Creativity

full of
positivity

Τρίτη
28 Νοεμβρίου 2023

«ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2023» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Tο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Aγίας Aικατερίνης Δήμου Hρακλείου, σας προσκαλεί να τιμήσετε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, “AIKATEPINEIA 2023”, οι οποίες φέτος συμπληρώνουν αισίως 38 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Συνοικίας, της πόλης, του Νομού και της Κρήτης γενικότερα και θα διαρκέσουν από 23-28 Ιουλίου 2023. Η παρουσία σας θα δώσει κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουν το δύσκολο αλλά δημιουργικό έργο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΏΣΕΩΝ :

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

08.00 Τέλεση Θείας Λει­τουργίας στην εκκλησία Αγίας Αικατερίνης, μετά αρτοκλασίας, υπέρ υγείας, προόδου και ευημερίας των Τακτικών και Επίτι­μων Μελών του Συλλόγου μας.*Επιμνημόσυνη δέηση των αποβιωσάντων Τακτικών και Επίτιμων Μελών του Πολιτι­στικού Συλλόγου μας. Στις ιερές ακολουθίες θα χοροστατήσουν οι ιερείς της Ενορίας μας πατέρες Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος.

20.45 Προσέλευση προσκεκλημένων

21.00 Απόψε πρώτη βραδιά των ΑΙΚΑΤΕ­ΡΙΝΕΙΩΝ 2023 παρουσιάζομε την τρελή κω­μωδία του Ντίνου Σπυρόπουλου «Η ΓΙΑΓΙΑ» από το «ΧΩΡΟΜΟΡΦΕΣ».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ. Η κα Ευγενία Πα­ρασκευοπούλου (χήρα υποστράτηγου) μένει μόνη της και δεν έχει κανένα παράπονο. Μέχρι τη μέρα που η τράπεζα απειλεί να της κόψει τη σύνταξη, ένας κλέφτης μπαίνει στο σπίτι της και απειλεί να την πυροβολήσει και ο γείτονας της λιγουρεύεται τα γεμιστά της. Πώς αντιδρά σε όλα αυτά η κα Ευγενία;

Η γιαγιά είναι μια σύγχρονη αλληγορική κω­μωδία που πραγματεύεται με τρόπο μοναδικό τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Οι κωμικές ατάκες που διαδέχονται η μία την άλλη, οι πολλές ανατροπές και το φλογερό ταμπεραμέντο της γιαγιάς θα χαρίσουν στους θεατές αβίαστο και άφθονο γέλιο. Σκηνοθεσία: Γιάννα Κεφάλα

Σκηνικά: Σίμος Χριστοδούλου. Ενδυματολογία: Γιασμίν Τιμοτίγεβιτς.

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Πραουλάκης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μα­νόλης Κουκιαδάκης, Ιάσωνας Χριστοδούλου

Μανόλης Σηφάκη

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

20.45 *Προσέλευση Κοινού

21.00 *Μεγάλη συναυλία έντεχνου τρα­γουδιού απόψε με το Γιάννη Κασσωτάκη. Σας περιμένουμε να ταξιδέψουμε αλλά και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί με τα τραγού­δια του Αλκίνοου Ιωαννίδη, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του Χρήστου Θη­βαίου, του Διονύση Σαββόπουλου, του Θάνου Μικρούτσικου, του Σταμάτη Κρα­ουνάκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων αγα­πημένων δημιουργών.

Πλαισιώνουν μουσικά την αποψινή βραδιά με τις υπέροχες ερμηνείες τους, ο πολύ γνωστός και καταξιωμένος καλλιτέχνης Γιάννης Κασσωτά­κης (τραγούδι-κιθάρα), ο Μανόλης Κανακάκης (πιάνο), ο Αλέξανδρος Κανακάκης (πνευστά), ο Δημ. Νεονάκης (ηλεκτρική κιθάρα) και ο Αν­τώνης Τσικανδυλάκης (τύμπανα) όλοι επαγγελματίες μουσικοί.

Από την συναυλία αυτή δεν πρέπει κανείς να απουσιάσει.

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

20.45 *Προσέλευση Κοινού

21.00 *Μια πολύ επιτυχημένη Θεατρική παιδική παρά­σταση με τίτλο «Τα Χρυσά Κλαδιά» θα παρουσιασθεί απόψε από το καταξιωμένο στο χώρο του θεατρικό σχήμα «ΧΩΡΟΜΟΡΦΕΣ».

ΥΠΟΘΕΣΗ:

Ο Γιάννης, είναι ένα νεαρό αγόρι που ξεφεύγει από το προστατευμένο περιβάλ­λον της μητέρας και του τόπου του και τολμά να μπει στο περιβόλι του δρά­κου, ξεκινώντας έναν δρόμο που δεν έχει γυρι­σμό. Ο ήρωας, παρέα με τους γιούς του ήλιου, του φεγγαριού και της θάλασ­σας πραγματοποιεί ένα τα­ξίδι σε έναν άγνωστο μαγικό κόσμο, αναζητών­τας την έμορφη του κό­σμου που ζει στα ΄΄Χρυσά Κλαδιά΄΄. Με την συνδρομή ενός μαγικού βοηθού – του αλόγου που μιλεί – θα ξεπεράσει κιν­δύνους και δοκιμασίες και θα καταφέρει να ολοκληρώσει την περιπέτεια του, που δεν είναι άλλη από την ίδια την ενη­λικίωση.

Το πανέμορφο αυτό παραδοσιακό, λαϊκό παραμύθι από τη Σκύρο, ζωντανεύουν πέντε μουσικοί, τραγουδιστές και ηθο­ποιοί επί σκηνής, μεταφέροντας τους μικρούς και μεγάλους θεατές σε έναν μαγικό κόσμο φαντασίας, παρα μυθιού και ονείρου μετατρέποντας το σε ένα “θεατρικό πανηγύρι” αλ­ληλεπίδρασης και συμμετοχής. Τα ευφάνταστα κουστούμια και οι μάσκες, δίνουν στους θεατές την ευκαιρία να δουν τις γρήγορες μεταμορφώσεις και τις πολλές εναλλαγές όλων των ηθοποιών επί σκηνής. Η ζωντανή μουσική από τους μουσικούς, ο χορός, τα όμορφα τραγούδια σε συνδυασμό με ένα εξαιρετικό κείμενο διαλόγων, συνοδεύουν απολαυ­στικά το ταξίδι μας στα μονοπάτια της λαϊκής μας παράδο­σης.

Σκηνοθεσία: Γιάννα Κεφάλα εγγύηση της παράστασης

Διασκευή: Γιάννα Κεφάλα, Χρήστος Συρμακέζης

Κουστούμια: Γιασμίν Τιμοτίγιεβιτς

Μάσκες: Άννα Χειλετζάκη

Ακορντεόν: Χρήστος Συρμακέζης

Λαούτο – κρουστά: Αλέξανδρος Κανακάκης

Στην παράσταση συμμετέχουν οι μουσικοί και ηθοποιοί:

Γιάννα Κεφάλα, Χρήστος Συρμακέζης, Πόπη Λουλουδάκη, Αλέξανδρος Κανακάκης και η Ελένη Στυλιανάκη.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

20.45 *Προσέλευση Κοινού

21.00 * ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΕΣ και ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ.

Μια εξαιρετική βραδιά αφιερωμένη σε εκείνους που σημάδεψαν κι άφη­σαν το αποτύπωμά τους στην κρητική μουσική. Mια έγκυρη καταγραφή της μουσικής ιστορίας του τόπου μας μέσα από την απαράμιλλη τέχνη των μεγάλων μορφών της λύρας, του βιολιού, του λαγούτου και του τραγουδιού. όπως: Γιάννης Μπερνιδάκης (Μπαξεβάνης), Λαυρεντία Μπερνιδάκη, Στέλιος Φουσταλιέρης, Στρατής Καλογερίδης, Γιάννης Δερμιτζο­γιάννης, Γιάννης Παπαχατζάκης, Χαρίλαος Πιπεράκης, Θανάσης Σκορδαλός, Ανδρέας Ροδινός, Κώστας Μουντάκης, Σπύρος Ση­φογιωργάκης, Λεωνίδας Κλάδος, Μαν. Κακλής, Νίκος Μανιάς, Μαν. Καλομοίρης, Μαν. Λαγός, Γ. Λαποκωνσταντάκης, Αβυσινός Γιώργος, Κουτσουρέλης Γ, Γιάννης Μαρκογιαννάκης, Γ. Καλο­γρίδης και Γερ. Σταματογιαννάκη, Μαν. Φαραγκουλιτάκης (Μπα­ξές), Κωστας Κακουλάκης, Ν. Ξυλούρης κ.α.

Τους παραπάνω πρωτομάστορες θα μας τους θυμίσουν ευγενικά προσφερθέντες, οι εξαίρετοι καλλιτέχνες κρητικής μουσικής που κρατούν σταθερά αναμμένη την λαμπάδα της παράδοσης τους οποίους και θερμά ευχαριστούμε και είναι οι:

Νίκος Ηλιάκης (λύρα-τραγούδι), Μάριος Ηλιάκης (ούτι-κιθάρα-τραγούδι), Γιώρ. Τσαντάκης (βιολί-τραγούδι), Αντώνης Στεφανά­κης (ασκομαντούρα-θιαμπόλι-μαντούρα), Κων. Τζανάκης (λαούτο- μαντολίνο), Νίκος Στιβακτάκης (λαούτο), Στάθης Στι­βακτάκης (λύρα-τραγούδι), Σταύρος Στιβακτάκης (λαούτο), Μιχ. Μπουτσάκης (μπάσο), Μαν. Τριαλώνης (νταούλι), Μηνάς Μπαλ­τζάκης (λαούτο-μαντολίνο), Φραγκίσκος Μπαλτζάκης (ασκομαν­τούρα-κρουστά), Γιώργος Κουτρουμπάκης (λαούτο-μπουλγαρί), Νεκτάριος Μαρίνος (λαούτο- μπουλγαρί), Στέφ. Μεσαριτάκης (λύρα-τραγούδι), Κλεάνθης Ατσαλάκης (λαούτο-κιθάρα), Κων. Αλεξάκης (λαούτο).

Την αποψινή βρα­διά θα κοσμήσει το γνωστό και πολυ­βραβευμένο χορευ­τικό συγκρότημα «ΕΡΩΤΟΚΡΗΤΕΣ» της Σχολής Χορού του Επαμεινώνδα Ερωτοκριτάκη και της Ιωάννας Τσεντελιέρου.

Συντονιστής της αποψινής εκδήλωσης ο πασίγνωστος κρητικός καλλιτέχνης και λυράρης Νίκος Ηλιάκης, επί 15 χρόνια Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής.

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

20.45*Προσέλευση Κοινού

21.00 * Την αποψινή βραδιά των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ 2023» την αφιερώνουμε στον μεγάλο συνθέτη και στιχουργό Γιάννη Σπανό. Το μουσικό συγκρότημα «ΑΥΡΑ» θα μας ταξιδέψει στα χρόνια του «ΝΕΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ» και θα μας ζωντανέψει τον σπουδαίο αυτό μουσικοσυνθέτη. Υπήρξε κορυφαίος συνθέτης που διαμόρφωσε το σύγχρονο Ελληνικό τραγούδι. Καθοριστική ήταν η συνεισφορά του στο «ΝΕΟ ΚΥΜΑ» και τη μελο­ποίηση ποίησης. Να σας θυμίσουμε μερικά από τα τραγούδια του. “Μια αγάπη για το καλοκαίρι” με την Καίτη Χωματά. “Άσπρα καράβια” με τον Μιχ. Βιολάρη. “Της γης το χρυσάφι” του Μάνου Χατζιδάκι. “Σαν με κοιτάς” (Αφροδίτη Μάνου-Γιάννης Φέρτης), “Τρεις νέοι” (Μιχάλης Βιολάρης), “Οδός Αριστοτέλους” (Χάρις Αλεξίου), “Σπασμένο καράβι” (Κώστας Καράλης), “Μια φορά θυμάμαι” (Αρλέτα), “Κάτω απ’ τη μαρ­κίζα” & “Ναύτης βγήκε στη στεριά” (Βίκυ Μοσχολιού), “Ήρθες εψές”

(Γιάννης Πουλόπουλος), “Είπα να φύγω” (Γιάννης Πάριος), “Βροχή και σήμερα” (Δήμητρα Γαλάνη), “Θα με θυμηθείς”, (Γιάννης Πάριος), “Στην αλάνα” (Γιώργος Νταλάρας), “Μια Κυριακή”, (Γρηγόρης Μπι­θικώτσης), “Δεν το μπορείς” & “Ο τρελός” (Σταμάτης Κόκοτας), “Επειδή σ’ αγαπώ” (Μανώλης Μητσιάς), “Προσωπικά” (Ελένη Δήμου), “Αγάπη δίκοπη” (Άλκηστις Πρωτοψάλτη), “Αν μ’ αγαπάς” & “Φίλε” (Τάνια Τσανακλίδου), “Ήρθε ένας φίλος” & “Μαγκανοπήγαδο” (Αλέκα Κανελλίδου). έγραψε τραγούδια για καλλιτέχνες, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Ζιλιέτ Γκρεκό και ο Σερζ Γκενσμπούρ.

Είχε μελοποιήσει στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιώργου Πα­παστεφάνου, Λίνας Νικολακοπούλου, αλλά και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Κωστή Παλαμά, Κωνσταντίνου Καβάφη, Ζαχαρία Παπαντωνίου, Μυρτιώτισσας, Κώστα Καρυωτάκη, Μαρίας Πολυδούρη, Κώστα Βάρναλη, Νίκου Καββαδία, Μίλτου Σαχτούρη κ.ά.

Το μουσικό σχήμα ΑΥΡΑ το αποτελούν: Μαρία Αυγουστινάκη: τρα­γούδι, Μάνος Πολυχρονάκης: Κιθάρα-τραγούδι, Αντώνης Νικολιδάκης: Ακορντεον-πιάνο, Ζαχαρίας Δραμουντάνης: Μπάσο και Αρης Κουτεν­τάκης: Μπουζούκι-κιθάρα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

20.45 *Προσέλευση Κοινού

21.00 *Απόψε θα παρουσιάσουμε το «ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΗΤΗΣ» σε μια ηθο­γραφική θεατρική κωμωδία με τίτλο “ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΤΑ ΠΑΘΗ” του Μι­χάλη Μπαλαμούτσου

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Πρόκειται για κρητική κωμωδία-σά­τιρα γραμμένη σε δεκαπεντασύλλαβο με έντονα ηθογραφικά στοιχεία κυ­ρίως κωμικά. Το έργο, βασίστηκε στον “Ερωτό­κριτο” του αξεπέραστου Β.Κορνά­ρου, “Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τον μύθο ξετυλίγει ένας ποιητής. Αυτός βρίσκεται πανταχού παρών ακόμη και στην σκέψη των ηρώων. Αόρατος καθώς είναι, παίζει, γελά, συμπάσχει, συγκινείται ή διασκεδάζει με τα κατορθώματα των ηρώων. Κατά τον μύθο, ο πατέρας του έργου που είναι ένας πλούσιος βοσκός θα προσπαθήσει να διακόψει την σχέση της κόρης του με τον Μανόλη (ο οποίος ήταν κάποτε φαμέγιος του) μόλις ενημερωθεί για αυτήν από τον γιο του Γιώργη. ..Για αυτόν τον λόγο ζητά την συνδρομή του γιου του -ο οποίος είναι συνεχώς οπλισμένος και έτοιμος για δράση. “…Αυτός με λόγια δεν μιλεί, το παίζει παλικάρι, κι όπου κι αν πάει δεν ξεχνά έναν τσιφτέ να πάρει…”. Η μάνα του Γιώργη είναι προσκείμενη στον άντρα της. “… Η Μαρία από την άλλη (η θυγατέρα), μια κοπέλα του χωριού σχεδόν κουτοπόνηρη, λέει αλήθειες που πονούν και προσπαθεί να σώσει την σχέση της. “…Κύρη μου, ως σου ήλεγα, κιανείς σας δεν μου μοιάζει γιατί κατέχω μυστικό που εδά η γης σκεπάζει…”

Ο Μανόλης τελικά θα εκδιωχθεί από το χωριό με έναν… παράδοξο κω­μικοτραγικό τρόπο αλλά, με του κύκλου τα γυρίσματα- και με την βοή­θεια της τύχης θα ξαναγυρίσει για να πάρει επιτέλους την Μαρία.

Η κρητική ντοπιολαλιά και οι διάσπαρτες νότες της κρητικής μουσικής που γράφτηκε ειδικά για το έργο μας, θα κάνουν τους παλιούς να θυμη­θούν και τους νέους να μαθαίνουν..

Σκηνοθεσία Μιχάλης Μπαλαμούτσος εγγύηση της παράστασης

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί. Βαγγέλης Μαστορογιαννάκης, Μαρία Μακράκη, Γεωργία Μαυρογιαννάκη, Κυριάκος Κορογιάννης, Δέ­σποινα Ζωοφοράκη, Ελένη Μαράκη, Θανάσης Νιπιράκης, Τεχνικός Μα­νούσος Μαυροφοράκης.