Άκουσα, διάβασα, ζήλεψα…
Δυο μέρες απέμειναν!
Δυο μέρες για να τους απολαύσετε όσοι τους ξέρετε ή για να τους γνωρίσετε όσοι δεν είχατε την τύχη.
Ο λόγος, για τα μέλη της Δημιουργικής Ομάδας Μαργαριτών, που εδώ και 27 χρόνια με τις θεατρικές παραστάσεις Boudalia, δίνουν άλλη όψη στον μήνα Αύγουστο, σατιρίζοντας θέματα επικαιρότητας ή διάφορες καταστάσεις της καθημερινής ζωής!
Ας δούμε όμως πώς ξεκίνησαν όλα…

Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, Αύγουστος 1996:
Το καλοκαίρι τελειώνει. Οι Μαργαριτσανοί που είχαν καταφτάσει, από Αθήνα και αλλού, στα πάτρια εδάφη για διακοπές, πρέπει να φύγουν και πάλι. Κάποιος έχει την ιδέα να γίνει ο αποχαιρετισμός λίγο πιο επίσημος, πιο αστείος. Έτσι, φτιάχνονται κάποια σκετσάκια, κάποιοι διάλογοι κωμικοί με πειράγματα. Πρωτεργάτες του εγχειρήματος ο Στέλιος Φασούλης, ο Γιάννης Καλλέργης, ο Βαγγέλης Χαλκιαδάκης, ο Άρης Κλάδος.

Το «αστείο» συνεχίζεται και την επόμενη χρονιά όπως και τη μεθεπόμενη. Γίνεται πιο ‘περίπλοκο’, πιο σύνθετο, με περισσότερο κόσμο και φτάσαμε να μιλάμε για 60-70 ερασιτέχνες ηθοποιούς από τις Μαργαρίτες ή φίλους των Μαργαριτών οι οποίοι υποδύονται – τα τελευταία χρόνια με τις σκηνοθετικές οδηγίες του Βασίλη Ξενικάκη, γράφουν μουσική, όπως ο Βασίλης Γαλλιάκης που έγραψε το πρώτο τραγούδι της ομάδας, χορογραφούν, όπως ο Γιάννης Καλλέργης, κατασκευάζουν, ράβουν κοστούμια, όπως η Στέλλα Καλλέργη – Παπατζανή, φροντίζουν τον ήχο όπως ο Άρης Κλάδος, αναλαμβάνουν γενικά καθήκοντα όπως ο Μάριος Μαραγκουδάκης (πανταχού παρών αλλά και όλη η ομάδα). Να προσθέσουμε το συγκρότημα Τσούπρες που συμμετέχει με δικά του τραγούδια και χορογραφία (Εύα Καλλέργη, Χρύσα Καλλέργη, Ελένη και Ειρήνη Μοσχάκη).

Ενδεικτικοί τίτλοι κάποιων από τις παραστάσεις τους: Κώδικας BouDavinci, Οι επίλεκτοι, Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες, Ολική διαγραφή, Τα Δις εξαμαρτείν, Πες το Ψέματα (η πρώτη παράσταση μετά την διακοπή λόγω πανδημίας).
Άφθονοι οι ρόλοι που ξεχώρισαν όπως ο Τσικνογιώργης (Γιώργος Φασουλής), ο Πιέρο τσι Κατίνας (Πέτρος Παπαδάκης), η Γραι από τσι Σίσες (Φωτεινή Αναγνωστάκη), ο Μπουνταλάρας (Γιώργος Δαλαμβέλας), η Μάνα πλύστρα (Ειρήνη Κλάδου), η κακή Μοίρα (Μαρία Λαγκουβάρδου), η Κουτσή Μαρία (Γιάννης Περαντωνάκης), ο Δήμαρχος (Μανώλης Σκλαβουνάκης), ο Τέλης Μερσεντέλης (Στέλιος Φασούλης), Τσουνάρι και Αϊνά (Μάριος Μαραγκουδάκης, Λαμπρινή Πίτερη και Μαρία Πίτερη), οι Δυο αδερφές (Μαρία και Λαμπρινή Πίτερη), η Άννα Βίσση (Γιάννης Καλλέργης), ο Κουρέας της Σεβίλλης (Κώστας Ιωακειμίδης), Τασάν (Γιάννης Τσιμπίδης).

Άλλα μέλη: Αγγελική Κοσκινά, Μανώλης Καλλέργης και πολλοί άλλοι.
Το 2021 τα Boudalia, γίνονται ταινία από τον Κώστα Ιωακειμίδη. Ο Κώστας, μέλος από το 2000, κατέγραψε την πορεία της ομάδας από το 2014. Οι 80 ώρες ‘ωφέλιμου υλικού’ έγιναν ταινία των 100 λεπτών, την οποία παρουσίασε στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2022). Μέσα από την ταινία δίνεται μια πρόταση για να μπορέσουν κι άλλες κοινωνίες να «δημιουργήσουν κάτι τόσο υγιές και χαρούμενο», όπως δήλωσε ο ίδιος κινούμενος στο πνεύμα της παράστασης του 2005, Κώδικας BouDavinci, Το ελιξίριο της χαράς, «Ψάξε τη χαρά στους ανθρώπους κι αφού τη βρεις μοίρασέ την παντού».

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι η Δημιουργική Ομάδα των Μαργαριτών με τα Boudalia, έχει πετύχει κάτι αξιοζήλευτο: μια μεγάλη ομάδα όπου τα μέλη της συνδέονται, επικοινωνούν, εκφράζονται, με στόχο ή με αφορμή μια θεατρική παράσταση.
Από τον Απρίλιο όπου ξεκινούν οι πρώτες συζητήσεις της συγγραφικής ομάδας, ως τον Αύγουστο, περίπου 70 άτομα από 5 (!) έως 75 χρονών, προσφέρουν ατελείωτες ώρες, συνεργάζονται και δημιουργούν, με αγάπη, κέφι, τρέλα, αποδοχή, θετική ενέργεια. Οι μεγαλύτεροι νιώθουν ξανά παιδιά, οι μικρότεροι χτίζουν αναμνήσεις ομορφαίνοντας τα καλοκαίρια τους!

Όσο για τη φετινή παράσταση, να τονίσουμε πρώτα ότι θα την παρακολουθήσουμε σε ένα νέο χώρο: Στο γήπεδο ποδοσφαίρου των Μαργαριτών, το οποίο με πολλή δουλειά και μεράκι διαμόρφωσαν σε θεατρική σκηνή, στήνοντας στην είσοδο σκηνικά παλιών παραστάσεων!
Το Σάββατο λοιπόν, 19 Αυγούστου, θα μας παρουσιάσουν μια ολόφρεσκη ιστορία … αρχαιολογικού ενδιαφέροντος – Μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε σε ένα τόπο που κουβαλάει ιστορία αιώνων (από το 1000 π.Χ. περίπου) μαζί με την ενέργεια του φυσικού τοπίου των φαραγγιών και της θέασης του Ψηλορείτη.
Όλα ξεκινούν από ένα γεγονός με τεράστια αρχαιολογική αξία. Την ανακάλυψη ενός μαγικού αγγείου, του «Λε Μαζίκ Μαριολίκ» («Μαγικό Μαριόλικο) το οποίο φιλοξενείται στο… Κορλεώνειο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Να σημειώσουμε εδώ, για όσους δε γνωρίζουν, ότι τα μαριόλικα είναι ένα υπαρκτό είδος αγγείου. Στη φυσική τους μορφή είναι πολύ μικρά και ‘πονηρά’. Γιατί αν δεν τα γνωρίζεις, είναι βέβαιο πως πίνοντας νερό, γίνεσαι μούσκεμα.
Η παράσταση λοιπόν κινείται γύρω από αυτό το μοναδικό εύρημα για το οποίο υπάρχουν πολλοί θρύλοι ενώ το τελικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι, αν πρόκειται για ευχή ή κατάρα.
Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε μεγάλη δόση τρέλας, κεφιού, φαντασίας που θα συνοδεύονται όπως κάθε χρόνο με χορό, τραγούδι και πολύ γέλιο! Κι όλα αυτά μας τα προσφέρουν απλόχερα!
Όσοι θέλετε να πάρετε μια …γεύση από αυτό το φίλεμα, προσγειωθείτε στον πλανήτη των Μαργαριτών, ακολουθήστε τις πινακίδες και θα τους συναντήσετε στο Γήπεδο Ποδοσφαίρου Μαργαριτών!!! Ανακαλύψτε τη νέα τοποθεσία τους εδώ: https://maps.app.goo.gl/9Xguo6zTxCo9YWer7?g_st=ic
Λε Μαζίκ Μαριολίκ, Από το Σάββατο 19 έως και την Πέμπτη 24 Αυγούστου, μια ολόφρεσκη παράσταση στις Μαργαρίτες, ώρα 21:30.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και οι πόρτες του θεάτρου θα ανοίγουν στις 20:30.
Υ.Γ. Ας ελπίσουμε πως οι καιρικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές και δε θα πρέπει να αναβληθούν παραστάσεις λόγω βροχής, όπως συνέβη πριν ένα χρόνο. Πάγιο αίτημα της ομάδας αποτελεί άλλωστε η ύπαρξη ενός μόνιμου στεγαζόμενου χώρου που θα λειτουργεί ως ένας ‘πολυχώρος τέχνης’ για την ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου.


