Creativity

full of
positivity

Κυριακή
10 Δεκεμβρίου 2023

Νεκταρία Λαμπρινάκη, συζήτηση με μία εξαιρετική επιστήμονα

Η ∆ρ. Νεκταρία Λαμπρινάκη, Πλαστικός Χειρουργός με μακροχρόνια εμπειρία και πάρα πολλές συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια μίλησε στο BEST. Η γνωστή επιστήμονας εδώ και λίγο καιρό μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Αθήνας και Κρήτης. Επεμβάσεις επανορθωτικής και χειρουργικής αισθητικής σε πρόσωπο και σώμα στον ολοκαίνουργιο χώρο ενός εξιδεικευμένου ιατρείου στο Ρέθυμνο με συνεργάτη τον Στέλιο Σπανουδάκη. Σήμερα 25 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου του Μαστού μας μίλησε και γι αυτό, εξηγώντας την σημασία της πλαστικής χειρουργικής σε όλες αυτές τις γυναίκες που κάποτε ήρθαν αντιμέτωπες με δύσκολες αποφάσεις.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον κλάδο της πλαστικής χειρουργικής; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε;

Στην ιατρική μου άρεσε πάρα πολύ ο τομέας της χειρουργικής. Ήθελα να ασχοληθώ και ιδιαίτερα με την πλαστική χειρουργική που έχει να κάνει με την λεπτομέρεια και την ομορφιά. Κι όταν λέμε πλαστική χειρουργική αναφερόμαστε και στα δύο φύλα αφού ξέρουμε πολύ καλά ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες φροντίζουν τον εαυτό τους και την εμφάνισή τους το ίδιο.

Είναι απενοχοποιημένη η πλαστική χειρουργική στις μέρες μας πλέον;

Νομίζω ναι. Στις εποχές που ζούμε είναι απενοχοποιημένη η πλαστική χειρουργική. Και για τους άνδρες αλλά και για τις γυναίκες από όλα τα κοινωνικά στρώματα οι οποίοι φροντίζουν όταν τους ενοχλεί κάτι στην εμφάνισή τους έρχονται για να το αντιμετωπίσουν στο ιατρείο ενός πλαστικού χειρουργού.

Η καλή εμφάνιση δεν είναι προνόμιο μόνο των γυναικών. Σε τι ποσοστό ασχολούνται και οι άνδρες με την εξωτερική τους εμφάνιση;

Σίγουρα όχι τόσο όσο οι γυναίκες αλλά όλο και περισσότεροι έρχονται για να διορθώσουν κάποια προβλήματα που τους ενοχλούν. Είτε αυτό επικεντρώνεται στη μύτη τους, είτε στα αυτιά τους ή ακόμα και η γυναικομαστία η οποία επηρεάζει την ζωή των ανδρών από την εφηβεία μέχρι την ενήλικη ζωή. Είναι πολλά τα θέματα λοιπόν όπως καταλαβαίνουμε που οι άνδρες μπορούν να διορθώσουν στο ιατρείο ενός πλαστικού χειρουργού. Φυσικά δεν έχει να κάνει με τη ηλικία η επίσκεψη σε ένα ιατρείο αφού όπως προανέφερα ακόμα και από τη σχολική ζωή ενός παιδιού μπορούμε να έχουμε περιστατικό όπως αυτό με τα πεταχτά αυτιά για παράδειγμα. Είναι περιστατικά που μπορεί να αποτελέσουν και θέμα για μπούλινγκ στο σχολείο και χρίζουν άμεσης διόρθωσης κάποιες φορές. Όπως επίσης σε μεγάλες ηλικίες τα βλέφαρα είναι αντικείμενο πλαστικής καθώς πέφτουν και δημιουργούνται οι σακούλες. Ένας ασθενής όταν δεν νιώθει καλά με τον εαυτό του θα μπει στη διαδικασία να επισκεφτεί έναν πλαστικό χειρουργό και όταν υπάρχουν σημάδια ότι υπάρχει αρνητική αντιμετώπιση από τους γύρω του επίσης.

