Creativity

full of
positivity

Τρίτη
28 Νοεμβρίου 2023

ΤΑΞΗ, Ιζόλτ Γκόλντεν & Ντέιβιντ Χόραν, επίσημη πρεμιέρα 1/12

H Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει στα Χανιά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το βραβευμένο θεατρικό έργο των Ιζόλτ Γκόλντεν και Ντέιβιντ Χόραν «ΤΑΞΗ» (Class) σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Ένα τολμηρό, άκρως διδακτικό και συγκινητικό κείμενο που αφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα σε μια τάξη δημοτικού σχολείου και απευθύνεται πρωτίστως σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Μια αριστουργηματική σελίδα θεάτρου που μας αφορά όλους! Το έργο θα κάνει επίσημη πρεμιέρα την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 9μμ, σε έναν πρώτο κύκλο 15 παραστάσεων.

Το έργο έχει επιλεγεί με κριτήριο τον κοινωνικό προβληματισμό σε σχέση με τα ζητήματα της εκπαίδευσης και τις μεθόδους διδασκαλίας μέσα στις σχολικές αίθουσες – ανέκαθεν μια διακεκαυμένη ζώνη εντάσεων, αντιπαραθέσεων και αμφισβητήσεων τόσο από την πλευρά των γονιών των μαθητών όσο και από την πλευρά των εκπαιδευτικών, αλλά και των μαθητών ως χωριστή κατηγορία.

Οι συντελεστές:

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση, σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης Μιχάλη Βιρβιδάκη, κοστούμια Αιμίλιου Καλογερή, συνθέσεις ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου, χειρισμός φωτισμού και ήχων Ευγενίας Αναστασοπούλου και με βοηθό σκηνοθέτη τον Φώτη Κοτρώτσο.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Αιμίλιος Καλογερής (Ρέι ΜακΚάφερτι), Παναγιώτης Νικολιδάκης (Μπράιαν Κοστέλο αλλά και Τζέιντεν) και Ρίτα Μαρτσάκη (Ντόνα Κοστέλο αλλά και Κάιλι). 

15 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, 8.00 μμ αβάν-πρεμιέρ
Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, 9.00 μμ αβάν-πρεμιέρ
Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, 9.00 μμ επίσημη πρεμιέρα
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, 8.00 μμ
Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, 7.00 μμ απογευματινή
Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, 8.00 μμ
Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, 9.00 μμ
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, 8.00 μμ
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, 7.00 μμ απογευματινή
Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, 8.00 μμ
Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, 9.00 μμ
Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, 8.00 μμ
Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, 7.00 μμ απογευματινή
Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, 8.00 μμ
Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, 8.00 μμ

Τιμή εισιτηρίου 16 ευρώ και 12 ευρώ φοιτητικό (μειωμένο).

Στις δύο αβάν-πρεμιέρ παραστάσεις που απευθύνονται ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς του Νομού Χανίων, 29 και 30/11, η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 12 ευρώ γενική είσοδος.

Προπώληση εισιτηρίων:
https://www.ticketservices.gr/event/taksi-theatro-kydonia/

ΤΟ ΕΡΓΟ:
Ο Μπράιαν και η Ντόννα έχουν χωρίσει πρόσφατα και έρχονται στο σχολείο να συζητήσουν με τον δάσκαλο τις μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο γιός τους Τζέιντεν. Ο δάσκαλος, ο κύριος Μακάφερτυ, ένας ευγενικός άνδρας, τους έχει προσκαλέσει να συζητήσουν το θέμα. Όμως η συνάντηση που αρχίζει σαν μια συνηθισμένη επίσκεψη, εξελίσσεται σε μια χαώδη συνδιαλλαγή μεταξύ των τριών προσώπων και η αίθουσα διδασκαλίας μετατρέπεται σε έναν μικρόκοσμο ταξικών διαφορών και πολιτιστικής διαμάχης.

Η πρόταση του δασκάλου να στείλουν τον Τζέιντεν σε ειδικό ψυχολόγο προκαλεί θυμό στον Μπράιαν και φόβο στη Ντόννα πως αυτό θα σημαδέψει το γιό τους σαν άτομο με ειδικές ανάγκες. Η Ντόννα υποστηρίζει από προσωπική εμπειρία πως το εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργεί σε μια ατμόσφαιρα προκαταλήψεων και διακρίσεων και πως ένα παιδί που περνάει δύσκολες οικογενειακές στιγμές μπορεί να στιγματιστεί εφ όρου ζωής και να στερηθεί μια ομαλή και φυσιολογική ζωή.

Το έργο παίζεται μέσα σε μια τάξη σχολείου πράγμα που επιτείνει την αντιδιαστολή μεταξύ κοινού (γονείς-παιδιά) και της κατεστημένης εξουσίας (δάσκαλος). Το έργο είναι εξαιρετικά επίκαιρο και περιγράφει ανάγλυφα υπαρκτές καταστάσεις, όπως την αδικία σε πολλές από τις εκφάνσεις της στην καθημερινή μας ζωή, ενώ συχνά αναρωτιόμαστε για την αδυναμία μας να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα.