσα από ένα ξεχωριστό …«μαγείρεμα παραμυθιών» θα μιλήσει για την «Αγάπη» στους μαθητές, στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου.

• Τρίτη 2 Απριλίου 2024, ώρα 10:00 π.μ.

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου Χανίων & Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας: Ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Γιώργος Γρηγοράκης παρασύρει τα παιδιά σε φανταστικούς κόσμους.

• Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Το πρωί, η πολυβραβευμένη συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση, συναντά τους μαθητές της Β’ τάξης του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων, στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ώρα 7:00 μ.μ. η συγγραφέας θα μιλήσει στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με θέμα: «Η διδασκαλία της Ιστορίας στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο μέσα από την επεξεργασία λογοτεχνικών κειμένων».

Το μήνυμα της ΙΒΒΥ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

«Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!», μας καλεί η συγγραφέας Eiko Kadono, νικήτρια του Hans Christian Andersen Award 2018, και η εικονογράφος Nana Furiya συνοδεύει εκπληκτικά με τις ζωγραφιές της την αφίσα. Το εθνικό τμήμα της Ιαπωνίας ανέλαβε τη δημιουργία του υλικού για τον φετινό εορτασμό.

“Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα,
λαχταρώντας ν’ ακούσουν το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας.

Είμαι μια ιστορία που ταξιδεύει. Πετάω παντού, με τα φτερά του ανέμου ή τα φτερά των κυμάτων, καμιά φορά και με τα λεπτά φτερά της άμμου. Πετάω βέβαια και με τα φτερά των μεταναστευτικών πουλιών, ακόμα και με τα φτερά τα αεροπλάνων. Στέκομαι δίπλα σου.
Γυρίζω τις σελίδες για να σου πω μια ιστορία ,εκείνη που θέλεις ν’ ακούσεις. Θα σου άρεσε μια παράξενη και απίστευτη ιστορία; Ή μια λυπητερή, μια τρομακτική ή μια αστεία; Αν δεν έχεις διάθεση να την ακούσεις τώρα, δεν πειράζει. Όμως ξέρω πως κάποια μέρα θα θέλεις. Όταν θέλεις λοιπόν φώναξε: «Ιστορία που ταξιδεύεις, έλα! Κάθισε δίπλα μου!» Κι αμέσως θα πετάξω κοντά σου.
Έχω τόσες ιστορίες να σου πω! Τι θα έλεγες για την ιστορία ενός μικρού νησιού που είχε βαρεθεί τη μοναξιά του, έμαθε να κολυμπάει κι αποφάσισε να βρει έναν φίλο; Ή για την ιστορία μιας παράξενης νύχτας, όταν παρουσιάστηκαν δύο φεγγάρια στον ουρανό;
Ή για τη νύχτα που χάθηκε ο Αγιοβασίλης;
Ω! Ακούω την καρδιά σου να χτυπάει όλο και πιο γρήγορα: Τικ τακ, τίκι τακ, τίκι τίκι τακ! Η ιστορία που ταξιδεύει να βρήκε τρόπο να μπει μέσα σου κι έκανε τη καρδία σου να χτυπάει. Τώρα θα γίνεις κι εσύ μια τέτοια ιστορία με φτερά, έτοιμη να πετάξει.
Έτσι λοιπόν γεννήθηκε ακόμα μια ιστορία που ταξιδεύει!”

Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούπου

Βιογραφικά των καλεσμένων συγγραφέων:

Η Αγγελική Δαρλάση γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει με τον άντρα και τους δυο γιους τους. Σπούδασε Θεατρολογία (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Παραστατικές Τέχνες (Μ.Α. στο The Royal Central School of Speech and Drama) και δημιουργική γραφή (σε Αθήνα και Λονδίνο) σκηνοθέτησε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, performances, devised και promenade παραστάσεις. Δούλεψε επίσης σε κινηματογράφο και τηλεόραση. Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 2000, με θεατρικά έργα αποσπώντας βραβεύσεις και διακρίσεις σε θεατρικούς διαγωνισμούς συγγραφής θεατρικών έργων. Λίγα χρόνια αργότερα (2004) ήρθε και το πρώτο της μυθιστόρημα για παιδιά και νέους “Ονειροφύλακες” που τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο. Ακολούθησαν κι άλλα βιβλία κι άλλα θεατρικά έργα που έφεραν μαζί τους διακρίσεις, βραβεύσεις και πολλή αγάπη από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες (και θεατές). Καλεσμένη του “The Greek play project” συμμετέχει, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στο “Τhink Τank” θεατρικών συγγραφέων σε διεθνές πρόγραμμα της Ένωσης Ευρωπαϊκών Θεάτρων. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας θεάματος “Η Άλλη Πλευρά” και της δισκογραφικής εταιρείας “Puzzlemusik”. Διδάσκει θέατρο και δημιουργική γραφή (σε μικρούς και μεγάλους) και φυσικά… γράφει.

Βραβεία/Διακρίσεις:
Αναγραφή στο Διεθνή Τιμητικό Πίνακα της ΙΒΒΥ για τη συγγραφή (2015), Βραβείο εικονογραφημένου βιβλίου από το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ- Κύκλος Ελληνικού παιδικού βιβλίου (2015), Βραβείο καλύτερου Εφηβικού – Νεανικού βιβλίου από το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ- Κύκλος Ελληνικού παιδικού βιβλίου (2017), Βραβείο καλύτερου βιβλίου για μεγάλα παιδιά από το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ- Κύκλος Ελληνικού παιδικού βιβλίου (2010), White Raven της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου 2010), Κρατικό Βραβείο Παιδικού θεατρικού έργου (2010), Βραβείο Καλύτερου Νέου Θεατρικού Συγγραφέα από το Θέατρο του Νότου-Γ.Γ.Ν.Γ. (2001), Έπαινος Κ.Θ.Β.Ε. στον Πανελλήνιο Θεατρικό Διαγωνισμό (2005), Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2004).

Ελένη Μπετεινάκη
Γεννήθηκε σε μια μικρή κωμόπολη του Ηρακλείου, τις Αρχάνες, και έζησε εκεί τα παιδικά της χρόνια παρέα με “γιαγιάδες” που της έλεγαν πολλές ιστορίες και παραμύθια. Ήθελε πάντα να παραμείνει παιδί κι έτσι σπούδασε Νηπιαγωγός, και κατάφερε να συνδυάσει την αγάπη της στα παιδιά και τα παραμύθια με τον καλύτερο τρόπο. Εδώ και 20 περίπου χρόνια δουλεύει ως νηπιαγωγός και ασχολείται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων που αφορούν τα βιβλία και ιδιαίτερα τα παιδικά. Έχει κάνει αρκετές εκπομπές στην ΕΡΑ Ηρακλείου με θέμα το παραμύθι με τον τίτλο: “Μια φορά και… δυο καιροί”. Αγαπά πολύ την Ιστορία και τη Λαογραφία και αρκετά από τα άρθρα της δημοσιεύονται σε τοπικές εφημερίδες και σε ειδησεογραφικές ηλεκτρονικές σελίδες, Cretalive.gr, ThinkFree.gr κ.ά. Διατηρεί τη στήλη “Τα παραμύθια του Σαββάτου”, με παρουσιάσεις και απόψεις για τα παιδικά βιβλία στα παραπάνω έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και αφηγούνται πάρα πολύ συχνά ιστορίες και παραμύθια σε χώρους και βιβλιοπωλεία της πόλης της. Το 2015 της απονεμήθηκε από το ΙΒΒΥ, “Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου”, το Βραβείο σε Νηπιαγωγό “Βούλα Κουλουμπή”, η οποία εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου.

Ο Γιώργος Γρηγοράκης γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε και ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων κι από το 1994 εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Πάντα του άρεσε να σκαρώνει ιστορίες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικότερα με τη συγγραφή. “Το άσπρο κλουβί στο σχήμα της καρδιάς” το έγραψε το 2007 και την ίδια χρονιά διακρίθηκε με Έπαινο στον 26ο πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έχει γράψει παραμύθια, διηγήματα, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε το πρώτο του μυθιστόρημα “Η τεχνογνωσία της Τελειότητας”. Από το Φεβρουάριο του 2012 διατηρεί το ιστολόγιο http://lymenoicavoi.blogspot.gr/ με γνωστές αλλά και πρωτότυπες αλληγορικές ιστορίες, μυθοπλασίες, βιβλιοπροτάσεις, απόψεις κ.ά.

Η Μαργαρίτα Αυγουσιανάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Σπούδασε παιδαγωγός προσχολικής αγωγής, εργάστηκε, παντρεύτηκε κι έχει δύο παιδιά. Ταξιδεύει συχνά σε όμορφα μέρη του κόσμου, μα προτιμά να ταξιδεύει σε τόπους φανταστικούς και να αποτυπώνει τις εμπειρίες της στο χαρτί. Δημιουργεί μικρές ιστορίες σε δομή παραμυθιού, οι οποίες δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικές εφημερίδες και έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά. Ο γέρο κουρελής αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή και πρωταγωνίστησε σε σχολικές θεατρικές παραστάσεις. Είναι το πρώτο παραμύθι της που εκδόθηκε. Η ιστορία του γέρο-κουρελή βραβεύτηκε στην Εταιρία Ελλήνων λογοτεχνών το 2019 στα πλαίσια λογοτεχνικού διαγωνισμού που διοργάνωσε το περιοδικό “Κέφαλος”.