Με εξαιρετική επιτυχία και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η παρουσίαση του βιβλίου της γνωστής δημοσιογράφου Εύας Λαδιά «Μαρτυρικά χωριά Νομού Ρεθύμνου», στο αίθριο του Παλαιοντολογικού Μουσείου. Στην εκδήλωση μίλησαν ο εκδότης Μανόλης Χαλκιαδάκης για την ανάδειξη των ολοκαυτωμάτων μέσα από τον Τύπο, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μπάμπης Πραματευτάκης για τον ρόλο της μουσικής στην ανάδειξη της τοπικής Ιστορίας, και ο γνωστός Ιστορικός Γιώργος Καλογεράκης για τα ολοκαυτώματα των Γερμανών στο Ρέθυμνο, όπως παρουσιάζονται μέσα στο βλιβλίο της Εύας Λαδιά.

Παρεμβάσεις έκαναν ο Πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσιογράφων Θανάσης Μπαμπανέβας, που εξήρε τον ρόλο της Εύας Λαδιά ως δημοσιογράφου, ο Συγγραματέας του Εθνικού Συμβουλίου διεκδικήσεων Γερμανικών αποζημιώσεων Αριστομένης Συγγελάκης και ο πρώην Δήμαρχος Ανωγείων Γιώργος Σμπώκος.

Παρόλο που η εκδήλωση διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, ο χώρος παρέμεινε ασφυκτικά γεμάτος, αφού οι ομιλητές καθήλωσαν το ακροατήριο με τις τοποθετήσεις τους. Καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο, που εκδόθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Πρόκειται για τη συνέχεια καταγραφής στοιχείων γύρω από τα Ολοκαυτώματα του Ρεθύμνου, την περίοδο 1943-1944 της Γερμανικής κατοχής, που ξεκίνησε ερευνητική ομάδα υπό τον ιστοριοδίφη, Σπύρο Μαρνιέρο, τη δεκαετία του 80 και συνεχίζει η Εύα Λαδιά, από τα πρώτα μέλη της ομάδας αυτής.
Επί 40 χρόνια αξιοποιεί όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα και καταγράφει τα γεγονότα, αυθεντικές μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων, κυρίως σε ντοκιμαντέρ.
Ήδη έχει δημιουργήσει και αναρτήσει στο κανάλι της, ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ στο YouTube τα ντοκιμαντέρ: “ΕΛΕΓΕΙΑ ΗΡΩΩΝ – ΣΑΚΤΟΥΡΙΑ”, “ΕΛΕΓΕΙΑ ΗΡΩΩΝ – ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ”, “ΕΛΕΓΕΙΑ ΗΡΩΩΝ – ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ” και “ΤΟ ΚΕΝΤΡΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΧΝΙΑ” με τη συνεργασία του μουσικοσυνθέτη Μπάμπη Πραματευτάκη

Αυτά σε συνδυασμό με τέσσερα ακόμα, “Ανθοί στα αποκαΐδια”, Βρύσες Αμαρίου – Κοξαρέ – Ροδάκινο, αποτελούν πολύτιμα ντοκουμέντα για την Κιβωτό Ιστορικής Μνήμης που έχει δημιουργήσει και προβάλει στην ιστοσελίδα «Πολιτιστικό Ρέθυμνο».
Στο βιβλίο της αυτό που κυκλοφόρησε πρόσφατα, αναφέρεται με νεότερα στοιχεία στα ολοκαυτώματα που συνέβησαν στα χωριά Ανώγεια, Λοχριά, Γερακάρι, Βρύσες, Καρδάκι, Σμιλέ, Γούργουθοι, Άνω Μέρος, Κρύα Βρύση, Ροδάκινο, Κοξαρέ, Σακτούρια και Καλή Συκιά, από τα στρατεύματα Κατοχής.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΡΕΔΑΚΗΣ
“Δεν είναι μια συνηθισμένη εκδήλωση η αποψινή κι ας πρόκειται ουσιαστικά για μια βιβλιοπαρουσίαση. Γιατί δεν προβάλλεται μέσα από το βιβλίο, που θα παρουσιαστεί σε λίγο μία συγγραφέας, αλλά μια από τις πιο τραγικές ενότητες στο συναξάρι του τόπου μας που είναι τα ολοκαυτώματα.
