Creativity

full of
positivity

Σάββατο
20 Ιουλίου 2024
Search
Close this search box.

Η Ελεάννα Πιτσικάκη και οι Balkan Fuego Trio, συνέντευξη στο BEST

Το κανονάκι πραγματικά σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές, το καβάλι έρχεται όμορφα μελωδικά να συμπληρώσει το ένα το άλλο και η κιθάρα εναρμονίζεται των άλλων δύο βγάζοντας ένα υπέροχο αποτέλεσμα που όσοι τυχεροί τους ακούσαμε σε Ηράκλειο και Χανιά μείναμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Οι Balkan Fuego Trio ήρθαν στην Κρήτη τον Νοέμβριο να μας δείξουν ένα διαφορετικό μουσικό πάντρεμα και το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικά υπέροχο. Ταξιδέψαμε μουσικά στην Κρήτη, στη βόρεια Ελλάδα, στη Θράκη και αμέσως μετά στη Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία. Μεταξύ των δύο live από Ηράκλειο σε Χανιά συναντήσαμε την Ηρακλειώτισσα Ελεάννα Πιτσικάκη και μιλήσαμε λίγο για τη ζωή της στη Γερμανία. Εκεί που ζει και εργάζεται και που η μουσική είναι ο λόγος που λείπει ήδη 8 χρόνια από το νησί.

Συνέντευξη στον Στέλιο Κουνδουράκη

 • Έφυγες για σπουδές στη Γερμανία και εγκαταστάθηκες εκεί. Τι είναι αυτό που σε κρατάει εκτός Ελλάδας, τι είναι αυτό που βρήκες εκεί και δεν έχουμε εδώ;

Τίποτα δεν με κρατάει εκεί (γέλια). Χαριτολογώ φυσικά, το σίγουρο είναι ότι κάθε φορά που επιστρέφω Κρήτη καταλαβαίνω ότι έχω μία δυσκολία στο να επιστρέψω Γερμανία. Πιστεύω πολύ ότι όσο πιο νέος βγει κάποιος στο εξωτερικό για δουλειά τόσο πιο εύκολο είναι να προσαρμοστεί. Εγώ στα 18 μου πήγα αρχικά για ένα χρόνο στο Βέλγιο για σπουδές μετά από παρότρυνση του αδερφού μου. Δούλεψα εκεί, έμαθα και τη γαλλική γλώσσα, αλλά προς απογοήτευσή μου δεν με δεχόντουσαν στο Πανεπιστήμιο με το κανονάκι σαν μουσικό όργανο. Έπρεπε να ξέρω πιάνο η άρπα για να με πάρουν, καθότι παραδοσιακό όργανο το κανονάκι και δεν το ήξεραν ή δεν είχε κάποιο τμήμα να πάω. Πιστεύω όμως ότι κάποια στιγμή βρέθηκα στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή γνωρίζοντας τον μετέπειτα καθηγητή μου. Μου είπε ότι ανοίγει καινούργιο τμήμα στο Πανεπιστήμιο, εκεί που σπούδασα δηλαδή, τμήμα κανονάκι και με ρώτησε αν ήθελα να πάω. Εγώ φυσικά μίλησα άμεσα με τους γονείς μου ρωτώντας τους αν θα έπρεπε να πάω και η απάντησή τους ήταν «είσαι ήδη εκεί». Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία μου στο εξωτερικό.

 • Στήριξη από τους γονείς, ό,τι έπρεπε δηλαδή τη δεδομένη στιγμή.

Χωρίς αυτούς δεν θα είχα κάνει τίποτα, και όχι επειδή ασχολούνται με τη μουσική και οι ίδιοι, απλά είναι πολύ υποστηρικτικοί και οι δύο. Έφυγα λοιπόν και πήγα στη Γερμανία να σπουδάσω και για να σου απαντήσω στην ερώτηση τι με κρατάει εκεί, θα σου πω ότι είναι ξεκάθαρα η δουλειά μου. Έχω την δυνατότητα να ζω 100% από τη μουσική μου.  Αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί πάρα πολύ και ήταν στόχος ζωής. Κάτι που από όσο γνωρίζω πολλοί μουσικοί δεν μπορούν να το έχουν. Εδώ πληρώνομαι στην ώρα μου, έχω ασφάλεια ζωής, έχω τα ένσημά μου, όλα αυτά που είναι πολύ σημαντικά στην καθημερινότητά μας, κάνοντας παράλληλα αυτό που αγαπάω πολύ. Η αλήθεια είναι ότι έχω κάνει πάρα πολλές δουλειές στο παρελθόν. Μπορώ να κάνω και να ασχοληθώ με πολλά πράγματα όμως είμαι πολύ χαρούμενη που κατέληξα να δουλεύω, να εργάζομαι και να πληρώνομαι με την μεγάλη μου αγάπη που είναι η μουσική.

 • Είχες πειραματιστεί στο παρελθόν όταν έκανες τα πρώτα σου βήματα και σε άλλα όργανα μουσικά;

Ξεκινήσαμε πιάνο όπως τα περισσότερα παιδιά ενώ στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου που φοίτησα είχα ταμπουρά και έπαιζα και κρουστά, αλλά η μεγάλη μου αγάπη ήταν και παραμένει το κανονάκι.

 • Πως ξεκίνησε η αγάπη σου για το κανονάκι, πόσο παλιά θυμάσαι τον εαυτό σου να θέλεις να ασχοληθείςμε αυτό;

Το συνάντησα για πρώτη φορά σε μία καλοκαιρινή συναυλία του Ross Daly στο κηποθέατρο που είχα βρεθεί με τους γονείς μου. Eκεί είδα έναν πολύ καλό δεξιοτέχνη από την Τουρκία να παίζει κανονάκι και ήταν η στιγμή που εκμυστηρεύτηκα στη μητέρα μου ότι θέλω να μάθω αυτό το όργανο. Ήμουν δεν ήμουν 12 χρονών εκείνη την εποχή. Πηγαίνοντας μετά στο Μουσικό Γυμνάσιο Ηρακλείου εκείνος ο καθηγητής που συνάντησα τότε μου πήρε το πρώτο μου κανονάκι. Μετά θυμάμαι τον εαυτό μου να βρίσκομαι συνέχεια στο Χουδέτσι και να κάνω σεμινάρια εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μου πάνω στο κανονάκι.

 • Πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν στην αρχή ένας μουσικός από τη Βουλγαρία ένας άλλος από τη Γερμανία και μαζί με εσένα από την Ελλάδα και την Κρήτη συγκεκριμένα να δημιουργήσετε τους Balkan Fuego Trio;

Δεν ήταν καθόλου δύσκολο γιατί με τα παιδιά συνεργαζόμαστε και στην ορχήστρα που παίζουμε μαζί και γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον πάρα πολύ καλά.  Υπήρχε και υπάρχει μία χημεία και μία ένωση που από την αρχή έδειξε ότι θα πάμε πολύ καλά. Κάνουμε και παρέα, είμαστε φίλοι και εκτός μουσικής οπότε κάποια στιγμή καταλάβαμε ότι έχουμε ένα κοινό ενδιαφέρον γύρω από τη μουσική. Η αγάπη μας για τα Βαλκάνια και για τη μουσική της ήταν πολύ μεγάλη από κοινού και ήταν θέμα χρόνου να δημιουργήσουμε τους Balkan Fuego Trio. Πήραμε μία χρηματοδότηση από το Γερμανικό κράτος, ενημερώνοντας τους αρμόδιους τι θέλουμε να κάνουμε και ξεκινήσαμε τις πρώτες μας εμφανίσεις. Όλα τα βίντεο και οι φωτογραφίες ήταν επιχορήγηση από το Γερμανικό κράτος, όπως και οι ενορχηστρώσεις που κάναμε, οι πρώτες μας συναυλίες, όλα μέσα στο πακέτο αυτό της επιχορήγησης. 

