Creativity

full of
positivity

Πέμπτη
7 Δεκεμβρίου 2023

MICRODENTAL – DENTAL & AESTHETIC CARE

Ας γνωρίσουμε από κοντά έναν υπέρ σύγχρονο ιατρικό χώρο στην καρδιά του Ρεθύμνου.

Ο Στέλιος Σπανουδάκης χειρουργός οδοντίατρος δημιούργησε έναν νέο πολυλειτουργικό χώρο καλύπτοντας όλο το φάσμα της σύγχρονης οδοντιατρικής, εμφυτευματολογίας και αισθητικής αποκατάστασης. Η ιδέα για όλο το εγχείρημα και η υλοποίηση αυτής σχεδιάστηκε σε λευκή κόλλα με το ένστικτο, την έμπνευση και την εμπιστοσύνη του ίδιου του Στέλιου Σπανουδάκη να βρίσκει πλήρη ταύτιση στο ταλέντο τις ικανότητες και τις μοναδικές ιδέες της Αρχιτέκτων Μηχανικού Άννα Γιαλλιάκη και των συνεργατών της, που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για την υλοποίηση αυτού του υπερσύγχρονου πολυιατρείου της πόλης του Ρεθύμνου.

Το Microdental- Dental & Aesthetic Care συνδυάζει την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες, δημιουργώντας έναν νέο χώρο εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής στον οποίο έχουν πλήρη πρόσβαση και άτομα ΑΜΕΑ μαζί με τους συνοδούς τους.

Το ξεχωριστό τμήμα αποστείρωσης με υπερσύγχρονες και ασφαλείς μεθόδους λειτουργεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ο χώρος διαθέτει ακτινολογικό τμήμα για την παροχή υψηλού επιπέδου απεικονιστικών υπηρεσιών. Αξονική Τομογραφία Γνάθων CBCT (Dental Scan) Ψηφιακής Πανοραμικής & Πλάγιας Κεφαλομετρικής Ακτινογραφίας. Από προσωπική εμπειρία και σαν ασθενής του Στέλιου Σπανουδάκη στο παρελθόν, ειδικότερα στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων, αποτέλεσε ερέθισμα για να γίνει το αφιέρωμα και η παρουσίαση του νέου χώρου Microdental- Dental & Aesthetic Care από τον οποίο εντυπωσιάστηκα για την εξέλιξη και αναβάθμιση νέων υπηρεσιών στον χώρο της οδοντιατρικής, εμφυτευματολογίας και αισθητικής αποκατάστασης.

Η ομάδα του Microdental- Dental & Aesthetic Care συνδυάζει την εμπειρία με την γνώση έχοντας εξαιρετικούς συνεργάτες. Επικεφαλής ο Στέλιος Σπανουδάκης, με 20ετη παρουσία στον οδοντιατρικό χώρο στο Ρέθυμνο, επιστημονικός υπεύθυνος ως ειδικός ορθοδοντικός του ιατρείου για παιδιά και ενήλικες, ο Θοδωρής Ραϊσάκης, με μεγάλη εμπειρία και ιατρείο στα Χανιά. Ειδική οδοντίατρος αποκλειστικά  για τους μικρούς μας φίλους και  εφήβους προσφέροντας την καλύτερη προσέγγιση στις ιδιαιτερότητες των  παιδιών. Την παραπάνω ομάδα ήρθε να συμπληρώσει η Κα Νεκταρία  Λαμπρινάκη υπεύθυνη για το ιατρείο Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής παρέχοντας υπηρεσίες αισθητικής  σε πρόσωπο και  σώμα.

Στο ιατρείο Microdental- Dental & Aesthetic Care το κομμάτι Aesthetic Care γίνεται πράξη και η ευρύτερη έννοια της αισθητικής αποκτά υπόσταση. Έτσι εκτός την αισθητική οδοντιατρική που προσδιορίζεται από  το σύνολο των τεχνικών που βελτιώνουν την εμφάνιση των δοντιών και του χαμόγελού μας, πλέον συνυπάρχει με την Πλαστική Επανορθωτική & Αισθητική Χειρουργική. Η ειδικότητα αυτή  ασχολείται με όλα σχεδόν τα μέρη του ανθρώπινου σώματος και έχει ως σκοπό, να επανορθώσει βλάβες, δυσμορφίες οι οποίες προέκυψαν από τραύματα, επεμβάσεις ή ακόμα και από την επίδραση του χρόνου. Επιστημονικός υπεύθυνος του ιατρείου Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής είναι η Πλαστικός Χειρουργός  Νεκταρία Λαμπρινάκη, διακεκριμένη  και έμπειρη επιστήμονας με καταγωγή από τα Χανιά που ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα εδώ και 20 χρόνια  της οποίας η παρουσία αποτελεί  εγγύηση για παροχή υψηλού  επιπέδου αισθητικών και χειρουργικών πράξεων στο σώμα και στο πρόσωπο.

Αρχιτεκτονική μελέτη: annagalliakiARCHITECTS
Ομάδα μελέτης: Άννα Γαλλιάκη, Στέλλα Κουτλάκη, Άρτεμις Καλογεροπούλου, Χρύσα Ζορπαλά, Εύη Πετρακάκη, Κατερίνα Κουρούμαλη
Επίβλεψη: Άννα Γαλλιάκη, Στέλλα Κουτλάκη

Ποιος ήταν ο βαθμός δυσκολίας στο project Micro Dental για εσάς;

Το έργο που μας ανατέθηκε είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας αλλά και πρόκλησης. Απαιτούσε τη δημιουργία πολλών μικρών λειτουργικών μονάδων μέσα σε ένα ενιαίο περίβλημα ενός ισόγειου, διώροφου ύψους καταστήματος με πατάρι.

Κύριο άξονα της κεντρικής μας ιδέας αποτέλεσε η πλαστικότητα των πρόσθετων όγκων και  η ανάδειξη της πέμπτης όψης τους. Σημαντική συνθετική απόφαση υπήρξε η διατήρηση της δυναμικής του υφιστάμενου μωσαϊκού  αλλά και της  κλίμακας ανόδου στο πατάρι.  

Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα, στην μελέτη φωτισμού, στην επιλογή των υλικών, στην διαφάνεια των λειτουργιών  και τη  διατήρηση της ιδιωτικοτητας μεταξύ των χρήσεων. Ξύλινα παραπετάσματα, διάφανα και ημιδιάφανα διαχωριστικά στοιχεία , γραμμικά  φωτιστικά, και ο  τοίχος διώροφου ύψους, συνθέτουν έναν σύγχρονο χώρο αυστηρών τεχνικών προδιαγραφών.

Η κεντρική θέση του ισόγειου χώρου στον ιστό της πόλης αποτέλεσε πρωτεύον κριτήριο για τη δημιουργία ενός ιατρείου προσβασιμου για άτομα μειωμένης κινητικότητας (εξεταστήριο, πανοραμικός τομογράφος, wc αμεα), παράμετρος μείζονος σημασίας για όλο το σχεδιαστικό μας εγχείρημα.

Μπορεί να εναρμονισθεί η τιμή και η ποιότητα των υλικών με το τελικό αποτέλεσμα;

Σαφώς η ποιότητα των υλικών καθορίζει και την τιμή. Το άρτιο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα εξάλλου, στηρίζεται  τόσο στο σωστό σχεδιασμό όσο και στην ποιότητα των υλικών.

Έτσι έχει πολύ μεγάλη σημασία η επιλογή λειτουργικών και μορφολογικών στοιχείων υψηλών προδιαγραφών που όχι μόνο διευκολύνουν τη χρήση, αλλά ενισχύουν το βίωμα του χώρου συνολικά, αναδεικνύοντας τη κεντρική ιδέα της σύνθεσης.

Ποια η σχέση του πελάτη σε τόσο σύνθετα project με εσάς και την ομάδα που υλοποίησε το έργο; 

Η σχέση του πελάτη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αρχιτεκτονική ομάδα στην οποία έχει αναθέσει τη μελέτη και υλοποίηση του project. Αμφίδρομα, αναπτύσσεται ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας, αλλά και εμπιστοσύνη στο γνωστικό και τεχνικό επίπεδο της ομάδας έργου.

Ο κύριος κάθε έργου γίνεται μέλος της ομάδας μας, οι ανάγκες και το όραμα του αναλύονται και στη συνέχεια μετουσιώνονται υπό το σχεδιαστικό μας πρίσμα σε χώρους, λειτουργίες, αισθήσεις.

Όλη η ομάδα, από τους ανθρώπους που ασχολούνται με το σχεδιασμό και τη μελέτη εφαρμογής, και τους ανθρώπους που υλοποιούν τεχνικά το έργο, παίζουν το δικό τους καθοριστικό ρόλο για να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Είναι η διαχρονικότητα του έργου στο χρόνο ένα βασικό στοιχείο που αντιμετωπίζει ένας αρχιτέκτονας;


Ο στόχος σε κάθε αρχιτεκτονικό έργο είναι η απάντηση των αναγκών που θέτει το ζητούμενο σενάριο, στο σήμερα και σε ένα χρονικό ορίζοντα που ορίζεται κατά περίπτωση. Μπορεί να μιλάμε για έργα εφήμερα, με εύκολη μετατρεψιμότητα, ή με μεγάλη διάρκεια στο χρόνο.
Παράλληλα, η επιθυμία να προηγηθούμε μορφολογικά και λειτουργικά του σήμερα και  να παραμείνουμε παρόντες στο μέλλον υπάρχει, πάντα με κύριο γνώμονα τον άνθρωπο που βρίσκεται –ως χρήστης- στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας.
Στο συγκεκριμένο project στόχος ήταν να λυθούν εργονομικά όλες οι σύγχρονες απαιτήσεις ενός πολύ-οδοντιατρείου, με τρία εξεταστήρια, πανοραμικό τομογράφο, υπηρεσίες αισθητικής, αλλά και να υλοποιηθεί εξαρχής η δυνατότητα παροχής όλων των υπηρεσιών σε άτομα μειωμένης κινητικότητας, ζήτημα που έχει παραμεληθεί πολύ στο πρόσφατο παρελθόν.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία  με βάση τα οποία μελετήθηκε ο χώρος, συντάσσονται θετικά στην διαμόρφωση της πορείας του έργου στον χρόνο.

Ποιες είναι οι συμβουλές / λεπτομέρειες που θα δίνατε στους επιχειρηματίες/ιδιώτες που θέλουν κάτι πρωτοποριακό αλλά παράλληλα λειτουργικό;


Η καινοτομία και η πρωτοπορία στην αρχιτεκτονική, είναι στις μέρες μας πρωτεύον ζητούμενο είτε το σχεδιαστικό αντικείμενο είναι κατοικία, είτε επαγγελματικός χώρος, είτε χώρος συνάθροισης κοινού κ.ο.κ.
Ωστόσο, η ανάθεση του εκάστοτε έργου και η εμπιστοσύνη του ιδιώτη σε αρχιτεκτονική ομάδα, εξασφαλίζει σχεδόν πάντα ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα. Συνδυάζει αρχές σχεδιασμού όπως την λειτουργικότητα του χώρου με την αισθητική, τις σύγχρονες τεχνολογίες με την περιβαλλοντική ευαισθησία, την ακρίβεια στη λεπτομέρεια με την πρόβλεψη κατασκευαστικών λαθών και οδηγεί τελικά σε νέες χωρικές εμπειρίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης ζωής.
 Αποτέλεσμα αυτής της επένδυσης είναι για τον ιδιώτη η ευημερία στη διαβίωση και η διασφάλιση ποιότητας κατά τη χρήση, ενώ για τον επιχειρηματία η οικονομική ανταπόδοση και η επαγγελματική αναγνώριση.