Creativity

full of
positivity

Κυριακή
3 Δεκεμβρίου 2023

Νίκος Νταμπακάκης: «Για πρώτη φορά το Ηράκλειο και η Κρήτη υποδέχτηκαν μια τόσο μεγάλη διοργάνωση»

Από τον Ιανουάριο του 2022 ηγείται της οργανωτικής επιτροπής των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023» που φιλοξενούν οι Δήμοι Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου αυτές της μέρες. Ο λόγος για τον Νίκο Νταμπακάκη, Ηλεκτρονικός Μηχανικός Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας στο επάγγελμα, ο οποίος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής έχει καταφέρει να παρουσιάσει μια θαυμάσια διοργάνωση στην οποία όλα κυλούν αρμονικά.

Η εκκίνηση σε αυτήν την όμορφη «περιπέτεια» δόθηκε τον Οκτώβριο του 2021, όταν κατατέθηκε ο φάκελος της υποψηφιότητας που κατέθεσαν από κοινού οι Δήμοι Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου και εγκρίθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων.

Η παρουσίαση της υποψηφιότητας της Κρήτης στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΜΑ έγινε από τα μέλη της Επιτροπής Υποψηφιότητας, Ελευθερία Αξιώτη και Κώστα Λιακόπουλο. Είχε  προηγηθεί ο χαιρετισμός υποστήριξης, εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης, του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, παρουσία των δημάρχων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου, Βασίλη Λαμπρινού, Γιάννη Σέγκου και Μενέλαου Μποκέα, αντίστοιχα.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ύστερα από πολύμηνες προεργασίες, η Κρήτη υποδέχεται αυτές τις μέρες την κορυφαία αυτή διοργάνωση, με τη συμμετοχή περισσότερων από 750 αθλητές από 26 χώρες.

«Θεωρώ ότι πάμε πάρα πολύ καλά, χωρίς κάποιο σοβαρό απρόοπτο που θα έθετε σε κίνδυνο τη διοργάνωση. Τα αθλήματα διεξάγονται κανονικά κι αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Είχαμε μεγάλη συμμετοχή αθλητών και ικανοποιητική προσέλευση κόσμου», δηλώνει ο Νίκος Νταμπακάκης, ο οποίος αποκαλύπτει ότι πριν από λίγα χρόνια δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μια τόσο μεγάλη διοργάνωση θα ερχόταν στο Ηράκλειο.

«Σίγουρα δεν το περίμενα. Πρόκειται για ένα κορυφαίο πολύ-αθλητικό γεγονός κατά το οποίο διεξάγονται 13 αθλήματα σε μια εβδομάδα. Μπορεί να μην έχει τις συμμετοχές μιας διοργάνωσης όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά η σχεδόν ταυτόχρονη διεξαγωγή τόσων πολλών αθλημάτων σε ένα πιεσμένο χρονικό ορίζοντα προσδίδει πολύ μεγάλες δυσκολίες στο εγχείρημα».

Τι σας έχει κάνει μέχρι τώρα μεγαλύτερη εντύπωση στους Αγώνες;

«Το θέαμα! Ορισμένα αθλήματα που δεν είναι ευρέως διαδεδομένα στην Ελλάδα, όπως το τρίαθλο του μοντέρνου πεντάθλου, η αετοσανίδα και η παράκτια κωπηλασία είναι πολύ θεαματικά και συναρπαστικά. Όσον αφορά το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο και το χάντμπολ στην άμμο, πρόκειται για σπορ που έχουμε φιλοξενήσει ξανά στο Ηράκλειο και στον Καρτερό και είμαστε εξοικειωμένοι, οπότε το υψηλού επιπέδου θέαμα ήταν αναμενόμενο».

Τώρα που γνωρίζετε τι έχει συμβεί, τι θα αλλάζατε στον αρχικό σχεδιασμό σας;

«Πιθανότατα θα αφήναμε ανέγγιχτη την ημερομηνία έναρξης των Αγώνων. Διότι μεταθέτοντάς την κατά μία εβδομάδα, είχαμε κάποιες απώλειες σε εθελοντές, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες».

Παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα που έβαλαν εμπόδια στο έργο σας;

«Σε ένα γεγονός με τόσες πολλές παραμέτρους είναι δύσκολο να προβλέψεις τα πάντα. Υπάρχουν λεπτομέρειες που, όσο καλά κι αν έχεις προετοιμαστεί, κάτι θα προκύψει την τελευταία στιγμή. Ειδικά σε αθλήματα που ο καιρός αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.

«Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν. Μέχρι τώρα αντιμετωπίσαμε βροχή την πρώτη μέρα, αργότερα πολύ αέρα και  αναβλήθηκαν κούρσες στην αετοσανίδα και στην κωπηλασία. Οπότε, όσο καλά προετοιμασμένος κι αν είσαι, θα προκύψουν απρόοπτα».

Ένα μεγάλο, σημαντικό κομμάτι της διοργάνωσης ήταν οι εθελοντές. Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας;

«Ναι, υπήρχε ανταπόκριση. Πολλοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πλατφόρμα που φτιάξαμε. Όπως προείπα, αντιμετωπίσαμε κάποιες δυσκολίες γιατί οι αγώνες μετατέθηκαν, αλλά το ξεπεράσαμε και συνολικά η προσέλευση των εθελοντών ικανοποιεί τις ανάγκες της διοργάνωσης και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε πολύ. Οι εθελοντές ήταν  η ψυχή των Αγώνων».

Δεχτήκαμε παράξενα αιτήματα ή περίεργα παράπονα;

«Δεν μπορείς να τα αποφύγεις. Εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο και ικανοποιούμε σε λογικό πλαίσιο ό,τι μας ζητηθεί. Το βασικότερο μέλημά μας είναι η ασφάλεια των Αγώνων, να προλάβουμε προβλήματα που δεν λύνονται. Παράπονα θα υπάρχουν ακόμα και στην πιο τέλεια διοργάνωση».

Τι να περιμένουμε να δούμε στην Τελετή Λήξης;

«Θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Karteros Beach Sports Center στις 8:30 το βράδυ και περιμένουμε να δούμε και πάλι γεμάτες εξέδρες, όπως και στην Τελετή Έναρξης. Ο κόσμος θα ικανοποιηθεί με αυτό που θα παρακολουθήσει, όπως και με το δρώμενο που ετοίμασαν οι άνθρωποι του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου στην Τελετή Έναρξης».

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη μέχρι τώρα  οργανωτική επιτυχία των Αγώνων;

«Σίγουρα ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, που διεκδίκησε την ανάληψη των Αγώνων, τους κέρδισε και φρόντισε να κατασκευαστεί το σύγχρονο αυτό αθλητικό κέντρο στον Καρτερό, όπου το 2022 διεξήχθη το παγκόσμιο πρωτάθλημα χάντμπολ ανδρών-γυναικών και εφήβων-νεανίδων.

Καθοριστική, επίσης, ήταν η συμβολή των τριών διοργανωτών Δήμων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου και η υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Πολύ σημαντική ήταν και η βοήθεια που είχαμε από τα Σώματα Ασφαλείας, την Αστυνομία, το Λιμενικό, την Πυροσβεστική, τις δομές Υγείας ΕΚΑΒ και την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, τα Νοσοκομεία και τον Ερυθρό Σταυρό και γενικά όλους τους φορείς της πόλης που αγκάλιασαν τη διοργάνωση και βοήθησαν για την επιτυχία της. Επίσης, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου, τη διοίκησή του, τους εργαζόμενους και τους εθελοντές του.

Ευχαριστώ επίσης για τη βοήθεια και την προσφορά τους όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες που έτρεξαν τα 13 αθλήματα του αγωνιστικού προγράμματος.

Θα μου επιτραπεί να ξεχωρίσω και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους δύο πιο άμεσους συνεργάτες μου, τον Εκτελεστικό Διευθυντή, Νίκο Προβιά και τη Διευθύντρια Διαχείρισης, Αγγελική Γιαννακάκη. Η συμβολή τους σε όλο αυτό το εγχείρημα ήταν ανεκτίμητη.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στη σύζυγό μου Άννα και την οικογένειά μου, που με στήριξε και ανέχτηκε όλη αυτή την πίεση της οργάνωσης των Αγώνων».