 • Ποιες ήταν οι μουσικές αναφορές σε αυτό το μουσικό ταξίδι στις δύο εμφανίσεις που κάνατε σε Ηράκλειο και Χανιά, τι άκουσε ο κόσμος;

Ουσιαστικά κάναμε ένα Βαλκανικό ταξίδι. Ξεκινήσαμε με μουσικές και ήχους από τη βόρεια Ελλάδα, από τη Θράκη συνεχίσαμε με Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία. Όλες οι αναφορές μας σε χώρες με πλούσια μουσική παράδοση. Ο καθένας μας σε αυτό το μουσικό ταξίδι πρότεινε κάποια τραγούδια και φτιάξαμε έτσι τη λίστα με την οποία παίξαμε σε Ηράκλειο και Χανιά, αυτά που ακούσατε όλοι όσοι ήρθατε. Συγκεκριμένα ο Ντένις ακούει πάρα πολύ μουσική από τα Βαλκάνια και μας πρότεινε πάρα πολλά τραγούδια και αυτό από μόνο του ήταν πολύ εντυπωσιακό. Είναι μία μοναδική μουσικη ένωση οι Balkan Fuego Trio γιατί δεν υπάρχει κάποιο άλλο συγκρότημα που να έχει στο σχήμα του κιθάρα, κανονάκι και καβάλι μαζί. Ουσιαστικά το κανονάκι δεν ανήκει στη βαλκανική μουσική, εμείς το ενσωματώσαμε. Είναι μία μοναδική ένωση μουσικών οργάνων με αποτέλεσμα ένα όμορφο αποτέλεσμα που ικανοποιεί και εμάς και τον κόσμο που μας ακούει.

 • Παρατήρησα ότι έχετε μία πολύ ωραία χημεία μεταξύ σας, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά το ζει πολύ έντονα στα live κι αυτό βγαίνει προς τα έξω.

Έχουμε πολύ καλή επικοινωνία μεταξύ μας, δεν υπάρχουν εγωισμοί, ούτε ζήλιες. Υπάρχει αγάπη και αλληλοϋποστήριξη και είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Αισθανόμαστε σαν οικογένεια μεταξύ μας κι αυτό πιστεύω είναι το πιο σημαντικό. Ειναι κατι που το βλέπουν και το αισθάνονται όσοι μας ακούν στα live μας.

 • Έχουν ξανά ταξιδέψει Κρήτη οι άλλοι δύο μουσικοί του συγκροτήματος και τι γνωρίζουν μέσω εσένα για τη μουσική της Ελλάδας και της Κρήτης;

Ο Ντένις έχει έρθει διακοπες όταν ήταν μικρός σε ηλικία, ο Βλάντι όχι, ήταν η πρώτη φορά που ήρθε στην Ελλάδα και στην Κρήτη. Πίστεψέ με και οι δύο έχουν εκφράσει την επιθυμία ότι θέλουν να μείνουν εδώ (γέλια). Μεταξύ σοβαρού και αστείου κάποια στιγμή με ρώτησε ο Βλάντι πώς είναι δυνατόν να ζω στη Γερμανία ενώ υπάρχει ένας παράδεισος όπως είναι η Κρήτη. Όσο αφορά την μουσική φυσικά και γνωρίζουν για την Ελλάδα και στα Live μας το αποδεικνύουν στο μέγιστο.

 • Πόσα χρόνια είστε μαζί σε αυτό το project και ποιος ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκαν οι Balkan Fuego Trio;

Σαν συγκρότημα είμαστε μαζί ένα χρόνο περίπου. Ήταν δική μου η ιδέα μαζί με τον Βλάντι, αλλά βρήκε σύμφωνο και τον Ντένις από την αρχή. Πιστεύω ότι απλά ενώθηκαν οι αγάπες τριών ανθρώπων για τη μουσική, με τα μουσικά όργανα που παίζουμε και ήταν φυσικό επόμενο να δημιουργηθούν οι Balkan Fuego Trio. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία στη Γερμανία να παίζουμε παραδοσιακή μουσική, είτε εγώ είτε ο Βλάντι. Αυτός ήταν ουσιαστικά και ένας από τους λόγους που δημιουργήσαμε το συγκρότημα γιατί έτσι μπορούμε να παίζουμε την παραδοσιακή μουσική, τη βαλκανική μουσική που μας αρέσει τόσο πολύ και να την παρουσιάζουμε στα live μας. Έτσι κάνουμε αυτό που αγαπάμε περισσότερο. Είναι και ένα είδος μουσικής με το οποίο αισθανόμαστε πάρα πολύ άνετα και δεν συγκρίνεται με την ορχήστρα και τις συναυλίες που πρέπει να είσαι λίγο πιο σοβαρός και περισσότερο αγχωμένος.

