Creativity

full of
positivity

Κυριακή
10 Δεκεμβρίου 2023

Θάνος Σκαλούμπακας, με όρεξη και υπευθυνότητα στη μάχη των δημοτικών εκλογών

Ένας νέος υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη ζητάει την ψήφο του Ρεθεμνιώτη για να μπορέσει με την δική του ματιά και του συνδυασμού που εκπροσωπεί να αλλάξει και να βελτιώσει πολλά στην πόλη του Ρεθύμνου. Πιστεύει ότι οι νέοι έχουν την δύναμη και την όρεξη για συμμετοχή στα κοινά και πρέπει ο κόσμος να πιστέψει σε νέες ιδέες που θα φέρουν το κάτι διαφορετικό με αρχή και τέλος την καλύτερη καθημερινότητα.

Μία συνέντευξη στον Στέλιο Κουνδουράκη.

Μπορείτε να μας πείτε ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στην απόφασή σας να θέσετε υποψηφιότητα ως Δημοτικός Σύμβουλος στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου;

Περάσαμε μία δεκαετία κρίσης που δημιούργησε μία αποστροφή των νέων από τα κοινά. Όμως από ότι βλέπω και είναι πολύ αισιόδοξο αυτό, όλο και περισσότεροι νέοι ασχολούνται με τα κοινά, συμμετέχουν, κατεβαίνοντας υποψήφιοι και όλο αυτό το είδαμε σε μεγάλο βαθμό και στις βουλευτικές εκλογές πριν μερικούς μήνες. Υπήρξε μία μεγάλη ηλικιακή ανανέωση στα κόμματα και στους υποψηφίους ανεξαρτήτως σε ποια παράταξη ανήκουν. Νέες και φρέσκιες ιδέες έρχονται, καινοτόμες προσπάθειες που μόνο καλό θα δώσουν στην τοπική κοινωνία. Έτσι λοιπόν κι εγώ, σαν ένας νέος άνθρωπος, θέλω να βάλω το δικό μου λιθαράκι σε όλο αυτό που λέγεται δήμος Ρεθύμνου και να τα καταφέρω εάν και εφόσον οι συντοπίτες μου, μου δώσουν με την ψήφο τους.

Εάν ήσασταν στη θέση του Δημάρχου, τι θα θέλατε να δείτε από τους δημοτικούς συμβούλους σας;

Δύο πράγματα, εργατικότητα και υπευθυνότητα. Πάνω απ όλα όμως, και είναι πολύ σημαντικό, ευαισθησία προς τον πολίτη. Όταν κάποιος έχει εκλεγεί σε μία θέση ευθύνης και ασκεί αυτό το λειτούργημα, γιατί για λειτούργημα πρόκειται, πρέπει να εργάζεται σκληρά για να φέρει εις πέρας το οποιοδήποτε πρόβλημα. Δεν έχουμε το περιθώριο να λειτουργούμε σε επίπεδο κάνε αυτό, να το κάνεις και τέλος. Πρέπει να υπάρξει εργατικότητα στο μέγιστο και να είναι έτοιμοι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι στην κάθε κριτική του εκάστοτε πολίτη. Όταν θέτεις τον εαυτό σου στα κοινά είναι επόμενο η κριτική να σου χτυπήσει την πόρτα και θα πρέπει εκείνη τη στιγμή να την διαχειριστείς καταλλήλως. Να την απορροφήσεις με τέτοιο τρόπο που να γίνει παραγωγικότητα. Αυτοκριτική και δουλειά. 

Οι νέοι έχουν φωνή, έχουν όμως και αδράνεια τα τελευταία χρόνια σε όλα γύρω τους. Τι πιστεύεται ότι πρέπει να γίνει για να τους αφυπνίσουμε και να ενεργοποιηθούν;

Για μένα οι νέοι έχουν φωνή δεν έχουν αδράνεια όμως, δεν συμφωνώ. Ανήκω στη γενιά των νέων που έζησαν στο πετσί τους την οικονομική και υγειονομική κρίση. Ζήσαμε με πάρα πολύ χαμηλούς μισθούς γιατί έτσι το απαιτούσαν οι καιροί. Οπότε πιστεύω ότι οι νέοι προτίμησαν να δουλέψουν μία και δύο δουλειές για καθαρά βιοποριστικούς λόγους παρά να αναλωθούν ασχολούμενοι με τα κοινά. Σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο. Οι μισθοί είναι καλύτεροι και το βιοτικό επίπεδο της χώρας επίσης και πιστεύω αρχίζουν να ασχολούνται περισσότερο με τα κοινά. Η εμπειρία που αποκόμισαν από τις δύσκολες εποχές λειτουργεί σαν προστασία για τις επόμενες γενεές αφήνοντας καλύτερο έργο πλέον.

Τι θα αλλάζατε στην πόλη του Ρεθύμνου άμεσα αύριο το πρωί;

Όπως είπα και νωρίτερα ο αστικός ιστός της πόλης δεν είναι μόνο το κέντρο αλλά και οι οικισμοί. Θα ήθελα αύριο το πρωί η όποια δημοτική αρχή εκλεγεί να δείξει παραπάνω ευαισθησία στους ανθρώπους που βρίσκονται εκτός αστικού κύκλου. Δρόμους ασφαλής, καθαρά χωριά, όμορφα δημοτικά κτίρια, περιποιημένα. Οι άνθρωποι που ζουν στην επαρχία και εκτός κέντρου πρέπει να αισθάνονται τις κοινωνικές παροχές που τους παρέχει ο δήμος μας και να έχουν ένα αίσθημα ασφάλειας. Θέλω να αισθάνονται ότι ο δήμος δεν τους θυμάται κάθε τέσσερα χρόνια. Ο δήμος να το κάνει πράξη αυτό με την δική του παρουσία ποικιλοτρόπως.

Ποιες είναι οι δράσεις που πιστεύετε ότι λείπουν από το Ρέθυμνο σε κοινωνικό επίπεδο και ποιες πιστεύεται ότι πρέπει να ενισχυθούν;

Το πολιτιστικό αποτύπωμα της πόλης του Ρεθύμνου είναι τεράστιο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα σε κάθε πολιτιστική δραστηριότητα και δράση που γίνεται στα πολιτιστικά κέντρα και στους χώρους πολιτισμού. Εστιάζω το ενδιαφέρον μου σε πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής. Είναι ένα μεγάλο θέμα το κυκλοφοριακό. Γνωρίζουμε όλοι πόσοι άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο στην άσφαλτο, οπότε θέλουμε και χρειάζεται να γίνονται δράσεις για την καλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού. Σε συνεργασία πάντα με την τροχαία, να γίνουν δράσεις μέσα από το παιχνίδι για μικρά παιδιά για να μπουν στην φιλοσοφία της σωστής κυκλοφοριακής αγωγής. Σαν μηχανικός περιβάλλοντος που είμαι θα ήθελα μαζί με φορείς να κάναμε δράσης ευαισθητοποίησης και εκμάθησης των θετικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πως μπορεί ο δήμος μέσω των πράσινων κτιρίων να φτιάξει το ενεργειακό του αποτύπωμα. Να βγει κερδισμένος με λίγα λόγια, και οικονομικά και ενεργειακά. Χρησιμοποιώντας ταράτσες δημοτικών κτιρίων με φωτοβολταϊκά θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε πόρους για να διοχετευτούν αλλού.

Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι πρέπει να αφήσει σημαντικό έργο τα επόμενα χρόνια η δημοτική αρχή που θα εκλεγεί;

Θέλουμε να βελτιώσουμε τα απλά καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών μας. Καλές είναι και οι προκλήσεις των μεγάλων έργων, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν με την δέουσα προσοχή και αποτελεσματικότητα αλλά στα μικρά πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε σημασία προσοχή. Να βελτιώσουμε την εικόνα των οικισμών για να μην φαίνονται παραμελημένοι και να μην έχουμε απογοητευόμενους ανθρώπους που έχουν το αίσθημα της εγκατάλειψης από την αυτοδιοίκηση.

Υπάρχει όμως η αίσθηση ότι ποτέ δεν κατάφερε κάποιος δήμος να είναι κοντά στο πολίτη και μετά τις εκλογές. Εσείς θα παραμείνετε δίπλα σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους;

Θα το επιδιώξουμε. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε ανοιχτοί σε κάθε πολίτη που θέλει να επικοινωνήσει και να εκφράσει το οποιοδήποτε παράπονό του. Σαν συνδυασμός θέλουμε να δείξουμε στον πολίτη ότι ακούμε και αφουγκραζόμαστε τα όποια προβλήματά του. Σημειώνουμε τις ενστάσεις, κρατάμε σημειώσεις σε κάθε σημείο στο οποίο επισκεπτόμαστε αυτήν την περίοδο και προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι όταν θα χρειαστεί να αναρωτηθούμε αν άλλαξε αυτό που μας ζήτησαν. Θέλουμε η δημοτική ομάδα να είναι δίπλα στον πολίτη και θέλουμε αν μας δώσουν το δικαίωμα να κάνουμε την διαφορά.

Μπορεί ο Ρεθεμνιώτης να συμβάλλει τα μέγιστα μαζί με τον Δήμο στις αλλαγές που επιτάσσει όλο αυτό το εγχείρημα; 

Μαζί μπορούμε σίγουρα, κι έτσι πρέπει να πορευτούμε. Η πολιτική έχει να κάνει με αντιπαραθέσεις αλλά και με συνθέσεις. Εμείς σαν συνδυασμός θέλουμε να συνθέσουμε μαζί με τους πολίτες το αύριο αυτού του τόπου και το λέει και το σλόγκαν του συνδυασμού μας, “μαζί για την αλλαγή”. Να αλλάξουμε νοοτροπία και τρόπος σκέψης. Ο Ρεθεμνιώτης πιστεύω ότι θέλει να δει κάτι διαφορετικό και είμαστε εδώ για να το κάνουμε πράξη.

Πόσο εφικτή είναι η προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους σήμερα;

Για τα άτομα με κινητικές ανάγκες είναι πάρα πολλή σημαντική για μένα η προσβασιμότητα. Δεν πρέπει κανείς να αισθάνεται μειονεκτικά μην μπορώντας να βρεθεί εκεί που πρέπει όπως πρέπει. Στο πλαίσιο των επισκέψεων που έχουμε κάνει σε διάφορους φορείς αποδείχτηκε ότι ήταν οι πιο σημαντικές. Βλέπεις την δύναμη αυτών των ανθρώπων / παιδιών και ίσως τελικά μόνο και μόνο για αυτούς αξίζει να ασχοληθείς με την πολιτική και με τα κοινά αυτού του τόπου. Για να μπορέσεις να φτιάξεις ένα καλύτερο αύριο ή ένα καλύτερο σήμερα να το πω κι αλλιώς. Είναι βέβαια πολύ εύκολο να παρατηρήσεις κάποια προβλήματα αλλά αρκετά δύσκολο να τα λύσεις. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν λύσεις αρκεί να υπάρχει θέληση. Το αύριο πρέπει να βρει αυτούς τους ανθρώπους δίπλα μας και με παροχές οι οποίες να είναι προσβάσιμες. Υπάρχουν πολλές διαβάσεις που δεν έχουν μπάρες, υπάρχουν επίσης μπάρες που η επαφή τους με το έδαφος δημιουργούν ένα μικρό αλλά μη προσβάσιμο σκαλοπάτι. Αυτές οι λεπτομέρειες σε ήδη τοποθετημένες μπάρες ή μη, πρέπει να διορθωθούν.

Ποια είναι η αίσθηση έως σήμερα που έχεις αποκομίσει από το Ρέθυμνο στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου;

Στο εκλογικό μας κέντρο γίνεται καθημερινή επαφή με τους πολίτες, για πολλά και διάφορα. Είναι λίγο βουβές όμως για μένα οι εκλογές αυτές. Δεν είναι καθόλου εύκολο πιστεύω να τις ψυχολογήσεις. Πιστεύω ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων που αποφασίζουν μέσα στο παραβάν. Αυτό είναι ένα 15% και το είδαμε και στις βουλευτικές εκλογές αυτό. Και υπάρχουν και οι αναποφάσιστοι, για τους δικούς του λόγους. Πάντως στο εκλογικό μας κέντρο είχαμε προσέλευση την ημέρα των εγκαινίων κι αυτό είναι αρκετά αισιόδοξο. Αν και Τετάρτη ήρθαν, αγκάλιασαν την εκδήλωση, μας ευχήθηκαν, ήρθαν από μακριά κι αυτό δεν είναι αμελητέο. Τους ευχαριστούμε πραγματικά για όλο αυτό. Υπάρχει εν κατακλείδι μία μεγάλη μερίδα του κόσμου που θέλει να δει κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό. Όχι απαραίτητα επειδή έχουν υπάρξει λάθη, αλλά επειδή είναι η ώρα για κάτι άλλο, διαφορετικό. Αυτό από μόνο του λειτουργεί θετικά για εμάς και το περιμένουμε. Είμαστε μία μεγάλη ομάδα που παρότι προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, είμαστε ενωμένοι και ένα κοινό καλό. Σε αυτό το ταξίδι έχω γνωρίσει πολύ αξιόλογους ανθρώπους και αισθάνομαι πολύ τυχερός γι αυτό. Θέλω αυτό το ταξίδι να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο και δεν είναι άλλος από το να δούμε τον συνδυασμό μας να κερδίζει.

Τι μήνυμα στέλνετε σε όλους όσοι θα απέχουν από την κάλπη;

Γι αυτούς που σκέφτονται την αποχή θα τους προτρέψω να πάνε. Δεν θα πω υποστηρίξτε εμάς, θα πω απλά να πάνε να ψηφήσουν. Να συμμετάσχουν σε όλο αυτό γιατί οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας, το υπέρτατο όπλο των πολιτών. Για να αλλάξουμε ή να διατηρήσουμε τις καταστάσεις γύρω μας. Φοβάμαι όμως ότι αποχή θα υπάρξει, αλλά ευελπιστώ στο να το δουν αλλιώς έστω και τελευταία στιγμή και να πάνε στις κάλπες να ψηφήσουν.

Γιατί οι δημότες Ρεθύμνου να ψηφήσουν την Ρένα Κουτσαλεδάκη για Δήμαρχο Ρεθύμνου;

Γιατί η Ρένα Κουτσαλεδάκη είναι ένας άνθρωπος που δείχνει ότι αγκαλιάζει τα προβλήματα του τόπου. Εμένα προσωπικά, απ την πρώτη στιγμή, και την ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την τιμητική πρόταση / πρόσκληση να συμμετάσχω, με κέρδισε. Ο τρόπος που μου μίλησε, η ηρεμία της, ο προγραμματισμός που έχει όταν δουλεύει. Για να σχεδιάσεις την επόμενη μέρα πρέπει να έχεις πρόγραμμα, να έχεις όραμα, αρχές και καθαρή σκέψη σε ό,τι κάνεις πριν το κάνεις. Έχει μία εκτενή εμπειρία όντας στο Λιμενικό Ταμείο Πρόεδρος τόσα χρόνια οπότε σε διοικητικό επίπεδο μπορεί, έχει τις ικανότητες. Έχει τα εφόδια για να διαχειριστεί το δημαρχιακό θώκο και τις ευθύνες που αυτός φέρει. ✔

Φωτογραφίες Giorgos Katakis