Creativity

full of
positivity

Τρίτη
28 Νοεμβρίου 2023

Γιορτάζοντας 10 Χρόνια Σχολικό Μουσείο Δήμου Ρεθύμνης

Με μεγάλη προσέλευση, χαρά και συγκίνηση, το Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης γιόρτασε τα 10 χρόνια λειτουργίας του διοργανώνοντας επετειακή εκδήλωση, την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023 στο χωριό της Αμνάτου.

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ.Στέλιος Σπανουδάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου του Σχολικού Μουσείου Δήμου Ρεθύμνης και ο Γιώργος Κανακάκης, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας της Αμνάτου καλωσόρισαν τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκαν για την επέτειο του μουσείου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους σε όσους/όσες διετέλεσαν Προέδροι και μέλη των Εφορευτικών Συμβουλίων από την ημέρα ίδρυσής του.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με την έπαρση της σημαίας, υπό τους ήχους του τραγουδιού «Η Σημαία», σε μια υπέροχη εκτέλεση από τον Αντώνη Μαυράκη, Αρχιμουσικό της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης – Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Ρεθύμνης και από τις μαθήτριές του, Χρυσάννα και Μαρία-Χριστίνα Θεοδωράκη.

Το χρονικό της ίδρυσης και οι περιπέτειες που έζησε το Σχολικό Μουσείο από την ημέρα που ήρθε η σύλληψη της ιδέας μέχρι και σήμερα, ώστε να μπορούν χιλιάδες μαθητές και πολίτες να το επισκέπτονται και να το χαίρονται κάθε χρόνο, είναι ένα βιβλίο ιστορίας από μόνο του. Αυτό το κομμάτι της ιστορίας παρουσίασε για το Εφορευτικό συμβούλιο, ο κύριος Χάρης Στρατιδάκης, Επιμελητής και ιδρυτικό μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου του Σχολικού Μουσείου.

Μέσα από την ιστορική αναδρομή, τις αφηγήσεις του Χάρη Στρατιδάκη και τα δρώμενα που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της βραδιάς, οι επισκέπτες με συγκίνηση ταξίδεψαν σε μνήμες από τα μαθητικά τους χρόνια όπου το σχολείο ήταν ένα «άλλο» σχολείο, ένα σχολείο  με έντονες αντιθέσεις στην εκπαίδευση τους χθες και του σήμερα. Από την άλλη, οι νεότεροι είδαν τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες των βιβλίων να ζωντανεύουν, να παίρνουν χρώμα, κίνηση, ήχο και λαλιά…

Είδαμε…

τον Γιώργο Κανακάκη να υποδύεται  τον δάσκαλο της εποχής και να  «κουρεύει» με τη παλιά χειροκίνητη κουρευτική μηχανή τον Ζαχαρία Λαγουδάκη,

«Τι εστί τιμωρία!»,  όπου η  Δέσποινα Μαυράκη μαζί με τον Νίκο Δερεδάκη, δάσκαλοι και οι δύο, να επιβάλλουν αυστηρή τιμωρία με τα μέσα της εποχής στη «μαθήτρια» Αναστασία Μαντζουράνη,

τον Μποτόνη Μποτονάκη παραδοσιακό δάσκαλο, να κάνει αισθητή την παρουσία του και να τιμά την κρητική στολή του,

τον Τάσο Κόλλια, συνταξιούχο δάσκαλο να παίζει για τους μαθητές του ακορντεόν,

τον Μανόλη Κοτζαμπασάκη ν΄ αρμέγει την κατσίκα για να δώσει το φρέσκο γάλα στους μαθητές του και στις μαθήτριές του,

τον Γιώργο Σπυρλιδάκη να περιφέρεται με τις πέρδικες από το Ζωοκήπιο του Σχολικού Μουσείου

και τον  Γιώργο Κτιστάκη να απελευθερώνει μία άσπρη Κουκουβάγια…

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χάρη στην αμέριστη υποστήριξη της ομάδας των εθελοντών, της Τοπικής Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου της Αμνάτου, της Διεύθυνσης Πολιτισμού και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (Τμήμα Πρασίνου) του Δήμου Ρεθύμνης όπως και της Περιφερειακής Ενότητας του Ρεθύμνου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κα Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης, ο π. Αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γιώργος Σκορδίλης και κ. Θωμάς Κρεβετσάκης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα αθλητισμού κ. Δημήτρης Λαχνιδάκης, η δημοτική σύμβουλος κα Ρένα Κουτσαλεδάκη, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων και αρχών αλλά και φίλοι του Σχολικού Μουσείου.

Η βραδιά γιορτής έκλεισε με την απονομή τιμητικών επαίνων για την προσφορά τους στο σχολικό μουσείο στους κατά καιρούς διατελέσαντες Προέδρους του Εφορευτικού Συμβουλίου, τον κ. Ιωάννη Κονταξάκη, τον κ. Νικόλαο Σταυριδάκη, την κα Αναστασία Μαντζουράνη, την κα Πέπη Μπιρλιράκη και τον κ. Μίνωα Αλεφαντινό. Τα αναμνηστικά δώρα που προσφέρθηκαν στα τιμώμενα πρόσωπα ήταν δημιουργίες της κας Άννας Κατσοπρινάκη, Νηπιαγωγός στο επάγγελμα και φίλη του μουσείου.

Η εκδήλωση τελείωσε με μία μικρή δεξίωση στην αυλή του μουσείου, προσφορά του Σχολικού Μουσείου του Δήμου Ρεθύμνης.

Να ευχαριστήσουμε τον κ. Πλουμιστάκη Ανδρέα και τον κ. Ηλιάκη Γιάννη για τη μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης, για τη φωτογράφιση  την κα Βιργινία Γιαννιτσά, τις κυρίες Βαγγελιώ ΑγριμάκηΔέσποινα Κανακάκη όπως και τους εθελοντές φίλους του μουσείου για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Βασίλης Βαμβακάς, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου  της Αμνάτου.