 • Πως είδατε την αντίδραση του κόσμου στο άκουσμα της μουσικής σας;

Πάρα πολύ θετικά, τους άρεσε πάρα πολύ. Έχουμε παίξει μουσική σε πάρα πολλές πόλεις της Γερμανίας. Ήταν η πρώτη φορά που παίξαμε εκτός Γερμανίας. Είμαστε συγκρότημα μόλις ενός χρόνου, οπότε νομίζω ότι έχουμε πολύ μέλλον κι έτσι θα μας ακούσουν σε πολλές πόλεις, σε διάφορες χώρες ενδεχομένως, θα δούμε. Ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει από πού προέρχονται αυτά τα δύο όργανα, την ιστορία τους, την ιστορία της μουσικής των τραγουδιών κι ό,τι έχει να κάνει με τους Balkan Fuego Trio.

 • Είσαι μέλος μίας ορχήστρας κι έχεις ιδρύσει δύο, παραδίδεις μαθήματα μουσικής, συμμετέχεις σε εκπαιδευτικά προγράμματα και παράλληλα κάνετε Live εμφανίσεις. Αλήθεια πως τα προλαβαίνεις;

Με μία πάρα πολύ καλή διαχείριση του χρόνου, αλλά πολύ συχνά πιστεύω ότι δουλεύω αρκετά και δεν έχω καθόλου ρεπό. Αν μπορώ να το περιγράψω με λίγες λέξεις θα έλεγα ότι ξυπνάω στις 7 το πρωί και γυρίζω στις 10:30 το βράδυ, τόσο απλά. Κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

 • Φανταζόσουν τη ζωή σου όταν ξεκινούσες το ταξίδι στο εξωτερικό όπως είναι τώρα;

Όχι καθόλου. Καταρχάς δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα βρισκόμουν στη Γερμανία. Θα ξεκινήσω από αυτό. Είμαι όμως πάρα πολύ ευχαριστημένη από τη ζωή μου, για τους λόγους που σας ανέφερα παραπάνω. Έχει να κάνει ότι ζω από τη δουλειά μου, πληρώνομαι, οπότε όλα είναι καλά, πολύ καλύτερα από ότι θα μπορούσα να φανταστώ πριν από χρόνια.

 • Τι είναι αυτό που σκέφτεται η Ελεάννα με βάση τα νέα δεδομένα στη ζωή της όσο αφορά τη μουσική; Τι στόχους βάζεις να το πούμε απλά;

Θέλω πολύ να κυκλοφορήσει ο προσωπικός μου δίσκος, αφού αυτό τον καιρό είμαι στο στούντιο και ηχογραφώ. Είναι δικές μου μουσικές, δικές μου συνθέσεις και θυμίζουν πολύ Κρήτη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Ουσιαστικά είμαι εγώ η ίδια αυτός ο δίσκος, όλες οι αναμνήσεις που έχω. Είναι ένας δίσκος τον οποίο τον έχω ονομάσει «Το ξενιτεμένο πουλί» και είναι ξεκάθαρα βιωματικός τίτλος. Ακόμα και το εξωφυλλο του δίσκου είναι εμπνευσμένο από Κρήτη, αλλά μέχρι εδώ, δεν θα σας αποκαλύψω περισσότερα.

 • Έχεις κάποιους ανθρώπους κοντά σου σε όλο αυτό το μουσικό ταξίδι ή κάποιους που σε στήριξαν στις σημαντικές στιγμές της ζωής σου;

Φυσικά και έχω, την οικογένειά μου πρωτίστως και τώρα πλέον τον άντρα μου.

 • Μετά από τόσα χρόνια σου λείπουν οι φίλοι σου;

Πάρα πολύ, αλλά είναι και αυτοί σε διαφορετικά σημεία στην Ελλάδα. Μιλάμε όμως όσο μπορούμε περισσότερο και κάποιοι από αυτούς έχουν έρθει να με δούνε στη Γερμανία. Γενικά κρατάμε επαφή, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

 • Σου λείπει η Κρήτη; Θες να έρχεσαι πιο συχνά; Θα το διεκδικήσεις σρο μέλλον ή θέλει θυσίες αυτό που κάνεις άρα και αποχή από την Ελλάδα;