Η πλαστική χειρουργική έχει πλέον λύσεις σχεδόν για κάθε πρόβλημα. Παραμένει όμως προνόμιο των λίγων ή είναι προσιτή σε κάθε βαλάντιο;

Η πλαστική χειρουργική πλέον στις μέρες μας είναι προσιτή από όλους. Οι τιμές και οι λύσεις που δίνουμε είναι αρκετά ικανοποιητικές και υπάρχουν πάρα πολλές θεραπείες που γίνονται στο ιατρείο μας που είναι πολύ οικονομικές και μπορεί ο οποιοσδήποτε να τις πραγματοποιήσει.

Είναι επώδυνες οι πλαστικές επεμβάσεις ή πλέον ο πόνος έχει ελαχιστοποιηθεί;

Όχι πλέον δεν είναι επώδυνες οι επεμβάσεις, είναι ελάχιστες οι επεμβάσεις που έχουν πόνο, ο οποίος αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Με την βοήθεια των αναισθησιολόγων και με τις καινούργιες τεχνικές που χρησιμοποιούμε έχουμε ελαχιστοποιήσει τον πόνο. Όπως επίσης και η αποκατάσταση ενός ασθενή διαρκεί λιγότερο από παλιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις των επεμβάσεων στην πλαστική χειρουργική ο ασθενής φεύγει την ίδια μέρα από την κλινική. Δεν χρειάζεται καν να διανυκτερεύσει και μέσα σε μία βδομάδα είναι απολύτως καλά και έτσι μπορεί να ενταχτεί πλήρως στις δραστηριότητές του.

Τι είναι αυτό που θα συμβουλεύατε μία γυναίκα η οποία θέλει ένα πρόσωπο αψεγάδιαστο, χωρίς να καταφύγει σε νυστέρι;

Πρώτα απ όλα να προσέχει τον ήλιο. Ο ήλιος δυστυχώς προκαλεί φωτογήρανση και στην Ελλάδα έχουμε πολύ έντονη ηλιοφάνεια και θέλει πολλή προσοχή. Παρόλο που δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε εύκολα, θα πρέπει να προστατευόμαστε με ένα καλό αντιηλιακό και τους καλοκαιρινούς μήνες με ένα καπέλο. Πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό για έναν άνδρα ή μία γυναίκα για να μην αποκτήσει τα σημάδια της φωτογήρανσης. Την μεγαλύτερη ζημιά μας την κάνει ο ήλιος κι εκεί πρέπει να δώσουμε την δέουσα προσοχή.

Εκτός από τις θεραπείες ενυδάτωσης που πρέπει να γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να επισκεφτούμε κι έναν ειδικό, τι παραπάνω θα ακούσουμε;

Στον ειδικό θα πρέπει να πάμε όταν έχει αρχίσει ήδη να μας ενοχλεί κάτι στο πρόσωπο ή στο σώμα μας. Δεν χρειάζεται να είμαστε όλοι τέλειοι. Όταν όμως έχουμε κάτι το οποίο μας ενοχλεί στο πρόσωπό ή στο σώμα μας μπορούμε να πάρουμε τη γνώμη ενός ειδικού ο οποίος θα μας πει ποιες λύσεις υπάρχουν γι αυτό το πρόβλημα. Μέχρι ένα σημείο μην ξεχνάμε μπορούμε και μόνοι μας να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Με το αντιηλιακό, με μία ενυδατική κρέμα, πρωί βράδυ, μία σωστή διατροφή με όχι μεγάλες αυξομείωσης βάρους. Εάν δούμε ότι με το πέρασμα του χρόνου κάτι μας ενοχλεί μπορούμε να επισκεφτούμε τον ειδικό για να μας βοηθήσει να το λύσουμε.

Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο σαν υπηρεσία που ζητάει μία γυναίκα από έναν πλαστικό χειρουργό;

Συνήθως μία γυναίκα μετά τα 35 φαίνεται να την ενοχλούν οι ρυτίδες από τη μύτη, χαμηλά προς τα χείλη ή οι ρυτίδες στο μέτωπο ή τα μάτια. Για τις ρυτίδες που είναι γύρω από το στόμα συνήθως τις γεμίζουμε με υαλουρονικό οξύ και για το πάνω μέρος του προσώπου που διορθώνουμε τις ρυτίδες έκφρασης με το γνωστό Botox. Αυτές είναι και οι πιο δημοφιλής απλές θεραπείες και είναι εντελώς ασφαλής. Η ασθενής τις πραγματοποιεί, φεύγει και κανένας δεν θα καταλάβει ότι επισκέφτηκε κάποιο πλαστικό χειρουργό. Με το botox να έχει διάρκεια 6 μήνες μέχρι την επόμενη φορά και το υαλουρονικό οξύ 1 χρόνο. Επίσης σε αυτή την ηλικία των 35 και πάνω κάτι που βοηθάει πολύ το δέρμα είναι οι μεσοθεραπείες. Οι μεσοθεραπείες γίνονται με δύο τρόπους. Υπάρχουν οι αυτόλυτες ή οι ετερόλογες. Οι ετερόλογες γίνονται με κάποια υλικά που είναι έτοιμα στο εμπόριο τα οποία έχουν μέσα βιταμίνες και γίνονται με μικρές ενέσεις σε όλο το πρόσωπο και το λαιμό. Στις αυτόλογες κάνουμε μία μικρή αιμοληψία και από τον ορό του αίματος παίρνουμε το κλάσμα το οποίο έχει την μεγαλύτερη ποσότητα αιμοπεταλίων. Αυτό το υγρό με μικρές ενέσεις και πάλι στο πρόσωπο και το λαιμό μας δίνει ένα αποτέλεσμα που θέλουμε. Μία βαθιά ενυδάτωση, μία σύσφιξη και μία λάμψη στο δέρμα.

Πόσο σημαντική είναι η δική σας δουλειά σε γυναίκες που έχουν κάνει αφαίρεση του καρκίνου του μαστού αφού είναι γνωστά τα ψυχολογικά προβλήματα που εμφανίζονται μετά;

Πάρα πολύ σημαντικό. Η γυναίκα όταν αντιμετωπίζει την διάγνωση του καρκίνου του μαστού χάνει τη γη κάτω απ τα πόδια της. Και εκτός από το σοκ του καρκίνου έχει να αντιμετωπίσει και τον ακρωτηριασμό. Γιατί όπως όλοι ξέρουμε για μία γυναίκα όταν χάσει το στήθος της είναι ένας μικρός ακρωτηριασμός. Ευτυχώς πλέον υπάρχουν πάρα πολλοί μέθοδοι που μπορούμε να κάνουμε άμεση αποκατάσταση. Αυξάνει πάρα πολύ την αυτοπεποίθηση της γυναίκας, της αλλάζει τελείως την ψυχολογία και παύει να σκέφτεται την κακοήθειά της. Τις βλέπεις να χαμογελούν ξανά και είναι για μένα πάρα πολύ σημαντικό εκείνη την περίοδο της ζωής τους.

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που ταλαιπωρούνται για πάρα πολλά χρόνια να αφαιρέσουν τα περιττά ψωμάκια που λέμε. Υπάρχει λύση γι αυτές;

Η πλαστική χειρουργική δίνει τη μόνη λύση για το τοπικό πάχος με την λιποαναρρόφηση. Είναι μια επέμβαση που δεν έχει καθόλου ουλές. Μέσα από κάποιες πολύ μικρές τρύπες γίνεται η αφαίρεση του λίπους κι έτσι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα για πάντα. Δεν είναι επέμβαση που χρειάζεται επανεπέμβαση, αφαιρούνται τα λιποκύτταρα που είναι περισσότερα σε αυτή τη περιοχή και λύνουμε το πρόβλημα με ελάχιστο πόνο και με πολλή μικρή ταλαιπωρία. Δεν επανέρχονται γιατί τα λιποκύτταρα σε έναν οργανισμό είναι σταθερός ο αριθμός τους, καθορίζονται από την εφηβεία μας και όταν παχαίνουμε απλώς διογκώνονται. Οπότε αν αφαιρέσεις λιποκύτταρα από μία περιοχή δεν μπορούν να ξανά γίνουν.

