Creativity

full of
positivity

Κυριακή
10 Δεκεμβρίου 2023

Μαρία Καναβάκη, έτοιμη για την δημαρχία της πόλης του Ηρακλείου

Μία γυναίκα που ξέρει όσο λίγοι τον δήμο Ηρακλείου, αντιδήμαρχος Παιδείας και αργότερα αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής ενώ στη δεύτερη θητεία της αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών. Σε εποχές δύσκολες, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αλλά και πανδημίας κατάφερε την δημιουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου αλλά και την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στο Ηράκλειο και στην Κρήτη όπου βραβεύτηκαν γι αυτό. Με νέα και φρέσκια ομάδα, με εμπειρία και όρεξη για δουλειά μίλησε στο BEST και τον Στέλιο Κουνδουράκη για το Ηράκλειο που θέλει να αφήσει στις επόμενες γενεές.

Κάποιος που σας ξέρει, την δράση σας κυρίως και το πόσο ενεργή είστε μέχρι σήμερα στον Δήμο Ηρακλείου, από όποια θέση κι αν σας ζητήθηκε, θεωρείται φυσιολογική την εξέλιξη της υποψηφιότητάς σας για Δήμαρχος της πόλης;

Κάποιος που με γνωρίζει πολύ καλά, ξέρει και την ενασχόλησή μου με τα κοινά του Ηρακλείου εδώ και χρόνια. Ανέκαθεν σαν άνθρωπος ήμουν ενεργή, ακόμα κι απ τα μαθητικά μου χρόνια. Ήμουν Πρόεδρος της τάξης στο σχολείο, στο δεκαπενταμελές επίσης, όπως και αργότερα στο Πανεπιστήμιο ήμουν πολιτικοποιημένη. Οπότε όταν πλέον το 2014 αποφάσισα να ασχοληθώ με τον Δήμο Ηρακλείου, θέτοντας υποψηφιότητα ως δημοτική σύμβουλος, το οικογενειακό και φιλικό μου περιβάλλον δεν το θεώρησε παράξενο. Είμαι από το 2014 συνεχώς στη θέση του Αντιδημάρχου, περνώντας από εξαιρετικά δύσκολες θέσεις και εποχές στον Δήμο Ηρακλείου. Δεν είχα κρύψει ποτέ ότι θα ήθελα να είμαι μέλος και μέρος μίας ομάδας ανθρώπων που όταν θα κλείσει ο κύκλος της παρούσας δημοτικής αρχής θα θέλαμε να έχουμε λόγο και ρόλο στο Δήμο Ηρακλείου. Δεν ήταν αυτοσκοπός η σημερινή υποψηφιότητά μου για Δήμαρχος Ηρακλείου, ήταν όμως μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ενεργής μου περαιτέρω συμμετοχής πάλι στο Δήμο Ηρακλείου.

Ποιες είναι οι ποικίλες απόψεις που προφανώς ακούτε για την πρώτη υποψηφιότητα γυναίκας για Δήμαρχος Ηρακλείου στην ιστορία της πόλης;

Υπάρχει θετική ανταπόκριση για την γυναικεία υποψηφιότητα και από τις δύο πλευρές, άνδρες γυναίκες. Είναι απ τα πρώτα που ακούς όσο αφορά τον συνδυασμό μας. Για μένα είναι ένα βήμα προόδου μιας τοπικής κοινωνίας το ότι μία γυναίκα δηλώνει υποψηφιότητα για την Δημαρχία και η ευρεία αποδοχή της κοινωνίας του Ηρακλείου σε όλο αυτό. Εισπράττουμε θετική στάση από το σύνολο του κόσμου οπότε προχωράμε δυναμικά μέχρι την ημέρα των εκλογών σε λίγες ημέρες.

Έχετε υπηρετήσει τον Δήμο από διάφορες θέσεις, ποια είναι τα τρία πρώτα θέματα που απαιτούν την προσοχή του Δημοτικού συμβουλίου της επόμενης μέρας και χρίζουν άμεσης αλλαγής;

Έχω πει δημόσια ότι με το πρώτο θέμα που θα ασχοληθούμε είναι το εσωτερικό περιβάλλον του δήμου Ηρακλείου. Το εσωτερικό περιβάλλον του δήμου Ηρακλείου θέλει ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση ξεκινώντας από την δημιουργία ενός νέου οργανισμού εσωτερικών υπηρεσιών. Ο δήμος Ηρακλείου στηρίζεται σε έναν παλιό, απαρχαιωμένο πλέον, οργανισμό εσωτερικών υπηρεσιών που έχει ως αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. Δεν έχουμε οργανικές θέσεις ειδικοτήτων που θα έπρεπε να υπάρχουν, κι επειδή ήμουν αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών και υπεύθυνη για θέματα προσωπικού θα σας πω ότι η παρούσα δημοτική αρχή δύο φορές επιχείρησε να τροποποιήσει τον οργανισμό και δεν δέχτηκαν καν να το συζητήσουν στο δημοτικό συμβούλιο από την αντιπολίτευση. Δεν καταφέραμε να συνεννοηθούμε σε βασικά θέματα για την πόλη κι έτσι πολλά πήγαν πίσω. Ο Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών υπάρχει λοιπόν, τον έχω στο συρτάρι μου, είναι έτοιμος και θα είναι το πρώτο που θα κάνω αν μας τιμήσουν οι δημότες μας και κερδίσουμε. Θα αλλάξουμε λοιπόν το εσωτερικό περιβάλλον του δήμου, θα απαιτήσουμε και θα διεκδικήσουμε αμέσως μετά τις εκλογές προσλήψεις και ειδικότητες που χρειαζόμαστε.

Το δεύτερο με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι η καθημερινότητα του δημότη που για μένα είναι πολύ βασικό. Η καθαριότητα, το πράσινο, ο φωτισμός, μία καλύτερη ποιότητα ζωής δηλαδή. Και τρίτον θα πρέπει να δρομολογηθούν έργα μεγάλα, έργα που είναι ήδη ώριμα και θα πρέπει να προχωρήσουν σε δημοπράτηση. Επίσης θα πρέπει να γίνει ένας στρατηγικός σχεδιασμός, να δούμε τι έργα έχουμε, ποια από αυτά μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν, να δούμε τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου και τι μπορεί να καταφέρει με αυτές. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε εντάξεις έργων σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Το μοντέλο επίσης που θεωρούμε ότι πρέπει να έχει η δημοτική αρχή είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Κι όταν λέω πολιτικό, δεν εννοώ κομματικό. Οι εκλογές είτε είναι αυτοδιοικητικές είτε είναι βουλευτικές είναι πολιτικές εκλογές, πολιτικούς ψηφίζεις να κάνουν μία συγκεκριμένη δουλειά. Ο δήμος Ηρακλείου, που είναι ο τέταρτος δήμος στη χώρα, θα πρέπει να έχει μία δημοτική αρχή με ισχυρή πολιτική βούληση, με έντονο πολιτικό αισθητήριο και θα πρέπει απέναντι στην κυβέρνηση να έχει έναν διεκδικητικό και απαιτητικό χαρακτήρα. Να μπορεί να παίρνει ό,τι της αξίζει και τίποτα λιγότερο από αυτό που αντιστοιχεί σε σχέση με το μέγεθός της, την θέση της και την ιστορία της.  

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει αποδείξει στο Ηράκλειο και στην Κρήτη ότι παίζει έναν σημαντικό ρόλο πλέον στην κοινωνία με δράσεις και φεστιβάλ που πετυχαίνουν τον στόχο τους. Είστε ένα παράδειγμα ότι έχουν αλλάξει οι εποχές που η γυναίκα ήταν στην αδράνεια. Ένα σχόλιο.

Για την γυναικεία επιχειρηματικότητα στο Ηράκλειο χαιρόμαστε ιδιαίτερα διότι είναι έντονη και είναι και συνεχώς αυξανόμενη. Υπάρχουν σύλλογοι, φορείς, σωματεία γυναικών που προάγουν την γυναικεία επιχειρηματικότητα και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι αυτό. Ως αντιδήμαρχος όλα αυτά τα χρόνια ήμουν δίπλα σε όλες αυτές τις δράσεις που γινόντουσαν και γίνονται για την γυναικεία επιχειρηματικότητα και θα συνεχίσουμε να είμαστε ακόμη πιο ενεργά με προγράμματα που ενισχύουν την γυναικεία επιχειρηματικότητα και μετά τις εκλογές αν ψηφιστούμε. Σε ό,τι αφορά τη γυναίκα να πω ότι εμείς απολαμβάνουμε σήμερα κάποια πράγματα που έχουν κατακτηθεί πολλά χρόνια πίσω και πιστεύω ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Βλέπουμε ότι όταν αναλαμβάνουμε κάτι εμείς χρειάζεται διπλός και τριπλός κόπος και αγώνας για να αποδείξουμε ότι έχουμε την ικανότητα. Είναι μία μεγάλη αλήθεια αυτό την σημερινή εποχή που ζούμε ειδικά στον εργασιακό χώρο. Όσο αφορά την πολιτική σίγουρα θα πρέπει να είμαστε, όλες όσες ασχολούμαστε με αυτή, πλήρη αφοσιωμένες, αλλά για να το καταφέρεις αυτό, ενώ είσαι μητέρα, θα πρέπει να έχεις ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένας μεγάλος δήμος όπως είναι αυτός του Ηρακλείου δεν θέλει part time απασχόληση. Οι αιρετοί του δεν πρέπει να τον βλέπουν σαν κάτι συμπληρωματικό, πρέπει να είναι η κύρια απασχόλησή τους. Δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει να αφήσεις στην άκρη οποιαδήποτε επαγγελματική σου απασχόληση και να αφοσιωθείς στον δήμο και στο έργο που πρέπει να παταχτεί. Εγώ ήμουν 24 ώρες το 24ωρο διαθέσιμη στον δήμο.

Η ομάδα που έχετε έχει την όρεξη και την εμπειρία για να βγει μπροστά;

Η ομάδα που φτιάξαμε έχει ως επικεφαλής μία γυναίκα που τα παραπάνω που ανέφερα είναι πρωταρχικός της σκοπός. Είμαι διαθέσιμη για τον κόσμο ανά πάσα στιγμή, με εμπειρία στη δουλειά ανεξαρτήτως ωραρίου και η ομάδα μας αποτελείται από νέους ανθρώπους και ηλικιακά αλλά και στην ενασχόλησή τους με τα κοινά. Στον χώρο που έχουν επιλέξει να εργάζονται είναι οι περισσότεροι καταξιωμένοι και πετυχημένοι, είναι άνθρωποι της γενιάς μας κι έχουν πολύ όρεξη για δουλειά που ήταν και είναι και το ζητούμενο. Έρχονται σε αυτή τη προσπάθεια με αγνά κίνητρα, δεν αποσκοπούν σε καρέκλες και σε μόνιμες θέσεις για κάποιο προσωπικό λόγο ή φιλοδοξία. Εξάλλου όταν αυτός που ακολουθείς σου δίνει τις κατευθύνσεις και αυτές δεν είναι προσωπικές φιλοδοξίες, καρέκλες ή εγωιστικές συμπεριφορές δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις μία ομάδα δημιουργική και παραγωγική που έχει απώτερο σκοπό την πολλή δουλειά για το καλό του δήμου. Επίσης ποτέ δεν πρέπει να υπόσχεσαι και να τάζεις για πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις και είναι κάτι που δεν θα το κάνουμε ποτέ. Η αυτοδιοίκηση για μένα δεν ήταν ποτέ βιτρίνα, μεταφράζεται σε πολλή δουλειά καθημερινά γιατί δεν υπάρχει η πολυτέλεια για κανέναν να υπάρχει μόνο για να υπάρχει.

Πόσο καλή σχέση έχουν ή πρέπει να έχουν Δήμος και επιχειρήσεις στην πόλη του Ηρακλείου; Για το κοινό καλό όλων και για να μην θεωρείται εμπόδιο ο ένας στον άλλον;

Άμεση σχέση και συνεργασία πρέπει να υπάρχει για μένα, γιατί οι επιχειρήσεις αποτελούν για την πόλη μία κινητήριο δύναμη. Αποτελούν αναπτυξιακό μοχλό για την πόλη, ζωντάνια και πηγή εσόδων. Όλα αυτά αποτελούν μία αλυσίδα και είναι ένας μοχλός αυτής που αν σπάσει δεν θα υπάρχει ισορροπία. Εμείς έχουμε μία φιλοσοφία και το λέμε και τώρα που κάνουμε τις επισκέψεις μας στις επιχειρήσεις, ότι ο δήμος Ηρακλείου και η δημοτική αρχή πρέπει να έχει στενή σχέση για όλα τα θέματα με όλους τους φορείς και επιμελητήρια της πόλης. Να έχει ο δήμος Ηρακλείου δηλαδή στενή σχέση για όλα τα θέματα με το οικονομικό επιμελητήριο, το εμπορικό, το τεχνικό, με τον σύλλογο εστίασης, με τον σύλλογο της βιομηχανικής περιοχής και τόσους άλλους φορείς. Με όλους αυτούς δηλαδή που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη στην πόλη, την παραγωγική δραστηριότητα πρέπει να είμαστε σε άμεση επαφή και συνεργασία όποτε χρειαστεί.

Πόσο έχει αλλάξει η εικόνα του Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια και σε πιο επίπεδο θέλετε να το φτάσετε σε διάφορους τομείς όπως το κέντρο της πόλης, η παραλιακή ή ακόμα και περιοχών με ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια;

Έχει αλλάξει εντελώς η εικόνα του Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πάρα πολλά με γι αυτό. Θέλω να πω ότι τις δύο θητείες που υπηρέτησα κι εγώ ως μέλος της παρούσας δημοτικής αρχής έγιναν πάρα πολλά για την πόλη. Πρέπει επίσης να λάβουν υπόψιν τους και όλοι όσοι θα κρίνουν το έργο αυτό τις συνθήκες με τις οποίες έγινε. Μέσα σε μέρες πανδημίας, σε συνθήκες με οικονομική και κοινωνική κρίση, capital controls παλιότερα, ενεργειακή και κλιματική κρίση. Συνθήκες που δεν βοήθησαν την δημοτική αρχή να λειτουργήσει σωστά και όπως είχε στο πρόγραμμά της. Υπό αυτές τις συνθήκες όμως έγιναν πολλά στην πόλη του Ηρακλείου, με σημαντικό την ανάπλαση του κέντρου. Το Ηράκλειο πεζοδρομήθηκε, αλλάζοντας όψη, το ιστορικό κέντρο είναι πλέον προσβάσιμο και μπορείς να το περπατήσεις. Βλέπουμε τον κόσμο, οικογένειες και μητέρες με τα παιδιά τους να κάνουν βόλτες καθημερινά, μία εικόνα ξένη πριν από μερικά χρόνια για την πόλη μας. Είναι ένα έργο που είχε τις αντιδράσεις του, αλλά όλα έχουν ξεχαστεί τώρα γιατί το αποτέλεσμα ικανοποίησε στο τέλος. Στο παραλιακό μέτωπο υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, πολύ σημαντικό κι αυτό για το άμεσο μέλλον και τι πρέπει να αλλάξει. Θέματα που έχουν να κάνουν με το κυκλοφοριακό χρίζουν άμεσης λύσης και συζήτησης. Οι χώροι στάθμευσης είναι επίσης ένα θέμα στο Ηράκλειο, όπως και η απελευθέρωση πολλών κοινόχρηστων χώρων όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στα προάστια της πόλης του Ηρακλείου. Δεν έχει δόμηση σωστή και γι αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι, χώροι πρασίνου για να είναι επισκέψιμοι από τους δημότες. Το ίδιο ισχύει και για την ενδοχώρα του δήμου που και εκεί σε πολλά χωριά πρέπει να γίνουν αναπλάσεις, να δημιουργηθούν πλατείες. Είναι κάτι που μας το λένε, τους ακούμε προσεκτικά και ευελπιστούμε να βρεθούν τα ανάλογα κονδύλια για να πραγματοποιηθούν. Γι αυτό είπα νωρίτερα ότι ένας σωστός στρατηγικός σχεδιασμός θα μπορέσει να μας πει τι έχουμε, τι αντέχουμε να κάνουμε και ποιες πόρτες πρέπει να «χτυπήσουμε» για να βρεθούν τα χρήματα. Βασικό είναι επίσης για μένα ότι πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια πόλης. Από την υπηρεσία δόμησης, την Διεύθυνση Πολεοδομίας, να προχωρήσουν άμεσα και δραστικά διότι σε αυτόν τον τομέα το Ηράκλειο είναι πολύ πίσω.  

Φαίνεται ότι ο συνδυασμός σας «Ηράκλειο για σένα» έχει ενώσει όλες τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της πόλης μας χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς οπότε μπορούμε να πούμε ότι η συμπεριφορά σας και η στάση σας απέναντι στα προβλήματα της πόλης δεν θα διαχωρίζονται ανάλογα με το τι κόμμα είναι αυτός που έχετε απέναντι σας;

Όχι, σε καμία περίπτωση δεν ισχύει, ούτε θα ισχύσει ποτέ αυτό. Είμαστε ένας ανεξάρτητος αυτοδιοικητικός συνδυασμός που υπάρχουν στην παράταξη όμως μέσα κομματικά στελέχη, όπως εγώ. Έχω και θεσμικό ρόλο στο κόμμα αυτό. Όμως είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι αυτό μένει απ έξω στην όλη προσπάθεια που κάνουμε. Όλα τα χρόνια που ήμουν στον δήμο ποτέ δεν σκέφτηκα κομματικά. Το ίδιο ισχύει και τώρα. Η παράταξη αριθμεί πλήθος κόσμου οι οποίοι έχουν τις δικές τους κομματικές προτιμήσεις και πιστεύω, αλλά δεν μας απασχολεί αυτό τη δεδομένη στιγμή. Κρατάμε τα καλά στοιχεία του καθενός, προφανώς την αγάπη τους για το Ηράκλειο και προχωράμε στον αγώνα αυτό για την δημαρχία της πόλης. Ξεκινήσαμε αυτόν τον συνδυασμό από το μηδέν, δεν εξαρτόμαστε από κανέναν, κανένα σύστημα, κανένα βουλευτικό γραφείο δεν μας βοήθησε σε τίποτα, είμαστε αυτόνομοι άρα είμαστε και ελεύθεροι. Είμαστε νέοι και έχουμε λόγο για το Ηράκλειο του αύριο και πρέπει να παραδώσουμε μία πόλη καλύτερη στα παιδιά μας.

Είστε σαν άνθρωπος μία προσωπικότητα που ενώ είχατε θέση αντιδημάρχου δεν φάνηκε ότι το κάνατε για την «καρέκλα» ή για να χτίσετε προσωπικές φιλοδοξίες για το μέλλον. Κάνατε έργο και το αποτέλεσμα της υποψηφιότητας δείχνει πιο ώριμο από ποτέ.

Τον δήμο τον αγάπησα, τον πόνεσα και για τον δήμο δούλεψα πάρα πολύ, χωρίς ωράρια και διακοπές. Και την «καρέκλα» όπως αναφέρατε την χρησιμοποίησα για να δουλέψω άπειρες ώρες για το καλό του δήμου. Ο καθένας μας κρίνεται για ό,τι έχει κάνει οπότε τα περί προσωπικών φιλοδοξιών νομίζω ότι ο δημότης Ηρακλείου ξέρει τι ισχύει και τι όχι.

Η θητεία σας τόσα χρόνια ήταν αντιδήμαρχος Παιδείας και αργότερα αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής ενώ  στη δεύτερη θητεία σας ήσασταν αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών. Όσο αφορά τον πολιτισμό και την πληθώρα εκδηλώσεων από σημαντικές παραγωγές που έρχονται στο Ηράκλειο ή από εγχώριους καλλιτέχνες ποια είναι η επόμενη μέρα στον Δήμο Ηρακλείου;

Σαν αντιδήμαρχος Παιδείας ξεχωρίζω την δημιουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου. Σήμερα που μιλάμε υπάρχει ακόμα, με εθελοντές καθηγητές και με συμμετοχή ευάλωτων και αδύναμων οικογενειών της πόλης όσο αφορά τα έξοδα που απαιτεί ένα φροντιστήριο. Σαν αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών θυμάμαι την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στο Ηράκλειο και στην Κρήτη όπου διεκδικήσαμε και απαιτήσαμε να πάρουμε το πρόγραμμα ύπατης αρμοστείας και το καταφέραμε εν τέλει. Βραβευτήκαμε και γι αυτό ως δήμος και νησί. Αυτά μένουν, δεν ξεχνιούνται. Όσο αφορά τον πολιτισμό στο Ηράκλειο υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες και ανεξάντλητα πράγματα να κάνεις. Αυτό που οφείλεις να κάνεις είναι να ενισχύσεις και να προωθήσεις τους ντόπιους καλλιτέχνες και παραγωγές, για την καλύτερη και πιο σωστή ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού.

Αν όλα πάνε καλά τα επόμενα 5 χρόνια δείχνουν και θα είναι τα σημαντικότερα για την πόλη και τον Δήμο Ηρακλείου. Σε πολλούς τομείς. Είστε έτοιμοι γι αυτό το στοίχημα εσείς και οι συνεργάτες σας;

Προφανώς και είμαστε και θεωρούμε ότι η δική μας πρόταση είναι η πιο ξεκάθαρη και αμιγώς η πιο αυτοδιοικητική. Ο ηρακλειώτης θα πάει στις κάλπες για να επιλέξει πρωτίστως δήμαρχο. Εμείς σε αυτό πιστεύουμε ότι το Ηράκλειο έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή από έναν άνθρωπο που έχει γνώση και εμπειρία για τα προβλήματα του δήμου. Επομένως προτείνουμε για δήμαρχο μία γυναίκα, με αυτοδιοικητική επάρκεια, που δεν θα χάσει ούτε λεπτό δουλειάς μέσα στο δήμο όταν μπει. Θα συνεχίσει από εκεί που ήδη βρίσκεται και παράλληλα θεωρούμαι ότι έχει μεγάλη ανάγκη από ανανέωση το δημοτικό συμβούλιο. Και τέλος η μόνη και πιο ξεκάθαρη πρόταση που έχει νέους ανθρώπους μέσα με όρεξη για δουλειά οι οποίοι συνδυάζουν και την εμπειρία και την φρεσκάδα είναι η δική  μας.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν θέλει την πόλη του πιο όμορφη, πιο προσβάσιμη και πιο λειτουργική. Μπορεί ο Ηρακλειώτης να συμβάλλει μαζί με τον Δήμο στις αλλαγές που επιτάσσει όλο αυτό το εγχείρημα που έρχεται;

Δεν είναι απλά απαραίτητο να συνεργαστούν δήμος και πολίτης, θεωρώ ότι είναι αυτονόητο. Πρέπει να είναι ένα αυτοί οι δύο μαζί, ειδικά σε κάποια ζητήματα. Όσο και να προσπαθεί ο δήμος να κάνει κάτι αν δεν το υποστηρίξει θετικά ο δημότης τίποτα δεν θα γίνει. Όση προσπάθεια και να κάνει ο δήμος στην καθαριότητα, στη διαχείριση των αδέσποτων, αν δεν υπάρχει παιδεία, καλλιέργεια, κουλτούρα, θέληση και διάθεση από τους δημότες τίποτα δεν θα γίνει. Πρέπει ο δήμος να λαμβάνει υπόψιν του τη γνώμη των πολιτών. Έμπρακτα να δούμε συμμετοχική διακυβέρνηση με συνελεύσεις σε γειτονιές, τοπικά συμβούλια, να κατατίθενται προτάσεις και να αξιολογούνται καταλλήλως.  

Γιατί οι δημότες Ηρακλείου να επιλέξουν τον συνδυασμό «Ηράκλειο για σένα» και Δήμαρχο την Μαρία Καναβάκη;

Νομίζω ότι το είπα και νωρίτερα, διαθέτουμε και συνδυάζουμε την εμπειρία, την γνώση και την αυτοδιοικητική επάρκεια μαζί με την ανανέωση με φρέσκα μυαλά και αντιλήψεις. Πάνω απ όλα όμως είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε. Ανέκαθεν το Ηράκλειο ήταν ένας προοδευτικός τόπος, χωρίς ταμπού και ανασφάλειες. Είναι πολλά τα παραδείγματα από Ηρακλειώτισσες που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην πόλη αυτή. Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι μπορούμε να δούμε και στην Δημαρχία μία γυναίκα. Σας ευχαριστώ πολύ και κλείνω με αυτό. ✔