Αποχή από την Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνω ποτέ. Θέλω να δημιουργήσω μία γέφυρα μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, συγκεκριμένα μεταξύ Γερμανίας και Κρήτης έτσι ώστε να μπορώ να κατεβαίνω και να δίνω συναυλίες πιο συχνά. Δεν έχει να κάνει τόσο με το καλοκαίρι αλλά με μία προσπάθεια να μπορώ να έρχομαι όλο το χρόνο. Ίσως και να μπορούσαμε στο μέλλον να ενσωματωθούμε σαν συγκρότημα σε κάποιο φεστιβάλ εδώ στην Κρήτη. Έτσι τους καλοκαιρινούς μήνες θα ήταν μία πάρα πολύ καλή ιδέα και μία πολύ καλή αφορμή για να ξαναβρεθούμε εδώ. Όλα  μπορούν να συμβούν, όλα είναι εφικτά αν υπάρχει καλή διάθεση.

 • Συνδυάζονται καριέρα και προσωπική ζωή;

Όταν έχεις τον ιδανικό άνθρωπο δίπλα σου ναι, όλα συνδυάζονται. Όταν ο άνθρωπός σου σε καταλαβαίνει και σου έχει εμπιστοσύνη, σέβεται τη μουσική σου και τη δουλειά σου όλα μπορούν να γίνουν σωστά και οργανωμένα. Φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε ότι αν η οικογένεια μεγαλώσει και έρθει στο μέλλον και ένα παιδί σίγουρα οι ώρες δεν θα είναι τόσες πολλές εκτός σπιτιού και πολλά θα αλλάξουν. Αλλά και σε αυτό το ενδεχόμενο μία σωστή  διαχείριση στο που δίνουμε προτεραιότητες και χρόνο θα είναι πολύ σημαντικό.

 • Όταν δεν παίζεις μουσική με τι ασχολείσαι τον ελεύθερο χρόνος σου;

Πηγαίνω βόλτα στο δάσος που μου αρέσει πάρα πολύ και πληρώνω γυμναστήριο (γέλια). Όπως οι περισσότεροι από εμάς πηγαίνουμε δεν πηγαίναμε γυμναστήριο έχουμε κάνει εγγραφή. Μου αρέσει επίσης να κάθομαι στο σπίτι, να το συμμαζεύω, να το καθαριζω, να κάνω τις δουλειές του σπιτιού που λένε.   

 • Πιο είναι το motto που σου αρέσει και το ακολουθείς ή μία συμβουλή που σου έδωσαν κάποτε και την κρατάς μέσα σου;

Στη ζωή μου κρατώ δύο συμβουλές. Η μία είναι «ο καθένας αποδίδει όπως θέλει», το έλεγε και ο παππούς μου συμπληρώνοντας «να γίνεσαι αυτό που θέλεις» και η άλλη συμβουλή που ακολουθώ είναι «να έχεις εμπιστοσύνη στο Θεό και στην Παναγία» που έχω και αδυναμία. Αυτό μου το είχε πει ο μπαμπάς μου, ο οποίος κάθε φορά που αγχώνομαι μου λέει Χαλάρωσε και όλα θα γίνουν όπως θέλεις.

 • Ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που σκέφτονται να δουλέψουν εκτός Ελλάδας αλλά δεν το τολμούν;

Θα τους πω να ακολουθούν την ψυχή τους και να είναι δική τους η απόφαση. Αν κάτι πάει στραβά τουλάχιστον θα ξέρουν ότι ήταν δίκη τους η επιλογή. Δικό τους και το ρίσκο. Ή κάθεσαι κάπου και δεν κάνεις κάτι επειδή ακούς τους πολλούς και δεν είσαι ευτυχισμένος ή αποφασίζεις να πας κάπου και αποδέχεσαι το ρίσκο που έρχεται. Κι εγώ στη Γερμανία, ειδικά το πρώτο χρόνο που ζορίστηκα πάρα πολύ, είχα πει στον εαυτό μου ότι ήταν δική μου επιλογή οπότε αυτό που συμβαίνει τώρα είναι και αυτό αποτέλεσμα των επιλογών μου. Τελικά εμένα δεν μου βγήκε σε κακό, το αντίθετο θα έλεγα.

 • Σε ευχαριστούμε πολύ που βρήκες λίγο χρόνο να μας μιλήσεις κι ευχόμαστε ό,τι καλύτερο και στους Balkan Fuego Trio και σε σένα.