Είστε της άποψης να μην πειράζουμε τις ελιές που έχουμε στο πρόσωπο ή στο σώμα μας; Τελικά πόσο ισχύει η άποψη του φόβου που έχουν πολλοί;

Για μένα αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Είναι μία λανθασμένη αντίληψη και δυστυχώς την ακούω πάρα πολύ συχνά στο ιατρείο. Όταν έχουμε μία ελιά πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό για το πόσο είναι αθώα ή όχι. Με την παραμικρή υπόνοια ότι μπορεί να είναι κάτι άλλο ή μπορεί να γίνει κάτι άλλο θα πρέπει ο ασθενής να επισκέπτεται έναν πλαστικό χειρουργό για να την αφαιρέσει. Το να αφαιρέσεις μία ελιά δεν σου δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο μέλλον. Το αντίθετο μάλιστα, αν την αφήσεις και γίνει μελάνωμα (ένας πολύ επιθετικός καρκίνος) τότε θα μπεις σε περιπέτειες. Φυσικά να πω εδώ ότι δεν αφαιρούμε όλες τις ελιές που μπορεί να έχουμε, αλλά αυτές που σίγουρα αποτελούν αισθητικό πρόβλημα.

Πέρα από το αισθητικό μέρος της, ποιοι είναι οι άλλοι τομείς ενασχόλησης της πλαστικής χειρουργικής;

Η πλαστική χειρουργική έχει ένα τεράστιο εύρος που δεν είναι πολύ γνωστό στο κοινό. Πρώτα απ όλα αφαιρούμε πάρα πολλούς καρκίνους οι οποίοι εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο ή και στο σώμα από τη μέση ηλικία και μετά. Είναι τα μεσοκυτταρικά, που είναι καρκίνοι οι οποίοι που οφείλονται στην ακτιριακή ακτινοβολία και εκτός της αφαίρεσης έχουμε και την αποκατάσταση μετά. Πολλές φορές όταν υπάρχει τέτοια βλάβη στην μύτη ή στο βλέφαρο και τα χείλη χρειάζεται και μια αποκατάσταση, δεν αρκεί μόνο η αφαίρεση. Όπως και η αποκατάσταση του καρκίνου του μαστού είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της ειδικότητας η οποία όπως προ είπαμε δίνει μεγάλη χαρά και αυτοπεποίθηση στην ασθενή. ✔

Η Νεκταρία Λαμπρινάκη αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών το 1989. Το 2000 λαμβάνει τον τίτλο της Πλαστικής Χειρουργικής μετά από 6χρονη εκπαίδευση στα νοσοκομεία «ΜΕΤΑΞΑ» Πειραιά, Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «ΣΩΤΗΡΙΑ», «Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών», Γενικό Νοσοκομείο Ατυχημάτων «ΚΑΤ», και 6ο Ογκολογικό Νοσοκομείο ΙΚΑ. Από το 1995 έως το 1997 μετεκπαιδεύτηκε στη Πλαστική Χειρουργική στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών στα Νοσοκομεία HOSPITAL UNIVER SITAIRE BRUGMANN,HOSPITAL ERASME, INSTITUT JULES BORDET. Συμμετέχει ενεργά σε πλήθος ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων σε έγκυρα διεθνή ιατρικά περιοδικά. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών όπως: Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Βρυξελλών, Μέλος Ελληνικής Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, Μέλος της E.B.O.P.R.A.S., Μέλος της I.P.R.A.S., Μέλος της Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος.