Creativity

full of
positivity

Τρίτη
28 Νοεμβρίου 2023

Ποιος είναι ο Ρεθυμνιώτης Καθηγητής Νεκτάριος Παπαδογιάννης;

Ο Νεκτάριος Παπαδογιάννης σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τελειώνοντας με την 2η βαθμολογική επίδοση στο έτος του και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης σε θέματα Ατομικής/Μοριακής Φυσικής. Στο ΙΤΕ, απ’ τα πρώτα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας που ξεκινούσε εκείνη την εποχή την δραστηριότητά του στο Ηράκλειο, γνωρίστηκε με τον κόσμο των λέιζερ και της φυσικής, της αλληλεπίδρασης δηλαδή φωτός με ύλη. Γνώρισε ανθρώπους από το εξωτερικό, καθηγητές από Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία και άλλες χώρες και συνεργάστηκε μαζί τους. Το διδακτορικό του ήταν μία συνέργεια του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Bernard Lyon I στη Γαλλία. Ενώ ήταν γνωστή η αλληλεπίδραση των ισχυρών λέιζερ με τα άτομα, δεν ήταν γνωστή η αλληλεπίδραση με μεταλλικές επιφάνειες κάτι με το οποίο ασχολήθηκε για πρώτη φορά. Ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε σε διδακτορικό δίπλωμα παλμούς με χρονοδιάρκειες οι οποίες ήταν περίπου 10-15 του δευτερολέπτου (femtosecond). Τελειώνοντας την εικοσάμηνη στρατιωτική του θητεία στην πολεμική αεροπορία ως μετεωρολόγος επιστρέφει στο ΙΤΕ ως μεταδιδάκτορας ερευνητής και σε διάφορα άλλα ινστιτούτα του εξωτερικού. Το 1999 στο ΙΤΕ μέτρησε στο εργαστήριο, για πρώτη φορά διεθνώς, παλμούς οπτικής ακτινοβολίας κάτω από ένα femtosecond που ήταν τότε παγκόσμιο ρεκόρ και άνοιξε ο τομέας της παρακολούθησης με οπτικό τρόπο ταχύτατων διεργασιών σε ατομικό και πυρηνικό επίπεδο. Η ερευνητική αυτή επιτυχία είχε τεράστια διεθνή απήχηση και τον έκανε γνωστό διεθνώς αφού έδωσε πολλές συνεντεύξεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και προσκλήθηκε να μιλήσει σε κορυφαία διεθνή συνέδρια του τομέα του. Το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature στη στήλη news and views τον ονόμασε, μαζί με τους συνεργάτες του, ως πατέρα ενός νέου επιστημονικού κλάδου της atto-φυσικής. Σύντομα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στην Πολυτεχνική Σχολή τον εξέλεξε μέλος ΔΕΠ όντας μόνο 32 ετών και ήταν το νεότερο μέλος ΔΕΠ του ΑΠΘ εκείνης της εποχής. Πολύ σύντομα η αγάπη του για τη Κρήτη τον οδήγησε να έρθει στη Κρήτη στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής δομής και laser σε βαθμίδα μόνιμου επιστημονικού προσωπικού. Παράλληλα δίδαξε μαθήματα στο Φυσικό του Πανεπιστημίου Κρήτης έχοντας και μία πολύ καλή θέση στο ΙΤΕ με αρκετά καλές συνεργασίες κάνοντας έρευνα υψηλών προδιαγραφών.

Αργότερα η αγάπη του για το Ρέθυμνο τον οδήγησε στη πόλη μας καθηγητή του τότε ΤΕΙ Κρήτης. Ξεκίνησε αρχικά διατηρώντας τη θέση στο ΙΤΕ να εργάζεται Σαββατοκύριακα, να στήνει εργαστήρια και να φτιάχνει δομές επιστημονικές και ερευνητικές για το νέο τότε Τμήμα του Ρεθύμνου. Σκεπτόμενος ότι θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη περισσότερα πράγματα στο Ρέθυμνο αποφασίζει να επιστρέψει μόνιμα και μετά από κρίση εκλέχθηκε Αναπλ. Καθηγητής. Επωμίστηκε σύντομα το επιστημονικό βάρος να διοικήσει από τη θέση του Προέδρου το νεοσύστατο Τμήμα της Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής. Βρέθηκε σε ένα Τμήμα που ήταν Πρόεδρος να έχει ελάχιστο αριθμό ΔΕΠ με τρεις καθηγητές και με πάρα πολλούς συμβασιούχους το οποίο έπαιρνε αρκετούς φοιτητές και μάλιστα για την εποχή εκείνη αρκετά καλούς. Υπηρέτησε 12 χρόνια εκλεγμένος Πρόεδρος κι έτσι με πολύ κόπο μαζί με τους συνεργάτες του οργάνωσε και επάνδρωσε με προσωπικό το τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής. Το Τμήμα αυτό, όταν ο ίδιος ήταν Αντιπρύτανης, και υπό την Προεδρία του Καθ. Βασίλη Δημητρίου στις αρχές του 2023 πιστοποιήθηκε με  δώδεκα άριστα στα δώδεκα κριτήρια πιστοποίησης από ανεξάρτητους κριτές που ήταν καθηγητές σε κορυφαία Πανεπιστήμια της Αμερικής και τις Ευρώπης. Σημειωτέο ότι μόνο άλλα δύο τμήματα ΑΕΙ στη χώρα έχουν πετύχει τέτοια άριστη πιστοποίηση.

Μετέπειτα με έναν εξαίρετο ακαδημαϊκό και φίλο του Ρεθυμνιώτη από τα γυμνασιακά του χρόνια, τον Μιχάλη Ταταράκη με διδακτορικό στο Imperial College of London ξεκίνησαν τις συζητήσεις προσπαθώντας να καταστήσουν την χώρα μας ως ισχυρό εταίρο διεθνώς στα θέματα της αλληλεπίδρασης ισχυρών laser με πλάσμα για την παραγωγή ενέργειας από τη σύντηξη Υδρογόνου. Να πάνε ουσιαστικά στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο την τεχνολογία αυτή σε άλλο επίπεδο. Έτσι ήταν διεθνώς πρωτεργάτες του ευρωπαϊκού προγράμματος  ΗiPER (High Power Energy Research) για τη σύντηξη υδρογόνου με laser.  Μάλιστα η συμμετοχή τους ήταν εξαρχής τόσο ουσιαστική που η κεντρική ομιλία παρουσίαση του προγράμματος το 2009 στο Science Museum στο Λονδίνο, παρουσία της βασίλισσας της Αγγλίας και των υπουργών Έρευνας και Ανάπτυξης των χωρών δόθηκε από τον κ. Μιχάλη Ταταράκη. Με τη δουλειά τους, με τα ερευνητικά τους αποτελέσματα και με τους συνεργάτες τους άρχισαν να αποκτούν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το πρότζεκτ με γεωπολιτική διάσταση. Αποτέλεσμα αυτού μετά από ένα χρόνο να τους προταθεί σε ένα από τα τρία πακέτα εργασίας που αποτελούνταν αυτό το πρότζεκτ, που ήταν η προσπάθεια της Ευρώπης για την σύντηξη υδρογόνου και την παραγωγή καθαρής ενέργειας, να μπουν επικεφαλής του προγράμματος της βασικής επιστήμης. Το εγχείρημα ήταν πλέον εθνικό και ήθελαν την στήριξη της ελληνικής πολιτείας αφού ήταν και γεωπολιτικής σημασίας η πραγματοποίηση του. Στην επιτροπή έρευνας και τεχνολογίας στη Βουλή των Ελλήνων όπου και πήγαν να ζητήσουν την στήριξη της Ελληνικής πολιτείας πέρασαν δύο φορές κρίση από το εθνικό συμβούλιο έρευνας και τεχνολογίας υπό την Προεδρία του κορυφαίου Ελληνοαμερικάνου Καθηγητή κ. Αθανάσιου Κριμιτζή, καθηγητή της NASA, του πιο γνωστού Έλληνα ακαδημαϊκού στην Αμερική. Η επιτροπή αυτή έδωσε θετική γνωμοδότηση και εν τέλει εγκρίθηκε ότι η Ελλάδα θα φτιάξει μία περιφερειακή ερευνητική εγκατάσταση, αυτή που υπάρχει σήμερα στο Ρέθυμνο, το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ για να υποδεχτεί τον επιστημονικό εξοπλισμό και τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ οι οποίες ήταν πολλαπλάσιες από το κόστος του κτιρίου. Κατά την διάρκεια της θητείας του ως Αντιπρύτανης:

  • Απέκτησε σημαντική εμπειρία για τη λειτουργία του Ελληνικού δημοσίου και της διοίκησης.
  • Εργάσθηκε για την επίλυση του κτηριακού θέματος του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Laser στα Τρίνα Μοναστήρια και συγκεκριμένα για την επίλυση δύσκολων και χρονιζόντων οικονομοτεχνικών και πολεοδομικών θεμάτων. Με την επίλυση του θέματος, πέραν από την εδραίωση του Ινστιτούτου στο Ρέθυμνο, η ΕΑΣΡ Ρεθύμνου έλαβε το αναλογούν ποσό για την ανέγερση του κτηρίου και αποπλήρωσε υπαλλήλους της. 
  • Επιμελήθηκε της θεσμοθέτησης της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και είχε την ευθύνη των διαδικασιών και απαραίτητων ενεργειών προσβασιμότητας για τους φοιτητές με Αναπηρία (ΑμεΑ) και χρόνιες παθήσεις.
  • Στον Τομέα Διοικητικών υποθέσεων που ανέλαβε οργάνωσε και στελέχωσε κρίσιμες κοινωνικές δομές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου όπως το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Φοιτητών και το Ιατρείο του Πανεπιστημίου.
  • Είχε την εποπτεία για την ορθή και υγιή διαβίωση των αδέσποτων ζώων που διαβιούσαν στους χώρους του ΕΛΜΕΠΑ στο Ηράκλειο. Στα πλαίσια αυτά συνεργάστηκε με το συναδέλφους του, το Δήμο Ηρακλείου, με φιλοζωικές οργανώσεις και με την Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου ώστε τα ζώα να διαβιούν σε συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής.
  • Μαζί με συναδέλφους από το ΕΚΦΕ Ρεθύμνου και το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Laser και με τη βοήθεια του Δήμου Ρεθύμνης και της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου οργάνωσε και δίδαξε εθελοντικά Θερινά Σχολεία Επιστημών για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ρεθύμνου, εκλαϊκευμένες επιστημονικές ημερίδες για το ευρύ κοινό αλλά και δεκάδες επισκέψεις σχολείων σε ερευνητικούς χώρους.
  • Έχει διατελέσει για 4 χρόνια μέλος της τριμελούς επιτροπής διοίκησης του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Laser όπου μαζί με τους συναδέλφους του της συντονιστικής επιτροπής (Καθ. Μιχάλη Ταταράκη, Διευθυντή και Καθ. Βασίλη Δημητρίου, μέλος) έχουν οργανώσει και αναπτύξει τις ερευνητικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου για προσέγγιση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων με κυρίαρχο στόχο τη νέα γενιά, την αναστροφή του brain drain νέων επιστημόνων και τις υποτροφίες για την εκπόνηση διδακτορικών και μεταπτυχιακών διπλωμάτων

Δώδεκα χρόνια Πρόεδρος σε ένα Τμήμα ΑΕΙ και μέλος της Συγκλήτου, τέσσερα χρόνια εκλεγμένος στο συμβούλιο διοίκησης του ΤΕΙ Κρήτης και πέντε χρόνια εκλεγμένος Αντιπρύτανης στο νεοσύστατο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, μέλος της επιτροπής που αρχικά το δημιούργησε. Η πολύχρονη συμμετοχή του στα ακαδημαϊκά και στη διοίκηση της εκπαίδευσης και της έρευνας του έδωσε μία τεράστια διεθνή εμπειρία η οποία είναι άξια αναφοράς αφού αποτελεί απ’ τις μοναδικές σε επίπεδο Έλληνα ακαδημαϊκού. Αυτή την εξαιρετική διεθνή επιστημονική του καριέρα αλλά και την μακρόχρονη διοικητική του εμπειρία και γνώση αντελήφθη και ο νυν Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης και του πρότεινε να κατέβει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ρεθύμνου με την Νέα Αντίληψη.