Creativity

full of
positivity

Πέμπτη
7 Δεκεμβρίου 2023

«Διάλογοι με την ψηφίδα» έκθεση ψηφιδωτού της Μαρίας Χαρκούτση

Μέχρι και την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 θα παραμείνει στην εξαιρετικό χώρο τέχνης του Πολιτιστικός Σύλλογος Φόδελε/El Greco Museum – Fodele στο Φόδελε, η έκθεση ψηφιδωτού με τίτλο «Διάλογοι με την ψηφίδα» της Ηρακλειώτισσας εικαστικού Μαρίας Χαρκούτση, η οποία μας παρουσιάσει την πρώτη ατομική της έκθεση.

Πάντα την κέντριζε και την ηρεμούσε, να εκφράσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις της με την τέχνη. Eίτε να τα ζωγραφίζει, δίνοντάς τους σχήμα, μορφή και χρώμα, είτε με φωνή, με τον πεζό λόγο, την ποίηση ή την μαντινάδα. Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την ζωγραφική, το ενδιαφέρον της έχει κεντρίσει η τέχνη του ψηφιδωτού.

Όπως λέει και η καλλιτέχνης : «Αισθάνομαι πως τα σχέδιά μου, ταιριάζει να τα ντύσω, με την σκληρότητα της πέτρας, του μάρμαρου και του γρανίτη, για να εξομολογηθούν όσα αφουγκράζονται να λέει σιωπηλά η ψυχή και η σκέψη μου. Αγκυλώνοντας απαλά, όποιον θελήσει να τα ερμηνεύσει, για να βρει την αλήθεια τους. Ανοίγοντας διάλογο με τις ψηφίδες μου, αργά και συργουλευτά, φτάνω σε ένα αποτέλεσμα, που γαληνεύει, όσα έχω μέσα μου να με πολεμάνε. Ίσως μια προσπάθεια αυτογνωσίας, αποδεικνύοντάς μου, ότι ακόμα και το πιο σκληρό και ατίθασο,

μπορεί να κρύβει απέραντη ομορφιά και σπουδαίο λόγο ύπαρξης. Τελειώνοντας κάθε ψηφιδωτό έργο μου, το χαϊδεύω απαλά με τα ακροδάχτυλα για να πω ευχαριστώ που συνεργάστηκε μαζί μου με κατανόηση και υπομονή. Νοιώθω να με αγκυλώνει τρυφερά, συνάμα με την αίσθηση της ευχαρίστησης και της ανακούφισης, από το αποτέλεσμα της δημιουργίας και διαπιστώνω, πως για να φτάσουμε στο επιθυμητό, πολλές φορές, χρειάζεται να πονέσουμε.»

Ένα πλούσιο βιογραφικό και μία αξιόλογη πορεία έχει να μας επιδείξει η Μαρία Χαρκούτση με πολλές αξιόλογες δουλειές, συμμετοχές και συνεργασίες.

Η καλλιτέχνις Χαρκούτση Μαρία γεννήθηκε και διαμένει στο Ηράκλειο Κρήτης. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με την γλυπτική φρούτων και λαχανικών σε κρύα κουζίνα. Έκανε, ελεύθερες σπουδές σχεδίου και ζωγραφικής με τον Αζαρία Μαδανιάν και τον Βασίλη Γρατσία. Παρακολούθησε  σεμινάρια σκηνογραφίας – ενδυματολογίας, με την Άννα Μαχαιριανάκη και σεμινάρια Ιστορίας Τέχνης με τον Γιώργο Καραταράκη. Έχει κάνει τα σκηνικά σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις, της θεατρικής ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Βενεράτου. Η τελευταία ενασχόληση της είναι το ψηφιδωτό (αγιογραφίας-εννοιολογικό-σουρεαλιστικό και μοντέρνο), στο οποίο είναι αυτοδίδακτη, πάντα σε ιδέες και σχέδια δικά της.

Έχει λάβει μέρος με ζωγραφική σε διεθνή εικαστική έκθεση με το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης και ΤΕΙ Κρήτης, με στήσιμο έκθεσης, της Μαρίας Μαραγκού. Επίσης με ζωγραφική, μικτή τεχνική και ψηφιδωτό σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, όπως στο ΜΕΤΗ Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη Θράκη, Χανιά κ.λπ. με επιμέλειες Δόμνας Χανουμίδου, Νικολένας Καλαϊτζάκη, Δημήτρη Λαζάρου  και άλλους. Έχει κάνει διαδραστικά εργαστήρια ψηφιδωτού, στα ΚΔΑΠ Παλιανής και στο διεθνές συμπόσιο γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου στο Βενεράτο, με τα ΚΔΑΠ. Έργα της βρίσκονται στο ΜΕΤΗ, στην συλλογή Κώστα Μπαντουβά, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βενεράτου και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό κατά τις ώρες 9 το πρωί με 7 το βράδυ έως τη Δευτέρα 16/10

Μουσείο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Φόδελε, Ηράκλειο / Τηλέφωνο επικοινωνίας 2810521500