Εγώ σας ευχαριστώ για την επικοινωνία και την συνέντευξη.

https://www.eleannapitsikaki.com/

Η Ελεάννα Πιτσικάκη είναι πανεπιστημιούχος μουσικός με ειδίκευση στο κανονάκι. Επαγγελματικά επικεντρώνεται στη μουσική, τη διαπολιτισμική-παραδοσιακή μουσική εκπαίδευση, το παίξιμο του κανονάκι, τη σύνθεση, την ενορχήστρωση και την εκπαίδευση. Είναι μέλος της Ορχήστρας Bridges Kammerorchester μίας Διαπολιτισμικής Πρωτοβουλίας και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 2022. Εκτός από τις συναυλιακές της δραστηριότητες, η Ελεάννα Πιτσικάκη είναι μέλος του Tiny Bridges Ensemble από το 2021 και διευθύνει Διαπολιτισμικές Μουσικές Sessions. Δραστηριοποιείται ως εκπαιδευτικός και συμμετέχει σε πολυάριθμα σχολικά προγράμματα και εργαστήρια. Διδάσκει επίσης ανατολίτικη μουσική και Makam στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Χορού της Κολωνίας. Εχει ιδρύσει δύο δικά της συγκροτήματα: EPI Music και τους Balkan Fuego Trio.

Αν και είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοδίδακτη, η Ελεάννα Πιτσικάκη σπούδασε παγκόσμια μουσική στην Popakademie Mannheim. Έκανε το Erasmus της στο Κονσερβατόριο της HKU στην Ουτρέχτη και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στον αυτοσχεδιασμό τζαζ στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Το δεύτερο πτυχίο της είναι στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στο ESYTHEPAS στην Αθήνα.
Η Ελεάννα Πιτσικάκη θα κυκλοφορήσει το πρώτο της άλμπουμ το 2024. Το 2023, έλαβε μέρος στο Beethovenfest Bonn και συμμετείχε στο Campus 2023, ένα διαπολιτισμικό πρόγραμμα για το Αφγανιστάν, το Ιράν και τη Γερμανία που υποστηρίζεται από την Deutsche Welle. Την ίδια χρονιά, έδωσε σεμινάριο στο Μόναχο με θέμα το Κανονάκι. Στο Φεστιβάλ Evimus, ήταν ειδική σε θέματα ανατολίτικης και διαπολιτισμικής μουσικής και του οργάνου της ως ομιλήτρια. Επίσης, διευθύνει διάφορα εργαστήρια για τη διαπολιτισμική μουσική στο Βερολίνο.

Το 2020, έλαβε το δεύτερο πιστοποιητικό της για την εκπαίδευση στην πρώιμη μουσική ηλικία στο ΕΟΠΠΕΠ . Το 2019, ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρώτο της πιστοποιητικό στη Elemets Μουσική Εκπαίδευση, στο ΕΟΠΠΕΠ. Το 2020, συνεργάστηκε και πρωταγωνίστησε σε ένα ντοκιμαντέρ του ZDF που επικεντρωνόταν στην Κρήτη και στο όργανο της το Κανονάκι Το 2019 είχε την τιμή να εμφανιστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Sharq Taronalari στο Ουζμπεκιστάν, αντιπροσωπέυοντας την Ελλάδα καθώς και τη Γερμανία. Το 2018 έλαβε το δίπλωμά της στη βυζαντινή μουσική από τον δάσκαλο Παπαχρόνη Ιωάννη από τη σχολή του Αγίου Στεφάνου. Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο δεύτερο Φεστιβάλ Kanun στο Κρατικό Ωδείο της Άγκυρας. Την ίδια χρονιά ήταν σολίστ στην ορχήστρα του Plovdiv στη Βουλγαρία. Από το 2010 λάμβανε μέρος στα καλοκαιρινά σεμινάρια του Λαβύρινθου στο Χουδέτσι για το κανονάκι.

Ελεάννα Πιτσικάκη, Στέλιος Κουνδουράκης, Vladimir Dindiryakov και Dennis Merz το απόγευμα της συνέντευξης στα Χανιά, λίγο πριν το live στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων
Από την εμφάνισή των Balkan Fuego Trio στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων
Από την εμφάνισή των Balkan Fuego Trio στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων