Creativity

full of
positivity

Τρίτη
28 Νοεμβρίου 2023

Παρουσίαση του βιβλίου “Αροδαμοί κι Αγκαραθιές” της Άννας Τακάκη-Μαρκάκη

Η «ΣΒΟΥΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ» έχει την χαρά να σας προσκαλέσει σε μια λογοτεχνική βραδιά, στα χνάρια της τοπικής παράδοσης, στην παρουσίαση του βιβλίου Αροδαμοί κι Αγκαραθιές (Κρητικά διηγήματα) της Άννας Τακάκη-Μαρκάκη την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, ώρα 6:30 μ.μ. στο Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου / Municipality Of Heraklion Cultural Center (Ανδρόγεω 4, Ηράκλειο).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Βαρβάρα Τερζάκη Παλήκαρη (μελετήτρια του Νήματος και της Υφαντικής Τέχνης της Κρήτης),

Νίκος Λουκαδάκης (αρθρογράφος, μελετητής της Κρητικής Διαλέκτου),

Δημοσθένης Καραγιάννης (φιλόλογος, επιμελητής του βιβλίου)

Θα διαβάσει η Αθηνά Ιωάννα Λειβαδάρα. Την εκδήλωση θα επενδύσει μουσικά το συγκρότημα «ΆΘΟΣ» που αποτελείτε από την Στεφανία Χατζάκη και τον Νεκτάριο Μαρίνο. Την παρουσίαση συντονίζει η λογοτέχνιδα Μαρία Καλογεράκη.

Λίγα λόγια για το έργο

«Τα διηγήματα που παραθέτω σ’ αυτό το βιβλίο βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα που έγιναν στον τόπο μας (Επαρχία Σητείας) τον περασμένο αιώνα, πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Σκοπός μου, μέσα στη συλλογή αυτή, είναι πέρα από την ιδιαιτερότητα της εποχής, να καταγράψω την ηθογραφία, τη λαογραφία και κάποια ιστορικά γεγονότα. Κι επιπλέον ν’ αφήσω μέσα από τους διαλόγους, ζωντανή τη γλώσσα του τόπου μου, μια διάλεκτο που ολοένα αφανίζεται και αποτελεί σημαντικό μέρος του πολιτισμού μας.»

Άννα Τακάκη-Μαρκάκη, συγγραφέας

«Κάθε ιστορία της Άννας Τακάκη, είναι πιο εξωφρενικήκαι παράλληλα πιο ανθρώπινη από την προηγούμενη. Το κοινό τους στοιχείο είναι η τρυφερότητα και ο σεβασμός, με τα οποία η συγγραφέας αντιμετωπίζει τους ήρωές της. Με εργαλεία την κατανόηση, την αγάπη και την εκφραστική δύναμη, κατορθώνει ν’ αποφύγει τα στερεότυπα της “εξωτικής”, τουριστικής Κρήτης και να περιγράψει μια μεγάλη νήσο στο μεταίχμιο της ισχυρής παράδοσης και της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης. Γνωρίζει καλά πως ο οικοδόμος μ’ όλη την πρωτογένεια της τέχνης του, είναι πάντα ο λαός.»

Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, μελετήτρια του νήματος και της υφαντικής τέχνης της Κρήτης

«Οι «διδαχές» των διηγημάτων-παθημάτων τόσο διακριτικέ και διακριτές-εύληπτες, χωρίς τον παραμικρό βαρετό και αποτρεπτικό «διδακτισμό», διαχέουν τις διηγήσεις για όσους θέλουν κιεπιθυμούν να «ταλαιπωρήσουν» λίγο τη σκέψη και το μυαλό τους, οι πεπεισμένοι, αλλά κι όσοι επιθυμούν να πειραματιστούν, πως το κεφάλι δεν το έχουμε μόνο για να φοράμε καπέλο!»

