Creativity

full of
positivity

Τρίτη
23 Ιουλίου 2024
Search
Close this search box.

Με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου η παρουσίαση συζήτηση του βιβλίου “Ζωές Απέναντι”

Μία άκρως ενδιαφέρουσα και πολλή εποικοδομητική παρουσίαση / συζήτηση πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη  23 Μαρτίου 2024 στο Εργατικό  Κέντρο Ρεθύμνου με θέμα την ενδοοικογενειακή βία.

Η Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Ρεθύμνης (είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης), το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σωματά, η Εθελοντική Ομάδα Γυναικών Αρμένων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φωτεινού και τα βιβλιοπωλεία Κλαψινάκης διοργάνωσαν μαζί την συνάντηση με τη συγγραφέα Άννα Γαλανού με αφορμή το συγκλονιστικό της νέο βιβλίο «ΖΩΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ».

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου πλήθος κόσμου ενημερώθηκε και άκουσε τους καλεσμένους ομιλητές για την ενδοοικογενειακή βία που αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές έκφυλης βίας, παγκοσμίως. Μία μορφή βίας όπου σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης μία στις τέσσερις Ευρωπαίες βιώνει ή θα βιώσει ενδοοικογενειακή βία κάποια στιγμή στη ζωή της, ενώ κάθε χρόνο 6% έως 10% των γυναικών υφίστανται ενδοοικογενειακή βία. Μπορεί να συμβεί σε όλες, στο γάμο, τη σχέση, τη συμβίωση, από τον νυν, πρώην ή τέως σύζυγο/σύντροφο.

Το βιβλίο «ΖΩΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ» της συγγραφέως Άννα Γαλανού μιλάει για τη γυναικεία κακοποίηση. Έτσι στη συζήτηση που ακολούθησε το λόγο πήραν οι κεντρικοί ομιλητές όπου ήταν η Αλεξία Βαονάκη, Ψυχολόγος MSc, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, η Αθηνά Καραδάκη Αστυνόμος Α’, Προϊσταμένη του γραφείου αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου και ο Γαβριήλ Τσουντάνης, Μέλος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου.

Αρκετά ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές σε μία ενημέρωση / συζήτηση που κράτησε περίπου 2 ώρες και που έκανε σε όλους μας κατανοητό ότι η ενδοοικογενειακή βία περιλαμβάνει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο παραβιαστικών συμπεριφορών που ασκεί ο δράστης, με στόχο να διατηρήσει την εξουσία και τον (κοινωνικό) έλεγχο πάνω στο θύμα του, είτε είναι γυναίκα ή παιδί. Με τις συνεχείς λεκτικές και σωματικές τιμωρίες, τις απειλές, τον εξαναγκασμό, ο κακοποιητής έχει ως σκοπό να εκφοβίσει, να τρομάξει, να ταπεινώσει το θύμα, να του «σπάει» το ηθικό και να το κάνει να νιώσει ανίκανο να προβάλει αντίσταση, να δει καθαρά την κατάσταση.

Από την πλευρά της Αστυνομίας η κα Καραδάκη εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους κάποια ή κάποιοι πρέπει να σπάσουν την σιωπή τους για να βοηθηθεί το θύμα αλλά και η κοινωνία ολόκληρη ενώ με παραδείγματα γονέων με αυτιστικά παιδιά ο κος Τσουντάνης εξήγησε γιατί όλοι αυτοί οι γονείς βρίσκονται σε ένα στόχαστρο αρνητικής ενέργειας από τον κόσμο που δεν γνωρίζει και επιλέγει να κρίνει χωρίς ουσιαστικά να θέλει να μάθει πόσο δύσκολο είναι κάποιος να μεγαλώνει παιδιά με ιδιαίτερες ευαισθησίες.

Όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν σαν γεγονότα που συμβαίνουν στοχεύουν στη μείωση της αυτοπεποίθησης, την υπονόμευση της αυτοεκτίμησης του θύματος, σε σημείο που το ίδιο να αμφιβάλλει για την ψυχική του διαύγεια και να πιστεύει ότι είναι υπεύθυνο και ένοχο για την κακοποίηση που δέχεται. Γιατί δεν είναι μόνο η κακοποίηση που δέχεται κάποια, είναι και η λεκτική βία, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχολογική κακοποίηση. Εμπεριέχει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών που ξεκινούν από φωνές, απειλές και εξυβρίσεις και φτάνουν ως το λεκτικό εξευτελισμό και την τρομοκράτηση.

Μία χειραγώγηση διαμέσου του φόβου και ένας έλεγχος πάνω στη ζωή του ατόμου. Οι προσβολές, οι κατηγορίες, οι μομφές, η δυσφήμηση, η επίρριψη ευθυνών για την κακοποιητική συμπεριφορά στο θύμα,  οι συνεχείς επικρίσεις, η λεκτική υποβάθμιση και υπονόμευση της αυτοπεποίθησης, αποτελούν μερικά μόνο πρόσωπα αυτού του πολύπλοκου φαινομένου.

Το σίγουρο και συνάμα ενθαρρυντικό ήταν ότι σε μία κατάμεστη αίθουσα από άνδρες και γυναίκες το μήνυμα πέρασε. Και το μήνυμα που θέλει το βιβλίο, είναι «μιλήστε», μιλήστε πριν είναι αργά!

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν και οι Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος, ο κος Παπαδάκης Μανώλης Αστυνομικός Διευθυντής Ταξίαρχος, ο κος Βάμβουκας Μιχάλης Περιφερειακός Σύμβουλος Ρεθύμνου, η κα Πόπη Παπατζανή Δημοτική σύμβουλος, η κα Κάββαλου Διευθύντρια Υγειονομικής Υπηρεσίας, ο κος Κολυβάκης Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αρμένων, εκπρόσωποι Χεν Ρεθύμνης, Σοροπτιμιστικού Ομίλου «Ερωφίλη», Λυκείου Ελληνίδων αλλά και Σύλλογοι Αλβανικής Κοινότητας και ο Γυναικείος Σύλλογος της Κοινότητας.

Στο τέλος της βραδιάς το λόγο πήραν τα κορίτσια Χαραλαμπία Μιστράκη και Ειρήνη Παπαμιχαήλ, που επιμελήθηκαν άρθρο για την σχολική εφημερίδα του Γυμνασίου Ατσιποπούλου, σχετικό με το σχολικό εκφοβισμό το οποίο και διάβασαν.

Από το project με τη πετυχημένη φωτογράφηση και το μακιγιάζ που οργάνωσε η Εθελοντική Ομάδα Γυναικών Αρμένων για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών τον περασμένο Νοέμβριο που συγκλόνισε με το μήνυμα που πέρασε.