Creativity

full of
positivity

Κυριακή
3 Δεκεμβρίου 2023

Γνωρίζουμε τον Παύλο Μελή, έναν τραγουδιστή “ερωτευμένο” με αυτό που κάνει

Ο Παύλος Μελής είναι από το Ρέθυμνο και από πολύ μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική. Τα τελευταία live που πραγματοποιεί και η επιτυχία αυτών ήταν η αφορμή της συνάντησης να γνωρίσουμε καλύτερα τον τραγουδιστή. Είναι ένας άνθρωπος με καθαρή ψυχή, με συναίσθημα και αγάπη γι αυτό που κάνει και στόχος του είναι η μουσική του να αγγίζει ποικιλοτρόπως όλους όσους την ακούν. Διδάσκει μουσική σε παιδιά και ενήλικες και ακόμη και στον ελεύθερο του χρόνο η μουσική είναι μέσα στα ενδιαφέροντά του.

Που βρίσκουμε τον Παύλο Μελή αυτή την περίοδο;

Επειδή αυτή την περίοδο έχουμε πολλές δουλειές εδώ στην Κρήτη βρίσκομαι εδώ και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά και στους τρεις νομούς, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Χανιά. Πραγματοποιούμε με το συγκρότημά μου live εμφανίσεις, κάνω όμως και πολλά μαθήματα κιθάρας σε παιδιά και σε ενήλικες εδώ και πολλά χρόνια. Είμαι αρκετά δημιουργικός σε αυτό το κομμάτι και είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Η αλήθεια είναι ότι ανεβαίνω και Αθήνα πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό γιατί βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο για το καινούργιο μου τραγούδι και το video clip του.

Πολλά από τα video clip που έχουμε δει μέχρι σήμερα από εσένα έχουν πραγματοποιηθεί εκτός Κρήτης και σε κάποια από αυτά έχουμε δει κάποιους επώνυμος να συμμετέχουν. Βάλε μας λίγο στο κλίμα.

Στο video clip του τραγουδιού «Πραγματικά» είχα συγκεντρωθεί πάρα πολύ στο ίδιο το τραγούδι και ήταν η πρώτη φορά που συνεργάστηκα στο στίχο με την Ελένη Γιαννατσούλια και με Πάνο Καπίρη στη μουσική. Είναι μία πολύ καλή στιχουργός, με μεγάλες επιτυχίες στις μέρες μας και αποτέλεσε το έναυσμα για τη συνεργασία μας αυτό το τραγούδι και το ξεκίνημα μας. Εγώ ο ίδιος ήρθα σε επαφή μαζί της γιατί νομίζω όταν θέλεις κάτι και πιστεύεις οφείλεις να το πραγματοποιήσεις. Είχε να κάνει και με το ένστικτό μου ότι θα έβγαινε κάτι καλό όπως πραγματικά έτσι και έγινε. Όντως δημιουργήθηκαν πολύ ωραία πράγματα μουσικά και σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει άλλο ένα τραγούδι με δικιά μου μουσική και στίχους της Ελένης Γιαννατσούλια. Τώρα με την Μαρία Κορινθίου, τη γνωστή ηθοποιό, επειδή με ρώτησες πώς συμμετείχαν κάποιοι επώνυμοι στο video clip μου νομίζω ότι ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει αφού πλέον οι παραγωγές γινόντουσαν εκτός Κρήτης και ήταν φυσικό επόμενο. Ήθελα να γίνει ένα πολύ ωραίο video clip  και είμαι πολύ χαρούμενος που το έφεραν έτσι οι συνθήκες και στηρίζει ένα πολύ ωραίο τραγούδι ένα όμορφο video clip με όμορφες παρουσίες.

Το τραγούδι σου «Το καλοκαίρι μαγικό» τι το ιδιαίτερο έχει;

Είναι το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε αποκλειστικά στο δικό μου στούντιο. Έπαιξα όλα τα όργανα εγώ σε ηλεκτρονικούς ήχους και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γι αυτό γιατί ήταν ένας στόχος που είχα από μικρό παιδί.  Ένα χορευτικό τραγούδι με πολύ συναίσθημα μέσα αφού έγραψα και το στίχο και επίσης το τραγούδι «Το γέλιο σου» που έχει αναφορές 80s. Το video clip του συγκεκριμένου τραγουδιού έχει γυριστεί εξολοκλήρου στο Ρέθυμνο.