ΔημοΣθένης, φιλόλογος, επιμελητής

Η Άννα Τακάκη γεννήθηκε στο  χωριό Ζήρος, Σητείας και ζει μόνιμα στη Σητεία της Κρήτης. Ταξίδεψε επί χρόνια ως συνοδός του συζύγου της πλοιάρχου του Εμπορικού Ναυτικού. Τις εμπειρίες της από τη ζωή της ναυτοσύνης έχει καταγράψει σε ποιήματα και διηγήματα.Τα θέματά της αντλεί από τηνπαράδοση, από  βιωματικές εμπειρίες, και από την ίδια τη ζωή. Ποιήματα και Μαντινάδες της περιλαμβάνονται στο CD«Ριζοχάρακο» με τους μουσικούς, Καλλιόπη Βασιλείου, Νεκτάριο Μαρίνο και Γιάννη Λεθιωτάκη.

Το ποίημά της «Είσαι μια θάλασσα» έχει μελοποιηθεί από τον παγκοσμίου φήμης μουσουργό Νίκο Αστρινίδη. Συμμετέχει σε ποιητικές ανθολογίες και κρητικά λευκώματα. Τα έργα της έχουν προβληθεί  σε Κρήτη, Αθήνα, Πειραιά Θεσσαλονίκη και  Βόρεια Ελλάδα, μέσω Κρητικών Πολιτιστικών Συλλόγων και μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το διαδίκτυο. Ποιήματά, διηγήματα και άρθρα  της δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά και τοπικές εφημερίδες. Είναι μέλος του «Πανεπιστημίου των Ορέων» και μέλος τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, σε κάποιους από τους οποίους έχει βραβευτεί για την προσφορά της στην τοπική παράδοση. 

Η ηθογραφία της «Ο Κουμαρτζής» έχει διασκευαστεί σε θεατρική παράσταση και έχει παρουσιαστεί με επιτυχία, από τα παιδιά του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων στην Τεχνική Σχολή Αυγόρου, Αμμοχώστου στα πλαίσια των εκδηλώσεωνγια την αδελφοποίηση των δυο σχολείων. Αρκετά έργα παραμένουν ανέκδοτα.

Εκδομένα έργα:

«Χρώμα Θαλασσινό», ποίηση, «Δαρδανός» 2004, επανέκδοση «Ιωλκός», 2016.

«Αλλιώς φυσά τ’αέρι» ποίηση, «Μουσικό Εργαστήρι Αεράκη», 2007.

«Υγιέ μου, το τραγούδι της μάνας», ποίηση, «Αμφικτιονία Ελληνισμού», 2010.

«Ο Κουμαρτζής» κρητική ηθογραφία, «Βεργίνα», 2011

«Τα σκαρφίσματα του Σηφαλιού»,κρητική ηθογραφία, «Βεργίνα», 2013.

«Στσι γειτονιές του Ρώκριτου», ποίηση, «Ιδέα Διαφημιστική», 2013.

«Μαίανδρος ο Έρωτας», ποίηση, «Βεργίνα», 2015.

«Η αναφορά μου στο Ν. Καζαντζάκη», ποίηση, «Ιωλκός», 2016.

«Η κρίση θέλει τερτίπι», θεατρικό, «Βεργίνα», 2017.

«Αροδαμοί κι Αγκαραθιές» κρητικά διηγήματα, «Σβούρα Εκδοτική», 2023.

Διάθεση –Διανομή

Κεντρική διάθεση: Τσιγαρίδας ΑΕ -210.2717521

Συμμετρία Α.Ε. -211 104 1900

Παρ’ ημίν -210 3811201

Βιβλιοπωλεία: Αλφαβητάρι(Αρχάνες)

Αναλόγιο(Ρούσου Χούρδου 8, Ηράκλειο)

Ελευθερουδάκης(Οδός 1821 αρ.10, Ηράκλειο)

Καλλίγραμμα(Ελ. Βενιζέλου 268, Γάζι)

Πολύγραφος(Χάνδακος 8, Ηράκλειο)

Φωτόδεντρο(Κοραή 21, Ηράκλειο)

Χαρταετός(Δαιδάλου 11, Ηράκλειο)

Το βιβλίο θα διατίθεται στον χώρο της εκδήλωσης ενώ μπορεί να γίνει και παραγγελία ηλεκτρονικά για να το παραλάβετε στο χώρο που θα μας υποδείξετε. Παραγγελίες αποκλειστικά με email printing@svoura.net