Creativity

full of
positivity

Τρίτη
28 Νοεμβρίου 2023

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε για μία ακόμη χρονιά η Γιορτή Κρητικής Διατροφής στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνης. Η αθρόα προσέλευση του κοινού – που σημείωσε άνοδο κατά 35% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια – οι επισκέψεις στα εκθεσιακά περίπτερα, η συμμετοχή στις παράλληλες και καλλιτεχνικές δράσεις κατέδειξαν ό,τι το Ρέθυμνο αναγνωρίζει και υποστηρίζει την ποιότητα τόσο στον χώρο της γαστρονομίας όσο και των γραμμάτων και του πολιτισμού.

Η φετινή διοργάνωση εμπεριείχε πολλές καινοτομίες, που ξάφνιασαν ευχάριστα τους επισκέπτες της. Για πρώτη φορά συμμετείχαν ενεργά με δικό τους περίπτερο:

το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με το πρόγραμμα IDAology – Το Ποιμενικό βίωμα, μια παρουσίαση της άυλης, πολιτιστικής κληρονομιάς στις κοινότητες της Ίδας, μέσω βιωματικής εμπειρίας στον χωροχρόνο και με την χρήση – εφαρμογή συσκευών ατομικής θέασης εικονικής πραγματικότητας,

η Αρχαιολογική υπηρεσία, με τεκμηρίωση της ιστορικής διαδρομής των διατροφικών συνηθειών στην Κρήτη από τους Μινωικούς έως και τους χριστιανικούς χρόνους, καθώς και με κέρασμα βρώσιμων μπισκότων, όπου αποτυπώνονταν ζωικές και διατροφικές αναπαραστάσεις από αγγεία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρέθυμνου και ευρήματα του νομού,

– η υπηρεσία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνης, με ανάδειξη της διαχείρισης βιο-αποβλήτων και τροφικών υπολειμμάτων.

Επίσης, για πρώτη φορά οι μικροί μας επισκέπτες ήρθαν πιο κοντά στον χώρο της γαστρονομίας, συμμετέχοντας ενεργά στην δημιουργία σνακ και γλυκισμάτων, παίζοντας και μαθαίνοντας για την υγιεινή διατροφή και την διατροφική τους αξία.

Πέραν αυτών όμως, οι φετινές δράσεις, εκτός από τον ενημερωτικό και ψυχαγωγικό τους χαρακτήρα, προσέφεραν στιγμές νοσταλγίας και συγκίνησης. Οι τιμητικές βραδιές στους παλαιότερους ζαχαροπλάστες του τόπου μας – οικογένεια Κανακάκη και οικογένεια Σκαρτσιλάκη – καθώς και η ιστορική αναδρομή στην καθημερινότητα του ενετικού λιμανιού με τους ψαράδες και τις παρέες τους, αναβίωσαν μνήμες στους μεγαλύτερους και απέδειξαν στους νεότερους ό,τι το Ρέθυμνο, παρ’ όλες τις αλλαγές και μεταμορφώσεις του τοπίου στο πέρασμα των χρόνων, ήταν και παραμένει κέντρο «ζύμωσης» στοιχείων και ανάδειξης πολιτισμού.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμάς Κρεβετζάκης ήθελε να ευχαριστήσει από καρδιάς τους συνεργάτες από το Εμπορικό Επιμελητήριο, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης καθώς και την Οργανωτική Επιτροπή του Δήμου Ρεθύμνης για την άψογη συνεργασία στον συντονισμό και υλοποίηση των εκδηλώσεων.

Επίσης, τους χορηγούς: s/m Χαλκιαδάκης, s/m Παπαδάκης, κρεοπωλείο Κουρκουλός, κρεοπωλείο Μπουρμπάκης, ζαχαροπλαστείο Κανακάκη, ζαχαροπλαστείο Σκαρτσιλάκη, ζαχαροπλαστείο Mona Liza, ζαχαροπλαστείο SABLE, κάβα Oinoxoos, Wines of Crete, μπύρες RETIMI CRAFT BEER, BCS, EN.SER., καφέ Le Jardin, βιβλιοπωλείο Δασκαλάκης και εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο, των οποίων η προσφορά υπήρξε σημαντική για την ομαλή διεξαγωγή της Γιορτής και όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως χορηγούς επικοινωνίας.

Ξεχωριστές ευχαριστίες στους συνεργάτες Μανώλη Καρνιωτάκη, Μάνο Γοργοράπτη, Δημήτρη Σκουρογιάννη, Μαριάννα Καβρουλάκη, Χρήστο Λάπα, Αιδεσιμότατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Παπαδάκη, Αντωνία Σταθάκη, Έρη Μπαμιάκη, Κατερίνα Γιαννοπούλου, Κώστα Αναγνωστόπουλο, Κώστα Παπαδάκη και Ηλία Ηλιάκη, Γιώργο Νικηφόρο, Δημήτρη και Νίκο Σκαρτσιλάκη, Μαρία και Βαγγέλη Κανακάκη.  Στον Ερυθρό Σταυρό και τους εθελοντές του για την ανιδιοτελή προσφορά και συνεχή παρουσία του σε κάθε δρώμενο της πόλης του Ρεθύμνου. Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες στους υπόλοιπους Δήμους του νομού Ρεθύμνης, Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου και Μυλοποτάμου, για την έμπρακτη στήριξη της Γιορτής με παρουσίαση της τοπικής τους κουζίνας και προσφορά κεράσματος στους επισκέπτες, στην Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ρεθύμνης, καθώς και στους Παραδοσιακούς – Χορευτικούς Συλλόγους «Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης», «Ακρήτες», «Καμαρίτης», «Ερωφίλη», «Αρκάδι», «Κρήτες», «Χοροκρήτες» και τα μουσικά συγκροτήματα που τους συνόδευαν, για την συμμετοχή τους στο καλλιτεχνικό μέρος αφιλοκερδώς.

Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής αποτελεί θεσμό για την πόλη του Ρεθύμνου. Ένας θεσμός, που φροντίζει κάθε φορά να διευρύνει τους γαστρονομικούς και πολιτιστικούς ορίζοντες του τόπου μας. Ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς έχει ήδη ξεκινήσει. Μιας επετειακής χρονιάς, εφόσον συμπληρώνονται δέκα χρόνια παρουσίας στα δρώμενα του Ρεθύμνου.