Πώς βλέπεις την ανταπόκριση του κοινού σε όλες αυτές τις δουλειές που έχεις κάνει;

Παραπάνω από θετική. Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι και με τη δισκογραφική SPICY μέσω του δικού μου καναλιού PavlosMelisTv στο YouTube.

Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον τραγουδιστή να βγει προς τα έξω μέσω μιας πλατφόρμας ή γενικότερα μέσω του διαδικτύου τη σημερινή εποχή;

Eίναι πάρα πολύ σημαντική και πολλή καλή αυτή η ερώτηση γιατί έχουμε παρατηρήσει ότι παγκοσμίως κυκλοφορούν καθημερινά πάρα πολλά τραγούδια μέσω πλατφορμών και υπάρχει μία έξαρση σε όλο αυτό. Αν κρίνουμε από αυτό ή θα σε πάρει από κάτω και δεν θα συμμετέχεις ή πιστεύεις στον εαυτό σου, στην ταυτότητα που έχεις πάνω στη μουσική σου και στη μουσική που γράφει στην ψυχή. Εγώ το τόλμησα και συνεχίζω να τολμάω, είναι πολύ δύσκολο αλλά όλα τα δύσκολα είναι ωραία για μένα. Χαίρομαι γιατί έχω πέσει σε πολλά πράγματα μέσα και ο κόσμος σου το πήρε όλο αυτό και το έκρινε θετικά. Έχουν προβολές στο YouTube, παίζονται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς με αποτέλεσμα σε πολλά από τα live που κάνω ο κόσμος να γνωρίζει τα τραγούδια μου και είναι η καλύτερη επιβεβαίωση στο εγχείρημα αυτό.

Εσύ πόσο συχνά ενσωματώνεις τα τραγούδια τα δικά σου μέσα στο πρόγραμμα των ζωντανών εμφανίσεων που κάνεις;

Επιβάλλεται κατά κάποιο τρόπο να τα βάλω, όχι μόνο επειδή το θέλω εγώ, αλλά επειδή το ζητάει και ο κόσμος. Έχω παρατηρήσει ότι τις περισσότερες φορές βλέπω να περιμένουν να ακούσουν κάποιο δικό μου κομμάτι. Για ποιο λόγο άλλωστε να βγάζαμε όλα αυτά τα τραγούδια αν δεν είχαν απήχηση και ζήτηση στις live εμφανίσεις μας. Θέλω ο κόσμος να ζητάει να ακούσει τα τραγούδια μου. Μου ζητάνε να ακούσουν τραγούδια όπως το «Όταν θα μου πεις πως με αγαπάς» ή «Το γέλιο σου» που είναι πιο μπαλάντα και συναισθηματικά φορτισμένο, «Το καλοκαίρι μαγικό» πού πήγε και αυτό πολύ καλά το καλοκαίρι. Νομίζω ότι τον κόσμο και την διάθεση του μπορείς πολύ εύκολα να την αντιληφθείς και να κινηθείς ανάλογα με τα δικά του θέλω και τις δικές μας ανάγκες.

Είναι δύσκολο σε μία επαρχιακή πόλη να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα, να γίνεις τραγουδιστής με αναγνωρισιμότητα;

Είναι ο πιο αυστηρός κριτής πιστεύω ο κόσμος σε μία επαρχιακή πόλη κάποιες φορές. Μαθαίνεις πολλά πράγματα μέσα από όλο αυτό. Πιστεύω γενικά όμως ότι όλο αυτό που κάνουμε είναι πάρα πολύ δύσκολο σε γενικές γραμμές.  Υπάρχουν πάρα πολλοί τραγουδιστές, υπάρχει ταλέντο γενικά και το να ξεχωρίσεις πιστεύω ότι δεν έχει να κάνει τόσο αν είσαι στην επαρχία ή αν είσαι σε μία μεγάλη πόλη. Δεν έχει να κάνει λοιπόν πού είσαι αλλά τι κάνεις εκεί που είσαι για να μπορέσεις να διακριθείς και να ξεχωρίσεις από το σύνολο. Φυσικά όποτε μπορώ ανεβαίνω Αθήνα για κάποιες εμφανίσεις, να αλλάζω παραστάσεις και να εμπλουτίζω τις μουσικές μου με χώρους στους οποίους παίζω και έτσι κάνω καινούργιους φίλους.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να τραγουδάει σε κάποια μαγαζιά με το συγκρότημά του και παράλληλα να συμμετέχει και σε γλέντια πανηγύρια ή ακόμα και σε γάμους;

