Creativity

full of
positivity

Κυριακή
3 Δεκεμβρίου 2023

Μαρίνα Πλούμπη, συγγραφέας παιδικών βιβλίων

𝝜 𝝡𝝰𝞀ί𝝼𝝰 𝝥𝝺𝝾ύ𝝻𝝿𝝶 𝞂𝝿𝝾ύ𝝳𝝰𝞂𝝴 𝝩𝝾𝞄𝞀𝝸𝞂𝞃𝝸𝝹ές 𝝚𝝿𝝸𝞆𝝴𝝸𝞀ή𝞂𝝴𝝸ς 𝝳𝝾𝞄𝝺𝝴ύ𝝾𝝼𝞃𝝰ς 𝞂𝝴 𝝻𝝴𝝲ά𝝺𝝰 𝞃𝝾𝞄𝞀𝝸𝞂𝞃𝝸𝝹ά 𝝲𝞀𝝰𝞅𝝴ί𝝰 𝞃𝝶ς 𝝖𝝷ή𝝼𝝰ς 𝞈ς 𝞃𝝾𝞄𝞀𝝸𝞂𝞃𝝸𝝹ός 𝝿𝞀ά𝝹𝞃𝝾𝞀𝝰ς 𝝻𝝴 𝝴𝝸𝝳ί𝝹𝝴𝞄𝞂𝝶 𝞂𝞃𝝰 𝞂𝞄𝝼έ𝝳𝞀𝝸𝝰, 𝞃𝝰𝝽𝝸𝝳𝝴ύ𝝾𝝼𝞃𝝰ς 𝝿𝝰𝞀ά𝝺𝝺𝝶𝝺𝝰 𝝰𝞀𝝹𝝴𝞃ά. 𝝡𝝴𝞃𝝰𝝹𝝾𝝻ί𝝵𝝴𝝸 𝞂𝞃𝝾 𝝴𝝽𝞈𝞃𝝴𝞀𝝸𝝹ό 𝝹𝝰𝝸 𝝿𝝰ί𝞀𝝼𝝴𝝸 𝞃𝝶𝝼 𝝰𝝿ό𝞅𝝰𝞂𝝶 𝝼𝝰 𝝻𝝶𝝼 𝝰𝞂𝞆𝝾𝝺𝝶𝝷𝝴ί 𝝻𝝴 𝝰𝞄𝞃ό 𝝿𝝾𝞄 𝞂𝝿𝝾ύ𝝳𝝰𝞂𝝴 𝝰𝝺𝝺ά 𝝻𝝴 𝝰𝞄𝞃ό 𝝿𝝾𝞄 ή𝝷𝝴𝝺𝝴 𝝰𝝿ό 𝝿𝝰𝝸𝝳ί 𝝼𝝰 𝝹ά𝝼𝝴𝝸. 𝝨𝝿𝝾𝞄𝝳ά𝝵𝝴𝝸 𝝠𝝾𝝲𝝾𝞃𝝴𝞆𝝼𝝸𝝹ή 𝝲𝞀𝝰𝞅ή ό𝝿𝝾𝞄 𝝹𝝰𝝸 𝝳𝝸𝝰𝝹𝞀ί𝝼𝝴𝞃𝝰𝝸 𝞂𝝴 𝝺𝝾𝝲𝝾𝞃𝝴𝞆𝝼𝝸𝝹𝝾ύς 𝝳𝝸𝝰𝝲𝞈𝝼𝝸𝞂𝝻𝝾ύς 𝝹𝝰𝝸 𝝹ά𝝿𝝾𝝸𝝰 έ𝞀𝝲𝝰 𝞃𝝶ς 𝝴𝝹𝝳ί𝝳𝝾𝝼𝞃𝝰𝝸 𝞂𝝴 𝝿𝝾𝝺𝞄𝞂𝞄𝝲𝝲𝞀𝝰𝞅𝝸𝝹ά έ𝞀𝝲𝝰. 𝝩𝝰 𝝳ύ𝝾 𝝿𝞀ώ𝞃𝝰 𝞃𝝶ς 𝝿𝝰𝝸𝝳𝝸𝝹ά 𝝱𝝸𝝱𝝺ί𝝰 𝝰𝝿ό 𝞃𝝸ς 𝝴𝝹𝝳ό𝞂𝝴𝝸ς 𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗦𝗲𝗿𝗲𝗻𝗱𝗶𝗽𝗶𝘁𝗶𝗲𝘀 𝝻𝝴 𝞃ί𝞃𝝺𝝾 «𝝜 𝞃𝝴𝝺𝝴𝞄𝞃𝝰ί𝝰 𝝲𝝾𝞄𝝺ί𝞃𝞂𝝰» 𝝹𝝰𝝸 𝞃𝝾 «𝝩𝝾 𝝱𝞀ά𝝳𝞄 𝝹𝝾𝝸𝝻ό𝝻𝝰𝞂𝞃𝝴 ό𝝺𝝾𝝸❗» έ𝞆𝝾𝞄𝝼 𝞈ς 𝝷έ𝝻𝝰 𝞃𝝾𝝼 𝝾𝝻𝝰𝝺ό 𝝹𝝰𝝷𝝾𝝳𝝶𝝲𝝾ύ𝝻𝝴𝝼𝝾 𝝰𝝿𝝾𝝷𝝶𝝺𝝰𝞂𝝻ό 𝞃𝞈𝝼 𝝼𝝶𝝿ί𝞈𝝼 𝝹𝝰𝝸 𝞃𝝾𝝼 𝝱𝞀𝝰𝝳𝝸𝝼ό 𝝰𝝿𝝾𝝷𝝶𝝺𝝰𝞂𝝻ό 𝝰𝝺𝝺ά 𝝹𝝰𝝸 𝞃𝝸ς 𝝱𝞀𝝰𝝳𝝸𝝼ές 𝝰𝞅𝞄𝝿𝝼ί𝞂𝝴𝝸ς. 𝝩𝝾 𝞃𝞀ί𝞃𝝾 𝞃𝝶ς 𝝱𝝸𝝱𝝺ί𝝾 𝝿𝝾𝞄 𝝻ό𝝺𝝸ς 𝝹𝞄𝝹𝝺𝝾𝞅ό𝞀𝝶𝞂𝝴 𝝰𝝿ό 𝞃𝝸ς 𝝴𝝹𝝳ό𝞂𝝴𝝸ς 𝝨𝞄𝝻𝝻𝝴𝞃𝞀ί𝝰 𝝻𝝴 𝞃ί𝞃𝝺𝝾 «𝝤 𝝠𝝴𝞄𝞃έ𝞀𝝶ς 𝝿ά𝝴𝝸 𝝱ό𝝺𝞃𝝰, 𝝛ώ𝝼𝝶, 𝝟𝞀ά𝝼𝝾ς 𝝫ύ𝝲𝝰𝝻𝝴❗» έ𝞆𝝴𝝸 𝝷έ𝝻𝝰 𝞃𝝶𝝼 𝝹𝞄𝝹𝝺𝝾𝞅𝝾𝞀𝝸𝝰𝝹ή 𝝰𝝲𝞈𝝲ή 𝝹𝝰𝝸 𝝾𝝳𝝸𝝹ή 𝝰𝞂𝞅ά𝝺𝝴𝝸𝝰. 𝝩𝝶𝝼 𝞂𝞄𝝼𝝰𝝼𝞃ή𝞂𝝰𝝻𝝴 𝞂𝞃𝝾 𝝦έ𝝷𝞄𝝻𝝼𝝾 𝝻𝝴𝞃ά 𝞃𝝶𝝼 𝝿𝝰𝞀𝝾𝞄𝞂ί𝝰𝞂𝝶 𝞃𝝾𝞄 𝝱𝝸𝝱𝝺ί𝝾𝞄 𝞃𝝶ς 𝝹𝝰𝝸 𝝻𝝰ς 𝝻ί𝝺𝝶𝞂𝝴 𝝲𝝸𝝰 𝝿𝝾𝝺𝝺ά 𝝿𝝴𝞀𝝸𝞂𝞂ό𝞃𝝴𝞀𝝰 𝝰𝝿ό ό𝞃𝝸 𝝿𝝴𝞀𝝸𝝻έ𝝼𝝰𝝻𝝴.

𝝤𝝻𝝰𝝺ός 𝝰𝝿𝝾𝝷𝝶𝝺𝝰𝞂𝝻ός 𝞃𝞈𝝼 𝝼𝝶𝝿ί𝞈𝝼 𝞂𝞃𝝾 𝝿𝞀ώ𝞃𝝾 𝝱𝝸𝝱𝝺ί𝝾, 𝝱𝞀𝝰𝝳𝝸𝝼ός 𝝰𝝿𝝾𝝷𝝶𝝺𝝰𝞂𝝻ός 𝞂𝞃𝝾 𝝳𝝴ύ𝞃𝝴𝞀𝝾. 𝝘𝝸𝝰𝞃ί 𝝴𝝿𝝸𝝺έ𝝲𝝴𝞃𝝰𝝸 𝞃𝝾𝝼 𝝰𝝿𝝾𝝷𝝶𝝺𝝰𝞂𝝻ό 𝞈ς 𝝹ύ𝞀𝝸𝝾 𝞂𝞃𝝾𝝸𝞆𝝴ί𝝾 𝞂𝞃𝝰 𝝿𝝰𝝸𝝳𝝸𝝹ά 𝞂𝝰ς 𝝱𝝸𝝱𝝺ί𝝰;

Το έναυσμα ήταν η έλλειψη αυτής της θεματολογίας στην ελληνική αγορά. Αυτά τα δύο βιβλία είναι τα πρώτα παιδικά βιβλία που βγήκαν στην Ελλάδα με θέμα τον αποθηλασμό. Περίπου πριν από δυόμιση χρόνια ήρθαμε από την Αμερική. Κάποια στιγμή όταν μπήκα σε ένα βιβλιοπωλείο στα Χανιά, το Koukoubook, ζήτησα ένα βιβλίο για τον αποθηλασμό. Καθαρά για προσωπική μου χρήση. Ήθελα όταν θα έφτανε η περίοδος του αποθηλασμού του δεύτερου παιδιού μου να είχα ένα ελληνικό παιδικό βιβλίο που να μιλάει γι αυτό το θέμα και να το διαβάζουμε μαζί. Όταν πήρα αρνητική απάντηση από την Ελένη, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν τέτοια βιβλία της απάντησα ότι θα κάτσω να γράψω εγώ ένα βιβλίο για τον αποθηλασμό. . Χωρίς να γνωριζόμαστε κάναμε τον εξής «παράλογο» διάλογο
«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».
«Θα το γράψω εγώ».
«Να το γράψεις».
Αυτή ήταν η αρχή.

𝝥𝝾𝝸𝝴ς ή𝞃𝝰𝝼 𝝾𝝸 𝝻έ𝞆𝞀𝝸 𝞃ό𝞃𝝴 𝞂𝝿𝝾𝞄𝝳ές ή 𝝾𝝸 𝝴𝝻𝝿𝝴𝝸𝞀ί𝝴ς 𝝿𝝾𝞄 𝝴ί𝞆𝝴ς 𝝰𝝿ό 𝞃𝝶𝝼 𝞂𝞄𝝲𝝲𝞀𝝰𝞅ή;

Σπούδασα Τουριστικά επαγγέλματα, όπου και το ακολούθησα αυτό το επάγγελμα πιστά και με αγάπη δεκατέσσερα χρόνια. Όταν μετακόμισα στην Αμερική δε θέλησα να το συνεχίσω άλλο, και έδωσα στον εαυτό μου αυτό που αναζητούσε. Το χρόνο για συγγραφή. Σπούδασα Λογοτεχνική Γραφή και παρακολούθησα πάρα πολλά σεμινάρια τα χρόνια εκείνα με το θέμα αυτό. Έγραφα συνεχώς. Υπάρχουν έργα μου στο συρτάρι από τότε. Κάποια κείμενα μου έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και κάποια άλλα έχουν εκδοθεί σε πολυσυγγραφικά έργα.

𝝚ί𝞆𝝴ς 𝞂𝞃𝝶 𝝱𝝸𝝱𝝺𝝸𝝾𝝷ή𝝹𝝶 𝞂𝝾𝞄 𝞃𝝾𝞄𝝺ά𝞆𝝸𝞂𝞃𝝾𝝼 𝝹ά𝝿𝝾𝝸𝝰 𝝽έ𝝼𝝶 𝝱𝝸𝝱𝝺𝝸𝝾𝝲𝞀𝝰𝞅ί𝝰 𝝲𝝸𝝰 𝞃𝝾𝝼 𝝰𝝿𝝾𝝷𝝶𝝺𝝰𝞂𝝻ό 𝝼𝝰 𝞂𝞄𝝻𝝱𝝾𝞄𝝺𝝴𝞄𝞃𝝴ίς;

Αν εννοείς με την ερώτηση αυτή να συμβουλευτώ για να γράψω τα παιδικά αυτά βιβλία, θα απαντήσω πως έχω στη βιβλιοθήκη μου βιβλία ενηλίκων που αφορούν τον αποθηλασμό, το θηλασμό, τη συγκοίμηση και γενικά τη γονεϊκότητα αλλά και βιβλία παιδικά που λειτουργούν ως εργαλεία για τον αποθηλασμό για προσωπική μου χρήση και όχι μόνο. Να εξηγήσω τι εννοώ. Όταν γέννησα το πρώτο μου παιδί στην Ελλάδα ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος (La Leche League Greece) υπήρξε το μοναδικό μου στήριγμα από την περίοδο της εγκυμοσύνης μου και μετά. Παρακολουθούσα ανελλιπώς της συναντήσεις αυτές αλλά και τις συναντήσεις του συλλόγου Ευτοκία. Βλέπεις τότε δεν υπήρχαν οι πληροφορίες στο internet όπως τώρα αλλά ούτε και οι τόσες ομάδες υποστήριξης θηλασμού που υπάρχουν τώρα. Για μένα αυτοί οι δύο σύλλογοι και η μαία – σύμβουλος θηλασμού Μαρία Ελευθεριάδη ήταν οι βοηθοί μου στο να καταφέρω να θηλάσω το πρώτο μου παιδί. Χωρίς αυτούς δε θα τα είχα καταφέρει. Έκτοτε είχα την έντονη επιθυμία να βοηθήσω και εγώ μητέρες στο ταξίδι αυτό και έτσι ξεκίνησα σεμινάρια έτσι ώστε να γίνω η ίδια Σύμβουλος Θηλασμού και Βοηθός Μητρότητας. Εξου και η μεγάλη βιβλιογραφία που έχω στην προσωπική μου βιβλιοθήκη. Παράλληλα λοιπόν με τις σπουδές στη Λογοτεχνική Γραφή έκανα και σεμινάρια απόκτησης διπλώματος Συμβούλου Θηλασμού. Με τη γέννηση του δεύτερου παιδιού μου στην Αμερική είχα ήδη προλάβει να πάρω το πτυχίο της Λογοτεχνικής Γραφής , όμως όλα τα υπόλοιπα μπήκαν σε παύση. Ερχόμενοι στο τώρα καταλαβαίνεις ποιο μονοπάτι στη ζωή μου ακολούθησα από τα δύο. Πιστεύω πως η Ελένη στο Koukoubook είναι πράγματι ένας άνθρωπος από εκείνους που προσωπικά μου άλλαξαν πορεία πλεύσης με μια τους μόνο λέξη.

𝝨𝝰ς 𝝱𝝾ή𝝷𝝶𝞂𝝴 𝝶 𝝳𝝾𝞄𝝺𝝴𝝸ά 𝝹𝝰𝝸 𝞃𝝰 𝞃𝝰𝝽ί𝝳𝝸𝝰 𝞂𝝰𝝼 𝞃𝝾𝞄𝞀𝝸𝞂𝞃𝝸𝝹ός 𝝿𝞀ά𝝹𝞃𝝾𝞀𝝰ς 𝝻𝝴 𝝴𝝸𝝳ί𝝹𝝴𝞄𝞂𝝶 𝞂𝞃𝝰 𝞂𝞄𝝼έ𝝳𝞀𝝸𝝰 𝞂𝞃𝝶𝝼 𝝻𝝴𝞃έ𝝿𝝴𝝸𝞃𝝰 𝝴𝝿𝝰𝝲𝝲𝝴𝝺𝝻𝝰𝞃𝝸𝝹ής 𝞂𝝰ς 𝝳𝞀𝝰𝞂𝞃𝝶𝞀𝝸ό𝞃𝝶𝞃𝝰;

Πάρα πολύ, όσο αφορά συγκεκριμένα την οργάνωση. Τα τελευταία χρόνια, πριν αποχωρήσω από τον τουριστικό κλάδο ήμουν η υπεύθυνη διοργάνωσης και συντονισμού ενός συνεδρίου αναφορικά με το τουριστικό του κομμάτι (εισιτήρια, διαμονή, διατροφή κλπ) . Αυτό από μόνο του καταλαβαίνεις πως είναι μια πολύ μεγάλη εμπειρία και σημαντικές γνώσεις. Μπορείς να τις «τροποποιήσεις» και να τις χρησιμοποιήσεις σε κάτι διαφορετικό όπως στην οργάνωση ενός διαφορετικού πλάνου, μιας διαφορετικής επιχείρησης ή project. Όπως και έγινε φυσικά με την ίδρυση της εκδοτικής μου εταιρίας Sweet Serendipities αλλά και τη δημιουργία των βιβλίων μου.

𝝩𝝸 𝝴ί𝝼𝝰𝝸 𝝰𝞄𝞃ό 𝝿𝝾𝞄 𝝷έ𝝺𝝴𝞃𝝴 𝝻𝝴 𝝰𝝿𝝺ά 𝝺ό𝝲𝝸𝝰 𝝼𝝰 𝝻𝝴𝞃𝝰𝞅έ𝞀𝝴𝞃𝝰𝝸 𝝻𝝴 𝞃𝝶𝝼 𝞂𝞄𝝲𝝲𝞀𝝰𝞅ή 𝞂𝝰ς, 𝞂𝝴 𝝻𝝸𝝹𝞀𝝾ύς ή 𝝻𝝴𝝲ά𝝺𝝾𝞄ς;

Εξαρτάται. Στους μικρούς θα ήθελα ιδανικά να μπορούν μέσα από τις λέξεις μου να νομίζουν πως το κείμενο το έχει γράψει ένα παιδί. Να μπορώ να μεταφερθώ σε αυτή την παιδική ηλικία ή καλύτερα να ξαναγυρίσω εκεί. Το να αγαπήσει ένα παιδί ένα βιβλίο που έχει γράψει ένας ενήλικας είναι κάτι το μεγαλειώδες. Μεγάλο κατόρθωμα, δείχνει ότι δεν χάσαμε ακόμη την παιδικότητά μας εμείς οι μεγάλοι, όχι τουλάχιστον όλοι. Για τους ενήλικες απλά θέλω όταν πιάσουν στα χέρια τους ένα βιβλίο μου μυθιστόρημα ή διήγημα να μη θέλουν να το αφήσουν αν δε φτάσουν στην τελευταία σελίδα. Είναι φορές που διαβάζω ένα βιβλίο με το ζόρι, θέλω να του δώσω μια ευκαιρία και είναι άλλες φορές που δεν αντέχω και απλά το αφήνω στη μέση. Δε θα ήθελα να είμαι σε καμία από τις δύο αυτές περιπτώσεις στη θέση του συγγραφέα.

𝝥ό𝞂𝝾 𝞂𝝶𝝻𝝰𝝼𝞃𝝸𝝹ή 𝝿𝝴𝞀ί𝝾𝝳𝝾ς 𝝴ί𝝼𝝰𝝸 𝝾 𝝰𝝿𝝾𝝷𝝶𝝺𝝰𝞂𝝻ός 𝝹𝝰𝝸 𝝲𝝸𝝰 𝞃𝝾 𝝿𝝰𝝸𝝳ί 𝝰𝝺𝝺ά 𝝹𝝰𝝸 𝝲𝝸𝝰 𝞃𝝶 𝝻𝝰𝝻ά;

Εξαιρετικά κρίσιμη. Εξαιρετικά σημαντική. Είναι μια μεταβατική περίοδος . Όσο σημαντική είναι η περίοδος να καταφέρει να θηλάσει μία μητέρα άλλο τόσο σημαντική είναι και η περίοδος του αποθηλασμού. Μπορεί να θέλει η μητέρα και να μην θέλει το παιδί. Μπορεί το παιδί να θέλει να αποθηλάσει και η μητέρα να μην είναι έτοιμη. Όπως εγώ ας πούμε (γέλια). Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι ο δεσμός αυτός αφορά τη δυάδα , ή τριάδα , υπάρχουν μητέρες με δύο θηλάζοντα παιδιά ή και περισσότερα οπότε όλο αυτό έχει μια δυναμική εντελώς διαφορετική. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Θέλει στήριξη από το περιβάλλον, από τον σύζυγο, τον σύντροφο, το περιβάλλον εργασίας, το οικογενειακό, το φιλικό. Είναι σημαντικό να αποφύγουμε την μεγάλη πίεση και να αφήσουμε τη μητέρα και το παιδί να βρουν μεταξύ τους το επιθυμητό.

𝝥ό𝞂𝝾 𝝰𝝿𝝰𝝸𝞃𝝶𝞃𝝸𝝹𝝾ί 𝝹𝝰𝝸 𝝳ύ𝞂𝝹𝝾𝝺𝝾𝝸 𝝴𝝼𝝳𝝴𝞆𝝾𝝻έ𝝼𝞈ς 𝝴ί𝝼𝝰𝝸 𝞃𝝰 𝝿𝝰𝝸𝝳𝝸ά 𝞈ς 𝝰𝝼𝝰𝝲𝝼ώ𝞂𝞃𝝴ς;

Δεν υπάρχει δυσκολότερο κοινό. Με αυτή την αφοπλιστική τους ειλικρίνεια που έρχεται μέσα από τις αθώες ψυχές. Για σκέψου το. Όταν κάνω παρουσιάσεις δεν έχω άγχος για τους γονείς που έρχονται αλλά για τα παιδιά. Όταν όμως τα αντικρίζω όλο το άγχος εξαφανίζεται και επανέρχεται όταν εστιάσω την προσοχή μου σε κάποιον ενήλικα. Δεν είναι μαγική η αύρα των παιδιών; Θα σου πω ένα περιστατικό που συνέβει στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου μου «Η τελευταία γουλίτσα». Ένα κορίτσι περίπου δυόμιση χρονών σε όλη την αφήγηση με κοιτούσε με μισό μάτι (γέλια) πραγματικά είχα αντιληφθεί ακριβώς πως ένοιωθε και ήθελα τόσο πολύ να γελάσω αλλά κρατήθηκα. Στο τέλος της αφήγησης με πλησίασε και μου είπε επί λέξη «Αυτό το βιβλίο ζε μου άεσε κασόλου». Αφέθηκα και γέλασα πολύ. Αγκάλιασα το συναίσθημά της. Ήταν ξεκάθαρο ότι το παιδί αυτό δεν ήταν έτοιμο να αποθηλάσει. Κατά πάσα πιθανότητα αν η μητέρα πίεζε να της διαβάζει αυτό το βιβλίο πιθανότατα θα ήταν το βιβλίο εκείνο που θα μισούσε. Που δε θα ήθελε να ξαναδεί, ίσως και να το έσκιζε. Σε άλλη φάση όμως της ζωής της που θα ήταν ίσως έτοιμη να γινόταν το αγαπημένο της βιβλίο. Όπως είναι για άλλα παιδιά. Αυτό που πολλές φορές λέω είναι ας ακούσουμε τα παιδιά και ας του δώσουμε λίγο χρόνο. Ίσως πραγματικά να μη χρειάζονται πολύ.

𝝩𝝸 𝞂𝝰ς έ𝞆𝝴𝝸 𝝹ά𝝼𝝴𝝸 𝝴𝝼𝞃ύ𝝿𝞈𝞂𝝶 𝞂𝞃𝝸ς 𝝿𝝰𝞀𝝾𝞄𝞂𝝸ά𝞂𝝴𝝸ς 𝞂𝝰ς 𝝻έ𝞆𝞀𝝸 𝞃ώ𝞀𝝰 ό𝝿𝝾𝞄 𝝹𝝸 𝝰𝝼 έ𝞆𝝴𝞃𝝴 𝝱𝞀𝝴𝝷𝝴ί;

Ως πρωτοεμφανιζόμενη στο χώρο κάθε φορά συγκινούμαι με την προσέλευση των παιδιών στις παρουσιάσεις. Κάθε φορά αντιλαμβάνομαι τη δίψα τους για το βιβλίο , για την αφήγηση και έπειτα για το παιχνίδι και τη ζωγραφιά που θα ακολουθήσει. Με έχει ενθουσιάσει δε σας κρύβω πως σχεδόν σε όλες μου τις παρουσιάσεις έχω δει και μπαμπάδες να συνοδεύουν τα παιδιά.
Με αφορμή τρεις παρουσιάσεις μου, στις Μοίρες Ηρακλείου, στη Στεμνίτσα Αρκαδίας και στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας όπου τα παιδιά ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ μιας και δεν είχαν ξαναδεί παρουσίαση βιβλίου, θα ήθελα εδώ να μοιραστώ μαζί σας τη Δράση που δημιουργήσαμε η οποία έχει τίτλο «Ελλάδα, Μονοπάτια Αφήγησης» η οποία είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης. Στόχος μας να οργανώσουμε αφηγήσεις σε όσο περισσότερα το δυνατόν χωριά, νησιά, κωμοπόλεις και σχολεία της ακριτικής Ελλάδας και της Ομογένειας. Σκοπός της Δράσης είναι η απόκτηση πολιτιστικών εμπειριών, με αφορμή το ελληνικό παιδικό βιβλίο. Το ελληνικό παιδικό βιβλίο γίνεται ακόμη ένα μονοπάτι που ενώνει όλα τα Ελληνόπουλα και τα ελληνόφωνα παιδιά μεταφέροντας το ισχυρό μήνυμα: Ίσες ευκαιρίες στον πολιτισμό για όλα τα παιδιά.

𝝥𝝸𝞂𝞃𝝴ύ𝝴𝞃𝝰𝝸 ό𝞃𝝸 𝞃𝝰 𝝿𝝰𝝸𝝳𝝸𝝹ά 𝝱𝝸𝝱𝝺ί𝝰 𝝰𝝲𝝲ί𝝵𝝾𝞄𝝼 𝞃𝝶𝝼 𝞇𝞄𝞆ή 𝞃𝞈𝝼 𝝻𝝸𝝹𝞀ώ𝝼 𝝿𝝰𝝸𝝳𝝸ώ𝝼 𝝹𝝰𝝸 𝞃𝝸 𝝿𝞀έ𝝿𝝴𝝸 𝝼𝝰 𝝿𝞀𝝾𝞂έ𝞆𝝴𝝸 έ𝝼𝝰ς 𝞂𝞄𝝲𝝲𝞀𝝰𝞅έ𝝰ς ό𝞃𝝰𝝼 𝞃𝝰 𝝲𝞀ά𝞅𝝴𝝸;

Τα πάντα πρέπει να προσέχει ένας συγγραφέας όταν γράφει ένα παιδικό βιβλίο. Σε αυτά τα δύο μου πρώτα παιδικά βιβλία έχω προσέξει στην κυριολεξία μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Την εικόνα, πως θα φανεί, τις λέξεις, έχω συμβουλευτεί ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους, παιδαγωγούς, συμβούλους θηλασμού, θηλάζουσες μητέρες γιατί γενικά ο αποθηλασμός ήταν και είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα και ξεπερνούσε το μέγεθος ενός απλού παιδικού βιβλίου. Απευθύνεται σε παιδιά έχοντας ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και το κείμενο με την εικονογράφηση έπρεπε να είναι προσεγμένα σε κάθε λεπτομέρεια. Ακόμα και στο τρίτο μου βιβλίο το οποίο έχει θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή έχει αξιολογηθεί από ψυχολόγο και παιδαγωγό έτσι ώστε να ελεγχθεί τυχόν λάθος σε κείμενο ή εικονογράφηση. Το ίδιο πιστεύω πως είναι σημαντικό να γίνεται σε κάθε παιδικό βιβλίο που αγγίζει θέματα ευαίσθητα.

𝝥ό𝞂𝝾 𝞂𝝶𝝻𝝰𝝼𝞃𝝸𝝹ή 𝝿𝝸𝞂𝞃𝝴ύ𝝴𝞃𝝰𝝸 𝝴ί𝝼𝝰𝝸 𝝶 𝝴𝝸𝝹𝝾𝝼𝝾𝝲𝞀ά𝞅𝝶𝞂𝝶 𝞂𝝴 έ𝝼𝝰 𝝿𝝰𝝸𝝳𝝸𝝹ό 𝝱𝝸𝝱𝝺ί𝝾;

Για μένα είναι το Α και το Ω ενός παιδικού βιβλίου. Μπορεί να έχεις ένα εκπληκτικό κείμενο και να μην έχεις καλή εικονογράφηση κι αυτό να λειτουργήσει αρνητικά. Το παιδί θα διαλέξει το βιβλίο από την εικονογράφηση, μην το ξεχνάμε αυτό, μεγάλη αλήθεια. Είμαι της άποψης ότι όταν βρεθούμε σε ένα βιβλιοπωλείο ας αφήσουμε το παιδί να διαλέξει το παιδικό βιβλίο που θέλει, κι όχι εμείς γι αυτό. Θα εκπλαγούμε από το αποτέλεσμα. Το παιδί κατά μεγάλη πιθανότητα θα επιλέξει εντελώς διαφορετικά βιβλία από εκείνα που εμείς θα επιλέγαμε. Φυσικά και θα υπάρχουν βιβλία τα οποία έχουμε διαλέξει εμείς γιατί είναι σημαντικά να υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μας.

Εδώ θα ήθελα να μιλήσω και για τις εικονογράφους των βιβλίων μου. Η Ειρήνη Θάνου , εικονογράφησε και τα δύο μου βιβλία που έχουν θέμα τον αποθηλασμό, οφείλω να πω πως δεν θα μπορούσα να έχω καλύτερο συνεργάτη στο ξεκίνημα μου. Τους έδωσε προσοχή και σεβασμό. Όταν είδα δουλειά της είπα πως αυτή είναι που θα εικονογραφήσει τα δύο μου αυτά βιβλία. Το τρίτο μου βιβλίο «Ο Λευτέρης πάει βόλτα, ζώνη, κράνος φύγαμε!» το εικονογράφησε η Άννυ Θεοχάρη όπου ήταν εκείνη πέντε χρόνια πριν που είχα επιλέξει στο μυαλό μου πως αν ποτέ βγει αυτό το βιβλίο θα ήθελα εκείνη ως εικονογράφο. Οι εικόνες της είναι φανταστικές, το εισπράττω από τις αντιδράσεις των παιδιών.

𝝡𝝴𝞃ά 𝝹𝝰𝝸 𝞃𝝶𝝼 𝞂𝞄𝝲𝝲𝞀𝝰𝞅ή 𝞃𝝾𝞄 𝞃𝞀ί𝞃𝝾𝞄 𝝱𝝸𝝱𝝺ί𝝾𝞄 𝝼𝝰 𝞅𝝰𝝼𝞃𝝰𝞂𝞃𝝾ύ𝝻𝝴 ό𝞃𝝸 𝝳𝝴𝝼 𝞃𝝾 έ𝞆𝝴𝞃𝝴 𝝻𝝴𝞃𝝰𝝼𝝸ώ𝞂𝝴𝝸 𝝲𝝸 𝝰𝞄𝞃ή𝝼 𝞃𝝶𝝼 𝝰𝝺𝝺𝝰𝝲ή 𝞂𝞃𝝶𝝼 𝝴𝝿𝝰𝝲𝝲𝝴𝝺𝝻𝝰𝞃𝝸𝝹ή 𝞂𝝰ς 𝝿𝝾𝞀𝝴ί𝝰;

Καθόλου, αλλά δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές έχω σκεφτεί πόσο ωραία θα ήταν να αναλάβω ξανά τη διοργάνωση ενός συνεδρίου και ένα Σαββατοκύριακο να βρεθώ ξανά στις συνεδριακές αίθουσες κάπου στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα. Μου λείπει κάποιες φορές, την αγάπησα πολύ και αυτή τη δουλειά μου. Δεν έχω μετανιώσει την αλλαγή στην επαγγελματική μου πορεία αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Η συγγραφή είναι αυτό που επιθυμώ.

𝝩𝝸 𝞃𝝾 𝝸𝝳𝝸𝝰ί𝞃𝝴𝞀𝝾 έ𝞆𝝾𝞄𝝼 𝞃𝝰 𝝱𝝸𝝱𝝺ί𝝰 𝞂𝝰ς 𝞂𝝴 𝞂𝞆έ𝞂𝝶 𝝻𝝴 𝞃𝝰 𝞄𝝿ό𝝺𝝾𝝸𝝿𝝰 𝝿𝝰𝝸𝝳𝝸𝝹ά 𝝱𝝸𝝱𝝺ί𝝰 𝝿𝝾𝞄 𝝹𝞄𝝹𝝺𝝾𝞅𝝾𝞀𝝾ύ𝝼;

Η πιο άμεση απάντηση που έχω να σου δώσω είναι το θέμα τους. Δεν κυκλοφορεί άλλο βιβλίο στην Ελλάδα που να αναφέρεται στο θέμα του αποθηλασμού, του θηλασμού αλλά και τον βραδινών αφυπνίσεων. Αυτό που επίσης θα ήθελα να πω είναι πως το δεύτερο βιβλίο μου, «Το βράδυ κοιμόμαστε όλοι!» είναι το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα που έχει διπλή ανάγνωση. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Μέσα στο βιβλίο υπάρχει κείμενο για τα παιδιά εκείνα που θηλάζουν και ξυπνούν το βράδυ. Επειδή όμως δεν ξυπνούν το βράδυ μόνο τα παιδιά που θηλάζουν αλλά και τα παιδιά εκείνα που θέλουν να παίξουν ή απλά ξυπνούν χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, υπάρχει δεύτερο κείμενο γι αυτούς τους μικρούς αναγνώστες που αντικαθιστά το κείμενο του αποθηλασμού.

𝝩𝝸 𝞂𝞄𝝻𝝱𝝾𝞄𝝺𝝴ύ𝝴𝞃𝝴 𝞂𝞃𝝾 𝝱𝝸𝝱𝝺ί𝝾 𝞂𝝰ς 𝝰𝞄𝞃ό 𝝲𝝸𝝰 𝞃𝝾𝞄ς 𝝲𝝾𝝼𝝴ίς 𝝿𝝾𝞄 𝝹𝝾𝝸𝝻𝝾ύ𝝼𝞃𝝰𝝸 𝝻𝝴 𝞃𝝰 𝝿𝝰𝝸𝝳𝝸ά 𝞃𝝾𝞄ς 𝞂𝞃𝝾 ί𝝳𝝸𝝾 𝝹𝞀𝝴𝝱ά𝞃𝝸;

Προσωπικά δε δίνω καμία συμβουλή. Αλλά ούτε και στο βιβλίο υπάρχει κάποια συμβουλή. Είμαι της άποψης πως ο καθένας επιλέγει να κάνει αυτό που είναι καλύτερο και ταιριάζει σωστότερα στην οικογένεια του. Αν με ρωτάτε τι αναφέρει μέσα το συγκεκριμένο βιβλίο θα σας πω, πως υπάρχει μία εικόνα που δείχνει την οικογένεια να κοιμάται μαζί και έπειτα υπάρχει κάτι που δεν υπάρχει σε άλλο βιβλίο. Και εξηγώ. Συνηθίζεται τα παιδιά να τα κοιμίζουμε στο δωμάτιο τους και έπειτα ακούμε τα γνωστά πατουσάκια μέσα στη νύχτα όπου έρχονται στο κρεβάτι των γονιών, και έπειτα ξυπνάμε όλοι μαζί το πρωί. Στο συγκεκριμένο βιβλίο η εικονογράφηση δείχνει το αντίθετο. Κοιμάται το παιδί μαζί με τους γονείς στην αρχή της νύχτας και καταλήγει όμως μετά να κοιμάται και να ξυπνάει το πρωί στο κρεβάτι του. Αυτό το καταλαβαίνουν τα παιδιά! Το αντιλαμβάνονται αμέσως, και ναι τους περνάει έμμεσα το μήνυμα.

𝝥ό𝞂𝝾 𝝳ύ𝞂𝝹𝝾𝝺𝝾 ή𝞃𝝰𝝼 ό𝝻𝞈ς 𝝰𝞄𝞃ό; 𝝢𝝰 𝝰𝞂𝞆𝝾𝝺𝝶𝝷𝝴ί𝞃𝝴 𝝻𝝴 𝞃𝝶𝝼 𝞂𝞄𝝲𝝲𝞀𝝰𝞅ή;

Δύσκολο στο να ασχοληθώ και να γράψω καθόλου. Είναι κάτι που βγαίνει αβίαστα.

𝝖𝞀𝝹𝝴𝞃𝝾ί 𝝰𝝿ό 𝝴𝝻άς 𝞂𝞄𝝼𝝶𝝷ί𝝵𝝾𝞄𝝻𝝴 𝝼𝝰 𝝹ά𝝼𝝾𝞄𝝻𝝴 𝝳ώ𝞀𝝾 𝞂𝞃𝝰 𝝿𝝰𝝸𝝳𝝸ά, 𝝱𝝸𝝱𝝺ί𝝰. 𝝥𝝾𝝸𝝰 𝝼𝝾𝝻ί𝝵𝝴𝞃𝝰𝝸 ό𝞃𝝸 𝝴ί𝝼𝝰𝝸 𝞃𝝰 𝝹𝞀𝝸𝞃ή𝞀𝝸𝝰 𝝲𝝸𝝰 𝝼𝝰 𝝴𝝿𝝸𝝺έ𝝽𝝾𝞄𝝻𝝴 έ𝝼𝝰 𝝹𝝰𝝺ό 𝝿𝝰𝝸𝝳𝝸𝝹ό 𝝱𝝸𝝱𝝺ί𝝾.

Το παιδί. Ας το ρωτήσουμε τι θέλει να διαβάσει ή τι βιβλία έχει στην βιβλιοθήκη του. Ας το πάρουμε μαζί μας και ας το αφήσουμε να διαλέξει. Ναι ξέρω αυτό τις περισσότερες φορές δε γίνεται, τότε θα έλεγα την ηλικία ως κριτήριο αλλά και θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του γιου μου και θα πω «Μαμά θέλω ένα βιβλίο να γελάσω» . Όπως και να έχει οτιδήποτε βιβλίο και αν επιλέξουμε και μόνο που το παιδί θα μπει στη διαδικασία να ανοίξει το δώρο, να ξεφυλλίσει και να αγγίξει τις σελίδες, να δει τις εικόνες είναι θαυμάσιο.

𝝩𝝸 𝝿𝝸𝞂𝞃𝝴ύ𝝴𝞃𝝴 ό𝞃𝝸 𝝰𝝿𝝾𝞃𝝴𝝺𝝴ί 𝞃𝝾 𝝱𝝸𝝱𝝺ί𝝾 𝝲𝝸𝝰 𝞃𝝾𝝼 ά𝝼𝝷𝞀𝞈𝝿𝝾, 𝝾𝝿𝝾𝝸𝝾𝝳ή𝝿𝝾𝞃𝝴 𝝱𝝸𝝱𝝺ί𝝾 𝝹𝝸 𝝰𝝼 𝝴ί𝝼𝝰𝝸 𝝰𝞄𝞃ό;

Ταξίδι, διαφυγή, χαλάρωση, ορίζοντες, ιδέες, αγαλλίαση και τόσες μα τόσες άλλες λέξεις, μπορώ να γράφω μέχρι αύριο. Για έναν άρρωστο μπορεί ένα βιβλίο να γίνει το ταξίδι που θα τον ηρεμήσει και θα του απαλύνει για λίγο τον πόνο. Στα παιδιά, στα μωρά λέξη λέξη, εικόνα εικόνα ανοίγει ολόκληρο κόσμος.

𝝩𝝸 έ𝞆𝝴𝞃𝝴 𝞂𝞃𝝰 𝞂𝝹𝝰𝞀𝝸ά 𝝹𝝰𝝸 𝞂ύ𝝼𝞃𝝾𝝻𝝰 𝝷𝝰 𝝳𝝾ύ𝝻𝝴 / 𝝳𝝸𝝰𝝱ά𝞂𝝾𝞄𝝻𝝴 𝝰𝝿ό 𝝴𝞂άς;

Στο Sweet Serendipities έχουμε τη χαρά να έχουμε στο εκδοτικό μας πρόγραμμα για φέτος εξαιρετικά παιδικά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων. Προσωπικά τώρα θα πω πως προσπαθώ να βρω χρόνο για συγγραφή, πράγμα το οποίο τελευταία είναι εξαιρετικά δύσκολο μια και έχω αναλάβει τον εκδοτικό οίκο ενώ ταυτόχρονα είμαι μητέρα δύο παιδιών . Υπάρχουν έργα μου στο συρτάρι τα οποία θα πάρουν κάποια στιγμή και αυτά το δρόμο τους και ευελπιστώ να βρω περισσότερο χρόνο για συγγραφή καθώς οι ιδέες είναι πολλές μα κυρίως η ανάγκη μου πολύ μεγάλη.

#ητελευταιαγουλιτσα #τοβραδυκοιμομαστεολοι #παιδικοβιβλιο #βιβλιοπωλειο #βιβλιογιαπαιδια #μητρικογαλα #θηλασμος #αποθηλασμος #sweetserendipitiesbooks #δρασηελλαδαμονοπατιααφηγησης #ομογενεια #sweetserendipitiesbooks #αφηγησειςπαιδικώνβιβλίων
#λουξεμβούργο #παιδικοβιβλιο #καπεταντερηδονιξ #βιβλιογιαπαιδια #instavivlio #δρασεις_για_παιδια #παιδικοβιβλιο #νεακυκλοφορια #εκδόσειςσυμμετρια #βιβλιοπροτασεις #βιβλιαγιαπαιδια #οδικήασφάλεια #κυκλοφοριακηαγωγη #ΚΟΚ #ζωνηασφαλειας #κρανος #Μαρίνα_Πλούμπη #Αννι_Θεοχάρη #βιβλιοπωλείο #βιβλια #βιβλίο