Creativity

full of
positivity

Κυριακή
10 Δεκεμβρίου 2023

Μουσική περιπατητική περφόρμανς στο χωριό Δρακώνα στη δημοτική ενότητα Κεραμειών

Το έργο «Αηδόνι στη στράτα» ξεκίνησε από την προσωπική έρευνα της καλλιτέχνιδας Γεωργίας Καρύδη, βασισμένη στον τρόπο με τον οποίο μοιραζόμαστε κομμάτια της ζωής μας με το τραγούδι και τη φωνή.

Η καλλιτέχνις μέσα από την διαδικασία της έρευνάς της στα Χανιά, συνδέθηκε με μουσικούς αλλά και με λάτρεις της μουσικής. Ακολούθησε τα χνάρια των ριζίτικων της στράτας, άκουσε και τραγούδησε μαζί με τους ανθρώπους που γνώρισε, μελετώντας τοπικά μουσικά ιδιώματα και πραγματοποιώντας ένα διήμερο εργαστήριο πάνω στη φωνή στην τέχνη της περφόρμανς τον Ιούλιο. Με τους συμμετέχοντες δούλεψε πάνω στη μοναδική σύνδεση που μπορεί να επιτύχει η φωνή που λέει ένα αγαπημένο τραγούδι και στο πώς μια σειρά τραγουδιών μας ορίζει και μας συνοδεύει, ειδικά όταν τα τραγουδάμε χωρίς να σκιάζει τίποτε αυτό που πηγάζει από την καρδιά.

Στην παριπατητική περφόρμανς στην Δρακώνα Κεραμειών, η καλλιτέχνις θα παρουσιάσει ένα σπονδυλωτό έργο που από στίχο σε στίχο, τραγούδι σε τραγούδι οδηγεί τους συμμετέχοντες να ‘περπατήσουν’ τη δική της διαδρομή, όπως αποτυπώνεται στη μουσική και τη φωνή της. Θα ακουστούν θραύσματα στίχων, μελωδιών και ιστοριών, που οι άνθρωποι που γνώρισε κατά την επιτόπια έρευνά της στα Χανιά μοιράστηκαν μαζί της, συντεθιμένα σε ένα νέο ηχητικό ποίημα, δημιουργημένο για να ειπωθεί και να τραγουδιστεί περπατητά και να ακουστεί στην πλατεία της Δρακώνας όπου τοποθετούνται κάποιες από τις αφηγήσεις.

Το έργο έχει δημιουργηθεί ειδικά για τις δύο βραδιές 23 και 24 Σεπτεμβρίου και στην περφόρμανς συμμετέχουν κάποια άτομα από το εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο που με δικά τους μοιράσματα πλούτισαν την εμπειρία της επιτόπιας έρευνας της Καρύδη. Στο κλείσιμο θα δημιουργηθεί από όλους, μαζί με τους θεατές, ένα επιτοίχιο ψηφιδωτό από κεραμικά θραύσματα, που θα παρουσιάζει ένα στίχο που αναδείχθηκε μέσα από την έρευνα και το έργο. Το γλυπτό θα παραμείνει ως ένα ορόσημο αυτού που απομένει από ένα εφήμερο έργο ζωντανής επιτέλεσης και ως φόρος τιμής στον παραδοσιακό πλούτο που ενέχει η αθέατη, ατραγούδιστη πολλές φορές καθημερινή ζωή της κοινότητας.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΡΥΔΗ

Η Γεωργία Καρύδη (1982) είναι καλλιτέχνις, μουσικός και περφόρμερ. Γεννήθηκε και εδρεύει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει θεατρολογία και μεθοδολογία του κινηματογράφου στη Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών και το Freie Universitaet Berlin, και είναι πτυχιούχος του μεταπτυχιακού προγράμματος νέων μέσων Ψηφιακές Μορφές Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η διαμεσική πρακτική της περιλαμβάνει ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, περφόρμανς, λεκτικές παρτιτούρες. Έχει εργαστεί εκτενώς με την ανθρώπινη φωνή στην περφόρμανς με την επιθυμία να κατανοηθεί το ιστορικό, πολιτικό και πολιτιστικό πλαίσιο της ύπαρξης μιας θηλυκότητας στον κόσμο. Η δɩερεύνηση καɩ η συνάντηση με τη φωνής της που πηγάζεɩ από το ίδɩο το σώμα αλλά καɩ τη συνείδηση των τεχνɩκών καɩ καλλɩτεχνɩκών μέσων, οδήγησε στη σύνδεση με την κοɩνότητα στην οποία ανήκεɩ καɩ δημɩούργησε συνεργασίες με καλλɩτέχνες καɩ μουσɩκούς. Το αυταπόδεɩκτο της ύπαρξης ως προς τη χεɩραφέτηση καɩ η ποίηση μέσα στɩς απλές πράξεɩς καɩ χεɩρονομίες καɩ κατακτήσεɩς, αποτελούν τους άξονες εργασίας της. Παράλληλα εργάζεταɩ πάνω στο ίδɩο θέμα, με μία ομάδα εφήβων του μεταβατɩκού σχολείου πρόληψης του ΚΕΘΕΑ, δημɩουργώντας ένα ντοκɩμαντέρ μαζί τους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη – καλλιτεχνική έρευνα – σχεδιασμός και υλοποίηση περφόρμανς και εικαστικής εγκατάστασης: Γεωργία Καρύδη

Σύνδεσμοι:
«Αηδόνι στη στράτα» 
Βιογραφικό Γεωργία Καρύδη

ΧΡΗΣΙΜΑ

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης: 18:30 (Ώρα προσέλευσης: 18:00)


Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023
Ώρα έναρξης: 18:30 (Ώρα προσέλευσης: 18:00)

Η περφόρμανς θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Δρακώνα στη δημοτική ενότητα Κεραμειών
(σημείο έναρξης: Κεντρική πλατεία του χωριού)

Γεωργία Καρύδη σε μία μουσική περιπατητική περφόρμανς - εικαστική εγκατάσταση στις 23/9 στο χωριό Δράκωνα

Ελεύθερη είσοδος με κράτηση θέσης: Chania Culture