Δυστυχώς για το Ρέθυμνο, έχει να μετρήσει αρκετά ολοκαυτώματα με σημαντικότερα σε αγριότητα αυτό των Ανωγείων, (ήταν και το τρίτο τους ολοκαύτωμα αυτό της 13ης Αυγούστου 1944, μετά από αυτά επί τουρκοκρατίας) και το ολοκαύτωμα των χωριών του Κέντρους στις 22 Αυγούστου 1944
Παιδί ήμουν ακόμα και θυμάμαι που γίνονταν κάποιες προσπάθειες αναβάθμισης αυτών των επετειακών εκδηλώσεων. Και ο πρωτεργάτης, που επιδίωκε την ιδιαίτερη προβολή τους, ήταν ένας ψηλός κύριος , επιβλητικός, με δωρικό ύφος. Ήταν ο Σπύρος Μαρνιέρος θύμα κι αυτός των Ολοκαυτωμάτων στο χωριό Γερακάρι όπου οι ναζί εκτέλεσαν μαζί με άλλους τον 16χρονο αδελφό του Γιώργο.
Το ίδιο συνέβη και με τον αείμνηστο Μάρκο Πολιουδάκη, που από δική του τραγική εμπειρία μελέτησε σε βάθος την Μάχη της Κρήτης στο Ρέθυμνο δίνοντάς μας σπουδαία βιβλιογραφία και ιστορικές πηγές. Έτσι και ο Μαρνιέρος, πότε με άρθρα του στον τοπικό τύπο και πότε με εκδόσεις του προσπαθούσε να ευαισθητοποιήσει, κυρίως τη νεολαία, γύρω από το δράμα των ολοκαυτωμάτων
Και δίπλα του, στην προσπάθεια αυτή, αφοσιωμένη συνεργάτης, η Εύα η Λαδιά η συγγραφέας του βιβλίου «Μαρτυρικά χωριά του Ρεθύμνου» που παρουσιάζουμε απόψε.
Να αναφερθώ στο βιογραφικό της; Το θεωρώ περιττό. Κα ποιος δεν την γνωρίζει μέσα από τη δράση της.
Εκείνη επιμένει να το περιορίζει σε μια λακωνική αναφορά του τύπου: Γεννήθηκε στο Κερατσίνι του Πειραιά το 1953 και από το 1972 μένει μόνιμα στο Ρέθυμνο έχοντας δημιουργήσει μια ευτυχισμένη οικογένεια με τον Παντελή Λαδιά. Όσο για την ιδιότητά της επιμένει, επίσης, σε μια και μόνο: αυτή της δημοσιογράφου.
Δεν ξέρω τι περισσότερο χρειαζόμαστε να μας πει εκείνη, όταν οι ίδιοι που ζούμε την ενεργό παρουσία στην πόλη μας, μπορούμε να βεβαιώσουμε για την 50χρονη επιτυχημένη πορεία της σε όλα τα είδη ενημέρωσης. Ακόμα και τώρα που είναι συνταξιούχος παραμένει στις επάλξεις, με συμβουλευτικό και καθοδηγητικό ρόλο πλέον .για την μεγάλη της προσφορά επί 40 χρόνια στα πολιτιστικά μας δρώμενα , πλάι στον μεγάλο μας συνθέτη Μπάμπη Πραματευτάκη, για τις κοινωνικές πρωτοβουλίες της, όπως το Φεστιβάλ Παιδική Άνοιξη , το Φεστιβάλ Αρχαίας Ελεύθερνας, το αξέχαστο ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, που για 23 χρόνια ήταν εστία αγάπης για το παιδί των ευπαθών κοινωνικά τάξεων , τις εκδηλώσεις Τύπου στη μνήμη του Κωστή Παπαδάκη.
Να μιλήσουμε για τη δημιουργό Εύα Λαδιά που με τα θεατρικά της έργα, πέρα από την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, έδωσε περιθώρια δημιουργίας σε πολλές ερασιτεχνικές μας ομάδες, όπως αυτή του Άδελε- Αγίας Παρασκευής.
Για την Εύα Λαδιά που για να δώσει ευκαιρία σε παιδιά να εκφραστούν καλλιτεχνικά, έγραψε έργα ειδικά γι αυτά με κοινωνικά μηνύματα.
Για την Εύα Λαδιά που μέσα από τον 9.80 καθιέρωσε τις πρωινές ραδιοφωνικές εκπομπές που όλοι γνωρίζουμε και παρακολουθούμε.
Για την ποιήτρια Εύα Λαδιά, που γνωρίσαμε μέσα από τις εξαιρετικές συνθέσεις του κ Πραματευτάκη.
Για την ερευνήτρια Εύα Λαδιά που με πάθος έχει αφοσιωθεί στην έρευνα και αναδεικνύει πρόσωπα και γεγονότα που διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο τους δυο τελευταίους αιώνες στο Ρέθυμνο.
Για την παραγωγό Εύα Λαδιά που το κανάλι της στο YOUTUBE κρύβει θησαυρούς από την πολιτιστική ζωή του Ρεθύμνου, μέτοχος των οποίων έχω υπάρξει κι εγώ μαζί με τους μαθητές μου. Και όλα αυτά, πάντα με ανιδιοτέλεια χωρίς ποτέ να αρνηθεί τη βοήθειά της, δίνοντας υλικό από το αρχείο της σε όποιον το χρειαστεί, μηδεμού εξαιρουμένου.
Για να μη με βαραίνει το βλέμμα της δεν συνεχίζω, αλλά όπως και η ίδια ζήτησε ας περιοριστούμε στην ιστορική ενότητα που προκάλεσε και την έκδοση που παρουσιάζουμε.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την εκδήλωση καλώντας πρώτα τον δήμαρχο Ρεθύμνου για ένα χαιρετισμό
Σειρά έχει τώρα ο δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης
Από το μαρτυρικό Αμάρι, ο δήμαρχος κ. Παντελής Μουρτζανός καλείται για ένα χαιρετισμό επίσης
Θα παρακαλούσαμε και το δήμαρχο Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Ταταράκη για το δικό του χαιρετισμό
Ημέρα μνήμης ολοκαυτωμάτων καθιερώνεται η 23η Αυγούστου στο Ρέθυμνο με πρωτοβουλία φορέα που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό και που για τη δημιουργία του πρωτοστάτησε η Εύα Λαδιά. Τους λόγους θα μας τους αναφέρει η ίδια αργότερα.
Αφετηρία της ημέρας μνήμης ολοκαυτωμάτων Ρεθύμνου αποτελεί η σημερινή εκδήλωση.
Και ας ακούσουμε πρώτα τον γνωστό εκδότη και πρόεδρο του Ομίλου CRETA κ. Μανόλη Χαλκιαδάκη να μας μιλήσει για την ανάδειξη των ολοκαυτωμάτων μέσα από τον τύπο.
Ευχαριστούμε τον κ. Χαλκιαδάκη και ας υποδεχτούμε στο βήμα το μεγάλο μας συνθέτη κ. Μπάμπη Πραματευτάκη για να μας μιλήσει αυτή τη φορά για το ρόλο της μουσικής στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας.
Ας έρθουμε όμως και στο βιβλίο της Εύας Λαδιά που έδωσε την αφορμή της αποψινής εκδήλωσης
Πριν από τον κεντρικό ομιλητή ας δώσουμε το λόγο σε έναν επιφανή δημοσιογράφο τον πρόεδρο του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσιογράφων κ. Θανάση Μπαμπανέβα, που θα μιλήσει και εκ μέρους της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Ηπείρου Πελοποννήσου και Νήσων που εκπροσωπείται επίσης στην εκδήλωσή μας από τον Αντιπρόεδρο της κ. Αντώνη Παπουτσάκη και το Γενικό Γραμματέα του ΤΕΑΣ κ. Κώστα Θεοδωρόπουλο.
Σειρά έχει τώρα ο κ. Γιώργος Καλογεράκης, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων ιστορικός ερευνητής συγγραφέας και πάνω από όλα εκλεκτός συνάδελφος να μας παρουσιάσει το βιβλίο της Εύας Λαδιά
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γεώργιος Αντωνίου Καλογεράκης γεννήθηκε στο Καστέλλι Πεδιάδος το 1962. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα με την εργασία «Συνέδρια Κοινοτήτων 1942-1943 στον νομό Ηρακλείου. Δάσκαλοι και σχολικά κτίρια. Ανέκδοτες αρχειακές πηγές». Είναι Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τη διατριβή : «Παιδεία Εκπαίδευση και Αντίσταση στην Κρήτη. Νομός Ηρακλείου 1940-1944. Ανέκδοτες αρχειακές πηγές».
Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Σεργάκη – Μαρκάκη. Έχει δύο κόρες, τη Μαρία και τη Χριστίνα, απόφοιτες του Παιδαγωγικού Τμήματος της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Είναι Διευθυντής στο 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Καστελλίου. Έχει τιμηθεί από την Δ.Ε.Ε.Λ., (Διεθνής Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών), με βραβείο για την ερευνητική του δραστηριότητα στην Κρητική Αντίσταση τα χρόνια 1941-1945. Το έργο του «Του Χάρου ο Μουσαφίρης» έχει τιμηθεί με έπαινο από τη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.
Ήταν μέλος της Επιτροπής της Νομαρχίας Ηρακλείου για τη διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (απόφαση Νομάρχη Δημητρίου Σαρρή, 2005).
Έχει συγγράψει είκοσι δύο (22) βιβλία, το ένα έχει μεταφραστεί στα Δανέζικα.
Έχει επιμεληθεί τέσσερα (4) βιβλία.
Είναι δημιουργός (συγγραφέας, – επιμελητής έκδοσης) εφτά (7) πολιτιστικών περιοδικών (Καστελλιανές Αθιβολές, Διαβαδιανά Χρονικά, Τα Λαγουδιανά, Χωρίου Καρδουλιανού Εγκώμιον, Ιστορικές σελίδες, Πολιτών Λόγος, τα εν Δήμω) και τεσσάρων (4) σχολικών περιοδικών, (Τα Τεταρτάκια, Τα Κασταμονιτσανάκια, Κοίρανος, Ο Τροχός).
Έχει μετάσχει σε είκοσι δύο (22) Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια με θέματα ιστορίας και Πολιτισμού.
Έχει πάρει μέρος σε δεκάδες τηλεοπτικές, και ραδιοφωνικές εκπομπές.
Αρθρογραφεί κάθε Δευτέρα στην εφημερίδα του Ηρακλείου «ΠΑΤΡΙΣ», με θέματα της Κρητικής Αντίστασης 1941-45.
Κάθε Σάββατο στη συχνότητα του radio me 88,4 στα FM παρουσιάζει μαζί με την κόρη του Μαρία Καλογεράκη την εκπομπή «Κρήτη – Κατοχή και Αντίσταση».
Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά και έχει κάνει δεκάδες ομιλίες για την Αντίσταση στην Ελλάδα και σε χώρες της Ευρώπης.
Θα υπάρξουν μουσικές ανάσες από το Βασίλη Δραμουντάνη και το συγκρότημά του, και βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από το συμφωνικό έργο του Μπάμπη Πραματευτάκη «Κέντρους Εγκώμιον» που επιμελήθηκε η Εύα Λαδιά. Το τραγούδι « Το δάκρυ νέρωσε της λήθης το κρασί» ερμηνεύει η θαυμάσια καλλιτέχνις κα Φερενίκη Βαλαρή
Σε άλλα αποσπάσματα ακούμε το Λουδοβίκο των Ανωγείων και τη Μαρίνα Δακανάλη.
Θα μας επιτρέψετε τώρα να δώσουμε το λόγο στον κ. Αριστομένη Συγγελάκη,… κ. Γιώργο Σμπώκο πρώην δήμαρχο Ανωγείων
Και βέβαια σειρά έχει τώρα η Εύα Λαδιά για το δικό της χαιρετισμό που θα κλείσει και την εκδήλωση