Δεν μου είναι δύσκολο γιατί εγώ μεγάλωσα με λαϊκό τραγούδι, με ποπ τραγούδια γενικά άκουγα τα πάντα. Το κρητικό μπήκε πολύ έντονα στη ζωή μου μέσα από τη δουλειά μου και ήμουνα και πάρα πολλά χρόνια σε κρητικά συγκροτήματα. Οπότε όπως καταλαβαίνετε δεν μου είναι καθόλου δύσκολο να συνδυάζω αυτά τα δύο είδη μουσικής, είτε παίζω σε γάμους είτε σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί και μπορώ να ανταπεξέλθω εύκολα. Έχω παρατηρήσει ότι ο κόσμος χορεύει το ίδιο καλά είτε με λαϊκό ρεπερτόριο στα live, είτε με Κρητικό. Μην ξεχνάμε ότι στο πρόγραμμά μας πάρα πολλές φορές σε πολλά νυχτερινά μαγαζιά έχουμε συνδυασμό πολλών κρητικών τραγουδιών και δεν περιοριζόμαστε σε μία απλή λαϊκή βραδιά.  Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος το ζητάει, οπότε κι εμείς δεν μπορούμε να τους το αρνηθούμε αφού παράλληλα μας αρέσει κιόλας. Μας ξεχωρίζουν επειδή μπορούμε να παίζουμε και τα δύο είδη.

Για τον κόσμο που δεν σε ξέρει, πάμε ξανά λίγο από την αρχή και πες μας ποιος είναι ο Παύλος Μελής, πότε ξεκινάει να παίζει μουσική, πότε καταλαβαίνει ότι με αυτό θα ασχολείται για πάρα πολλά χρόνια στο μέλλον;

Ο Παύλος μελής είναι ένας αυτοδημιούργητος καλλιτέχνης και μουσικός ο οποίος ποτέ δεν θα πει ότι έμαθε τα πάντα, αλλά πάντα θα λέει ότι κάθε μέρα μαθαίνει και κάτι. Μου αρέσει να διδάσκω μουσική. Ξεκίνησα να παίζω μουσική από τα έξι μου χρόνια. Ξεκίνησα να σπουδάζω κιθάρα και θεωρία στο Ρεθύμνου πολύ μικρός. Μετά από πέντε χρόνια σταμάτησα όμως και μετά από μία μεγάλη παύση,  με μία εφηβεία που δεν είχε πάρα πολλή μουσική στη ζωή μου, ξανά επέστρεψα στη μουσική πολύ δυναμικά με πάρα πολύ όρεξη. Πήρα μία κιθάρα στα χέρια και αντιλήφθηκα ότι οι γνώσεις που είχα δεν είχαν χαθεί. Συνέχισα αυτό που άρεσε από εκεί ακριβώς που το είχα σταματήσει. Κατάφερα όσες ώρες ασχολούμουν με την κιθάρα μου και τη μουσική μου να το απολαμβάνω στο μέγιστο, αυτό έχει σημασία στην τελική, ό,τι κάνεις να το κάνεις επειδή το θέλεις και επειδή το γουστάρεις πολύ. Έχω πτυχίο τζαζ αρμονίας και τζαζ θεωρίας από το ωδείο του Φίλιππου Νάκα και είμαι έτοιμος αυτή την περίοδο και για κάποια άλλα πτυχία γιατί δεν σταματάω ποτέ τις γνώσεις μου να τις εμπλουτίζω.  Κάπως έτσι ξεκίνησε και η διδασκαλία και τα μαθήματα που κάνω σε μικρά παιδιά αλλά και σε ενήλικες.

