Creativity

full of
positivity

Κυριακή
10 Δεκεμβρίου 2023

«Έγκλημα στο Διαβολονήσι» κριτική βιβλίου

Διαβάσαμε…

Μας άρεσε…

Σας προτείνουμε…

«Έγκλημα στο Διαβολονήσι» 

Συγγραφέας: Μαίρη Χαρπαντίδου 

Εκδόσεις: Memento 

Σελίδες: 558

Είδος: Αστυνομική λογοτεχνία 

Οπισθόφυλλο

Οι διακοπές του Αστυνόμου, Πολύκαρπου Ηλιάδη, διαταράσσονται απρόσμενα όταν το πτώμα του Αμερικάνου Στιβ Τζόουνς ανακαλύπτεται τυχαία στην ακατοίκητη βραχονησίδα Διαβολονήσι. Το πόρισμα του ιατροδικαστή είναι ξεκάθαρο: θάνατος από φυσικά αίτια. Για τον έμπειρο, όμως, Ηλιάδη, τα σημάδια στο σώμα του πλούσιου Αμερικάνου, σκιαγραφούν την ύπαρξη ενός δολοφόνου με ισχυρό προσωπικό κίνητρο. Ποιος ήθελε τον εξέχοντα, Στιβ Τζόουνς, νεκρό και γιατί; Οι έρευνες που αρχικά βάζουν στο μικροσκόπιο τα πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντός του στρέφονται, τελικά, προς τον μόνο άνθρωπο που είναι αδύνατο να έχει διαπράξει τη συγκεκριμένη δολοφονία. Στο ηλιόλουστο νησί του Αργοσαρωνικού, με θέα τη σκοτεινή βραχονησίδα Διαβολονήσι, ο Ηλιάδης θα αποπειραθεί να συνθέσει το παζλ της προσωπικότητας ενός δολοφόνου, του οποίου οι τεχνικές τον καθιστούν μετρ στην παραπλάνηση και την εξαπάτηση. Το έργο του συνδράμουν η Αρχιφύλακας Μάρα Αλεξιάδη, ο φιλόδοξος Υπαστυνόμος Β’ Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, καθώς και ο Διοικητής του τοπικού Τμήματος και παλιός του συμφοιτητής, Ανδρέας Φωτάκης. Με τη βοήθειά τους, ο Ηλιάδης, θα ξετυλίξει το κουβάρι της ιστορίας όλων των εμπλεκόμενων και θα φέρει στο φως θύματα που ο δολοφόνος προσπάθησε απεγνωσμένα να κρύψει. Το κλειδί στο παζλ του εγκλήματος, βρίσκεται στο εξώφυλλο του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας…

Άποψη από την Κατερίνα Γαγανέλη 

Το αστυνομικό μυθιστόρημα της Μαίρης Χαρπαντίδου ήταν μια συναρπαστική ιστορία που με κράτησε σε αγωνία από την αρχή ως το τέλος. Η πλοκή ήταν περίπλοκη και καλά κεντημένη, με αρκετές ανατροπές και απρόοπτα γεγονότα που προσέθεταν αίσθηση μυστηρίου και αγωνίας σε κάθε κεφάλαιο.

Οι χαρακτήρες ήταν ζωντανοί και πειστικοί, με καλά δομημένες προσωπικότητες και αναπτύσσονταν σταδιακά μέσα από τις περιγραφές και τις διάλογους. Ο πρωταγωνιστής ήταν ένας αποφασισμένος και έξυπνος ντετέκτιβ πολύ γήινος χωρίς φανφάρες και επίδειξη γνώσεων. Η Μαίρη Χαρπαντίδου μας προσφέρει έναν αντιήρωα που ο αναγνώστης μπορεί να εμπιστευτεί και να συναντήσει πολλά στοιχεία του χαρακτήρα του και στον εαυτό του. Οι υπόλοιποι ήρωες είχαν επίσης ενδιαφέρον και πλούσιες προσωπικότητες, προσθέτοντας βάθος και πολυπλοκότητα στην ιστορία.

Η ατμόσφαιρα που δημιούργησε η συγγραφέας ήταν ευχάριστη με εικόνες από τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Ο τρόπος που περιγράφονταν οι τοποθεσίες και οι συνθήκες του ανθρώπου δημιουργούσε μια ρεαλιστική εικόνα που έκανε την ανάγνωση ακόμα πιο συναρπαστική.

Διάλογοι φυσικοί και στρωτοί, οι σελίδες γυρνούσαν πολύ εύκολα προσφέροντας ένα αίσθημα ρεαλισμού και αληθοφάνειας.

Συνολικά, αξίζει να διαβαστεί γιατί ψυχανεμίζομαι ότι ο αστυνόμος Ηλιάδης ήρθε για να μείνει.