Creativity

full of
positivity

Κυριακή
10 Δεκεμβρίου 2023

Υακίνθεια 2023, Ανώγεια Ρεθύμνου

Ξεκινούν σήμερα Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 τα “Υακίνθεια 2023” στα Ανώγεια, ο ετήσιος θεσμός πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή κάθε καλοκαίρι. Τα δρώμενα πραγματοποιούνται στον χώρο που έχει διαμορφωθεί ειδικά για αυτό το σκοπό σε τοποθεσία του Ψηλορείτη σε υψόμετρο 1260μ.

Το πρόγραμμα αναλυτικά των φετινών εκδηλώσεων:

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΛIΟΥ / 21:00

«Το μυρμήγκι και η πεταλούδα»

θεατρική παράσταση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων. Η Zαφειρένια Δραμουντάνη και η Ελένη Σαλούστρου, δασκά- λες στο δημοτικό σχολείο Ανωγείων, επιμελήθηκαν με πολλή πίστη στους μαθητές τους, μια παράσταση που μας διδάσκει την υποχρέωση στον καθένα μας για μια πτήση, έστω και χωρίς φτερά, μια παιδική παράσταση γεμάτη αγάπη. «Έστω για μια στιγμή να βρεθείς στην κορυφή του κόσμου, αξίζει πιο πολύ από όσο

μια ολόκληρη ζωή πάνω και κάτω από το χώμα» Είπε η πεταλούδα στο μικρό μυρμήγκι και πέταξε για το λιβάδι.

Παράσταση με τον Mάγο “Vitalio”

Ο μάγος Vitalio εξειδικεύεται σε Stage magic και Close up magic χαρίζοντας απίστευτες στιγμές μυστηρίου, κρατώντας υψηλά τα σκήπτρα της τέχνης που εκπροσωπεί.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ / 21:00

Ομιλία: «Nόστος, η διαχρονική επιθυμία της επιστροφής» από τον Γιώργο Καλομοίρη.

Συναυλία: Σουζάνα & Ελένη Βουγιουκλή

Μια καρδιά, μια ψυχή σε δύο υπέροχα σώματα που μελωδούν με την πολυφωνική τους γνώση και παράγουν γοητεία που καθηλώνει.

Μαρία Κώτη

Mε την πολύχρονη εμπειρία. Φωνή σπαραχτική, αντλεί από τη μακρινή μνήμη της καταγωγής μας και μας καθιστά άφωνους νοσταλγούς.

Στέλλα Σειραγάκη

Kομψή, περήφανή, εσωτερική. Ερμηνεύει τη βαθιά Κρήτη με θεϊκή απλότητα.

Λουδοβίκος των Ανωγείων

Χορός από το συγκρότημα «Ακρήτες» Mια νέα άποψη πάνω στο χορό από τη Φένια Χαιρέτη και τον Παύλο Πωλιουδάκη που διδάσκουν στις νέες γενιές την καθαρότητα των βηματισμών που χρειάζεται η παράδοση, για να προχωρήσει.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ / 21:00

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ της καρδιάς μας Γιώργος Γραμματικάκης, για άλλη μια φορά στα Υακίνθεια ανασκάπτει το ουράνιο στερέωμα και συνομιλεί με το Φως.

Ομιλία: «η Νοσταλγία του Φωτός» από τον Γιώργο Γραμματικάκη

Ενώ η ανθρωπότητα ζει τα τελευταία χρόνια μια σκοτεινή περίοδο της ιστορίας της, η επιστήμη αποκάλυψε και μια άλλη, συγκλονιστική αλήθεια: ότι σκοτεινό είναι και το ίδιο το Σύμπαν! Μια σκοτεινή ύλη, με άγνωστη φύση, αλλά και μια σκοτεινή ενέργεια, που ρυθμίζει το μέλλον του, κυριαρχούν σε όλη την έκταση του Σύμπαντος. Όπως θα τονίσει ο ομιλητής, μόνον η νοσταλγία του φωτός, που είναι μια δύναμη αρχέγονη αλλά και ισχυρή, μπορεί να ανατρέψει την εικόνα. Και να οδηγήσει όχι μόνον στην κατανόηση των μυστικών του Σύμπαντος, αλλά κυρίως σε μια ανθρώπινη ζωή που θα διέπεται από αλληλεγγύη και τις φωτεινές αξίες του πολιτισμού. Ταξιδεύουν από χειμώνα σε χειμώνα ζεσταίνοντας τις καρδιές μας με το κομψό χιούμορ και το βαθύ στοχασμό.

Συναυλία: Χειμερινοί Κολυμβητές

Διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους ανάλογα με το ακροατήριο, τη διάθεσή τους, αλλά και επηρεαζόμενοι προφανώς από την ιδιαίτερη πολιτική και γενικότερα πολιτιστική συγκυρία. Έτσι, κάθε συναυλία τους είναι διαφορετική γιατί δημιουργείται «επί τόπου» με τη συμμετοχή του κοινού και κάθε παράστασή τους διακρίνεται όχι μόνο για τη μουσική τους πρόταση που συνδυάζει παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία, εφαρμοσμένα από δεξιοτέχνες μουσικούς, αλλά και για την ευδιάθετη και ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργούν με το κοινό τους. Θα εμφανιστούν με την παρακάτω σύνθεση:

Aργύρης Μπακιρτζής: φωνή, Κώστας Βόμβολος: ακορντεόν

Μπάμπης Παπαδόπουλος: κιθάρα, Χάρης Παπαδόπουλος: μπουζούκι

Θοδωρής Ρέλλος: σαξόφωνο

Διονύσιος Ρούσσος: φωνή, Τότα Ευλαβή: φωνή

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ / 21:00

Συναυλία: Ευανθία Ρεμπούτσικα

H μουσική από τα μπαχάρια της Ανατολής. Με το βιολί της κόκκινο πιπέρι και τα κόκκινα μαλλιά να περιστρέφεται σαν δερβίσης δοσμένη στις μελωδίες, που γεννάει το εμπνευσμένο μυαλό της. μαζί της οι: Ανδρέας Συμβουλόπουλος, Πάνος Δημητρακόπουλος, Νίκος Βεκύρης, Ρόζα Ρούσσου.

Έκθεση προϊόντων

Στο χώρο του Αγίου Υακίνθου από 27 έως 30 Ιουλίου έκθεση «Τα δώρα του Ψηλορείτη». Ο Ψηλορείτης προσφέρει τις πρώτες ύλες και το μεράκι των ανθρώπων τις μετουσιώνει σε ξεχωριστά προϊόντα γεύσης και τέχνης.