Τι ετοιμάζεις αυτή την περίοδο ακριβώς;

Ετοιμάζεται καινούργιο τραγούδι με συμπρωταγωνίστρια έκπληξη, είναι μία ιδέα που την είχα και πιστεύω θα εκπλαγεί ο κόσμος από το αποτέλεσμα αυτής. Είναι ένα video clip για ένα τραγούδι που είναι ζεϊμπέκικο σε δικιά μου μουσική και στίχο της Ελένης Γιαννατσούλια. Ο Μανώλης Καραντίνης, ο πολύ ξεχωριστός και γνωστός στο μπουζούκι θα πρωταγωνιστήσει και στο video clip εκτός του ότι θα παίζει μπουζούκι κι όλας. Επίσης ετοιμάζω ένα κρητικό τραγούδι πού θα βγει με το νέο χρόνο σε δικιά μου μουσική και στίχους άλλης μιας σημαντικής στιχουργού της Κρήτης, της Δέσποινα Σπαντιδάκη. Στο video clip θα χορέψει και γνωστός κρητικός χορευτικός σύλλογος και επίσης θα συμπρωταγωνιστήσει στο video clip μία πάρα πολύ γνωστή δικιά μας κρητικιά που πρόσφατα διακρίθηκε σε αυτό που κάνει.

Τον ελεύθερο χρόνο σου με τι ασχολείσαι;

Κακά τα ψέματα ασχολούμαι πάρα πολλές ώρες με τη μουσική. Μου αρέσει να ψάχνω τα είδη της μουσικής και παράλληλα μαθαίνω και διαφορετικά μουσικά όργανα όταν έχω το χρόνο. Ασχολούμαι με ό,τι έχει να κάνει μέσα σε ένα στούντιο καθώς έχω σπουδάσει ηχοληψία και μουσική τεχνολογία στην Αθήνα. Έχω σαν χόμπι να παρακολουθώ ποδόσφαιρο και πηγαίνω τακτικά στο γυμναστήριο. Μην ξεχνάμε τις παρέες που κάναμε με τους φίλους μου, κάτι που το έχω πολύ ψηλά στη λίστα όταν έχω ελεύθερο χρόνο. Μέσα σε αυτούς τους φίλους να υπογραμμίσουμε ότι είναι και τα παιδιά από την μπάντα μου φυσικά.

Θα πήγαινες σε ένα Talent Show;

Είχα δύο φορές πρόταση να πάω σε δύο διαφορετικά talent shows στο παρελθόν περνώντας από casting με επιτυχία. Δεν είμαι αρνητικός αλλά θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Πιστεύω ότι δεν ήταν ακριβώς στο στυλ το δικό μου γιατί είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος του αρέσει περισσότερο να διδάσκει μουσική. Οπότε πιστεύω ότι μόνο σαν δάσκαλος θα μπορούσα να βρεθώ σε ένα μουσικό σόου και όχι τόσο σαν διαγωνιζόμενος. Είναι κάτι που το άκουσα και από τους ίδιους τους ανθρώπους της παραγωγής κάποια στιγμή. Δεν είμαι όμως αρνητικός σε κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν φιλίες που αναπτύσσονται μέσα στους χώρους της μουσικής, τι πιστεύεις για αυτό είναι εύκολο ή δύσκολο;

Φυσικά και μπορείς να κάνεις φίλους μέσα στους χώρους της μουσικής. Η νύχτα είναι πολύ δύσκολη. Εγώ όμως πιστεύω ότι μέσα από τα δύσκολα αναπτύσσονται και δυνατές φιλίες γιατί ακριβώς έχουν αντέξει κάποιες καταστάσεις. Έχουν δοκιμαστεί αλήθειες και πολλές φορές όχι τόσο διαχειρίσιμες αλλά άμα είσαι αληθινός και φερέγγυος νομίζω ότι θα εκτιμηθεί και κάτι καλό θα βγει. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ο ανάλογος σεβασμός και από τις δύο πλευρές για να μπορέσουν να στηριχτούν συνεργασίες και να γίνουν όμορφα πράγματα. Όταν δεν υπάρχει σεβασμός φυσικά και θα υπάρχουνε αντιδικίες. Ο καθένας όπως και σε όλες τις δουλειές πρέπει να κοιτάζει τον εαυτό του και πόσο καλύτερος μπορεί να κάνει αυτό με το οποίο έχει καταπιαστεί. Όταν λοιπόν ασχολείσαι με τον εαυτό σου και προσπαθείς να γίνεις καλύτερος δεν σε ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλοι και πόσο μάλλον τι θα πουν οι άλλοι.

Τι θα έλεγες σε ένα μικρό παιδί που θέλει να ξεκινήσει με κάποιο όργανο αυτή τη στιγμή;

Να μην το κάνει με απώτερο σκοπό το χρήμα και το κέρδος. Επειδή αυτά μεταφέρονται και το γνωρίζω πολύ καλά από μεγαλύτερες ηλικίες θα του έλεγα να έχει κάτι διαφορετικό σαν στόχο. Να το δει πιο πολύ από περιέργεια, να δει αν γεμίζει η ψυχή του μέσω της μουσικής κι αν νιώσει ωραία από τη διαδικασία αυτή να προχωρήσει όσο περισσότερο μπορεί. Είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου και δεν χρειάζεται καθόλου να σκέφτεσαι τα χρήματα. Έτσι θα φτιάξει ένα μοναδικό χαρακτήρα που πάνω από όλα θα έχει τη μουσική και όλα τα οφέλη τα οποία σου προσφέρει. Και το πιο σημαντικό, να μην απογοητεύεται αν τα πράγματα στην αρχή δεν πηγαίνουν έτσι όπως τα περιμένει. Να έχει πολλή υπομονή και όλα θα γίνουν στο τέλος. Κανένας δεν γεννήθηκε με το απόλυτο ταλέντο, χρειάζεται σκληρή δουλειά για να φτάσεις πολύ ψηλά.

Κοιτώντας το χρόνο πίσω και τις δουλειές που έχεις κάνει και τη διαδρομή σου στη μουσική, τι θυμάσαι περισσότερο;

Όλα για μένα ήταν σκαλοπάτια που χρειάστηκε να τα ανέβω για να σφυρηλατήσουν την προσωπικότητα μου και να αφήσω το αποτύπωμά μου στη μουσική. Είναι κάτι που το διεκδικώ καθημερινά με τον τρόπο μου. Η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές δυσάρεστες ή ευχάριστες και δεν ξεχωρίζω κάποια συγκεκριμένη στιγμή. Όλες για μένα είναι μοναδικές. Όλα μου τα τραγούδια είναι βιώματα και χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό.

Πώς φαντάζεσαι τον Παύλο Μελή μετά από 10 χρόνια;

Ευχή μου είναι να έχουμε την υγεία μας να συνεχίσουμε να κάνουμε όμορφα πράγματα. Φαντάζομαι να μπορώ να βγάζω και άλλα τραγούδια, να βλέπω τον κόσμο χαρούμενο για αυτό και γενικά να κάνω αυτό που μου αρέσει και εμένα πολύ. Θα ήθελα να έχω και μία οικογένεια με δύο ή τρία παιδιά αφού μου αρέσουν πάρα πολύ και είναι κάτι που το έχω καταλάβει από τη διδασκαλία μου με τα παιδιά όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. ✔

Ο Παύλος Μελής στο YouTube :

Το γέλιο σου (το πιο πρόσφατο) γυρισμένο εξολοκλήρου στο Ρέθυμνο σε σημεία όπως η Φορτέτζα, ο φάρος, με άλογο, με μοτοσυκλέτα και ηχο 80’s , τον ηχο του τον έφτιαξα εξολοκλήρου εγώ στο studio μου ! Μουσική & στίχοι: Παύλος Μελής
Η διαχρονική μπαλάντα με Μαρία Κορινθίου συμπρωταγωνίστρια και γνωστούς δημιουργούς μεγάλων επιτυχιών: Στίχοι: Ελένη Γιαννατσούλια & Μουσική: Πάνος Καπίρης
Αγαπημένο τραγούδι που συνδιάζει την παράδοση (καλαματιανό) με μοντέρνο-ροκ ηχο , ήταν το πρώτο μου τραγούδι αλλά σε ακόμη πιο παραδοσιακο ύφος
Aκούστηκε και ακούγεται και αυτό πολύ ραδιοφωνικά , η πρωτη φορά που ένωσα τις δυνάμεις μου συνθετικά με τον στίχο της γνωστής Ελένης Γιαννατσούλια
Ήταν η πρώτη μου επιτυχία , είχε παίξει και παίζει και στο mad tv, ο Κωνσταντίνος Παντζής (γνωστός παραγωγός) έχει κάνει το remix
Το πρώτο μου κρητικό συρτό σε μουσική και λύρα ενός από τους καλύτερους : Νεκτάριος Κλωστράκης, μαντινάδες (στίχοι) : Παύλος Μελής Καλλιτσουνάκης